Skocz do zawartości

Bułki keto....czyli bez mąki


Alinka

Rekomendowane odpowiedzi

Bułki bez mąki

 

Podpatrzyłam i skosztowałam u Jarka K.

Razem z moim bratem Tomkiem,

od jakiegoś czasu pieką i delektują się nimi.

Bardzo łatwe w wykonaniu, są smaczne i kilka dni świeże.

 

Przepis na 4 szt

40g łuski babki jajowatej

3 jajka

10g smalcu (użyłam roztopionego letniego masła)

200g serka śmietankowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sól do smaku (dałam 2,5g ale zmniejszę do 2g)

 

Wszystko razem wymieszać, odstawić na kilka minut,

uformować 4 płaskie bułeczki.

Piec w 30 minut temp 200 st. 

 

Zrobiłam z dwóch porcji, wyszło 8 bułeczek po 90g przed pieczeniem.

Opcjonalnie można dodać np sezamu.

Tomek ostatnim razem dał 30g babki i 10g mąki kokosowej.

Podobno też fajnie wyszły

 

 

post-87014-0-77890000-1570566668_thumb.jpg

post-87014-0-94654200-1570566693_thumb.jpg

post-87014-0-83185700-1570566712_thumb.jpg

post-87014-0-18577700-1570566738_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

40g łuski babki jajowatej

A co to jest?

Znam babkę -płesznik, ale to są ziarna 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

EAnno, jest to roslina " PLANTAGO OVATA". Poszukaj. Od dawna jest to w sklepach na pewno i u was. Jest to luska nasion tej rosliny.

 

Poszperay na temat psyllium plant, albo psyllium seed husk


[Dodano: 09 paź 2019 - 09:43]

Alinko, czy moglabys zrobic zdjecie tego serka smietankowego. Nie wiem, jakiej jest no konsystencji, a chetnie zrobie te bulki.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Alinko , te bułeczki są jedynym pieczywem które jadam od czasu do czasu .

Korzystam natomiast z innego przepisu , który znalazłam na jednej ze stron internetowych. Recepturkę wklejam ponizej .

Składniki

200 g migdałowej mąki

70 g błonnika witalnego zmielonego - babka jajowata

3 białka  ( ja daję 3 cale jajka)

½ łyżeczki soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżki winnego octu (u mnie jabłkowy własnej roboty)

375 ml wrzątku

Przygotowanie

Ubić białka na sztywną pianę ( ja wbijam do miski jajka i potem odważone składniki ,mieszam i zalewam wrzątkiem ). Odważyć suche składniki, wymieszać i dodać do piany cały czas ubijając  i wlewając wrzątek. Z ciasta zrobi się jedna wielka kluska. Podzielić ciasto na 8 równych porcji, uformować w miarę okrągłe bułki. Bułki będą nierówne ale podczas pieczenia wyrastają i nabierają okrągłego kształtu. Piec bułki w nagrzanym uprzednio piekarniku na 180ºC przez około  50 minut.

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

40g łuski babki jajowatej

Trzeba jeszcze zaznaczyć że ta łuska ma baaaardzo specyficzny smak. Osobiście mi nie podszedł. Dla mnie za gorzki.

Może w tym przepisie zniknie ten posmak i na pewno go wypróbuję.

A co mi tam, w końcu się połaszczyłem "na jedną przesyłkę" i kupiłem sobie... 2kg :facepalm::laugh:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Alinko, czy moglabys zrobic zdjecie tego serka smietankowego. Nie wiem, jakiej jest no konsystencji, a chetnie zrobie te bulki.

 

Aniu, serek śmietankowy jest raczej gęsty, kremowy, smarowny.

Zdjęcia Ci nie zrobię bo go nie mam.

Do bułek użyłam twarogu tzw klinka wymieszanego ze śmietaną,

ponieważ był raczej suchy i kruszył się.

Miałam go za mało więc dodałam śmietany, zblendowałam.

W ten sposób uzyskałam gładką masę 


[Dodano: 10 paź 2019 - 01:02]

 

40g łuski babki jajowatej

Trzeba jeszcze zaznaczyć że ta łuska ma baaaardzo specyficzny smak. Osobiście mi nie podszedł. Dla mnie za gorzki.

Może w tym przepisie zniknie ten posmak i na pewno go wypróbuję.

A co mi tam, w końcu się połaszczyłem "na jedną przesyłkę" i kupiłem sobie... 2kg :facepalm::laugh:

 

 

Ja posmaku goryczy nie wyczułam.

Bierz się wróbelku do roboty bo masz tej łuski na..... 200 bułeczek :D  :yes:

Kiedy Ty je zjesz ? :rolleyes: ale podobno duży jesteś to dasz radę  :laugh:  :yes:  :facepalm:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale podobno duży jesteś to dasz radę :laugh::yes::facepalm:

:clap::thumbsup::D

Robiłem jakieś keto-placki. Może za dużo mi się sypnęło lub było za dużo (jak dla mnie) napisane w przepisie.

Po niedzieli wypróbuję i na pewno napiszę wrażenia.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Trzeba jeszcze zaznaczyć że ta łuska ma baaaardzo specyficzny smak. Osobiście mi nie podszedł. Dla mnie za gorzki.

 

 

Ja posmaku goryczy nie wyczułam.

Odszczekuję - jak się nie przedobrzy jest super. :blush::facepalm:

Przepis z Twojego pierwszego postu idealnie balansuje smaki :thumbsup:

Gorąco polecam.

Pozostałe przepisy na bułki też wypróbuję :)

A oto moje keto-bułki:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10624-wyroby-wr%C3%B3bla/?p=643404

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

EAnno, jest to roslina " PLANTAGO OVATA". Poszukaj. Od dawna jest to w sklepach na pewno i u was. Jest to luska nasion tej rosliny.  

 

Nawet nie musiałam szukać, nasz forowy @wróbel(ek)75 zrobił mi niespodziankę i przysłał  paczkę pomielonych  łusek (ja to mam szczęście  :frantics: ).

Wobec tego dokupiłam dzisiaj twarogu i śmietany, trzeb było wypróbować ten tajemniczy przepis. Tym bardziej, że składniki i ich proporcje bardzo mi odpowiadają.

 

post-40040-0-47327200-1571778074_thumb.jpg  post-40040-0-06814600-1571778104_thumb.jpg

 

post-40040-0-58594600-1571778135_thumb.jpg  post-40040-0-24428500-1571778156_thumb.jpg

 

Wprawdzie bułeczki nie spełniają normy potrawy ketogennej, jednak są potrawą niskowęglowodanową.

B:T:W = 1:1,5:1.

90g bułeczka ma 193 KCal, 8,9g białaka, 13,4g tłuszczu i 9,1g węglowodanów.

 

Największą zaletą jest wspaniały zapach w czasie-  i po upieczeniu.

Powinnam była je trochę spłaszczyć przed pieczeniem. Zrobiłam idealne kulki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

(ja to mam szczęście :frantics: ).

Aniu to nie Twoje szczęście tylko serducho.

 

Cieszę się że i ja mogłem zrobić coś dla Ciebie.

A buły wyszły Ci super (w moich skórka się podniosła tak, że ciężko było by je po-przekrajać na pół) :clap::thumbsup:

Smacznego :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A buły wyszły Ci super (w moich skórka się podniosła tak,

 

No właśnie, pytanie dlaczego ?

Moje też po upieczeniu były puste w środku.

Bardziej jak pita a nie jak bułka :D

Ja swoje mocno spłaszczyłam i może tu tkwi przyczyna?


[Dodano: 23 paź 2019 - 15:12]

 

 

Największą zaletą jest wspaniały zapach w czasie-  i po upieczeniu.

To też, ale dla mnie największą zaletą jest to,

że nawet trzydniowe są mięciutkie.

Aniu, bułki wyszły Ci perfekcyjne  :clap:  :clap:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

polecam mój przepis..tzn przepis, z którego korzystam.Naprawdę warto!

Na pewno go wypróbuję Małgorzatko  :) 

Mąka migdałowa jest ciekawym komponentem :thumbsup: 

W tej chwili spodziewam się jednak najazdu Hunów, czyli wnuków, a jedno Huniątko jest uczulone na migdały i orzechy.

To jest skaranie boskie z tymi uczuleniami. Menu należy zaplanować pod kątem takiego wrażliwca.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

można użyć maki kokosowej

:thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.