qzym Opublikowano 30 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Mierzyłeś pH po fermentacji? Oczywiście - 5,19 To taka mini Spaniata w katnicy baraniej, prasowanie odpuściłem- najwyżej nie będzie Romana .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 20 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 20 Lutego 2020 Boczuś długodojrzewający rolowany z polędwiczką wp(3,5 m-ca). + sam boczek długodojrzewajacy.(1 m-c) Strata masy boczku rolowanego 31%. Polędwiczka toszke słabo sie skleiła- mimo ścisłego wiązania i siatki- ale i tak w smaku rewelacja.Teraz do vacuum i czekamy na Wielkanoc ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 20 Lutego 2020 Przeginacie z tymi dojrzewającymi. Kiedy człowiek ma znaleźć czas na naukę i miejsce na kolejne dojrzewalnie. Ślicznie wyglądają Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 20 Lutego 2020 Fajne wyroby! Nie łatwo skleić mięso do słoniny. Nie wiem co byś musiał zrobić inaczej. Boczek z polędwiczką wygląda bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 20 Lutego 2020 Trzeba przez zrolowaniem dobrze uplastycznić polędwicę.Ponieważ tłuczek nie wchodzi w grę można to zrobić tarką. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 20 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 20 Lutego 2020 (edytowane) Fajne wyroby! Nie łatwo skleić mięso do słoniny. Nie wiem co byś musiał zrobić inaczej. Boczek z polędwiczką wygląda bardzo dobrze. Dziękuję :-)) Smakuje tez fajnie, ale niech jeszcze dojdzie w vacuum...... Trzeba przez zrolowaniem dobrze uplastycznić polędwicę. Uplastyczniałem....przed zrolowaniem potraktowałem boczek nakłuwaczką i trochę posiekałem nożem, troche zapewne pomoglo, bo tylko po jednej stronie sie rozwarstwia. Dobrze ,ze nic tam sie nie dzieje !!!!! [Dodano: 20 lut 2020 - 21:49]Dzisiaj też, zmierzyłem się z pierwszym Culatello. Po ponad 4 tyg.peklowania- chrzciny i szycie Frankensteina Doprawdy, nie wiem jak niektórzy potafią zapakować taki kawał(3,35kg) w jeden pęcherz...............chyba wołowy Następnie wiązanie. Może nie tak jak artyści, ale jak na pierwszy raz jestem zadowolony.... Jutro do komory, troszkę obcieknie, szczepienie pleśnią i czekanie,czekanie, czekanie........ Cel- świeta BN 2020. Edytowane 20 Lutego 2020 przez qzym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 20 Lutego 2020 Uplastycznić trzeba obydwie powierzchnie a nie tylko boczek.Polędwicę też ,ale tarką. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 21 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 21 Lutego 2020 Aby mieć jakiś punkt odniesienia, to dzisiaj degustacja oryginału.... No i patrzcie......a mówia ,że Włosi na samej morskiej soli robią.... kłamczuszki !!!!! Co tu duzo mówić...w smaku CUDO !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 22 Lutego 2020 Tez jestem zdziwiony ze te specyficzne culatello zawiera azotyn i azotan. A jeszcze drugie. Wyrób zawiera "spezie", czyli przyprawy, co znaczy ze nie tylko pieprz. Ale nie jest to oryginał, Culatello di Zibello na soli morskiej i pieprzem. To samo z szynkami dojrzewającymi "prosciutto". Niektórzy producenci stosują azotyny/azotany, inni nie. Prosciutto di Parma tylko na samej soli. Teraz musisz nabyć porcję Culatello di Zibello i porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 26 Lutego 2020 (edytowane) "Culatello by qzym"- zaszczepione........ A czy robił Ktoś szynkę typu myszka/dyszka w wersji dojrzewającej???- chyba też mozna?? Edytowane 26 Lutego 2020 przez qzym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 26 Lutego 2020 czy robił Ktoś szynkę typu myszka/dyszka A co to za typ szynki? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 26 Lutego 2020 To zwyczajowe nazwy, w różnych regionach różnie nazywane- popularna kulka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 26 Lutego 2020 popularna kulka Popularna "kulka" to myszka, czyli mięsień czterogłowy szynki wp."Dyszka" to mięsień półbłoniasty z dwugłowym i półścięgnistym. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 26 Lutego 2020 (edytowane) W środku tej kulki jest fajna błona.Ona raczej nie dojrzeje,ale całe szynki z kością się dojrzewa to i kulkę można spróbować. Edytowane 26 Lutego 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 26 Lutego 2020 (edytowane) Ona raczej nie dojrzeje. To z której części byś proponował?? Chciałem coś niewielkiego, może na Wielkanoc zdążę...... choć będzie ciężko.... Hmmmm.....teraz tak patrzę w kalendarz...nie ma szans. Edytowane 26 Lutego 2020 przez qzym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 26 Lutego 2020 Przy cięciu szynki na culattello zostaje kawałek mięśnia dwugłowego z tłuszczem.Z tego można zrobić małą dojrzewającą. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 26 Lutego 2020 Przy cięciu szynki na culattello zostaje kawałek mięśnia dwugłowego z tłuszczem. Tak, tzw. Fiocco- zostało mi ale już "wyszło".......poszło na co innego. A i tak, jak bym chciał jak nie wiem co to za mało czasu, chyba że na polędwiczki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 2 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 2 Marca 2020 Dziś wydobyte..... 8-tygodniowe (07.01 -zawisło w komorze) salami wg.przepisu na Rossette de Lyon, jest moc..... Strata wagi 43%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 2 Marca 2020 ⭐⭐⭐⭐⭐ Doskonałość! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 2 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 2 Marca 2020 Wooooooow!!!!!! Dziękuje , nie spodziewałem się ... Ze skromnych doświadczeń( w dojrzewających) , widzę, że z salami jak z kobietą....im dłuzej tym lepiej..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 6 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 6 Marca 2020 Mikroorganizmy w akcji........pH poczatkowe 5,83- na zdjęciu po 12 godzinachBedą pyszności........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 6 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 6 Marca 2020 Witam, Widzę, że już przyszedł czas na podróż do Szczecina, prosić o naukę.Tunel niedługo wybudują to droga się skróci.A może Szczecin przyjeżdża na plażę?Kubek dobrej kawy? Pozdrawiam atlantycko,jutro przed świtem Halifax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 6 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 6 Marca 2020 Tunel niedługo wybudują to droga się skróci. He, he....."niedługo"......2023???Do Świnoujścia na kawkę??? Czemu nie.....ale latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 6 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 6 Marca 2020 Piękne wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 6 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 6 Marca 2020 Piękne wyroby. Dziękuję....ale piękne to mam nadzieje dopiero będą. Teraz "gołe" takie.....bez kołderki z plesni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.