Klyz Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Października 2019 Mam prośbę do kolegów.Zbudowałem elektryczną wędzarnie i za pierwszym razem kiełbasa uwędziła się idealnie,serki też.Teraz niestety mam 5 nieudanych wędzeń za sobą i nie wiem co robię nie tak.Kiełbasa wędzi się tylko miejscami,zmieniałem temperatury na większe,mniejsze i nic nie pomogło.Wędzarnie mam na grzałce 1300w ,ocieplona,wentylator do osuszania(ogólnie wędzarnia jest mała 3kg kiełbasy to max)ale mi to starcza.Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Października 2019 A masz zdjęcia pierwszych wędzonek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Października 2019 Jeśli chodzi o kiełbasy, to za bardzo je osuszacz. Jelito robi się wtedy pergaminowe i nie przyjmuje dymu.Kiełbasy w jelicie naturalnym to wyjątek przy wędzeniu.Jelito musi być jeszcze lekko wilgotne kiedy zaczynamy wędzić, nie może być suche jak papier.Poza tym widzę szczelną wędzarnie z małym kominem i dużą ilością dymu.Ma być tak, że jak otworzysz wędzarnię, to wędzonki ma być widać jak przez lekką mgłę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klyz Opublikowano 20 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Października 2019 Niestety nie mam ale był idealne ,ładny kolorek i smak[Dodano: 20 paź 2019 - 12:06]Ja myślałem że za krotko je suszę bo jeszcze się skraplały jak wędziłem.Twoim zdaniem za dużo dymu ,za mały komin .Dorobić otwory z boku wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Października 2019 (edytowane) bo jeszcze się skraplały jak wędziłem Tak też nie może być, kiełbasa nie może się skraplać jak zaczynasz wędzenie. Zrób jak doradza Ci Miro, a będzie równo pokolorowana.Możesz w połowie wędzenia obrócić kije o 180 stopni, dla równomiernego koloru. Edytowane 20 Października 2019 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klyz Opublikowano 20 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Października 2019 Kije obracałem ,niestety nic to nie pomogło.Spróbuje wędzić w mniejszym dymie.Kiełbasę osuszałem w 40st z wentylatorem przez jakieś 40 min,ale jak zacząłem wędzić to i tak się skraplała.Może za dużo wkładam do wędzarni.Za pierwszym razem kładłem mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Października 2019 Przekładaj kije ,zrób większy przepływ dymu i jak miro pisze nie osuszaj za mocno kiełbasy będziesz miał twardą skórkę. Kiełbasa ma byś sucha ciepła ale nie wysuszona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klyz Opublikowano 20 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Października 2019 To może za mocną temperaturę ustawiam 50 do 60 st już sam nie wiem.Białe serki wędzą się elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Października 2019 Osuszaj w temperaturze w jakiej będziesz wędzić.Ustaw 60-65 C, osuszaj i kiedy kiełbasa będzie jeszcze lekko wilgotna puść dym.Rozszczelnij drzwi, żeby dym swobodnie przepływał przez wędzarnie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klyz Opublikowano 20 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Października 2019 Ok tylko nie wiem czy grzała będzie wstanie utrzymać temperaturę przy rozszczelnionych drzwiach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Października 2019 Ja z reguły po nabiciu kiełbasy osadzam ja około 2 godziny w temperaturze pokojowej z dodatkowym przepływem powietrza od wentylatora. Następnie w wędzarni w 40-tu stopniach bez dymu około pół godziny aby po dotknięciu dłonią kiełbasa była ciepława, taka temperatura jak ciała czlowieka. Dymek u mnie przepływa poprzez nieszczelne deski robiące za daszek w mojej prowizorce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klyz Opublikowano 20 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Października 2019 Ok.Spróbuje w ten sposób. Dziękuje panowie za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Października 2019 .Może za dużo wkładam do wędzarni. Wg mnie tutaj jest odpowiedź na Twoje kłopoty. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Października 2019 Ok tylko nie wiem czy grzała będzie wstanie utrzymać temperaturę przy rozszczelnionych drzwiach .Nie wiem czy to pytanie w temacie, ale czy masz jakikolwiek dopływ powietrza w tej wędzarni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klyz Opublikowano 20 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Października 2019 Ogólnie to nie mam.Mam wentylator do osuszania z drzwiczkami ,które podczas wędzenia zamykam i komin którym leci dym.Nie widziałem żadnej konstrukcji wędzarni elektrycznych z jakimiś dopływami powietrza .Oglądałem zrobioną ze zmywarki i tam oprócz komina nie było nic.Moja jest zrobiona tak jak Rosjanie robią do zimnego wędzenia, z ich stron wziąłem projekt i prawie że zrobiłem idealną kopie oprócz dymo generatora który mają ze słoikiem na zewnątrz do zbierania smoły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Października 2019 (edytowane) Ok tylko nie wiem czy grzała będzie wstanie utrzymać temperaturę przy rozszczelnionych drzwiach .Nie wiem czy to pytanie w temacie, ale czy masz jakikolwiek dopływ powietrza w tej wędzarni? To jest kluczowe pytanie w tym wątku :clap: Musi być dopływ powietrza - brak przepływu to przyczyna opisanego kłopotu. Edytowane 21 Października 2019 przez janusz_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klyz Opublikowano 22 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Października 2019 Czy jak zostawię drzwiczki od wentylatora otwarte to starczy ,czy raczej za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Października 2019 Przepływ powietrza jest przez DG.Dodatkowy otwór z dopływem powietrza służy do eliminowania powstawania lewego ciągu przy np silnym wietrze. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Października 2019 Przepływ powietrza jest przez DG.Dodatkowy otwór z dopływem powietrza służy do eliminowania powstawania lewego ciągu przy np silnym wietrze.Nie wierzę, że to czytam i to napisane przez Ciebie, orędownika "nie kiszenia" dymu w wędzarni. Ilość powietrza podana przez pompkę jest stanowczo za mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Października 2019 Poza tym widzę szczelną wędzarnie z małym kominem i dużą ilością dymu.Rozszczelnij drzwi, żeby dym swobodnie przepływał przez wędzarnie.Przepływ powietrza jest przez DG.Dodatkowy otwór z dopływem powietrza służy do eliminowania powstawania lewego ciągu przy np silnym wietrze.Sorry, czego nie rozumiem. Do tej pory w każdym projekcie wędzarni elektrycznych jaki widziałem były otwory na dopływ powietrza i ujście dymu. Miro, czy według Ciebie dodatkowy otwór jest niepotrzebny - o ile nie wieje silny wiatr? Ale jednocześnie wędzarnia nie może być szczelna - czyli musi mieć otwory?[Dodano: 23 paź 2019 - 07:40]Nie widziałem żadnej konstrukcji wędzarni elektrycznych z jakimiś dopływami powietrza .Na tym forum znajdziesz wiele projektów i praktycznie wszystkie, które oglądałem mają dopływ powietrza. Zajrzyj choćby tutaj:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13628-wędzarnia-binio1111-ukończona/?p=527219 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Października 2019 Jeśli dodatkowy otwór byłby tu problemem, to wędzonki widoczne na zdjęciu, nie miałyby racji bytu. Proszę popatrzeć na zdjęcie wędzarni i co wam się od razu rzuca w oczy? Rozszczelnić drzwi zaleciłem nie w celu dopływu powietrza, ale odpływu dymu.Jeśli ilość dymu z DG jest prawidłowa i ma on gdzie swobodnie ujść, wędzenie przebiegnie bez problemów. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klyz Opublikowano 23 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Października 2019 Ok .Panowie dziękuje za pomoc .Otwory dwa zrobiłem u dołu 32mm,usunąłem uszczelkę z drzwi ,założyłem deflektor przy kominie i zobaczymy teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Października 2019 Deflektor przy kominie? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 23 Października 2019 Klyz, myślę że powinieneś zacząć od poczytania jeszcze raz podstaw.Tu Ci nikt nie pomoże, bo nie jest w stanie. Rozszczelniłeś wędzarnię aby uszczelnić wylot przy kominie?! Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 23 Października 2019 założyłem deflektor przy kominie Czyli co założyłeś?Myślę, że zachodzi jakieś nieporozumienie w komunikacji.Zrób proszę zdjęcie tego, co założyłeś przy kominie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.