mawy Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Października 2019 Pytanie jak w temacie: Czy w foli do pakowania próżniowego można piec mięso, zapeklowałem ładny udziec sarny próżniowo i kusi mnie by je upiec w tej folii razem z zalewą. Zamierzam piec powoli całą noc w temp. 90 - 100C. Czy ta folia nadaje się do pieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Października 2019 Czy w foli do pakowania próżniowego można piec mięso Czy użyte worki do pakowania są przeznaczone do obróbki termicznej souse-vide?Czy wytrzymają temperaturę 120 C?Jeśli tak! Możesz piec.Osobiście zrobiłbym bez folii. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mawy Opublikowano 29 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Października 2019 Właśnie nie wiem, nie mam opakowania, są to normalne worki do pakowarki próżniowej, folia moletowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Października 2019 Zamierzam piec powoli całą noc w temp. 90 - 100C. A co się stanie jak w nocy temperatura wzrośnie do 102 C? W piekarniku to jak najbardziej możliwe.Sam sobie odpowiedz.--ROmii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mawy Opublikowano 29 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Października 2019 Co za pytanie, a jak wzrośnie do 105? Pytam się generalnie czy w takiej folii można piec i ewentualnie w granicach jakich temperatur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Października 2019 To pytanie powinienieś zadać producentowi worka. Niektóre są do 80 stopni, inne do 90 inne chwalą się że do 99.Powyżej 100 stopni woda Ci odparuje i worek szczelnie zamknięty wybuchnie w piekarniku.Jeśli A. Bagno pisze, że piekł by bez worka to dla mnie kończy dywagacje.Powodzenia w przyrządzaniu sarny.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mawy Opublikowano 29 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Października 2019 Dzięki to jest argument, czyli nie mogę przekroczyć temperatury wrzenia wody. Zamierzam piec sarnę w weekend, ale chyba jutro zakupię udko kurczaka i na próbę upiekę w okolicach 100C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Października 2019 Przed wszystkim 90-100 C, to nie pieczenie. W szczelnie zamkniętym worku woda nie odparuje, no bo gdzie?Owszem wzrośnie ciśnienie w worku, ale zwykła, o wiele cieńsza folia celulozowa daje radę, więc tym bardziej moletowana da radę. Jednak mimo wszystko, folię bym sobie darował.Można obrobić termicznie w worku, w wodzie, ale podpiec już bez. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Października 2019 Dzięki to jest argument, czyli nie mogę przekroczyć temperatury wrzenia wody. Zamierzam piec sarnę w weekend, ale chyba jutro zakupię udko kurczaka i na próbę upiekę w okolicach 100C. Jeśli musisz piecz w temp 70 st - 5-7 godzin i w rękawie do pieczenia - masz bezpiecznie i pysznie. Przed SV wielokrotnie tak piekliśmy Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Października 2019 Owszem wzrośnie ciśnienie w worku, ale zwykła, o wiele cieńsza folia celulozowa daje radę, więc tym bardziej moletowana da radę. Celulozowa daje rade bo przepuszcza parę wodną - inaczej nie uwędziłbyś nic w celulozowej.Moletowana przynajmniej w założeniach jest barierowa więc nie powinna nic przepuścić.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 31 Października 2019 Czy ta folia nadaje się do pieczenia Nie nadaje się.Możesz jednak piec sous vide w temp. 58 st. C przez 16 - 18h.Czas zależy zapewne od wieku zwierzęcia. Piekłam dwukrotnie 16 h i to wystarczyło a nawet było ciut za długo.Mięso zrobiło się mięciutkie w kierunku struktury wątrobowej. To były młode sztuki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Października 2019 Można kupić rękaw z folii do gotowania sous vide w temperaturze do 120 st C,są w sprzedaży rolki o szer 20 cm długości 6 metrów.Nie podaję linka by nie być posądzony o krypto reklamę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tynf Opublikowano 24 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Grudnia 2023 Ja poprostu bym załadował do naczynia żarodpornego i do piekarnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.