Skocz do zawartości

Prośba o pomoc przy wędzeniu


Klyz

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę do kolegów.Zbudowałem elektryczną wędzarnie i za pierwszym razem kiełbasa uwędziła się idealnie,serki też.Teraz niestety mam 5 nieudanych wędzeń za sobą i nie wiem co robię nie tak.Kiełbasa wędzi się tylko miejscami,zmieniałem temperatury na większe,mniejsze i nic nie pomogło.Wędzarnie mam na grzałce 1300w ,ocieplona,wentylator do osuszania(ogólnie wędzarnia jest mała 3kg kiełbasy to max)ale mi to starcza.Proszę o pomoc.

post-97634-0-13456100-1571557574_thumb.jpg

post-97634-0-91153900-1571557592_thumb.jpg

post-97634-0-94521100-1571557622_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o kiełbasy, to za bardzo je osuszacz. Jelito robi się wtedy pergaminowe i nie przyjmuje dymu.

Kiełbasy w jelicie naturalnym to wyjątek przy wędzeniu.

Jelito musi być jeszcze lekko wilgotne kiedy zaczynamy wędzić, nie może być suche jak papier.

Poza tym widzę szczelną wędzarnie z małym kominem i dużą ilością dymu.

Ma być tak, że jak otworzysz wędzarnię, to wędzonki ma być widać jak przez lekką mgłę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bo jeszcze się skraplały jak wędziłem
 

Tak też nie może być, kiełbasa nie może się skraplać jak zaczynasz wędzenie. Zrób jak doradza Ci Miro, a będzie równo pokolorowana.

Możesz w połowie wędzenia obrócić kije o 180 stopni, dla równomiernego koloru.

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kije obracałem ,niestety nic to nie pomogło.Spróbuje wędzić w mniejszym dymie.Kiełbasę osuszałem w 40st z wentylatorem przez jakieś 40 min,ale jak zacząłem wędzić to i tak się skraplała.Może za dużo wkładam do wędzarni.Za pierwszym razem kładłem mniej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Osuszaj w temperaturze w jakiej będziesz wędzić.

Ustaw 60-65 C, osuszaj i kiedy kiełbasa będzie jeszcze lekko wilgotna puść dym.

Rozszczelnij drzwi, żeby dym swobodnie przepływał przez wędzarnie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

post-95709-0-39574700-1571570595_thumb.jpgpost-95709-0-68766700-1571570611_thumb.jpgJa z reguły po nabiciu kiełbasy osadzam ja około 2 godziny w temperaturze pokojowej z dodatkowym przepływem powietrza od wentylatora. Następnie w wędzarni w 40-tu stopniach bez dymu około pół godziny aby po dotknięciu dłonią kiełbasa była ciepława, taka temperatura jak ciała czlowieka. Dymek u mnie przepływa poprzez nieszczelne deski robiące za daszek w mojej prowizorce. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

.Może za dużo wkładam do wędzarni.

Wg mnie tutaj jest odpowiedź na Twoje kłopoty.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie to nie mam.Mam wentylator do osuszania z drzwiczkami ,które podczas wędzenia zamykam i komin którym leci dym.Nie widziałem  żadnej konstrukcji wędzarni elektrycznych z jakimiś dopływami powietrza .Oglądałem zrobioną ze zmywarki i tam oprócz komina nie było nic.Moja jest zrobiona tak jak Rosjanie robią do zimnego wędzenia, z ich stron wziąłem projekt i prawie że zrobiłem  idealną kopie oprócz dymo generatora który mają ze słoikiem na zewnątrz do zbierania smoły

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Ok tylko nie wiem czy grzała będzie wstanie utrzymać temperaturę przy rozszczelnionych drzwiach .

Nie wiem czy to pytanie w temacie, ale czy masz jakikolwiek dopływ powietrza w tej wędzarni?

 

To jest kluczowe pytanie w tym wątku :clap: :clap:

 

Musi być dopływ powietrza - brak przepływu to przyczyna opisanego kłopotu.

Edytowane przez janusz_p
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepływ powietrza jest przez DG.

Dodatkowy otwór z dopływem powietrza służy do eliminowania powstawania lewego ciągu przy np silnym wietrze.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepływ powietrza jest przez DG.

Dodatkowy otwór z dopływem powietrza służy do eliminowania powstawania lewego ciągu przy np silnym wietrze.

Nie wierzę, że to czytam i to napisane przez Ciebie, orędownika "nie kiszenia" dymu w wędzarni. :facepalm:

Ilość powietrza podana przez pompkę jest stanowczo za mała.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poza tym widzę szczelną wędzarnie z małym kominem i dużą ilością dymu.

Rozszczelnij drzwi, żeby dym swobodnie przepływał przez wędzarnie.

Przepływ powietrza jest przez DG.

Dodatkowy otwór z dopływem powietrza służy do eliminowania powstawania lewego ciągu przy np silnym wietrze.

Sorry, czego nie rozumiem. Do tej pory w każdym projekcie wędzarni elektrycznych jaki widziałem były otwory na dopływ powietrza i ujście dymu.

 

Miro, czy według Ciebie dodatkowy otwór jest niepotrzebny - o ile nie wieje silny wiatr?

Ale jednocześnie wędzarnia nie może być szczelna - czyli musi mieć otwory?

[Dodano: 23 paź 2019 - 07:40]

Nie widziałem  żadnej konstrukcji wędzarni elektrycznych z jakimiś dopływami powietrza .

Na tym forum znajdziesz wiele projektów i praktycznie wszystkie, które oglądałem mają dopływ powietrza.

Zajrzyj choćby tutaj:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13628-wędzarnia-binio1111-ukończona/?p=527219

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli dodatkowy otwór byłby tu problemem, to wędzonki widoczne na zdjęciu, nie miałyby racji bytu.

Proszę popatrzeć na zdjęcie wędzarni i co wam się od razu rzuca w oczy?

 

Rozszczelnić drzwi zaleciłem nie w celu dopływu powietrza, ale odpływu dymu.

Jeśli ilość dymu z DG jest prawidłowa i ma on gdzie swobodnie ujść, wędzenie przebiegnie bez problemów.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Deflektor przy kominie?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Klyz, myślę że powinieneś zacząć od poczytania jeszcze raz podstaw.

Tu Ci nikt nie pomoże, bo nie jest w stanie. :facepalm:

Rozszczelniłeś wędzarnię aby uszczelnić wylot przy kominie?!

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

założyłem deflektor przy kominie

Czyli co założyłeś?

Myślę, że zachodzi jakieś nieporozumienie w komunikacji.

Zrób proszę zdjęcie tego, co założyłeś przy kominie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.