EAnna Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 6 Grudnia 2019 niektóre sery mają takie zapachy że trzeba dużego samozaparcia aby spróbować. Nie znam takich serów Im bardziej....tym bardziej ..... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 6 Grudnia 2019 (edytowane) To i ja wrzucę kamyczek ...Czego skutkiem jest ten różowy kolor na twarożku , szara pleśń pojawiła się później .. Edytowane 6 Grudnia 2019 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Czego skutkiem jest ten różowy kolor na twarożku Zakażenie bakteriami, być może "skarpetkowymi".Uwaga: wszelkie dyskusje dotyczące serów nie dotyczą twarogów, a szczególnie twarożków.W tych ostatnich dostępność wody dla mikroorganizmów jest bardzo wysoka.Twarożki albo pójdą w kierunku zgliwiaków albo do kosza Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Nie wiem , czy to zbieg okoliczności ... ale to różowe powstało po kontakcie z folią aluminiową ...Twarożek na talerzyku i przykryty folią alu , która go dotykała ... czy to możliwe , że alu tak zadziałało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 7 Grudnia 2019 ale to różowe powstało po kontakcie z folią aluminiową ... Twarożek na talerzyku i przykryty folią alu , która go dotykała ... czy to możliwe , że alu tak zadziałało ? To najgorsza rzecz, jaka może zaistnieć z punktu widzenia zdrowia, mianowicie kontakt kwaśnej żywności z Al. Wyrzuć tę folię ze swojej kuchni bo hodujesz neurodegeneracje u siebie i swojej rodziny.Pakuje się sery w folie Al ale sery o wysokim pH. Nigdy twarogi, czy też twarożki.Nie wiem, w jaki sposób ten kolor związany jest z Al, niemniej powstałe związki mogły stworzyć lokalnie odmienne warunki dla mikroorganizmów.Taki twarożek nadaje się wyłącznie do utylizacji. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 7 Grudnia 2019 ............Taki twarożek nadaje się wyłącznie do utylizacji. To oczywista oczywistość i dzięki za cenną lekcję ... Normalnie wszystkie twarożki mam w plastikowych pudełkach , to była jakaś resztka ... i się zadziało i dobrze się stało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 7 Grudnia 2019 piurko, jak chcesz nas pamiętać za 20 lat, to wyrzuć folię aluminiową i nigdy do niej nie wracaj jak radzi EAnnahttps://zdrowie.radiozet.pl/W-zdrowym-ciele/Zdrowe-zywienie/Zasady-zywienia/Dlaczego-folia-aluminiowa-jest-niezdrowa Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Nie będzie to łatwe , ale pewne jest , że u mnie folia alu znika ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Mikołaj nie rychliwy ale sprawiedliwy :) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 13 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Łatwiej było napisać list do Mikołaja niż samemu zrobić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 13 Grudnia 2019 (edytowane) Powiem Ci piurko że pierwotnie miał robić kolega, ale zwykłą stal mi odradził a z "Kwasówki" jak przeliczył wszystko, to trochę zabolało po kieszeni.Ale jak tą rozpakowałem to warta jest swojej ceny (buk). Na razie nie mam gdzie tworzyć samemu bo ostatni warsztat zmieniłem w kuchnię i koniecznie na wiosnę muszę budować jakiś warsztacik. Bo pod chmurką to kicha robić o tej porze roku. Edytowane 13 Grudnia 2019 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 13 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Pomyśl dobrze nad wielkością warsztatu , bo ja już dwie wiatki dostawiłem ... i ciągle mało miejsca na różne graty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Ser a'la Gouda.24-11-2019 w post 56 stworzyłem pierwszy ser z przepisu Gouda. Miał dojrzewać 12 tygodni, niestety musiałem wykorzystać go wcześniej.Po 25 dniach wyglądał takW smaku dobry, trochę łamliwy (kruchy) z twardą skórką.[Dodano: 21 gru 2019 - 21:07]LabnehZ przepisu camelki https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/?hl=camelki&do=findComment&comment=415643 Fajne, delikatne kuleczki Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 29 Grudnia 2019 (edytowane) Noworoczna GOUDA Tak sobie pomyślałem że warto w starym roku przetestować prezenty od Świętego Mikołaja i jego Śnieżynki Piętnaście litrów mleka podgrzane do temp.21'C następnie dodałem:2,5g bakterii MSE ( https://serowar.pl/pl/p/MSE-kultura-starterowa-bakterie/20 )3g chlorkuRozpuszczone w przegotowanej, letniej wodziePozostawiłem do namnożenia bakterii na 2h. Następnie podgrzałem mleko do temp. 32'C i dodałem 65 kropli podpuszczki ( https://serowar.pl/pl/p/Podpuszczka-naturalna-w-plynie-moc-118.000/136) rozpuszczonej w przegotowanej,letniej wodzie (wystarczyło by 60kropli)Po 35min. gęstwa serowa była gotowa do pierwszego cięcia.Wstępnie pokroiłem gęstwę na graniastosłupy, a po upływie ok.15min. zacząłem ją kroić dalej do postaci ziarna.Drobionkę pozostawiłem na ok. 30min. w spokoju do osuszania.Następnie odlałem 2l serwatki i uzupełniłem to 2l wody o temp. 65'C. Temperatura drobionki podniosła się do 33'C. Po delikatnym mieszaniu pozostawiłem chwilkę aby ziarno opadło na dno (ok.10min). Po tym czasie odlałem kolejne 3l. serwatki i uzupełniłem 3l wody o temp. 65'C. Po tym zabiegu ziarno miało 38'C. Przemieszałem ziarno (ok.15min.) i pozostawiłem na 20min.Po tym czasie odlałem serwatkę znad drobionki i przełożyłem ziarno do formy.Poczekałem ok 15 min bez obciążenia (tylko pokrywka formy) i pod prasę.2x2h pod obciążeniem ok.10kg1x10h pod obciążeniem ok.20kg (noc)Rano obróciłem ser i pozostawiłem pod prasą jeszcze na 7h, obciążenie 20kg. W tym miejscu chciałbym się upewnić od bardziej doświadczonych serowarów czy dobrze przeliczam nacisk. Nie liczymy kg. które wieszamy na prasie, tylko ten przelicznik z jakim nacisk oddziałuje na ser, tak? Z formy wyszedł śliczny ser o wadze blisko 1,90kg Teraz rozpocząłem solenie sera na sucho 2x15g soliW sumie muszę teraz jakoś delikatnie wetrzeć sól w boki bo nigdy nie miałem tak wysokiego sera (poprzednie wychodziły jak spodek, bez boków) Edytowane 29 Grudnia 2019 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Bardzo mnie siem to podobuje Wróbelku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Nie musisz wcierać w boki. Solisz na sucho w formie ale bez siatki. Przy obracaniu na 2 dawkę solenia możesz trochę boki natrzeć. Obciążenie przy prasowaniu jest mało istotne. No chyba że robisz cheddar..... Po chedaryzacji ważne by pierwsze godziny prasować z małym naciskiem a pierwsze 30 minut w ogóle bez nacisku. Przy takim małym serku 8-10 h prasowania wystarcza. Max nacisk 20-30 kg też styka. A nie pisałem że kadova jest zajebista? Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Tak jak napisałeś ma to być siła nacisku na ser , a nie ciężar powieszony na prasie . Ładny serek zrobiłeś Wysłane z mojego SM-A307FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 29 Grudnia 2019 I liczysz nacisk. Ja mam u siebie prasy zrobione na przelicznik x3. Czyli wieszam 5 kg a na ser ciśnie 15 Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Dziękuję Koledzy Ja mam ok. 1 do 3,30-3,50 Solisz na sucho w formie ale bez siatki. Ooooo już przekładam z talerzyka [Dodano: 29 gru 2019 - 18:29] A nie pisałem że kadova jest zajebista? Nie chcę żadnej innej, warta każdej wydanej złotówki [Dodano: 29 gru 2019 - 18:32]Już soli się w formie Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Kiedy pokażesz co jest w środku ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Pisałem Ci nie raz że warto..... Te formy to mistrzostwo świata.... Cena też mistrzowska hehehe Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 29 gru 2019 - 18:44]P. S. Właśnie jadę po 25 litrów białego złota..... Ale tym razem korycin pod zamówienie idzie Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Kiedy pokażesz co jest w środku ...? Mam nadzieję że za 14-16 tygodni Pisałem Ci nie raz że warto..... Te formy to mistrzostwo świata.... Cena też mistrzowska hehehe Gdy kupowałem pierwszą "goudę" to na nie nawet nie spojrzałem gdy zobaczyłem cenę P. S. Właśnie jadę po 25 litrów białego złota..... Ale tym razem korycin pod zamówienie idzie No ja po nowym roku zaczynam poszukiwanie złota - znaczy krowy - po okolicznych wsiach Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Koryciński - 20 dniowy Po 20 dniach opieki nie wytrzymałem i rozkroiłem swój pierwszy Ser Koryciński który wykonałem (chyba) bez błędów.Smak -super, konsystencja -plastry elastyczne, widok - sami oceńcie Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Muszę Cię zmartwić. To już nie jest korycin to już zupełnie inny ser który bardzo ładnie stworzyłeś. Świetny Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 31 Stycznia 2020 To już nie jest korycin Możesz rozwinąć myśl? to już zupełnie inny ser który bardzo ładnie stworzyłeś Tak skromnie "Ser a'la Wróbel" Świetny Dzięki Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.