fasolacork Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Października 2019 Witajcie. Jestem nowy na forum i generalnie rzadko robie cos swojego ze wzgledu na czas i brak warunkow. Jakkolwiek za dwa tygodnie jade odwiedzic rodzine dziewczyny do Ugandy pod granice z poludniowym sudanem i obiecalem przygotowac troszke polskich delikatesow gdy sie pojawie. Spakowalem maszynke , flaki i przyprawy a mieso to wiadomo na miejscu. Zastanawiam sie jak podejsc do miesa w wysokich temperaturach +35*C i braku lodowki aby zapeklowane mieso chlodzic przez kilka dni....niechcialbym aby to mieso sie zepsulo w tej temperaturze po uboju i niebardzo wiem jak je potraktowac przed wedzeniem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beesmaster Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Października 2019 Witajcie. Jestem nowy na forum i generalnie rzadko robie cos swojego ze wzgledu na czas i brak warunkow. Jakkolwiek za dwa tygodnie jade odwiedzic rodzine dziewczyny do Ugandy pod granice z poludniowym sudanem i obiecalem przygotowac troszke polskich delikatesow gdy sie pojawie. Spakowalem maszynke , flaki i przyprawy a mieso to wiadomo na miejscu. Zastanawiam sie jak podejsc do miesa w wysokich temperaturach +35*C i braku lodowki aby zapeklowane mieso chlodzic przez kilka dni....niechcialbym aby to mieso sie zepsulo w tej temperaturze po uboju i niebardzo wiem jak je potraktowac przed wedzeniem ... Jedynie co mi przychodzi na myśl to peklowanie w ziemi, jak po staremu się peklowało kiedy nie było lodówek. Co dwa dni odkopać i zaglądać i jak się zaczną pojawiać (z akcentem na "zaczną" to nie czekać): zapach, bombelki, ciągliwości to zalewe wymienić. I tak do końca peklowania. Po peklowanie kawałek miesa przyrządzić, spróbować. A reszte raczej normalnie, czyli ociekanie, suszenie wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Października 2019 (edytowane) Popytaj lokalsów jak sobie z tym radzą. A jezeli sobie nie radzą tz nie peklują itp. to może nie bierz sie za to tam. Bo troche głupio będzie jak przyszłych teściów wujkow i szwagrow narazisz na sensacje żołądkowe.???? Edytowane 22 Października 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Października 2019 Zastanawiam sie jak podejsc do miesa w wysokich temperaturach +35*C i braku lodowki aby zapeklowane mieso chlodzic przez kilka dni.... W wysokich temperaturach peklowanie przebiega o wiele szybciej.Słowo "flaki" sugeruje, że chcesz zrobić kiełbasę. Kiedyś robiono kiełbasę z tzw. mięsa ciepłego, bezpośrednio po uboju. Obawiam się jednak, że nikt u nas nie ma doświadczeń robienia wędlin w tak wysokich temperaturach.Sprawdź jeszcze jakie są tam temperatury w nocy. Może się okazać, że o wiele niższe co da Ci szansę na przetrzymanie nabitych kiełbas przez noc i wędzenie o poranku.Co do wędlin całomięśniowych, to wyjściem jest bardzo mocne zasolankowanie z nastrzykiem na starcie, aby nie dać szans drobnoustrojom. Potem jednak trzeba mięsa wymoczyć, aby odsolić zewnętrzne warstwy. Jednak jak długo takie peklowanie robić? można również z dnia na dzień.Po wędzeniu natychmiast wyroby sparz lub upiecz. Podjąłeś się IMO karkołomnego zadania. Nie mówię, że niewykonalnego. Jednak przydało by się doświadczenie w takich warunkach.[Dodano: 22 paź 2019 - 08:25] jak podejsc do miesa w wysokich temperaturach +35*C i braku lodowki aby zapeklowane mieso chlodzic przez kilka dni... Jak nie masz warunków do chłodzenia to nic nie wykombinujesz. Musisz zatem inaczej peklować: mięso zaraz zemleć, zasolić peklo, przyprawić i natychmiast nabić w jelita. Gdyby udało się przetrzymać je przez noc to byłoby dobrze.Dowiedz się jeszcze, czy będziesz miał dostęp do wody. Bo może być krucho z utrzymaniem higieny. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Października 2019 Odpuścić, za duże ryzyko.Gdzie jesteś, ze lodówki nie ma? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fasolacork Opublikowano 22 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Października 2019 Popytaj lokalsów jak sobie z tym radzą. A jezeli sobie nie radzą tz nie peklują itp. to może nie bierz sie za to tam. Bo troche głupio będzie jak przyszłych teściów wujkow i szwagrow narazisz na sensacje żołądkowe. lokalsi nie robia kielbas , boczkow, szynek itd…. tam koza idzie pod noz z rana a wieczorem niema po niej sladu….Miro - lodówki nie ma bo to afrykaska wies …. Bede kombinowal zatem aby w miasteczku nieopodal dogadac sie ze sklepikarzem I przetrzymac kilka dni u niego mieso w lodowce na dolnej polce … dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Października 2019 Kiedyś w programie Cejrowskiego Boso przez świat, widziałem jak w jakimś gorącym kraju mięso wisiało u sufitu szałasu.Na ziemi leżały trzy sporej wielkości bale, ułożone co 60 stopni przodem do środka.W środku zażył się ogień, a dym idąc do góry wędził mięso.Czy było peklowane czy choćby solone, tego nie pamiętam, ale taka metoda zabezpieczenia mięsa była stosowana. W tym temacie bardzo pomocny byłby kolega Dziadek, o ile zechce się wypowiedzieć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Października 2019 Jak nie "wymyślisz" chłodni, to ja osobiście odpuścił bym wykonanie wędlin na miejscu - szkoda przerywać związek w tak okrutny sposób A jak już będziesz się baaardzo upierał, to może będziesz miał szczęście i jakąś studnię pod ręką (chociaż tam i o studnie i o chłód wewnątrz pewnie ciężko) tam koza idzie pod noz z rana a wieczorem niema po niej sladu… Pewnie znają swoje możliwości. Bierz siły na zamiary. Ps.Nie wiem jak to było by od strony bakteriologicznej, smakowej itd ale właśnie urodził mi się w głowie pewien pomysł (nie wykluczam że głupi - jeszcze się nie obudziłem ). A jakby trochę odwrócić technologię i zacząć od wędzenia mięsa, następnie doprawienie, mielenie, jelita i parzenie?!Może by coś wyszło a'la biała wędzona. No ale zanim ten pomysł zechcesz powielać, poczekaj na bardziej doświadczonych SiB-ów. Albo coś podpowiedzą, albo wyleją mi na głowę wiadro - nomen omen - zimnej wody abym się obudził Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Października 2019 (edytowane) Tylko jak skleić wedzone mieso.☺️ Edytowane 22 Października 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Października 2019 Już w krajach Śródziemnomorskich tradycyjnie wędliny wyrabiało się tylko w okresie jesienno - zimowym. Ty chcesz to zrobić, bez dostępu do lodówki, w kraju równikowym, gdzie średnio w dzień jest grubo ponad 30 a w nocy ponad 24 stopni C. Jeśli to nie żart, to ja radziłbym z całego serca odpuścić. Wg mnie ryzyko zakażenia i zatrucia połowy wsi jest znaczne i żadna peklosól tu nie pomoże. Trzeba sobie zadać podstawowe pytanie: dlaczego nie mają tam tradycji robienia kiełbasy? Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Października 2019 Tylko jak skleić wedzone mieso.☺️ Wiem że to grzebanie w g...e tylko staram się ratować wioskę przed zatruciem. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Października 2019 Może pokuś się o zrobienie takiego przysmaku, jaki sprawił sobie na urodziny Wiktor z RPA? https://wedlinydomowe.pl/grillowanie-i-pieczenie/piekarnik/1721-prosiak-nadziewany-kasza-daruje-sobie-nazwe-po-staropolsku-flagowy-przepis-wiktora-z-johannesburga-rpa Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Października 2019 Może pokuś się o zrobienie takiego przysmaku, jaki sprawił sobie na urodziny Wiktor z RPA? O ile nie jest to społeczność muzułmańska Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Października 2019 Trzydniowe peklowanie tego prosiaka na mokro tez powinno się chyba odbywać w stosunkowo niskiej temperaturze... Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fasolacork Opublikowano 22 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Października 2019 Może pokuś się o zrobienie takiego przysmaku, jaki sprawił sobie na urodziny Wiktor z RPA?O ile nie jest to społeczność muzułmańska wszyscy chrzescijanie wiec ok….[Dodano: 22 paź 2019 - 11:34]Może pokuś się o zrobienie takiego przysmaku, jaki sprawił sobie na urodziny Wiktor z RPA? https://wedlinydomowe.pl/grillowanie-i-pieczenie/piekarnik/1721-prosiak-nadziewany-kasza-daruje-sobie-nazwe-po-staropolsku-flagowy-przepis-wiktora-z-johannesburga-rpa jest to tez jakis pomysl I rozwiazanie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Października 2019 Może i lokalsi nie robią kiełbas ale swoje sposoby na schłodzenie mają. Na dworze upał a piją chłodną wodę nie mając lodówki a gliniany dzban chyba znany pod nazwą stągiew. Więc pytaj u źródła. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Października 2019 Być może, jak pisałeś w pierwszym poście, uda się załatwić jakąś lodówkę przysklepową lub chłodnię. Najlepiej będzie, kiedy napiszesz do nas z Afryki, po rozeznaniu sytuacji. Sprzęciory i akcesoria zabieraj. Znając miejscowe warunki, łatwiej będzie udzielić Ci pomocy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Października 2019 Może ten kolega coś Ci jeszcze podpowie : https://wedlinydomowe.pl/forum/user/57693-adamafryka/Z tego co pamiętam chyba był/żył w RPA to doświadczenie nabył Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Października 2019 (edytowane) Może by coś wyszło a'la biała wędzona. jeszcze się nie obudziłem ) Obudź się Wróbelku . Edytowane 22 Października 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Października 2019 Obudź się Wróbelku . Ja nocny marek jestem. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Października 2019 Przychylam sie do postu EAnna.Wykonanie wyrobów z ciepłego mięsa: klasyfikacja, peklowanie, rozdrabnianie, mieszanie z przyprawami, napełnianie, wędzenie i konsumpcja.Wędzonki również zrobione w błyskawicznym tempie: nastrzyk solanką, przetrzymanie w 1-2 godz. w solance, ociekanie, wędzenie itd.Trzymam kciuki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.