qzym Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Października 2019 Witam, Podobnie jak i wielu innych kolegów/koleżanek- chcąc spróbowac swych sił w "nowej dziedzinie"wędlin/wyrobów dojrzewających, rozpocząłem tą "przygodę" we wrześniu AD 2019. Po spędzeniu wielu godzin nad wieloma postami, wątkami zamieszczonymi na forum- od podstaw technologiiaż po technikę wykonania, dokonania innych "zadymiaczy", po wielu pytaniach/odpowiedziach pisanych na PW,powstała pierwsza własna dojrzewalnia. Proces budowy opisałem nawet w wątku: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16422-budowa-komory-dojrzewalniczej-krok-po-kroku/ W owej komorze zagościły pierwsze wyroby..... Lonzino wg. przepisu Redzeda, oraz Coppa z tego samego źródła.... Wisi też polędwiczka "żubrowa".... Szybko- baaaardzo szybko- się okazało, że ta Amica to maleństwo, stąd natychmiastowa decyzja o powiększeniu komory. Posiadałem niejako"wolną" lodówko-zamrażarke Bosch Duo System i górną część poświęciłem na komorę. Aktualnie w komorze: 2 x Coppa2 x Lonzino5x Chorizo - testowe salami Pierwsze "koty za płoty"..... polędwica "żubrowa"- dziś poszla do degustacji i.......przerosła oczekiwania !!!!!! Warto było czekać!!! Rarytasik !!!!!! W tym miejscu- serdeczne podziekowania dla Wszystkich parających się tą "dziedziną" i publikującą swoje "osiągnięcia", doświadczenia , uwagi, spostrzeżenia i krytyki na naszym forum. Szczególnie dziękuję kol.kol: StefanS, arkadiusz, Perszing37, Twonk, SIVON , EAnna za cierpliwość udzielania odpowiedzi i cenne uwagi. Kolejne publikacje w miarę dojrzewania......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Października 2019 Wielkie brawa tak trzymaj. Satysfakcja jest prawda? Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 28 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Października 2019 Dziękuję !!! Satysfakcja niesamowita..... myślę ,że jeszcze będzie większa jak reszta wyrobów zacznie wychodzić...co najmniej jak ta polędwica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Października 2019 Fajnie to wszystko wygląda Zdradź coś więcej o tej polędwicy żubrowej (btw to polędwica czy polędwiczka?) - bardzo ładny kolor Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 28 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Października 2019 To polędwiczka.Peklowana przez 14 dni peklosolą w dawce 35g/kg( jak dla mnie subiektywnie nieco za dużo), pieprz 1,5 g/kg, czosnek gran. 2g/kg + troszkę listków rozmarynu świeżego i 5-6 ździebeł trawy żubrowej.Peklowanie tradycyjne "na sucho". Po peklowaniu, oczyszczona z resztek przypraw, przewiązana i do dojrzewalni.Po 2 dniach zaszczepiłem FPN-63. Poledwiczka bez żadnej osłonki ( trochę sie obawiałem czy nie powstanie suchy pierścień, ale nie). Smak wyborny, nuta trawy wyczuwalna ale rozmaryn też. Aktualnie pekluję ligawę na Bresaolę też z trawą żubrową ale ze znacznie mniejszą ilością rozmarynu, aby nuta żubra była bardziej dominujaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Października 2019 Brawo wyroby piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Października 2019 Polędwiczka wygląda świetnie. Też mam zamiar wstawić kilka sztuk, miałem zagwozdkę właśnie jak ją opakować by wierzchnia warstwa za szybko nie wyschła. Ale jak widać pleśń całkiem dobrze ją zabezpieczyła. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Października 2019 Piękne wyroby. "Żubrówka" cudna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Października 2019 o polędwiczka. Peklowana przez 14 dni peklosolą w dawce 35g/kg( jak dla mnie subiektywnie nieco za dużo), pieprz 1,5 g/kg, czosnek gran. 2g/kg + troszkę listków rozmarynu świeżego i 5-6 ździebeł trawy żubrowej. Peklowanie tradycyjne "na sucho". Po peklowaniu, oczyszczona z resztek przypraw, przewiązana i do dojrzewalni. Po 2 dniach zaszczepiłem FPN-63. Poledwiczka bez żadnej osłonki ( trochę sie obawiałem czy nie powstanie suchy pierścień, ale nie). O! widzisz pan, dopiero tu dotarłem i jutro po pracy do Dino po polędwiczki zajeżdżam albo w Czwartek rano Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 29 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Października 2019 Polecam Wam zrobić z trawką , smak i zapach rewelacyjny !!!![Dodano: 29 paź 2019 - 20:36]Dzisiaj niewielki kawałek ligawy powędrował do kątnicy, jutro do komory i do zobaczenia za hmmmm. .......dłuuugo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Października 2019 Widzę pH metr. Co to za jeden i czy się sprawdza? Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 29 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Października 2019 ph metr Voltcraft https://www.conrad.pl/p/ph-metr-voltcraft-ph-100-atc-0-14-ph-101145?&vat=true&gclid=EAIaIQobChMI-fffhKnC5QIVBouyCh2uNQyIEAQYASABEgJNB_D_BwE&gclsrc=aw.ds Trzeba jednak dokupić inną elektrodę, w komplecie z pHmetrem jest elektroda do płynów tylko. Dokupić można tu: http://www.hydromet.com.pl/elektrody-ph/elektrody-zespolone-ogniwa-pomiarowe/erh-,18,2,48 http://www.hydromet.com.pl/elektrody-ph/elektrody-zespolone-ogniwa-pomiarowe/erh-,18,2,49 Czy sie sprawdza?? Wg. Arkadiusza, którego się pytałem, radziłem i go używa -TAK. Osobiście-nie wiem jeszcze- robilem testowe salami, wskazania były raczej poprawne, pH w czasie fermentacji spadało- a jak wyjdzie?? zobaczymy za jakieś 4 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Października 2019 (edytowane) Szybko- baaaardzo szybko- się okazało, że ta Amica to maleństwoMarnujesz miejsce tak długimi hakami. Edytowane 30 Października 2019 przez krzysio59 Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 30 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Października 2019 Zwróciłem też na to uwagę, temat już ogarniam....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 31 Października 2019 temat już ogarniam....... Krótkie haki z nierdzewki można nabyć w IKEA.Wspaniały start, gratulacje Wydaje mi się, (If I'm you) - 30 g peklosoli na kg zupełnie wystarczy.Szczególnie dla małych w przekroju elementów takich, jak polędwiczki.Szybkość dyfuzji nie ma tutaj znaczenia zabezpieczającego dla elementu i w dodatku słoność wyrówna się w ciągu 2-tygodniowego peklowania. Polecam Wam zrobić z trawką , smak i zapach rewelacyjny !!!! Pomysł wspaniały, czy zastosowałeś susz, czy też "zieleninę"?Można też zastosować inną trawkę i zapewniam, daje smak, charakterystyczny, nie do pomylenia aromat i jeszcze inne wrażenia Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 31 Października 2019 Marnujesz miejsce tak długimi hakami. Zwróciłem też na to uwagę, temat już ogarniam. Do mojej dojrzewalni zakupiłem takie haczyki z nierdzewki szt. 20, tak na zaś https://allegro.pl/oferta/hak-nierdzewny-typ-s-3mm-haczyk-szekla-7028683833 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 31 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 31 Października 2019 Polecam Wam zrobić z trawką , smak i zapach rewelacyjny !!!!Pomysł wspaniały, czy zastosowałeś susz, czy też "zieleninę"?Można też zastosować inną trawkę i zapewniam, daje smak, charakterystyczny, nie do pomylenia aromat i jeszcze inne wrażenia Zastosowałem suszoną. Do zieleniny mam trochę daleko, żeby nazbierać a i wiedzieć trzeba gdzie.... O tej innej czytałem na forum, he,he- wtedy "popitka nie potrzebna" , może kiedyś...... Do mojej dojrzewalni zakupiłem takie haczyki z nierdzewki szt. 20, tak na zaś https://allegro.pl/o...ekla-7028683833 Dzieki, już kupione- może nie z tej aukcji ale też krótkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 31 Października 2019 (edytowane) To polędwiczka.Byłem, kupiłem Sztuk trzy prawie kilo 80 wagi.Czy obrabiałeś nożem towar, czy peklowałeś tak jak ze sklepu przywiozłeś? Chodzi mi o błony. Edytowane 31 Października 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 31 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 31 Października 2019 Troszkę poobrabiałem ale niewiele. Wiązanie bardziej ozdobne niż praktyczne.Robisz z żubrówką??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 31 Października 2019 Robisz z żubrówką??? Nie mam trawy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 31 Października 2019 Krótkie haki z nierdzewki można nabyć w IKEA. Albo zrobić samemu.Wychodzi o wiele takiej . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 31 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 31 Października 2019 Ooooo.... tu jest:https://allegro.pl/listing?string=TRAWA%20%C5%BBUBROWA&bmatch=baseline-dict42-hou-1-3-1024&order=p 2 dni i masz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 31 Października 2019 Ooooo. Dzięki. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 2 Listopada 2019 Dziś kolejny "towar" ..z domowej dojrzewalni.....Chorizo Castelano wykonane wg.przepisu:https://ourdailybrine.com/how-to-make-dry-cured-spanish-chorizo-castellano/ Fermentowane 25 godz w 23-24 0C, kultura VBM-60 ( nie miałem jeszcze wtedy pH metru, ale jest OK)Spadek masy 35% Smak wyborny :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 2 Listopada 2019 Dzisiaj wyciągnąłem tylko 1 pętko... pozostałe jeszcze powiszą z tydzień . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.