jacekw21 Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Października 2019 Kiełbasa z szynki i policzków wieprzowych SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -szynka 1 kl.5 kg / w kostkę 1,5 cm-policzki wieprzowe 4 kg / 10 mm-mięso z golonki 600 g / 2,5 mm mielimy dwa razyRozdrabnianie maszynka nr.8 PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-peklosól 19 g/kg-pieprz czarny 2 g/kg-pieprz biały 1 g /kg-kolendra mielona 1 g/kg-czosnek wyciśnięty przez praskę 4 g/kg-gorczyca ziarno 3-4 g /kg-jelita wieprzowe raczej grubszego rozmiaru-woda 500 ml do szynki i policzków-200 ml do golonki i błon z policzków WYKONANIE:Szynkę kroimy w kostkę 1,5 cm. Z policzków wieprzowych usuwamy błony które później dodajemy do golonki i razem będziemy mielić na 2,5 mm. Policzki do peklowania kroimy na pół. Golonkę tniemy w kawałki 3 cm. Całość surowca w osobnych pojemnikach peklujemy w temp.4-6 st.dwa dni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso, czosnek dajemy do 500 ml wody i całość wlewamy do miski z szynką i policzkami dodajemy resztę przypraw i mieszamy dokładnie . Następnie do zmielonej golonki i błon z policzków dajemy 200 ml wody i wyrabiamy do kleistości. Teraz całość mięsa łączymy ze sobą i bardzo staranie wyrabiamy . Napełniamy jelita dość ściśle i dajemy do osadzania na 2 godz w temp. pokojowej. Następna czynność to osuszanie w wędzarni przy dużym ruchu powietrza w temp.45-50 st. bez dymu na żarze. Gdy powierzchnia kiełbaski będzie całkowicie sucha i ciepła zaczynamy wędzenie . Osobiście wędziłem wiśnią,śliwą i olchą .Wędzimy do koloru jaki nas zadowala u mnie wędzenie trwało około 3 godz. wędziłem w temp. 50-60 st. Po wędzeniu kiełbasę parzymy w wodzie o temp. 75-80 st.do momenty osiągnięcia temp w środku 68-70 st. Po parzeniu kiełbasę hartujemy w zimnej wodzie około 5 min.SMACZNEGO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Października 2019 Kiełbasa z szynki i policzków wieprzowych Chudzieńka jestem... ale wygląd na smaczną mam... Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Października 2019 Uwielbiam policzki wp.a'la gulasz .... ciekawi mnie smak tej kiełbaski . Policzki są bardzo klejące więc kiełbaska musi być super sklejona. Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.