Jump to content

Recommended Posts

Kiełbasa z szynki i policzków wieprzowych

 

post-72431-0-55899400-1570883099_thumb.jpgpost-72431-0-97968900-1570883105_thumb.jpgpost-72431-0-38522700-1570883114_thumb.jpg

 

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 
-szynka 1 kl.5 kg / w kostkę 1,5 cm
-policzki wieprzowe 4 kg / 10 mm
-mięso z golonki  600 g / 2,5 mm mielimy dwa razy
Rozdrabnianie maszynka nr.8
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 19 g/kg
-pieprz czarny 2 g/kg
-pieprz biały 1 g /kg
-kolendra mielona 1 g/kg
-czosnek wyciśnięty przez praskę 4 g/kg
-gorczyca ziarno 3-4 g /kg
-jelita wieprzowe raczej grubszego rozmiaru
-woda 500 ml do szynki i policzków
-200 ml do golonki i błon z policzków
 
WYKONANIE:
Szynkę kroimy w kostkę 1,5 cm. Z policzków wieprzowych usuwamy błony które później dodajemy do golonki i razem będziemy mielić na 2,5 mm. Policzki do peklowania kroimy na pół. Golonkę tniemy w kawałki 3 cm. Całość surowca w osobnych pojemnikach peklujemy w temp.4-6 st.dwa dni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso, czosnek dajemy do 500 ml wody i całość wlewamy do miski z szynką i policzkami dodajemy resztę przypraw i mieszamy dokładnie . Następnie do zmielonej golonki i błon z policzków dajemy 200 ml wody i wyrabiamy do kleistości. Teraz całość mięsa łączymy ze sobą i bardzo staranie wyrabiamy . Napełniamy jelita dość ściśle i dajemy do osadzania na 2 godz w temp. pokojowej. Następna czynność to osuszanie w wędzarni przy dużym ruchu powietrza w temp.45-50 st. bez dymu na żarze. Gdy powierzchnia kiełbaski będzie całkowicie sucha i ciepła zaczynamy wędzenie . Osobiście wędziłem wiśnią,śliwą i olchą .Wędzimy do koloru jaki nas zadowala u mnie wędzenie trwało około 3 godz. wędziłem w temp. 50-60 st. Po wędzeniu kiełbasę parzymy w wodzie o temp. 75-80 st.do momenty osiągnięcia temp w środku 68-70 st. Po parzeniu kiełbasę hartujemy w zimnej wodzie około 5 min.
SMACZNEGO.
  • Upvote 1

 

 

Kiełbasa z szynki i policzków wieprzowych

Chudzieńka jestem... ale wygląd na smaczną mam...  :thumbsup:

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Uwielbiam policzki wp.a'la gulasz .... ciekawi mnie smak tej kiełbaski . Policzki są bardzo klejące więc kiełbaska musi być super sklejona. :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

  • 5 years later...
2 godziny temu, eeuforiaa napisał(a):

Golonka w kiełbasie brzmi smakowicie

Golonki jest w tym wyrobie około 6% i ma niewielki wpływ na smak.

Służy tu (i w wielu innych kiełbasach) innemu celowi - jest klejem spajającym farsz.

 

Może zaś zainteresować Ciebie  https://ips4.wedlinydomowe.pl/topic/3942-maggiczna-golonka-wieprzowa-beiota/

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.