Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jaka kiełbaske polecacie karkówka/szynka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#21 fantomek

fantomek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 11 paź 2019 - 08:03

Dzieki wojs40 no szkoda myslalem ze bede mial z glowy i wieczorem sobie przygotuje i bede mial nadziane aby w,sibotw rano bo ma byc pogoda-) powedzic a takto przesunie mi sie to w czasie

#22 piurko

piurko

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 229 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 11 paź 2019 - 08:47

Jeśli się mylę ... poprawcie proszę , ale wielokrotnie czytałem i tak też robię , nabijam kiełbasy wieczorkiem i wkładam do lodówki do rana .

Rano grzanie wędzarki i suszenie i wędzenie i parzenie ... :)


[Dodano: 11 paź 2019 - 09:47]

..... Czy mogę już dzis wieczorem osadzic w jelitach i zostawic na noc w garażu ?....

Ale w lodówce , nie w garażu.

Chociaż dawniej , zanim tu trafiłem , wieszałem na noc w piwnicy i rano do wędzenia... :) 



#23 Romii

Romii

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 88 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 11 paź 2019 - 09:04

Ale w lodówce , nie w garażu. Chociaż dawniej , zanim tu trafiłem , wieszałem na noc w piwnicy i rano do wędzenia... :)

Zależy kto ile stopni ma w garażu/piwnicy. Ja bałbym się zostawić w temperaturze wyższej niż 10 stopni na całą noc.

Dodatkowo kwestia obcych zapachów - jakoś ten garaż do mnie nie przemawia.

Jeśli nadziewam dzień wcześniej to kiełbasa ląduje w lodówce. Rano na kije i 2-3h w temperaturze "pokojowej" żeby złapała temperaturę i trochę obeschła.

Później do wygrzanej wędzarni i standardowo.

--

Romii



#24 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 589 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 11 paź 2019 - 09:12

Nie twierdzę, że się nie da, na pewno niektórzy z nas osadzają dłużej niż przepisowe 2 godziny. Sam kiedyś pytałem o to samo:

https://wedlinydomow...5072-osadzanie/



#25 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1526 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 11 paź 2019 - 09:36

nabijam kiełbasy wieczorkiem i wkładam do lodówki do rana .

Grzechem to nie będzie, awaryjnie można tak zrobić (sam to przerabiałem). Ale traktować to wyłącznie jako sytuacja awaryjna a nie standard.



#26 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9364 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 paź 2019 - 09:56

Zwracam uwagę, że lodówki no frost mocno osuszają co może mieć wpływ na przywieranie jelit i ich stwardnienie.

Najlepiej nabijać jelita w dniu wędzenia.

Przerabiałam to na własnej skórze więc piszę z doświadczenia.

W dodatku jelita mają naturalną zdolność przepuszczania osocza. Długi kontakt jelita z surową masą kiełbasianą stwarza warunki do stopniowego przyklejania się farszu do osłonki.



#27 piurko

piurko

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 229 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 11 paź 2019 - 10:24

Grzechem to nie będzie, awaryjnie można tak zrobić (sam to przerabiałem). Ale traktować to wyłącznie jako sytuacja awaryjna a nie standard.

 

A widzisz ...

A mnie zostało z czytania forum , że tak można...albo 2-3 godz w temp pokojowej , albo do lodówki i można do rana .

Teraz już zostanie info takie ,  jakie  powinno być .

Zwracam uwagę, że lodówki no frost mocno osuszają co może mieć wpływ na przywieranie jelit i ich stwardnienie.

Najlepiej nabijać jelita w dniu wędzenia.

Przerabiałam to na własnej skórze więc piszę z doświadczenia.

W dodatku jelita mają naturalną zdolność przepuszczania osocza. Długi kontakt jelita z surową masą kiełbasianą stwarza warunki do stopniowego przyklejania się farszu do osłonki.

I kolejne cenne informacje , których do tej pory nie przyswoiłem ...

Powoli staję się ... bogaty...ale gdzie jeszcze do prezydenta USA... :D



#28 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14100 postów

Napisano 11 paź 2019 - 17:03

A owady?
Latają i za przeproszeniem... srają.
Poza tym, garaż to jest dobry do parkowania samochodu.
Do celów spożywczych, wymyślono lodówkę.

#29 fantomek

fantomek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 12 paź 2019 - 12:53

Nie parkuje samochodu, owady nie lataja traktuje go jako gracirnie rowery etc.

Ok panowie wedze już godzinę ale zauważylem jak zdjąłem dach wedzarni zw kielbasa jest o góry w takich skroplinach czy wszystko ok?

#30 piurko

piurko

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 229 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 12 paź 2019 - 14:55

No nie ok...

Wygrzewasz wędzarnię i jednocześnie osuszasz , wieszasz kiełbasy i je również osuszasz przy swobodnym przepływie powietrza do suchej powierzchniowo w dotyku .

Jak masz wszystko pozamykane to się skrapla i zaraz będziesz miał kwaśne kiełbasy .

Uchyl dach albo drzwiczki .


Użytkownik piurko edytował ten post 12 paź 2019 - 14:57


#31 fantomek

fantomek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 12 paź 2019 - 16:30

A dlaczego po 4h wedzenia kiełbasa z jedej strony np ma złoty kolor a z drugiej biala jakby miejscami nie uwedzona. Dodam ze nie stykaly sie ze sobą

#32 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14100 postów

Napisano 12 paź 2019 - 20:31

Przekładasz kije z tyłu do przodu?

#33 fantomek

fantomek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 15 paź 2019 - 15:37

Tak przekladane. Chyba wyszlo ok moze ciur za,dlugo przeciągnąlem bo 4h dymem 55-60st i potem 50min w 85 st. Powiesilem w cieplym garażu od 18.00 w sobote do 16.30 dzis i teraz wrzucilem do lodówki czy ok?
Co mnie zaniepokoilo to to ze jak zdejmowalem dzis zauważyłem że jaby tłuste były takie mokre jakby łój puścily czy to normalne? Coś robić? W smaku wydaje sie ok.

#34 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11394 postów

Napisano 15 paź 2019 - 18:03

i potem 50min w 85 st.

Pokaż fotki.Jaka była temperatura w środku kiełbasy po pieczeniu.? 



#35 fantomek

fantomek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 15 paź 2019 - 19:34

70 st nawet przesuszone

#36 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11394 postów

Napisano 15 paź 2019 - 20:02

Fotki poproszę



#37 fantomek

fantomek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 17 paź 2019 - 19:18

W lodówce już jest ok. Zostawic je tam czy powiesic na strychu w przewiwnym miejscu?

#38 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1526 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 17 paź 2019 - 22:34

W lodówce już jest ok. Zostawic je tam czy powiesic na strychu w przewiwnym miejscu?

Pokaż fotki.

Fotki poproszę

Czytaj ze zrozumieniem, inaczej ludzie pomyślą że ich ignorujesz i zignorują Ciebie.


[Dodano: 17 paź 2019 - 23:34]

W lodówce mimo wszystko masz chyba czyściej niż na strychu (nie pokazałeś zdjęć więc mogę się mylić :tongue: )

No i nie ma tam robactwa (wiem, napiszesz że na strychu też nie ma :facepalm: )



#39 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11394 postów

Napisano 18 paź 2019 - 06:36

Wróbel.Sam chcesz fotek bo inaczej to gdybanie a mnie piszesz żebym czytał

ze zrozumieniem.Moja prośba o fotki tyczyla tego fragmentu:

"Co mnie zaniepokoilo to to ze jak zdejmowalem dzis zauważyłem że jaby tłuste były takie mokre jakby łój puścily czy to normalne? Coś robić"


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 18 paź 2019 - 06:41


#40 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2863 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 18 paź 2019 - 06:48

Ale Arku odnosze wrazenie ze nie Ty byłeś adresatem a @fantomek.

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 18 paź 2019 - 06:49





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych