Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzenie polędwicy.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 quadro555

quadro555

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 243 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 19 paź 2019 - 19:22

Planuję za tydzień uwędzić polędwicę ale tak aby wyrób pozostał surowy ale zjadliwy. Czy wystarczy 6 godzin wędzenia w 40-50 stopniach? Polędwice oczyściłem z mizdry i zapeklowałem na mokro, a jedną na sucho w "próżni". Czy w ogóle taka koncepcja ma sens? Lubię surowiznę ale nie mam czasu aby wędzić kilkanaście godzin zimnym dymem. Boczek jadłem przed parzeniem i był wyśmienity.

Jeszcze jedno pytanie . Zapeklowałem jeszcze kawałek polędwicy z indyka i tu mam pytanie, nie mam folii celulozowej, czy wystarczy wcisnąć polędwice do siatki czy też jakoś ją uplastycznić wcześniej oby się nie rozpadała podczas krojenia?



#2 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3042 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 19 paź 2019 - 19:34

Wedzimy na kolor nie czas. Co do uplastycznienia jezeli chcesz skleic to trzeba i mocno związać.
Przy drobię należy wziąć pod uwagę możliwość ptasiej grypy itp i wredu temperatura 72 stopni gwarantuje bezpieczenstwa. Ja patrzę na info medialne jak nie ma ptasiej grypy to jem surowe. Parzenie piersi kurzej, indyczej uwazam za profane. Ale to ja.

#3 quadro555

quadro555

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 243 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 19 paź 2019 - 19:43

Wedzimy na kolor nie czas.

 

 

Więc standardowe wędzenie wystarczy aby polędwica była zjadliwa?

 

Co do uplastycznienia jezeli chcesz skleic to trzeba i mocno związać.

 

 

No właśnie jak to zrobić? Potraktować tłuczkiem do mięsa?



#4 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3042 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 19 paź 2019 - 19:50

Trochę mnie zmylił Twój wpis odniosłem sie do filety z piersi indyczej która nazwaleś polędwicą. Ja wedze jako filet nie sklejam. Jak chcesz skleic delikatnie ponacinaj powierzchni styku i potraktuj tluczkiem tez delikatnie powierzchni musza byc bez błony Ja tego nie robiłem ale tak polecaja na forum. Poczytaj wpisy Arkadiusza lub zapytaj Go wprost na PW na duza wiedzę i doświadczenie w tym temacie.


Użytkownik chudziak edytował ten post 19 paź 2019 - 21:46


#5 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10211 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 19 paź 2019 - 20:45

Czy wystarczy 6 godzin wędzenia w 40-50 stopniach?

Zapewne wystarczy połowa tego.

Jednak jak lubisz dobrze, mocno uwędzone  to możesz obie polędwice (wstępnie osuszone) tak wędzić i oczywiście jeść bez parzenia.

Z moich doświadczeń wynika, że długie wędzenie ciepłym dymem może spowodować powstanie tzw. skórki na wyrobie oraz podnieść kwasowość wyrobu.

Długo wędzone polędwice zapakowane próżniowo można przechowywać w lodówce kilka miesięcy i są pyszne!


Użytkownik EAnna edytował ten post 19 paź 2019 - 21:04


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#6 quadro555

quadro555

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 243 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 19 paź 2019 - 20:59

 Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych