EAnna Opublikowano 6 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Października 2019 Buraczki z papryką w kawałkach Dlaczego zakładam nowy temat, skoro podobny jest już na forum i cieszy się dużym wzięciem?Przyczyna ma swój początek 60 lat temu Otóż pewna mała dziewczynka przebywała w szpitalu, gdzie codziennie karmiono ją na obiad tartymi buraczkami.Zjedzenie ich było obowiązkowe Choremu dziecku te ciapate buraczki nie mogły przejść przez gardło, więc napychała je w policzki i potem szybciutko wypluwała w toalecie.Sprawa się jednak wydała i sroga salowa przypilnowała, żeby buraczki zostały połknięte.Jednak po każdym obiedzie buraczki natychmiast trafiały do toalety metodą cofki Tą małą dziewczynką byłam ja i mimo upływu lat nie tknęłam buraczków; ba...nawet nie mogłam na nie patrzeć bez wiadomego odruchu . Nawet nie mogę patrzeć na różne masy czy sałatki zabarwione na buraczkowy kolor.Po wielu latach zrobiłam analizę myślową mojej fobii i spróbowałam nad nią zapanować.Recepta okazała się prosta. Jeżeli buraczki są niezbyt miękkie i pokrojone w kostkę nie przypominają tamtych sprzed dziesięcioleci .Opracowałam własny przepis, z którym się tutaj z Wami podzielę.Dodam, że wszystkie osoby częstowane tymi buraczkami bardzo je chwalą, (bez pytania .) Składniki:buraczki drobne (jak najmniejsze) - 1 kgpapryka (opcjonalnie) - 0,3 kgczosnek - spora główkasól - 10g na 1kg warzywoliwa - 1 szklankaocet jabłkowy lub winny - 0,5 szklankiTymianek - łyżeczka płaskaKminek mielony - łyżeczka płaskaWykonanie:Buraczki gotuje się w łupinkach, niezbyt długo. 20-30 min góra. Należy sprawdzić przekrój, środek powinien być ciemny.Następnie są krojone w ćwiartki. większe w ósemki: Czosnek rozbija się błyskawicznie w takim blenderze: Papryka parzona jest 1 minutę i następnie pokrojona w kostkę; Gotowa sałatka: Uwagi:wiodącą przyprawą jest czosnek. Tymianek i kminek tworzą bukiet ale są przede wszystkim przyprawami trawiennymi.Tymianek przed dodaniem należy lekko potrzeć w dłoniach. Szczególnie ten, z własnego ogrodu.W słoiku w lodówce sałatka może być przetrzymana dwa tygodnie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Października 2019 Aniu bardzo smacznie wyglada, ja to bym jeszcze tylko papryke oczyscila ze skory. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Października 2019 ja to bym jeszcze tylko papryke oczyscila ze skory. Chodziło mi o zachowanie jędrności. Dlatego tylko minuta parzenia. Zarówno buraczki jak i paprykę nabija się na widelec .Wersja bez papryki jest równie dobra. Czosnek i kminek oraz tymianek równoważą słodkość buraczków. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Października 2019 Apetycznie to wygląda EAnno, a nie myślałaś może aby zalać sałatkę jakąś smakowitą np. słodko kwaśną marynatą i zawekować w słoiczku ? Zainspirowałaś mnie swym przepisem, i na pewno wypróbuję go, lecz w wersji z marynatą. W Szwecji buraczki w słodko kwaśnej w marynacie to klasyka, i bardzo je lubię, a teraz wzbogacone papryką i czosnkiem będą na pewno jeszcze bardziej smakowite .Klasyczny szwedzki przepis na takie buraczki : https://receptfavoriter.se/recept/inlagda-roedbetor.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Października 2019 Wersja bez papryki jest równie dobra. Moje dziewczyny czasem skrapiaja tez sokiem z cytryny z balsamico Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Września 2021 (edytowane) Buraczki wykwintne.1. Buraczki jak najmniejsze - miniaturki - 1kg2. Oliwa - 1 szklanka3. Sól - 10g4. Czosnek - 1 główka5. Pieprz - 2g6. Ocet - pół szklanki7.Kminek i/lub thymianek. Ugotowane buraczki obrać i przekroić na pół. Większe na ćwiartki.Wymieszać z dodatkami i do lodówki lub pasteryzacji. Edytowane 11 Września 2021 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Września 2021 (edytowane) Muszę wypróbować ,ale chyba w tym roku braknie słoików bo jeszcze papryka ,śliwki ,buraki,jabłka......Do czego używasz później tych buraczków ?-czy można wpasować je do jakiejś sałatki np.? Edytowane 11 Września 2021 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Września 2021 Do czego używasz później tych buraczków ?-czy można wpasować je do jakiejś sałatki np.? Przeniosłam posty do zasadniczego tematu Buraczki podaję jako oddzielną przystawkę.Są znakomite i nie "ciapowate" a takie do gryzienia Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 11 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Września 2021 (edytowane) Buraczki wykwintne.Jak znajdę chwilę czasu zrobię kilka słoików Aniu z Twojego przepisu bo wygląda obiecująco .Natomiast u nas Aga robi śledzie pod pierzynką z buraczków palce lizać mogę je jeść codziennie. Edytowane 11 Września 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MasarzMasaż Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Września 2021 Świetny przepis, będę próbować zaraz po zrobieniu kimchi (kiszonej kapusty na ostro po koreańsku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Września 2021 zaraz po zrobie niu kimchi (kiszonej kapusty na ostro po koreańsku) O kimchi Podaj proszę przepis Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MasarzMasaż Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Stycznia 2022 zaraz po zrobie niu kimchi (kiszonej kapusty na ostro po koreańsku)O kimchi Podaj proszę przepis Jest taki kanał na YT: "Pierogi z kimchi" i z niego robiłem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Stycznia 2022 i z niego robiłem: To akurat dobrze trafiłeś Violka jest Dobra Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Waldku kimchi zrobione przez Ciebie jest the best i tego proszę nie Zmieniajpozdrawiam[Dodano: 12 sty 2022 - 13:51]śledzie pod pierzynką Cytuj ,,carpe diem,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MasarzMasaż Opublikowano 18 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Stycznia 2022 Z przepisu Wioli robię też pierogi z kimchi - w wersji mięsnej (tu pół na pół mięso wołowe i wieprzowe). No poezja!I ugotowane dobrze znoszą mrożenie, a po odsmażeniu na patelni przepyszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Stycznia 2022 robię też pierogi z kimchi A placki ziemniaczane z dodatkiem kimchi (troche posiekane nożem) , albo dodatek kimchi do gulaszu (wszędzie niewiele) Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.