Skocz do zawartości

Z domowej dojrzewalni ... i nie tylko


qzym

Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 tygodnie później...

Boczuś długodojrzewający rolowany z polędwiczką wp(3,5 m-ca). + sam boczek długodojrzewajacy.(1 m-c) 

Strata masy boczku rolowanego 31%. Polędwiczka toszke słabo sie skleiła- mimo ścisłego wiązania i siatki-  ale i tak w smaku rewelacja.

Teraz do vacuum i czekamy na Wielkanoc .....

post-46412-0-87562100-1582202114_thumb.jpg

 

post-46412-0-31170400-1582202132_thumb.jpg

 

post-46412-0-78791800-1582202148_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przeginacie z tymi dojrzewającymi. Kiedy człowiek ma znaleźć czas na naukę i miejsce na kolejne dojrzewalnie. :facepalm::laugh:

Ślicznie wyglądają :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trzeba przez zrolowaniem dobrze uplastycznić polędwicę.Ponieważ tłuczek nie wchodzi w grę można to zrobić tarką.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajne wyroby!  Nie łatwo skleić mięso do słoniny.  Nie wiem co byś musiał zrobić inaczej. Boczek z polędwiczką wygląda bardzo dobrze.

 

 

Dziękuję :-))

 

Smakuje tez fajnie, ale niech jeszcze dojdzie w vacuum......

 

 

Trzeba przez zrolowaniem dobrze uplastycznić polędwicę.

 

Uplastyczniałem....przed zrolowaniem potraktowałem boczek nakłuwaczką i trochę posiekałem nożem, troche zapewne pomoglo, bo tylko po jednej stronie sie rozwarstwia.  Dobrze ,ze nic tam sie nie dzieje !!!!! 

[Dodano: 20 lut 2020 - 21:49]

Dzisiaj też, zmierzyłem się z pierwszym Culatello.

 

Po ponad 4 tyg.peklowania- chrzciny i szycie Frankensteina  :D

post-46412-0-55360600-1582231538_thumb.jpg

 

Doprawdy, nie wiem jak niektórzy potafią zapakować taki kawał(3,35kg) w jeden pęcherz...............chyba wołowy :D  :D

 

Następnie wiązanie. Może nie tak jak artyści, ale jak na pierwszy raz jestem zadowolony....

 

post-46412-0-65300400-1582231603_thumb.jpg

post-46412-0-92232900-1582231619_thumb.jpg

 

Jutro do komory, troszkę obcieknie, szczepienie pleśnią i czekanie,czekanie, czekanie........

 

Cel- świeta BN 2020.

 

Edytowane przez qzym
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uplastycznić trzeba obydwie powierzchnie a nie tylko boczek.Polędwicę też ,ale tarką.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tez jestem zdziwiony ze te specyficzne culatello zawiera azotyn i azotan.  A jeszcze drugie.  Wyrób zawiera "spezie", czyli przyprawy, co znaczy ze nie tylko pieprz.  Ale nie jest to oryginał, Culatello di Zibello na soli morskiej i pieprzem.  To samo z szynkami dojrzewającymi "prosciutto".  Niektórzy producenci stosują azotyny/azotany, inni nie.  Prosciutto di Parma tylko na samej soli.

 

Teraz musisz nabyć porcję Culatello di Zibello i porównać. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy robił Ktoś szynkę typu myszka/dyszka

A co to za typ szynki?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

popularna kulka

Popularna "kulka" to myszka, czyli mięsień czterogłowy szynki wp.

"Dyszka" to mięsień półbłoniasty z dwugłowym i półścięgnistym.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W środku tej kulki jest fajna błona.Ona raczej nie dojrzeje,ale całe szynki z kością się dojrzewa to i kulkę można spróbować.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy cięciu szynki na culattello zostaje  kawałek mięśnia dwugłowego z tłuszczem.Z tego można zrobić małą dojrzewającą.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przy cięciu szynki na culattello zostaje  kawałek mięśnia dwugłowego z tłuszczem.

 

Tak, tzw. Fiocco- zostało mi ale już "wyszło".......poszło na co innego.

 

A i tak, jak bym chciał jak nie wiem co to za mało czasu, chyba że na polędwiczki..... 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.