Skocz do zawartości

Buraczki z papryką w kawałkach


EAnna

Rekomendowane odpowiedzi

Buraczki z papryką w kawałkach

 

Dlaczego zakładam nowy temat, skoro podobny jest już na forum i cieszy się dużym wzięciem?

Przyczyna ma swój początek 60 lat temu  :)  

Otóż pewna mała dziewczynka przebywała w szpitalu, gdzie codziennie karmiono ją na obiad tartymi buraczkami.

Zjedzenie ich było obowiązkowe  :thumbsup:

Choremu dziecku te ciapate buraczki nie mogły przejść przez gardło, więc napychała je w policzki i potem szybciutko wypluwała w toalecie.

Sprawa się jednak wydała i sroga salowa przypilnowała, żeby buraczki zostały połknięte.

Jednak po każdym obiedzie buraczki natychmiast trafiały do toalety metodą cofki  :facepalm:

Tą  małą dziewczynką byłam ja i mimo upływu lat nie tknęłam buraczków; ba...nawet nie mogłam na nie patrzeć bez wiadomego odruchu  :facepalm: . Nawet nie mogę patrzeć na różne masy czy sałatki zabarwione na buraczkowy kolor.

Po wielu latach zrobiłam analizę myślową mojej fobii i spróbowałam nad nią zapanować.

Recepta okazała się prosta. Jeżeli buraczki są niezbyt miękkie i pokrojone w kostkę nie przypominają tamtych sprzed dziesięcioleci :tongue: .

Opracowałam własny przepis, z którym się tutaj z Wami podzielę.

Dodam, że wszystkie osoby częstowane tymi buraczkami bardzo je chwalą, (bez pytania :frantics: .)

 

Składniki:

  • buraczki drobne (jak najmniejsze) - 1 kg
  • papryka (opcjonalnie) - 0,3 kg
  • czosnek - spora główka
  • sól - 10g na 1kg warzyw
  • oliwa - 1 szklanka
  • ocet jabłkowy lub winny - 0,5 szklanki
  • Tymianek - łyżeczka płaska
  • Kminek mielony - łyżeczka płaska

Wykonanie:

Buraczki gotuje się w łupinkach, niezbyt długo. 20-30 min góra. Należy sprawdzić przekrój, środek powinien być ciemny.

Następnie są krojone w ćwiartki. większe w ósemki:

post-40040-0-69327700-1570390941_thumb.jpg  post-40040-0-23614200-1570391074_thumb.jpg

 

Czosnek rozbija się błyskawicznie w takim blenderze:

post-40040-0-44936700-1570391112_thumb.jpg  post-40040-0-32364300-1570391148_thumb.jpg

 

Papryka parzona jest 1 minutę i następnie pokrojona w kostkę;

post-40040-0-32157800-1570391215_thumb.jpg

 

 

Gotowa sałatka:

post-40040-0-03953300-1570391279_thumb.jpg

 

Uwagi:

  • wiodącą przyprawą jest czosnek. Tymianek i kminek tworzą bukiet ale są przede wszystkim przyprawami trawiennymi.
  • Tymianek przed dodaniem należy lekko potrzeć w dłoniach. Szczególnie ten, z własnego ogrodu.
  • W słoiku w lodówce sałatka może być przetrzymana dwa tygodnie.

 

 

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja to bym jeszcze tylko papryke oczyscila ze skory.

Chodziło mi o zachowanie jędrności. Dlatego tylko minuta parzenia. 

Zarówno buraczki jak i paprykę nabija się na widelec :D.

Wersja bez papryki jest równie dobra. 

Czosnek i kminek oraz tymianek równoważą słodkość buraczków.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Apetycznie to wygląda EAnno, a nie myślałaś może aby zalać sałatkę jakąś smakowitą np. słodko kwaśną marynatą i zawekować w słoiczku :D ? Zainspirowałaś mnie swym przepisem, i na pewno wypróbuję go, lecz w wersji z marynatą. W Szwecji buraczki w słodko kwaśnej w marynacie to klasyka, i bardzo je lubię, a teraz wzbogacone papryką i czosnkiem będą na pewno jeszcze bardziej smakowite :D .

Klasyczny szwedzki przepis na takie buraczki : https://receptfavoriter.se/recept/inlagda-roedbetor.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wersja bez papryki jest równie dobra. 
Moje dziewczyny czasem skrapiaja  tez sokiem z cytryny z balsamico   

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Buraczki wykwintne.

1. Buraczki jak najmniejsze - miniaturki - 1kg

2. Oliwa -  1 szklanka

3. Sól - 10g

4. Czosnek - 1 główka

5. Pieprz - 2g

6. Ocet  - pół szklanki

7.Kminek i/lub thymianek.

 

Ugotowane buraczki obrać i przekroić na pół. Większe na ćwiartki.

Wymieszać z dodatkami i do lodówki lub pasteryzacji.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muszę wypróbować ,ale chyba w tym roku braknie słoików :facepalm: bo jeszcze papryka ,śliwki ,buraki,jabłka......

Do czego używasz później tych buraczków ?-czy można wpasować je do jakiejś sałatki np.?

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do czego używasz później tych buraczków ?-czy można wpasować je do jakiejś sałatki np.?

Przeniosłam posty do zasadniczego tematu :D

 Buraczki podaję jako oddzielną przystawkę.

Są znakomite i nie "ciapowate" a takie do gryzienia  :tongue:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Buraczki wykwintne.

Jak znajdę chwilę czasu zrobię kilka słoików Aniu z Twojego przepisu bo wygląda obiecująco :tongue:.

Natomiast u nas Aga robi śledzie pod pierzynką z buraczków palce lizać :tongue: mogę je jeść codziennie. 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zaraz po zrobie niu kimchi (kiszonej kapusty na ostro po koreańsku)
O  kimchi  :D  Podaj proszę przepis  ;)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

 

 

i z niego robiłem:
To akurat dobrze trafiłeś  :thumbsup:  Violka jest Dobra  :thumbsup:  :clap:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

robię też pierogi z kimchi
A placki  ziemniaczane z dodatkiem kimchi (troche posiekane nożem)  , albo dodatek kimchi do gulaszu (wszędzie niewiele) ;)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.