Alinka Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Października 2019 Bułki bez mąki Podpatrzyłam i skosztowałam u Jarka K.Razem z moim bratem Tomkiem,od jakiegoś czasu pieką i delektują się nimi.Bardzo łatwe w wykonaniu, są smaczne i kilka dni świeże. Przepis na 4 szt40g łuski babki jajowatej3 jajka10g smalcu (użyłam roztopionego letniego masła)200g serka śmietankowego1 łyżeczka proszku do pieczeniaSól do smaku (dałam 2,5g ale zmniejszę do 2g) Wszystko razem wymieszać, odstawić na kilka minut,uformować 4 płaskie bułeczki.Piec w 30 minut temp 200 st. Zrobiłam z dwóch porcji, wyszło 8 bułeczek po 90g przed pieczeniem.Opcjonalnie można dodać np sezamu.Tomek ostatnim razem dał 30g babki i 10g mąki kokosowej.Podobno też fajnie wyszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Października 2019 40g łuski babki jajowatej A co to jest?Znam babkę -płesznik, ale to są ziarna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 8 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Października 2019 Aniu wygląda to jak otręby ale drobno mielone.Zaraz zrobię zdjęcie i dodam[Dodano: 08 paź 2019 - 22:51]Łuska babki jajowatej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Października 2019 EAnno, jest to roslina " PLANTAGO OVATA". Poszukaj. Od dawna jest to w sklepach na pewno i u was. Jest to luska nasion tej rosliny. Poszperay na temat psyllium plant, albo psyllium seed husk[Dodano: 09 paź 2019 - 09:43]Alinko, czy moglabys zrobic zdjecie tego serka smietankowego. Nie wiem, jakiej jest no konsystencji, a chetnie zrobie te bulki. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Października 2019 (edytowane) Alinko , te bułeczki są jedynym pieczywem które jadam od czasu do czasu .Korzystam natomiast z innego przepisu , który znalazłam na jednej ze stron internetowych. Recepturkę wklejam ponizej .Składniki200 g migdałowej mąki70 g błonnika witalnego zmielonego - babka jajowata3 białka ( ja daję 3 cale jajka)½ łyżeczki soli2 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżki winnego octu (u mnie jabłkowy własnej roboty)375 ml wrzątkuPrzygotowanieUbić białka na sztywną pianę ( ja wbijam do miski jajka i potem odważone składniki ,mieszam i zalewam wrzątkiem ). Odważyć suche składniki, wymieszać i dodać do piany cały czas ubijając i wlewając wrzątek. Z ciasta zrobi się jedna wielka kluska. Podzielić ciasto na 8 równych porcji, uformować w miarę okrągłe bułki. Bułki będą nierówne ale podczas pieczenia wyrastają i nabierają okrągłego kształtu. Piec bułki w nagrzanym uprzednio piekarniku na 180ºC przez około 50 minut. Edytowane 9 Października 2019 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Października 2019 40g łuski babki jajowatej Trzeba jeszcze zaznaczyć że ta łuska ma baaaardzo specyficzny smak. Osobiście mi nie podszedł. Dla mnie za gorzki.Może w tym przepisie zniknie ten posmak i na pewno go wypróbuję.A co mi tam, w końcu się połaszczyłem "na jedną przesyłkę" i kupiłem sobie... 2kg Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 9 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Października 2019 Alinko, czy moglabys zrobic zdjecie tego serka smietankowego. Nie wiem, jakiej jest no konsystencji, a chetnie zrobie te bulki. Aniu, serek śmietankowy jest raczej gęsty, kremowy, smarowny.Zdjęcia Ci nie zrobię bo go nie mam.Do bułek użyłam twarogu tzw klinka wymieszanego ze śmietaną,ponieważ był raczej suchy i kruszył się.Miałam go za mało więc dodałam śmietany, zblendowałam.W ten sposób uzyskałam gładką masę [Dodano: 10 paź 2019 - 01:02] 40g łuski babki jajowatejTrzeba jeszcze zaznaczyć że ta łuska ma baaaardzo specyficzny smak. Osobiście mi nie podszedł. Dla mnie za gorzki.Może w tym przepisie zniknie ten posmak i na pewno go wypróbuję.A co mi tam, w końcu się połaszczyłem "na jedną przesyłkę" i kupiłem sobie... 2kg Ja posmaku goryczy nie wyczułam.Bierz się wróbelku do roboty bo masz tej łuski na..... 200 bułeczek Kiedy Ty je zjesz ? ale podobno duży jesteś to dasz radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Października 2019 ale podobno duży jesteś to dasz radę Robiłem jakieś keto-placki. Może za dużo mi się sypnęło lub było za dużo (jak dla mnie) napisane w przepisie.Po niedzieli wypróbuję i na pewno napiszę wrażenia. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Października 2019 Trzeba jeszcze zaznaczyć że ta łuska ma baaaardzo specyficzny smak. Osobiście mi nie podszedł. Dla mnie za gorzki. Ja posmaku goryczy nie wyczułam. Odszczekuję - jak się nie przedobrzy jest super. Przepis z Twojego pierwszego postu idealnie balansuje smaki Gorąco polecam.Pozostałe przepisy na bułki też wypróbuję A oto moje keto-bułki:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10624-wyroby-wr%C3%B3bla/?p=643404 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Października 2019 EAnno, jest to roslina " PLANTAGO OVATA". Poszukaj. Od dawna jest to w sklepach na pewno i u was. Jest to luska nasion tej rosliny. Nawet nie musiałam szukać, nasz forowy @wróbel(ek)75 zrobił mi niespodziankę i przysłał paczkę pomielonych łusek (ja to mam szczęście ).Wobec tego dokupiłam dzisiaj twarogu i śmietany, trzeb było wypróbować ten tajemniczy przepis. Tym bardziej, że składniki i ich proporcje bardzo mi odpowiadają. Wprawdzie bułeczki nie spełniają normy potrawy ketogennej, jednak są potrawą niskowęglowodanową.B:T:W = 1:1,5:1.90g bułeczka ma 193 KCal, 8,9g białaka, 13,4g tłuszczu i 9,1g węglowodanów. Największą zaletą jest wspaniały zapach w czasie- i po upieczeniu.Powinnam była je trochę spłaszczyć przed pieczeniem. Zrobiłam idealne kulki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Października 2019 (ja to mam szczęście ). Aniu to nie Twoje szczęście tylko serducho. Cieszę się że i ja mogłem zrobić coś dla Ciebie.A buły wyszły Ci super (w moich skórka się podniosła tak, że ciężko było by je po-przekrajać na pół) Smacznego Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 23 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Października 2019 A buły wyszły Ci super (w moich skórka się podniosła tak, No właśnie, pytanie dlaczego ?Moje też po upieczeniu były puste w środku.Bardziej jak pita a nie jak bułka Ja swoje mocno spłaszczyłam i może tu tkwi przyczyna?[Dodano: 23 paź 2019 - 15:12] Największą zaletą jest wspaniały zapach w czasie- i po upieczeniu. To też, ale dla mnie największą zaletą jest to,że nawet trzydniowe są mięciutkie.Aniu, bułki wyszły Ci perfekcyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Października 2019 trzeb było wypróbować ten tajemniczy przepis Aniu polecam mój przepis..tzn przepis, z którego korzystam.Naprawdę warto! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Października 2019 polecam mój przepis..tzn przepis, z którego korzystam.Naprawdę warto! Na pewno go wypróbuję Małgorzatko Mąka migdałowa jest ciekawym komponentem W tej chwili spodziewam się jednak najazdu Hunów, czyli wnuków, a jedno Huniątko jest uczulone na migdały i orzechy.To jest skaranie boskie z tymi uczuleniami. Menu należy zaplanować pod kątem takiego wrażliwca. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Października 2019 a jedno Huniątko jest uczulone na migdały i orzechy. W moim przepisie można użyć maki kokosowej zamiast migdałowej. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Października 2019 można użyć maki kokosowej Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.