jacekw21 Posted October 12, 2019 Report Share #1 Posted October 12, 2019 Kiełbasa z szynki i policzków wieprzowych SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -szynka 1 kl.5 kg / w kostkę 1,5 cm-policzki wieprzowe 4 kg / 10 mm-mięso z golonki 600 g / 2,5 mm mielimy dwa razyRozdrabnianie maszynka nr.8 PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-peklosól 19 g/kg-pieprz czarny 2 g/kg-pieprz biały 1 g /kg-kolendra mielona 1 g/kg-czosnek wyciśnięty przez praskę 4 g/kg-gorczyca ziarno 3-4 g /kg-jelita wieprzowe raczej grubszego rozmiaru-woda 500 ml do szynki i policzków-200 ml do golonki i błon z policzków WYKONANIE:Szynkę kroimy w kostkę 1,5 cm. Z policzków wieprzowych usuwamy błony które później dodajemy do golonki i razem będziemy mielić na 2,5 mm. Policzki do peklowania kroimy na pół. Golonkę tniemy w kawałki 3 cm. Całość surowca w osobnych pojemnikach peklujemy w temp.4-6 st.dwa dni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso, czosnek dajemy do 500 ml wody i całość wlewamy do miski z szynką i policzkami dodajemy resztę przypraw i mieszamy dokładnie . Następnie do zmielonej golonki i błon z policzków dajemy 200 ml wody i wyrabiamy do kleistości. Teraz całość mięsa łączymy ze sobą i bardzo staranie wyrabiamy . Napełniamy jelita dość ściśle i dajemy do osadzania na 2 godz w temp. pokojowej. Następna czynność to osuszanie w wędzarni przy dużym ruchu powietrza w temp.45-50 st. bez dymu na żarze. Gdy powierzchnia kiełbaski będzie całkowicie sucha i ciepła zaczynamy wędzenie . Osobiście wędziłem wiśnią,śliwą i olchą .Wędzimy do koloru jaki nas zadowala u mnie wędzenie trwało około 3 godz. wędziłem w temp. 50-60 st. Po wędzeniu kiełbasę parzymy w wodzie o temp. 75-80 st.do momenty osiągnięcia temp w środku 68-70 st. Po parzeniu kiełbasę hartujemy w zimnej wodzie około 5 min.SMACZNEGO. 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16518-kie%C5%82basa-z-szynki-i-policzk%C3%B3w-wieprzowych/ Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 12, 2019 Report Share #2 Posted October 12, 2019 Kiełbasa z szynki i policzków wieprzowych Chudzieńka jestem... ale wygląd na smaczną mam... Pozdrowienia Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16518-kie%C5%82basa-z-szynki-i-policzk%C3%B3w-wieprzowych/#findComment-642919 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 12, 2019 Report Share #3 Posted October 12, 2019 Uwielbiam policzki wp.a'la gulasz .... ciekawi mnie smak tej kiełbaski . Policzki są bardzo klejące więc kiełbaska musi być super sklejona. Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16518-kie%C5%82basa-z-szynki-i-policzk%C3%B3w-wieprzowych/#findComment-642922 Share on other sites More sharing options...
eeuforiaa Posted April 13 Report Share #4 Posted April 13 Witam jestem nowa na forum. Golonka w kiełbasie brzmi smakowicie, muszę wypróbować ten przepis. Pozdrawiam eeuforiaa Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16518-kie%C5%82basa-z-szynki-i-policzk%C3%B3w-wieprzowych/#findComment-1007465 Share on other sites More sharing options...
mikami Posted April 13 Report Share #5 Posted April 13 2 godziny temu, eeuforiaa napisał(a): Golonka w kiełbasie brzmi smakowicie Golonki jest w tym wyrobie około 6% i ma niewielki wpływ na smak. Służy tu (i w wielu innych kiełbasach) innemu celowi - jest klejem spajającym farsz. Może zaś zainteresować Ciebie https://ips4.wedlinydomowe.pl/topic/3942-maggiczna-golonka-wieprzowa-beiota/ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16518-kie%C5%82basa-z-szynki-i-policzk%C3%B3w-wieprzowych/#findComment-1007490 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted April 13 Report Share #6 Posted April 13 A może bardziej powinna zainteresować akademia dziadka.... 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16518-kie%C5%82basa-z-szynki-i-policzk%C3%B3w-wieprzowych/#findComment-1007491 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.