Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chłodziarka z przeznaczeniem na wyroby


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
38 odpowiedzi w tym temacie

#1 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1871 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 28 paź 2019 - 14:53

SiB-y, co myślicie o wykorzystaniu takiej chłodziarki: https://www.oleole.p...131-cj-18.bhtml

Założenie jest takie. Chcę kupić dwie takie chłodziarki aby służyły mi jedna do wyrobów/przetrzymywania sera, druga do peklowania/przetrzymywania wędzonek/kiełbas.

To są chyba największe pojemności jakie znalazłem przy tych gabarytach. Wiem, że mogą się wkrótce okazać za małe ale:

1. Pasuje mi cena przy zakupie dwóch szt. jednorazowo. Przy kupnie większych, wydatek byłby proporcjonalnie większy, a na to chwilowo nie mogę sobie pozwolić.

2. Chciałbym mieć dwie osobne chłodziarki do wędlin i serów. Tzn. chciałbym wyrabiać jedno i drugie a nie da się tego połączyć w jednej, większej chłodziarce.

3. W swojej kuchni będę miał wyspę i te chłodziarki idealnie wpasowały by się tam z wysokością.

Co o tym myślicie?

Przede wszystkim chodzi mi o to czy taka chłodziarka nada się do dojrzewania i  pielęgnacji serów, czy też z jakichś powodów niestety nie.

 

 



#2 piurko

piurko

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 334 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 28 paź 2019 - 15:10

Do sera może i wystarczy - nie mam doświadczenia , ale do peklowania i przechowywania wędlin nie ...

Sam to przerabiałem , kupiłem taka małą lodówkę i po pierwszym peklowaniu poszła na sprzedaż .

Dopiero teraz jak mam komorę z zamrażarki 8mio szufladowej 180cm wysokości jest rozkurczenie :)



#3 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1871 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 28 paź 2019 - 19:46

Do sera może i wystarczy - nie mam doświadczenia , ale do peklowania i przechowywania wędlin nie ... Sam to przerabiałem , kupiłem taka małą lodówkę i po pierwszym peklowaniu poszła na sprzedaż . Dopiero teraz jak mam komorę z zamrażarki 8mio szufladowej 180cm wysokości jest rozkurczenie :)

Wiem że w naszym hobby cobyśmy nie kupili to będzie mało, ale na razie priorytetem jest zróżnicowanie produkcji i chyba to będzie najlepsza opcja (tak mi się wydaje). Dodatkowo mam lodówkę taką 1,2m wysokości z zamrażalnikiem, coś takiego:  https://www.oleole.p...ej1800adw.bhtmltylko dużo starsza.

na dzień dzisiejszy musi mi ona wystarczyć gdy pekluję i później na wyroby nie mrożone. W przyszłości myślę ją wykorzystać jako pierwszą dojrzewalnię wędlin.

Myślałem jeszcze o takiej opcji.  Zakupie takich np:

https://www.olx.pl/o...28-IDC5k3h.html

https://www.olx.pl/o...html#4b51c23711

Aby nie wchodzić w nowe-małe. A później kupować pojedynczo jedną a porządną. Ale nie wiem czy np.  Enea nie puści mnie z torbami (te tabliczki nic mi nie mówią i nie wiem ile to będzie żarło prądu na dobę) czy też nie stracę zdrowie na łapanie temperatur itp

I sam zachodzę w głowę co robić (te nowe "kupuję" już od ponad 2 tygodni)



#4 piurko

piurko

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 334 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 28 paź 2019 - 22:26

Żeby nie iść w koszty , a zaspokoić potrzeby , może warty wziąć pod uwagę taki wariant...

Kupić jedną fajną używkę - jedną z tych linków lub jeszcze ma taką  A+ 

 

https://www.olx.pl/o...html#7df7cdd45f

 

I do tego , nie wiem czy masz ... jeśli nie to zakupić pakowarkę próżniową do wędlin i masz z głowy problem przechowywania . Zapakowane poutykasz w starą i w nową i starczy miejsca na sery .

Z czasem kupisz to co będziesz chciał... a nie to co musisz ...

A pakowarka ... :thumbsup:  super sprawa...


Użytkownik piurko edytował ten post 28 paź 2019 - 22:27


#5 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1871 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 28 paź 2019 - 23:46

Kupić jedną fajną używkę - jedną z tych linków lub jeszcze ma taką A+ https://www.olx.pl/o...html#7df7cdd45f

Mam ją też w obserwowanych :)

Już jak pisałem poprzedniego posta, to myślałem że chyba pójdę w te używki. Szkoda wydawać kasę "na coś chwilowego" :thumbsup:

A pakowarka ... :thumbsup: super sprawa...

Mam, używam, potwierdzam :thumbsup:

Zapakowane poutykasz w starą i w nową i starczy miejsca na sery .

I to jest ten kierunek :thumbsup:

Dzięki piurko. Musiałem to chyba usłyszeć od kogoś, bo sam biłem się w myślach. Nawet miałem już te nowe dzisiaj kupować ale... w ostatniej chwili stwierdziłem że jeszcze tu napiszę. Jutro podjadę tam i zobaczę co mają w realu.

Dzięki jeszcze raz :)



#6 piurko

piurko

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 334 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 29 paź 2019 - 00:17

Nie ma sprawy :)

250 zeta to nie tak wiele , a nowy sprzęt zawsze zdążysz kupić ... 

A za jakiś czas ... kto wie , może dwie w cenie jednej... :thumbsup:

 

Wiesz ... można oczywiście iść dalej i dalej ... ale parę groszy więcej i może coś urwiesz - brałbym...

https://www.olx.pl/o...html#64db2fe3c6


Użytkownik piurko edytował ten post 29 paź 2019 - 00:33


#7 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5260 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 29 paź 2019 - 02:18

Też mam zarówno lodówkę jak i zamrażarkę "Elektro Helios", to bardzo porządny sprzęt :thumbsup: Piurko dobrze gada Wróbelku :D .



#8 jacekw21

jacekw21

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 553 postów

Napisano 29 paź 2019 - 09:30

I sam zachodzę w głowę co robić

Ja bym kupował nowe ze starymi to loteria ile pochodzą cholera wie .Ja w tym roku chciałem kupić na działkę nową ale trafiła się okazja i dostałem za darmo lodówkę pochodziła 3 tyg. następnie znowu trafiła mi się używana  od znajomego za darmo pochodziła 2 tyg. już mnie szlak trafił jak to może być że w 5 tyg dwie lodówki mogą paść. No nic najlepsze na koniec bo załatwiłem sobie trzecią taką do zabudowy też oczywiście na chodzie oczywiście za darmo ,kolega zapewniał że lodówka szatan żebym nie dawał potencjometru na 50% ani 100% bo lodówka w zamrażalnik się zmienia :D . Kazał ustawić między 1 a 2 zakres i będzie  wystarczająco. No i faktycznie spisywała się super ale przez 2 tyg. Trzecią szlak trafił. Ręce mi opadły .Już czwartej nie szukałem z racji że już chłodno to zakup nowej na następny rok odłożyłem . I tak to może być z tymi używanymi więcej dźwigania i noszenia niż korzyści.   



#9 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14208 postów

Napisano 29 paź 2019 - 09:51

Jak przewozisz lodówkę?
Kiedy ją włączasz do zasilania po transporcie?

#10 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1871 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 29 paź 2019 - 10:10

Wiesz ... można oczywiście iść dalej i dalej ... ale parę groszy więcej i może coś urwiesz - brałbym... https://www.olx.pl/o...html#64db2fe3c6

Fajna, tylko musiał bym podgonić prawie 80km (to nawet nie problem bo nowe drogi pootwierali :) ) druga sprawa to chwilowo mam zawaloną przyczepkę (i ten stan potrwa tak do miesiąca :mad: ) ale najważniejsze, to chwilowo potrzebuję dwóch takich do 85cm aby razem z szafkami stworzyć wyspę roboczą. Ale jak wszystko pójdzie po moich myślach to pewnie po Nowym Roku będę myślał o rozbudowie (większych). Teraz chcę popróbować robienia serków (już mnie wciąga, ale to w osobnym temacie napiszę ;) ), zacząć szlifowanie wędzonek no i dopiero po Nowym Roku może wejdę w wędliny dojrzewające (na razie wiem tyle, że super wyglądają i SiB-y je zachwalają  :D )

 

Jacku, a jakie masz warunki na działce? Bo może to nie przypadek że 3 szt. tak szybko się zepsuły (nie wiem, wilgotność, temperatura itd). Boję się aby Ci ta nowa też szybko nie padła.

Ja mam tą swoją 120cm też z OLX-a kupioną z 4-5 lat temu ( jak zaczynałem przygodę z wędzonkami, a żona krzywo patrzała że lodówka pełna surowego mięsa  :D ) i chodzi do dzisiaj.

Nowe mają niewątpliwą zaletę (oprócz tego że są nowe  :rolleyes:  ) że są coraz pojemniejsze zachowując te same gabaryty, zużywają zdecydowanie mniej energii (choć tego akurat nigdy nie sprawdzałem/porównywałem) i mają dodatkowe wiatraki itd (lepiej rozprowadzają powietrze)

Zapewne jeśli będę kupował dużą z przeznaczeniem na dojrzewalnię wędlin, to pewnie pierwsza będzie używka z racji przeróbek/gwarancji (nie mam jeszcze ziemianki w lesie na wypadek nerwów LP gdybym wydał z 2tysie i od razu ją zepsuł , a z miesiąc trzeba by było się gdzieś ukrywać :laugh: )


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 29 paź 2019 - 10:14


#11 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 220 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 29 paź 2019 - 10:20

to chwilowo potrzebuję dwóch takich do 85cm aby razem z szafkami stworzyć wyspę roboczą

Pamietaj tylko że każda z tych małych ma osobny agregat - jeśli pytałeś o koszty i jeśli to w jakiś sposób ma wpływ na decyzję.

Jak już raz zamontujesz je pod blatem trudno będzie później coś zmieniać.

Nauczony doświadczeniem do domu kupiłem chłodziarkę prawie 2m.

 

--

Romii


Użytkownik Romii edytował ten post 29 paź 2019 - 10:21


#12 jacekw21

jacekw21

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 553 postów

Napisano 29 paź 2019 - 11:03

Jak przewozisz lodówkę? Kiedy ją włączasz do zasilania po transporcie?

Lodówka na leżąco w transporcie podłączam po 24 godz. 


[Dodano: 29 paź 2019 - 11:03]

Jacku, a jakie masz warunki na działce? Bo może to nie przypadek że 3 szt. tak szybko się zepsuły (nie wiem, wilgotność, temperatura itd).

Domek ocieplony wełna  100 mm ,z zewnątrz szalówka 20 mm od środka płyta osb, wiadomo latem w domku to się wysiedzieć raczej nie nie. A szczególnie jak otworzę drzwi na przelot to b.szybko robi się gorąco więc staram się mieć otwarte jedne drzwi ale w godzinach 16 już nawet i drzwi nie pomagają jest i tak gorąco. Ale lodówka oddychać raczej ma jak :) po bokach i z tyłu ma spory luz 5-15 cm .Chyba mam po prostu pecha zresztą rok 18 i 19 jest najgorszy w moim życiu wszystko się mnie i rodzinę czepia wszystko co najgorsze  :(



#13 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1871 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 29 paź 2019 - 12:00

zresztą rok 18 i 19 jest najgorszy w moim życiu

Nie tylko Twoim. Popieprzone to życie.

 

Nauczony doświadczeniem do domu kupiłem chłodziarkę prawie 2m.

Romii niewykluczone że będę takowe kupował w przyszłości, ale jednego nie przeskoczę - jedna chłodziarka do wędlin i serów ( o dojrzewających nawet nie wspominam)

Nie te temperatury i warunki bytowe. Muszą być minimum 2



#14 jacekw21

jacekw21

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 553 postów

Napisano 29 paź 2019 - 17:13

Popieprzone to życie.

Oj tak masz rację 



#15 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9710 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 31 paź 2019 - 11:05

w godzinach 16 już nawet i drzwi nie pomagają jest i tak gorąco.

 

Lodówki i zamrażarki mają kreślone górne temperatury pracy.

Moje aktualne współczesne to np. 32 st.C oraz 40 st.C.

Nie zaszkodziło by sprawdzić.

Poza tym sprzęt używany pochodzący ze stosunkowo niedawnego okresu ma "zagwarantowany" fabrycznie czas pracy.

Ostatnio oprotestowała to Unia.

Straciliśmy w mim gospodarstwie domowym  już dwie chłodziarko zamrażarki po ok. 5 latach użytkowania.

Obie wypasione, z górnej półki. Aż żal było patrzeć jak je wywozili. Wyglądały jak nowe.

Tymczasem dzielnie pracuje była zamrażarka rodem z NRD, rocznik 1986, już ponad 33 lata i to bezawaryjnie.

Była zamrażarka jest po przeróbce chłodziarką do mięsa, moją osobistą  :frantics:


Użytkownik EAnna edytował ten post 31 paź 2019 - 11:06


#16 jacekw21

jacekw21

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 553 postów

Napisano 31 paź 2019 - 11:41

Lodówki i zamrażarki mają kreślone górne temperatury pracy. Moje aktualne współczesne to np. 32 st.C oraz 40 st.C. Nie zaszkodziło by sprawdzić.
 

Dziękuje bardzo za info jak będę kupować to będę sprawdzać  :thumbsup:



#17 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 220 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 31 paź 2019 - 12:03

Moje aktualne współczesne to np. 32 st.C oraz 40 st.C.

Te parametry określają średnią temperaturę otoczenia w którym pracuje urządzenie.

Urządzenie w klasie N - umiarkowanej pracuje w zakresie od + 16 do +32 stopnie. Nie oznacza to, że w temperaturze np. 36 stopni która będzie

w pomieszczeniu przez kilka godzin nie może pracować, czy się uszkodzi.

--

Romii



#18 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1871 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 31 paź 2019 - 12:21

jacekw21 tak myślałem że coś jest nie tak jak Ci ten sprzęt tak szybko pada

Proszę tu masz o tych klasach klimatycznych: https://www.euro.com...onId=2402211380

Ja przełożyłem temat na "po niedzieli" i jeszcze nic nie kupiłem



#19 jacekw21

jacekw21

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 553 postów

Napisano 31 paź 2019 - 12:42

Proszę tu masz o tych klasach klimatycznych:

Dziękuję bardzo zapoznam się czegoś nowego się przy okazji dowiem  :thumbsup:  



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9710 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 31 paź 2019 - 13:05

Te parametry określają średnią temperaturę otoczenia w którym pracuje urządzenie.

Z jaką tolerancją? 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych