Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Bułki keto....czyli bez mąki

bułki pieczywo dieta keto bezmąki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 685 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 08 paź 2019 - 21:32

Bułki bez mąki

 

Podpatrzyłam i skosztowałam u Jarka K.

Razem z moim bratem Tomkiem,

od jakiegoś czasu pieką i delektują się nimi.

Bardzo łatwe w wykonaniu, są smaczne i kilka dni świeże.

 

Przepis na 4 szt

40g łuski babki jajowatej

3 jajka

10g smalcu (użyłam roztopionego letniego masła)

200g serka śmietankowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sól do smaku (dałam 2,5g ale zmniejszę do 2g)

 

Wszystko razem wymieszać, odstawić na kilka minut,

uformować 4 płaskie bułeczki.

Piec w 30 minut temp 200 st. 

 

Zrobiłam z dwóch porcji, wyszło 8 bułeczek po 90g przed pieczeniem.

Opcjonalnie można dodać np sezamu.

Tomek ostatnim razem dał 30g babki i 10g mąki kokosowej.

Podobno też fajnie wyszły

 

 

Załączone pliki



#2 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9282 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 08 paź 2019 - 21:43

40g łuski babki jajowatej

A co to jest?

Znam babkę -płesznik, ale to są ziarna 



#3 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 685 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 08 paź 2019 - 21:51

Aniu wygląda to jak otręby ale drobno mielone.

Zaraz zrobię zdjęcie i dodam


[Dodano: 08 paź 2019 - 22:51]

Łuska babki jajowatej

Załączone pliki



#4 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4998 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 09 paź 2019 - 09:43

EAnno, jest to roslina " PLANTAGO OVATA". Poszukaj. Od dawna jest to w sklepach na pewno i u was. Jest to luska nasion tej rosliny.

 

Poszperay na temat psyllium plant, albo psyllium seed husk


[Dodano: 09 paź 2019 - 09:43]

Alinko, czy moglabys zrobic zdjecie tego serka smietankowego. Nie wiem, jakiej jest no konsystencji, a chetnie zrobie te bulki.



#5 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5681 postów

Napisano 09 paź 2019 - 09:55

Alinko , te bułeczki są jedynym pieczywem które jadam od czasu do czasu .

Korzystam natomiast z innego przepisu , który znalazłam na jednej ze stron internetowych. Recepturkę wklejam ponizej .

Składniki

200 g migdałowej mąki

70 g błonnika witalnego zmielonego - babka jajowata

3 białka  ( ja daję 3 cale jajka)

½ łyżeczki soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżki winnego octu (u mnie jabłkowy własnej roboty)

375 ml wrzątku

Przygotowanie

Ubić białka na sztywną pianę ( ja wbijam do miski jajka i potem odważone składniki ,mieszam i zalewam wrzątkiem ). Odważyć suche składniki, wymieszać i dodać do piany cały czas ubijając  i wlewając wrzątek. Z ciasta zrobi się jedna wielka kluska. Podzielić ciasto na 8 równych porcji, uformować w miarę okrągłe bułki. Bułki będą nierówne ale podczas pieczenia wyrastają i nabierają okrągłego kształtu. Piec bułki w nagrzanym uprzednio piekarniku na 180ºC przez około  50 minut.


Użytkownik Małgoś edytował ten post 09 paź 2019 - 09:55


#6 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1365 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 09 paź 2019 - 13:39

40g łuski babki jajowatej

Trzeba jeszcze zaznaczyć że ta łuska ma baaaardzo specyficzny smak. Osobiście mi nie podszedł. Dla mnie za gorzki.

Może w tym przepisie zniknie ten posmak i na pewno go wypróbuję.

A co mi tam, w końcu się połaszczyłem "na jedną przesyłkę" i kupiłem sobie... 2kg :facepalm: :laugh:



#7 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 685 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 10 paź 2019 - 00:02

Alinko, czy moglabys zrobic zdjecie tego serka smietankowego. Nie wiem, jakiej jest no konsystencji, a chetnie zrobie te bulki.

 

Aniu, serek śmietankowy jest raczej gęsty, kremowy, smarowny.

Zdjęcia Ci nie zrobię bo go nie mam.

Do bułek użyłam twarogu tzw klinka wymieszanego ze śmietaną,

ponieważ był raczej suchy i kruszył się.

Miałam go za mało więc dodałam śmietany, zblendowałam.

W ten sposób uzyskałam gładką masę 


[Dodano: 10 paź 2019 - 01:02]

 

40g łuski babki jajowatej

Trzeba jeszcze zaznaczyć że ta łuska ma baaaardzo specyficzny smak. Osobiście mi nie podszedł. Dla mnie za gorzki.

Może w tym przepisie zniknie ten posmak i na pewno go wypróbuję.

A co mi tam, w końcu się połaszczyłem "na jedną przesyłkę" i kupiłem sobie... 2kg :facepalm: :laugh:

 

 

Ja posmaku goryczy nie wyczułam.

Bierz się wróbelku do roboty bo masz tej łuski na..... 200 bułeczek :D  :yes:

Kiedy Ty je zjesz ? :rolleyes: ale podobno duży jesteś to dasz radę  :laugh:  :yes:  :facepalm:



#8 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1365 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 10 paź 2019 - 09:09

ale podobno duży jesteś to dasz radę :laugh: :yes: :facepalm:

:clap: :thumbsup: :D

Robiłem jakieś keto-placki. Może za dużo mi się sypnęło lub było za dużo (jak dla mnie) napisane w przepisie.

Po niedzieli wypróbuję i na pewno napiszę wrażenia.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#9 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1365 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 18 paź 2019 - 10:49

Trzeba jeszcze zaznaczyć że ta łuska ma baaaardzo specyficzny smak. Osobiście mi nie podszedł. Dla mnie za gorzki.

Ja posmaku goryczy nie wyczułam.

Odszczekuję - jak się nie przedobrzy jest super. :blush: :facepalm:

Przepis z Twojego pierwszego postu idealnie balansuje smaki :thumbsup:

Gorąco polecam.

Pozostałe przepisy na bułki też wypróbuję :)

A oto moje keto-bułki:

https://wedlinydomow...róbla/?p=643404







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: bułki, pieczywo, dieta keto, bezmąki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych