Skocz do zawartości

Czy w foli do pakowania próżniowego można piec mięso


mawy

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jak w temacie: Czy w foli do pakowania próżniowego można piec mięso, zapeklowałem ładny udziec sarny próżniowo i kusi mnie by je upiec w tej folii razem z zalewą. Zamierzam piec powoli całą noc w temp. 90 - 100C. Czy ta folia  nadaje się do pieczenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy w foli do pakowania próżniowego można piec mięso

Czy użyte worki do pakowania są przeznaczone do obróbki termicznej souse-vide?

Czy wytrzymają temperaturę 120 C?

Jeśli tak!   Możesz piec.

Osobiście zrobiłbym bez folii.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To pytanie powinienieś zadać producentowi worka. 

Niektóre są do 80 stopni, inne do 90 inne chwalą się że do 99.

Powyżej 100 stopni woda Ci odparuje i worek szczelnie zamknięty wybuchnie w piekarniku.

Jeśli A. Bagno pisze, że piekł by bez worka to dla mnie kończy dywagacje.

Powodzenia w przyrządzaniu sarny.

--

Romii

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przed wszystkim 90-100 C, to nie pieczenie.

 

W szczelnie zamkniętym worku woda nie odparuje, no bo gdzie?

Owszem wzrośnie ciśnienie w worku, ale zwykła, o wiele cieńsza folia celulozowa daje radę, więc tym bardziej moletowana da radę.

 

Jednak mimo wszystko, folię bym sobie darował.

Można obrobić termicznie w worku, w wodzie, ale podpiec już bez.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzięki to jest argument, czyli nie mogę przekroczyć temperatury wrzenia wody. Zamierzam piec sarnę w weekend, ale chyba jutro zakupię udko kurczaka i na próbę upiekę w okolicach 100C.
Jeśli musisz piecz w temp 70 st - 5-7 godzin  i w rękawie do pieczenia - masz bezpiecznie i pysznie. Przed SV wielokrotnie tak piekliśmy

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Owszem wzrośnie ciśnienie w worku, ale zwykła, o wiele cieńsza folia celulozowa daje radę, więc tym bardziej moletowana da radę.
 

Celulozowa daje rade bo przepuszcza parę wodną - inaczej nie uwędziłbyś nic w celulozowej.

Moletowana przynajmniej w założeniach jest barierowa więc nie powinna nic przepuścić.

--

Romii

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy ta folia  nadaje się do pieczenia

Nie nadaje się.

Możesz jednak piec sous vide w temp. 58 st. C przez 16 - 18h.

Czas zależy zapewne od wieku zwierzęcia. Piekłam dwukrotnie 16 h i to wystarczyło a nawet było ciut za długo.

Mięso zrobiło się mięciutkie w kierunku struktury wątrobowej. To były młode sztuki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.