Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Buraczki z papryką w kawałkach


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10165 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 paź 2019 - 20:59

Buraczki z papryką w kawałkach

 

Dlaczego zakładam nowy temat, skoro podobny jest już na forum i cieszy się dużym wzięciem?

Przyczyna ma swój początek 60 lat temu  :)  

Otóż pewna mała dziewczynka przebywała w szpitalu, gdzie codziennie karmiono ją na obiad tartymi buraczkami.

Zjedzenie ich było obowiązkowe  :thumbsup:

Choremu dziecku te ciapate buraczki nie mogły przejść przez gardło, więc napychała je w policzki i potem szybciutko wypluwała w toalecie.

Sprawa się jednak wydała i sroga salowa przypilnowała, żeby buraczki zostały połknięte.

Jednak po każdym obiedzie buraczki natychmiast trafiały do toalety metodą cofki  :facepalm:

Tą  małą dziewczynką byłam ja i mimo upływu lat nie tknęłam buraczków; ba...nawet nie mogłam na nie patrzeć bez wiadomego odruchu  :facepalm: . Nawet nie mogę patrzeć na różne masy czy sałatki zabarwione na buraczkowy kolor.

Po wielu latach zrobiłam analizę myślową mojej fobii i spróbowałam nad nią zapanować.

Recepta okazała się prosta. Jeżeli buraczki są niezbyt miękkie i pokrojone w kostkę nie przypominają tamtych sprzed dziesięcioleci :tongue: .

Opracowałam własny przepis, z którym się tutaj z Wami podzielę.

Dodam, że wszystkie osoby częstowane tymi buraczkami bardzo je chwalą, (bez pytania :frantics: .)

 

Składniki:

  • buraczki drobne (jak najmniejsze) - 1 kg
  • papryka (opcjonalnie) - 0,3 kg
  • czosnek - spora główka
  • sól - 10g na 1kg warzyw
  • oliwa - 1 szklanka
  • ocet jabłkowy lub winny - 0,5 szklanki
  • Tymianek - łyżeczka płaska
  • Kminek mielony - łyżeczka płaska

Wykonanie:

Buraczki gotuje się w łupinkach, niezbyt długo. 20-30 min góra. Należy sprawdzić przekrój, środek powinien być ciemny.

Następnie są krojone w ćwiartki. większe w ósemki:

Załączony plik  IMG_20191005_123753.jpg   75,45 KB   5 Ilość pobrań  Załączony plik  IMG_20191005_130409.jpg   66,2 KB   3 Ilość pobrań

 

Czosnek rozbija się błyskawicznie w takim blenderze:

Załączony plik  IMG_20191005_130630.jpg   79,26 KB   3 Ilość pobrań  Załączony plik  IMG_20191005_130751.jpg   76,75 KB   3 Ilość pobrań

 

Papryka parzona jest 1 minutę i następnie pokrojona w kostkę;

Załączony plik  IMG_20191005_131808.jpg   82,69 KB   3 Ilość pobrań

 

 

Gotowa sałatka:

Załączony plik  IMG_20191005_134643.jpg   64,47 KB   3 Ilość pobrań

 

Uwagi:

  • wiodącą przyprawą jest czosnek. Tymianek i kminek tworzą bukiet ale są przede wszystkim przyprawami trawiennymi.
  • Tymianek przed dodaniem należy lekko potrzeć w dłoniach. Szczególnie ten, z własnego ogrodu.
  • W słoiku w lodówce sałatka może być przetrzymana dwa tygodnie.

 

 

 



#2 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 06 paź 2019 - 22:11

Aniu bardzo smacznie wyglada, ja to bym jeszcze tylko papryke oczyscila ze skory.



#3 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10165 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 paź 2019 - 22:23

ja to bym jeszcze tylko papryke oczyscila ze skory.

Chodziło mi o zachowanie jędrności. Dlatego tylko minuta parzenia. 

Zarówno buraczki jak i paprykę nabija się na widelec :D.

Wersja bez papryki jest równie dobra. 

Czosnek i kminek oraz tymianek równoważą słodkość buraczków.



#4 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5781 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 07 paź 2019 - 07:09

Apetycznie to wygląda EAnno, a nie myślałaś może aby zalać sałatkę jakąś smakowitą np. słodko kwaśną marynatą i zawekować w słoiczku :D ? Zainspirowałaś mnie swym przepisem, i na pewno wypróbuję go, lecz w wersji z marynatą. W Szwecji buraczki w słodko kwaśnej w marynacie to klasyka, i bardzo je lubię, a teraz wzbogacone papryką i czosnkiem będą na pewno jeszcze bardziej smakowite :D .

Klasyczny szwedzki przepis na takie buraczki : https://receptfavori...-roedbetor.html



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#5 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7771 postów

Napisano 07 paź 2019 - 07:29

Wersja bez papryki jest równie dobra. 
Moje dziewczyny czasem skrapiaja  tez sokiem z cytryny z balsamico   




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych