Skocz do zawartości

Z domowej dojrzewalni ... i nie tylko


qzym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Podobnie jak i wielu innych kolegów/koleżanek- chcąc spróbowac swych sił w "nowej dziedzinie"

wędlin/wyrobów dojrzewających, rozpocząłem tą "przygodę" we wrześniu AD 2019.

 

Po spędzeniu wielu godzin nad wieloma postami, wątkami zamieszczonymi na forum- od podstaw technologii

aż po technikę wykonania, dokonania innych "zadymiaczy", po wielu pytaniach/odpowiedziach pisanych na PW,

powstała pierwsza własna dojrzewalnia.

 

Proces budowy opisałem nawet w wątku:

 


 

 

W owej komorze zagościły pierwsze wyroby..... 

 

Lonzino wg. przepisu Redzeda, oraz Coppa z tego samego źródła....

post-46412-0-46863300-1572284026_thumb.jpg

post-46412-0-99117800-1572284066_thumb.jpg

post-46412-0-94089900-1572284099_thumb.jpg

 

Wisi też polędwiczka "żubrowa"....

 

Szybko- baaaardzo szybko- się okazało, że ta Amica to maleństwo, stąd natychmiastowa decyzja o powiększeniu komory.

 

Posiadałem niejako"wolną" lodówko-zamrażarke Bosch Duo System i górną część poświęciłem na komorę.

 

post-46412-0-42080800-1572284239_thumb.jpg

 

Aktualnie w komorze:

 

2 x Coppa

2 x Lonzino

5x Chorizo

 

 - testowe salami 

 

post-46412-0-88012900-1572284279_thumb.jpg

 

Pierwsze "koty za płoty"..... polędwica "żubrowa"- dziś poszla do degustacji i.......przerosła oczekiwania !!!!!!

 

post-46412-0-72755800-1572284317_thumb.jpg

 

Warto było czekać!!! Rarytasik !!!!!!

 

W tym miejscu- serdeczne podziekowania dla Wszystkich parających się tą "dziedziną" i publikującą swoje "osiągnięcia", doświadczenia , uwagi, spostrzeżenia i krytyki na naszym forum.

 

Szczególnie dziękuję kol.kol: StefanS, arkadiusz, Perszing37, Twonk, SIVON , EAnna za cierpliwość udzielania odpowiedzi i cenne uwagi.

 

Kolejne publikacje w miarę dojrzewania.........

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To polędwiczka.

Peklowana przez 14 dni peklosolą w dawce 35g/kg( jak dla mnie subiektywnie nieco za dużo), pieprz 1,5 g/kg, czosnek gran. 2g/kg + troszkę listków rozmarynu świeżego i 5-6 ździebeł trawy żubrowej.

Peklowanie tradycyjne "na sucho".

 

Po peklowaniu, oczyszczona z resztek przypraw,  przewiązana i do dojrzewalni.

Po 2 dniach zaszczepiłem FPN-63. Poledwiczka bez żadnej osłonki ( trochę sie obawiałem czy nie powstanie suchy pierścień, ale nie).

 

Smak wyborny, nuta trawy wyczuwalna ale rozmaryn też.

 

Aktualnie pekluję ligawę na Bresaolę też z trawą żubrową ale ze znacznie mniejszą ilością rozmarynu, aby nuta żubra była bardziej dominujaca.

post-46412-0-25642700-1572293011_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polędwiczka wygląda świetnie. Też mam zamiar wstawić kilka sztuk, miałem zagwozdkę właśnie jak ją opakować by wierzchnia warstwa za szybko nie wyschła. Ale jak widać pleśń całkiem dobrze ją zabezpieczyła.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

o polędwiczka. Peklowana przez 14 dni peklosolą w dawce 35g/kg( jak dla mnie subiektywnie nieco za dużo), pieprz 1,5 g/kg, czosnek gran. 2g/kg + troszkę listków rozmarynu świeżego i 5-6 ździebeł trawy żubrowej. Peklowanie tradycyjne "na sucho". Po peklowaniu, oczyszczona z resztek przypraw, przewiązana i do dojrzewalni. Po 2 dniach zaszczepiłem FPN-63. Poledwiczka bez żadnej osłonki ( trochę sie obawiałem czy nie powstanie suchy pierścień, ale nie).

O! widzisz pan, dopiero tu dotarłem i jutro po pracy do Dino po polędwiczki zajeżdżam :cool: albo w Czwartek rano :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ph metr Voltcraft

 

https://www.conrad.pl/p/ph-metr-voltcraft-ph-100-atc-0-14-ph-101145?&vat=true&gclid=EAIaIQobChMI-fffhKnC5QIVBouyCh2uNQyIEAQYASABEgJNB_D_BwE&gclsrc=aw.ds

 

Trzeba jednak dokupić inną elektrodę, w komplecie z pHmetrem jest elektroda do płynów tylko.

 

Dokupić można tu:

 

http://www.hydromet.com.pl/elektrody-ph/elektrody-zespolone-ogniwa-pomiarowe/erh-,18,2,48

 

http://www.hydromet.com.pl/elektrody-ph/elektrody-zespolone-ogniwa-pomiarowe/erh-,18,2,49

 

Czy sie sprawdza??

 

Wg. Arkadiusza, którego się pytałem, radziłem i go używa  -TAK.

 

Osobiście-nie wiem jeszcze- robilem testowe salami, wskazania były raczej  poprawne, pH w czasie fermentacji spadało- a jak wyjdzie?? zobaczymy za jakieś 4 tygodnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szybko- baaaardzo szybko- się okazało, że ta Amica to maleństwo

Marnujesz miejsce tak długimi hakami.

Edytowane przez krzysio59

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

temat już ogarniam.......

Krótkie haki z nierdzewki można nabyć w IKEA.

Wspaniały start, gratulacje  :clap:

Wydaje mi się, (If I'm you) - 30 g peklosoli na kg zupełnie wystarczy.

Szczególnie dla małych w przekroju elementów takich, jak polędwiczki.

Szybkość dyfuzji nie ma tutaj znaczenia zabezpieczającego dla elementu i w dodatku słoność wyrówna się w ciągu 2-tygodniowego peklowania.

 

 

Polecam  Wam zrobić z trawką , smak i zapach rewelacyjny !!!!

Pomysł wspaniały, czy zastosowałeś susz, czy też "zieleninę"?

Można też zastosować inną trawkę i zapewniam, daje smak, charakterystyczny, nie do pomylenia aromat i jeszcze inne wrażenia  :frantics:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marnujesz miejsce tak długimi hakami.

 

 

Zwróciłem też na to uwagę, temat już ogarniam.

 

Do mojej dojrzewalni zakupiłem takie haczyki z nierdzewki szt. 20, tak na zaś :D

 

https://allegro.pl/oferta/hak-nierdzewny-typ-s-3mm-haczyk-szekla-7028683833

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam  Wam zrobić z trawką , smak i zapach rewelacyjny !!!!

Pomysł wspaniały, czy zastosowałeś susz, czy też "zieleninę"?

Można też zastosować inną trawkę i zapewniam, daje smak, charakterystyczny, nie do pomylenia aromat i jeszcze inne wrażenia  :frantics:

 

 

Zastosowałem suszoną. Do zieleniny mam trochę daleko, żeby nazbierać a i wiedzieć trzeba gdzie....

 

O tej innej czytałem na forum, he,he- wtedy "popitka nie potrzebna" , może kiedyś......

 

 

Do mojej dojrzewalni zakupiłem takie haczyki z nierdzewki szt. 20, tak na zaś   https://allegro.pl/o...ekla-7028683833

 

 

Dzieki, już kupione- może nie z tej aukcji ale też krótkie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To polędwiczka.

Byłem, kupiłem :cool:

Sztuk trzy prawie kilo 80 wagi.

Czy obrabiałeś nożem towar, czy peklowałeś tak jak ze sklepu przywiozłeś? Chodzi mi o błony.

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Krótkie haki z nierdzewki można nabyć w IKEA.

 

Albo zrobić samemu.Wychodzi o wiele takiej .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś kolejny "towar" ..z domowej dojrzewalni.....Chorizo Castelano wykonane wg.przepisu:

https://ourdailybrine.com/how-to-make-dry-cured-spanish-chorizo-castellano/

 

post-46412-0-20756000-1572689843_thumb.jpg

 

post-46412-0-83475000-1572689865_thumb.jpg

 

Fermentowane 25 godz w 23-24   0C, kultura VBM-60 ( nie miałem jeszcze wtedy pH metru, ale jest OK)

Spadek masy 35%

 

Smak wyborny :-))

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.