Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Przechowywanie wędzonej kiełbasy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 fantomek

fantomek

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 215 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 24 paź 2019 - 19:05

Witam 3 tyg.temu zrobiłem wędzoną pieczoną kiełbaskę. Po trzech dniach dlatego ze zrobilo sie ciepło w garażu nieużytkowanym wrzuciłem ją lodówki. Dziś zauważyłem miejscami jakby biały nalot. Załączam zdjecie. Martwić się ?zjadać szybko czy może przerzucić na,strych w przewiewne miejsce?
https://www.fotosik....1c58586253fda1a

#2 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 848 postów

Napisano 24 paź 2019 - 19:37

 Tu wdała się wilgoć i wędzenie też prawdopodobnie było nie dokładne miejscami widać miejsca nie dowędzone chyba miałeś za dużo towaru w wędzarni. Moim zdaniem zaczyna się dziać coś złego ja bym nie ryzykował tylko utylizacja .To jes moje zdanie .



#3 fantomek

fantomek

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 215 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 24 paź 2019 - 19:59

Towaru było dużo zgadza sie ale siedxialo długo 5h w temp 60st. Plus godzina w temp 90st. Jak zdanie innych kolegów?

#4 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2399 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 24 paź 2019 - 20:13

Ile by się nie wędziło, widać "błędy" przy wędzeniu więc... moim zdaniem towar niepewny (ja tak podchodziłem/podchodzę przy swoich wyrobach). Nie napiszę jakie to były błędy bo mogły być niedosuszone, nieprzekładana itp./itd Nie znamy całego procesu.

Zgadzam się z Jackiem i też bym wyrzucił (kilkanaście kilo towaru poszło w kosz - ale wiedza pozostała :) ) ale zanim to zrobisz, przemyj alkoholem, połóż w chłodniejsze miejsce i poczekaj aż wypowie się większe grono, bardziej doświadczonych (niż ja) SiB-ów. Czasem gdy byłem niepewny swoich wyrobów (np.technologii wyrobu) to doradzano mi np. wykorzystanie do bigosu.

Są tu spece, co po wyglądzie nalotu powiedzą Ci jaki to rodzaj pleśni :yes: 



#5 fantomek

fantomek

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 215 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 24 paź 2019 - 20:23

Dzięki czekamy zatem na pozostałych kolegów. Nie powiem jak narazie lekko podłamany jestem.
Ps Ale pozostawic dalej w lodówce?-czy miejs e przewiewne ok 10st. Temp?

#6 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10334 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 24 paź 2019 - 21:37

czekamy zatem na pozostałych kolegów.

Hmmm...

Gdybyś zapytał koleżankę to poradziłaby co następuje:

  • przemyć kiełbasę roztworem octu i osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym
  • podwędzić ją powtórnie zimnym dymem
  • powiesić w przewiewie w temp. 10 st - skoro masz taką możliwość
  • konsumować.


#7 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 848 postów

Napisano 24 paź 2019 - 21:45

ale zanim to zrobisz, przemyj alkoholem

Też miałem o tym chęć napisać i to prawda niektórym pomogło nie zaszkodzi spróbowaćnajlepiej 50 gr. Na kiełbasę 100 gr. W gardło ;)


Użytkownik jacekw21 edytował ten post 24 paź 2019 - 21:45


#8 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 24 paź 2019 - 21:52

Czy na pewno jest biały nalot?

#9 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2399 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 24 paź 2019 - 22:26

50 gr. Na kiełbasę 100 gr. W gardło ;)

niektórym pomogło

Mało któremu zaszkodziło :D



#10 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 848 postów

Napisano 24 paź 2019 - 22:36

Mało któremu zaszkodziło

:thumbsup: 



#11 fantomek

fantomek

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 215 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 25 paź 2019 - 07:00

No wlasnie moim zdaniem nie jest to stricte nalot pleśniowy ale moze sie mylę. To jakby taka mgiełka jak sół wychodziła. Postaram sie dzis zeobic lepsze zdjecia.
Ps. EAnna a ewentualnie ile czasu dymic tym zimnym trzeba?

Co jeszcze zauważyłem ze kielkasa nie jest krucha to jest nie da sie jej tak przełamac ręką jak sie rwie nieraz ttlko raczej bardziej zbita gumiasta

#12 grzech25

grzech25

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 375 postów
  • Miejscowośćprawie Sochaczew

Napisano 25 paź 2019 - 09:20

Jak się w sklepie mięsnym zapytasz ekspedientki o taki nalot na kiełbasie, to miła pani zawsze odpowie że to sól wychodzi :)



#13 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 363 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 25 paź 2019 - 09:31

Jak się w sklepie mięsnym zapytasz ekspedientki o taki nalot na kiełbasie, to miła pani zawsze odpowie że to sól wychodzi

Może ktoś wytłumaczyć skąd ta sól miała by się brać? W jakich warunkach?

Moje kiełbasy nawet jak na miesiąc zostawię i zrobią się twarde takie że gwoździe można by nimi wbijać to nic nie wychodzi.

--

Romii


Użytkownik Romii edytował ten post 25 paź 2019 - 09:31


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#14 fantomek

fantomek

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 215 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 25 paź 2019 - 09:49

Romii to taka przenośnia byla z mojej strony załączam kolejne zdjecia do oceny
1. https://images92.fot...7541fb20med.jpg
2. https://images89.fot...783b108emed.jpg
3. https://images91.fot...d4c60c4fmed.jpg




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych