Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Przechowywanie wyrobów


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 emka24

emka24

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 46 postów
  • Miejscowośćmlądz

Napisano 20 paź 2019 - 12:01

Dzień dobry.

Na forum zarejestrowany jestem od kilku lat jednak raczej jako czytacz,dlatego przy okazji zadania pytania chciałbym wszystkich przywitać.

Otóż wszyscy robimy wyroby w ilościach większych niż bieżące potrzeby ,jak sobie radzicie z przechowywaniem?

Jak długo wyroby zapakowane próżniowo mogą być w lodówce,

czy jest sens wyroby przeznaczone do zamrażania pakować próżniowo,

Co daje folia aluminiowa przy zamrażaniu-na zdjęciach widać ,że niektórzy wyroby przeznaczone do zamrażania owijają folią aluminiową.

 

Dziękuję.



#2 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7863 postów

Napisano 20 paź 2019 - 12:32

Jak długo wyroby zapakowane próżniowo mogą być w lodówce,
do miesiąca jak są wykonane zgodnie z założeniami technologicznymi - wtedy mam zwykle 1 st - albo w komorze tzw 0 
[Dodano: 20 paź 2019 - 13:31]

czy jest sens wyroby przeznaczone do zamrażania pakować próżniowo,
TAK nie obsychają ! nie przechodzą zapachami,lepiej się przechowują 
[Dodano: 20 paź 2019 - 13:32]

Co daje folia aluminiowa przy zamrażaniu
Nic

#3 quadro555

quadro555

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 250 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 20 paź 2019 - 13:48

do miesiąca jak są wykonane zgodnie z założeniami technologicznymi - wtedy mam zwykle 1 st - albo w komorze tzw 0 

 

 https://wedlinydomow...dwicy/?p=643526

No to trochę nie rozumiem.



#4 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10242 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 20 paź 2019 - 13:58

No to trochę nie rozumiem.

Przecież to wszystko zależy od wyrobu, stopnia jego wysuszenia, uwędzenia, zasolenia, pH  i zasiedlenia bakteriami w punkcie zero.

Wyroby dojrzewające (są przecież surowe) - zapakowane próżniowo - mam w lodówce takie z 2018 roku!

Kiełbasę bielską z dzika, po podsuszeniu miałam w lodówce 3 miesiące.

Świeżo uwędzone i sparzone parówki trzymam w zerówce max. tydzień. 

Przeznaczone do odleglejszej konsumpcji zamrażam.

Białą kiełbasę do 5 dni.

Wszystkie te produkty są zapakowane próżniowo.


Użytkownik EAnna edytował ten post 20 paź 2019 - 13:58


#5 quadro555

quadro555

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 250 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 20 paź 2019 - 14:10

No właśnie, dlatego odpowiedź poprzednika była dość nieprecyzyjna. Osobiście jałowcową trzymałem w lodówce bez woreczka miesiąc i z każdym dniem była wręcz lepsza bez jakichkolwiek objawów nieswieżości. Dłużej niż miesiąc nie mogłem zrobić próby. Przyjechali goście.😁

#6 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7863 postów

Napisano 20 paź 2019 - 14:26

No to trochę nie rozumiem
Dłużej nie udało mi się trzymać -podałem Ci pewne terminy . EAnna- podała Ci  z Własnego doświadczenia - i jestem przekonany ,że na pewno dobrze. Jak mam trzymać z założenia powyżej miesiąca - po prostu mrożę.

#7 djdk

djdk

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćRadostowice

Napisano 21 lis 2019 - 09:20

Witam.
Osobiście stosuje też pakowanie próżniowe i mam pytanie dla bardziej doświadczonych.
Ostatnio pakowałem po 12 godzinach od wędzenia / parzenia i miałem z tym problem bo wędzonka była jeszcze mocno soczysta przez co przy pakowaniu soki podchodziły pod zgrzew i nie mogłem tego dobrze zgrzać.
Jaki czas po uwędzeniu lub parzeniu wędzonka powinna odpoczywać, żeby można było ja zapakować próżniowo?
Czy czas odpoczywania będzie miał wpływ na smak i soczystość wędzonki w momencie kiedy ja otworze np. po 3 tygodniach?

Użytkownik djdk edytował ten post 21 lis 2019 - 09:20


#8 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 363 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 21 lis 2019 - 09:51

Jaki czas po uwędzeniu lub parzeniu wędzonka powinna odpoczywać, żeby można było ja zapakować próżniowo? Czy czas odpoczywania będzie miał wpływ na smak i soczystość wędzonki w momencie kiedy ja otworze np. po 3 tygodniach?

Czas odpoczywania będzie miał wpływ na to co dostaniesz po rozmrożeniu - jak wysuszysz na starcie to po rozmrożeniu będzie tylko suchsze :-).

Ja kroję i pakuję zwykle następnego dnia po wędzeniu - wystudzone wstępnie i po nocy w lodówce.

Trzeba ogarnąć pakowarkę i nauczyć się pakować wilgotny towar - niektórzy pakują razem z wodą/sokiem różne rzeczy w woreczki - da się.

--

Romii



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#9 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2298 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 21 lis 2019 - 09:54

Jaki czas po uwędzeniu lub parzeniu wędzonka powinna odpoczywać, żeby można było ja zapakować próżniowo?

Przede wszystkim wędzonki/kiełbasy powinny wystygnąć (w środku również). Jeśli nie jesteś pewien, to zawsze jeszcze na parę godzin można wstawić do lodówki.

Soki mogą się też pojawić np.po zastrzyku wędzonek czy płyn/ tłuszcz po parzeniu. Ja, kiedy "zassie" taki płyn to dla pewności przecieram papierowym ręcznikiem i jeszcze raz zgrzewam (dwa zgrzewy).

Czasu nikt Ci nie poda bo nie ma określonej "normy", po prostu na wyczucie. Niemniej nie robię tego wcześniej niż po ok. dobie.


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 21 lis 2019 - 09:54





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych