Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jaka kiełbaske polecacie karkówka/szynka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#1 fantomek

fantomek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 05 paź 2019 - 08:45

Możecie polecić sprawdzony przepis na kiełbaskę wędzoną zalega mi karkówka i szynka w lodówce (resztę dokupię) i chętnie bym coś nastawił aby potem cieszyć się suszoną -). Prośba o konkretny przepis z Waszego archiwum który będzie cieszył podniebienie.

#2 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2863 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 05 paź 2019 - 09:18

Trudno odpowiedzieć. Ale jak dla mnie dokup tak aby byś osiagnął w calej masie 20-25 % tłuszczu, (raczej nue slonina chyba ze dostaniesz twardą, tlusty boczek a jak chcesz popracować to tłuste podgardle, musisz usunąć gruczoły) i jeszcze tak z 10 % masy ścięgnistego na klej może wołowina . Zakładam ze cos uzyskasz dodatkowo III z klasyfikacji. Poklasyfikowć peklowaniw i jedynka na grubym sicie np 13 dwójka 8 tłuszcz jak masz oddzielnie 6 a klej 2.5. Przyprawy ti chyba klasyka pieprz tak z 3 g na kilo, czosnek 3 g na kilo. Uwedzic na kolor, upiec i suszyc.. Sita to na maszynkę typu Alfa 10 lub większa.

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 05 paź 2019 - 09:25


#3 Prz3mk0

Prz3mk0

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćPasiecznik/Eitorf

Napisano 05 paź 2019 - 09:20



Prośba o konkretny przepis z Waszego archiwum który będzie cieszył podniebienie.


Jest przecież funkcja "szukaj". Można też "recznie" poprzeglądać przepisy.


Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

#4 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11403 postów

Napisano 05 paź 2019 - 09:35

Możecie polecić sprawdzony przepis na kiełbaskę wędzoną zalega mi karkówka i szynka w lodówce

 

Ile masz tej karkówki a ile szynki ?.Szynka to sama I wp. czy trzeba klasyfikować.?



#5 fantomek

fantomek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 05 paź 2019 - 10:01

Koledzy oczywiście jest wiele przepisów ale chodzi mi o konkret sprawdzony tak jak pisałem pod materiał który posiadam. Jestem laikiem wiec prośba po chłopsku bez klasyfikacjie etc.-)
Sprawdzałem mam 2.6kg szynki oraz 3.6kg karkówki.

#6 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11403 postów

Napisano 05 paź 2019 - 10:17

chłopsku bez klasyfikacjie etc.-)

 

Tak zupełnie to się nie da chyba ,że szynka ma czyste mięso bez błon.Dodał bym 3 kg boczku 70/30 lub 50/50 jak lubisz bardziej tlustą ,zmielił wszystko na jednym sitku 8 lub 10 mm , dobrze wymieszał do anielskich włosów i III wp. nie dodawał chyba ,że lubisz kiełbasę mocno związaną to dodaj ok.10 % czyli ok. 0,80- 1 kg III wp. (mięso z golonek  + wycięte błony z szynki) zmielone na sitku 2 mm x 2 .Przyprawy wg. gustu.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 05 paź 2019 - 10:18


#7 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2863 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 05 paź 2019 - 10:19

To chyba tylko dokup z 3 kilo boczku bez skóry i kości i według tego przepisu.(mielisz i szynkę i karkowke u boczek). Przelicz sobie przyprawy pod swoilja ilość
https://wedlinydomow...chlopska szczep

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 05 paź 2019 - 10:48


#8 fantomek

fantomek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 05 paź 2019 - 12:11

maciek ten przepis z linku polecasz? Piszą "chłopsku" nie miałem na myśli chlopskiej tylko "po chłopsku" wiec dla laika-)
A da rade dwa rodzaje z twgo zrobic np ta chlopską inp jakąś czosnkową lub inną na,spróbowanie?

#9 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2863 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 05 paź 2019 - 12:27

Chłopska Szczepana to kiełbasa dla chcących robić kiełbasę a mających minimalna lub żadną wiedzę w temacie., a tez mający mininalne wyposażenie (jedno sitko)
To co Ci proponuje Arkadiusz jest już szczebelek wyzej.
To co Ty chcesz zrobić to pomijam ewentualne różnice w przyprawach wynaga jednak klasyfikacji (chociaż mininalnej) i kilku sitek. Tak aby kiełbasy sie różniły składem, stopniem rozdrobnienia itp. a nie tylko długością pętka i iloscia np czosnku.
Wiec decyzja należy do Ciebie jeżeli masz :
-juz mięso rozmrożone i na stole to rób według Szczepana.
-jeżeli mięso zamrożone to może odłóż to następny weekend a przez te kilka dni poczytaj o klasyfikacji. Bo bardzo trudno Ci będzie zrobić różne według jakiegoś wzorca kiełbasy bez minimalnej wiedzy. W tym przypadku sprawdź jakie masz sitka. Bo moze bedziesz musiał dokupic z dwa-trzy.

Klasyfikacja brzmi skomplikowanie ale jest w sumie przyjazna. . Przy wieprzowine :
I to jak czysta polędwica czyste mięso bez zadnego tłuszczu błon mizdry
IIa to taki karczek bez błon
IIb to taki tłusty boczek
III to takie mieso jak z golonki, mizdra z polędwicy, błony z szynki.
a tłuszcz to jak tłuszcz znaczy sie jak słonina.
Klasyfikacja jakakolwiek jest lepsza niz żadna. Wiadomo iz im lepsza tym lepiej..
Na stronie masz ja dobrze opisana wraz z dokumentacją fotograficzną.
Mięso jak masz w zamrazarce to rozmrażaj powoli w lodówce.


Użytkownik chudziak edytował ten post 05 paź 2019 - 14:39


#10 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11403 postów

Napisano 05 paź 2019 - 12:49

To co Ci proponuje Arkadiusz jest już szczebelek wyzej

 

Może i wyżej ,ale nie wiemy jaki to kawałek szynki i ja bym nie chciał żeby źle rozdrobnione  błony pałętały mu się w tej kiełbasie i dlatego zaproponowałem wstępną i niewielką obróbkę szynki ( wycięcie błon o ile są).Gdyby robił z samej karkówki to może lecieć na żywioł o ile karkówka jest jako tako obrobiona (taka ze sklepu nie z rozbioru)


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 05 paź 2019 - 12:51


#11 fantomek

fantomek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 05 paź 2019 - 13:44

Wszystko ze sklepu zamrożone, sitka posiadam trzy, maszynka elektryczna, nie spieszy mie sie. Także czekam na przepisy, dzieki za,wszelie rady. Chcialbym zeobic dwa rodzaje kielbasy

#12 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11403 postów

Napisano 05 paź 2019 - 14:12

Chcialbym zeobic dwa rodzaje kielbasy

Na tym samym farszu możesz zrobić dwa rodzaje kiełbasy.Zależy jakie przyprawy użyjesz. Jedną możesz parzyć drugą np. piec.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 05 paź 2019 - 14:13


#13 fantomek

fantomek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 05 paź 2019 - 17:11

Arkadiusz a konkretne przepisy?

#14 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11403 postów

Napisano 05 paź 2019 - 18:34

Ja przepis podałem z głowy.Przepis na farsz już Ci podałem w #6.Podziel sobie to mięso po mieleniu i do każdej porcji dodaj inne przyprawy wg.własnego gustu i będziesz miał dwie inne kiełbasy.



#15 fantomek

fantomek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 09 paź 2019 - 10:31

Panowie a zamiast boczku moze byc cos innego np podgardle? I ile tego

#16 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11403 postów

Napisano 09 paź 2019 - 11:44

Może.Jak chude to tyle ile boczku jak tłuste to trochę mniej.



#17 fantomek

fantomek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 09 paź 2019 - 15:26

Ok zdobyłem chudy boczek, zamiast podgardla tłusty boczek. Jedną planuję wg przepisu Mackazbrzegu, który podał link na górze a,drugą -  dalej nie wiem hmmm...


Użytkownik EAnna edytował ten post 09 paź 2019 - 16:59


#18 quadro555

quadro555

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 93 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 10 paź 2019 - 21:09

sitka posiadam trzy,

podaj "fi" siatek  



#19 fantomek

fantomek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 11 paź 2019 - 07:11

Ok przygotowane miesko wczoraj. Czy mogę już dzis wieczorem osadzic w jelitach i zostawic na noc w garażu ? Czy za długo bedzie? I lepiej rano nabić na jelita? I drugie pytanie czy po wedzeniu 50-60st przez ok 3-4h nalezy potem ją parzyć ile czaau i jak. Nie chce piec, dzieki

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 590 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 11 paź 2019 - 07:51

Osadzanie za długie, 2-3 godziny, całonocne osadzanie 8-10 godzin w przypadku grubej kiełbasy, np. szynkowej. Wędzisz nie na czas tylko do uzyskania odpowiedniego koloru. Jeżeli nie chcesz podpiekać parzysz też nie na czas lecz w wodzie o temp. ok 75-80C do uzyskania w środku 68C. Jeżeli nie masz termometru którym zmierzysz temp. /ostateczność/ 20-30 minut.


Użytkownik wojs40 edytował ten post 11 paź 2019 - 07:53





Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych