Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Osadzanie kielbas przed wedzeniem

Osadzanie wędzenie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tom&Ala

Tom&Ala

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów
  • MiejscowośćHannover

Napisano 15 paź 2019 - 20:58

Witam 

potrzebuje waszej porady bo jak widzicie ja jeszcze zoltodziub  w tej dziedzinie.

Jest to moje drugie podejscie do wedzenia, tym razem z wieksza iloscia kielbas roznych. Pierwsze wedzenie widac w poscie o moim budowaniu "kibelka".

OK, Do rzeczy, kielbasy nabijam  we flaki i prawidlowo powinny sie osadzic pare godzin przed wedzeniem wiszac w chlodnym pomieszczeniu. Tu mamy problem!!! 

nie mam takiego pomieszczenia jeszcze i bede chyba zmuszony nabite kielbasy na lezaco trzymac w  pojemnikach w lodowce do nastepnego dnia. Nabijac bede w piatek, wedzenie w sobote.  

Poradzcie jak z tego wybrnac  ? chyba ze  kielbasy moga lezec i krotko przed wedzeniem je powiesic do osadzenia i wyschniecia

Pozdrawiam 

Tom



#2 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • **VIP**
  • 2930 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 15 paź 2019 - 21:00

Osadzanie to wyrównanie smaków. Jak beda leżeć w lodówce to bedzie oki.

#3 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 336 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 15 paź 2019 - 21:02

Cześć,

2 godziny przed wędzeniem wyjmij z lodówki i powieś w temperaturze pokojowej żeby złapały temperaturę.

Smaki wyrównają się w lodówce w nocy.

Po 2h do wędzarni osuszanie i później wędzenie.

 

--

Romii



#4 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14227 postów

Napisano 15 paź 2019 - 21:09

Nie raz tak robiłem.
Nadziana kiełbasa w wiaderku, w lodówce.
Rano na kij, wstępne wygrzewanie i osuszanie, a potem do wędzenia.
Jedyny minus, to poprawa kształtu kiełbasy ja kijach.

#5 Tom&Ala

Tom&Ala

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów
  • MiejscowośćHannover

Napisano 15 paź 2019 - 21:48

ok. dzieki , tak zrobie , Miro to za nim trafia na  kije to mozna je "wyrolowac " na stole, ksztalt nadajac odpowiedni 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#6 quadro555

quadro555

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 139 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 16 paź 2019 - 18:54

https://wedlinydomow...rzed-wędzeniem/

pod moim postem zrobiła się dosyć długa dyskusja  :) .

Jedyny raz nabiłem dzień wcześniej i kiełbasa wyszła normalnie. Faktem jest że nabijana w osłonkę białkową fi 40 i raczej nie było problemu z kształtem.

 

Załączone pliki







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Osadzanie, wędzenie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych