Skocz do zawartości

Sery made by wróbel


wróbel75

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

niektóre sery mają takie zapachy że trzeba dużego samozaparcia aby spróbować.

Nie znam takich serów  :tongue:  

Im bardziej....tym bardziej .....  :frantics:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 189
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Czego skutkiem jest ten różowy kolor na twarożku

Zakażenie bakteriami, być może "skarpetkowymi".

Uwaga: wszelkie dyskusje  dotyczące serów nie dotyczą twarogów, a szczególnie twarożków.

W tych ostatnich dostępność wody dla mikroorganizmów jest bardzo wysoka.

Twarożki albo pójdą w kierunku zgliwiaków albo do kosza  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale to różowe powstało po kontakcie z folią aluminiową ... Twarożek na talerzyku i przykryty folią alu , która go dotykała ... czy to możliwe , że alu tak zadziałało ?

To najgorsza rzecz, jaka może zaistnieć z punktu widzenia zdrowia, mianowicie kontakt kwaśnej żywności z Al. 

Wyrzuć tę folię ze swojej kuchni bo hodujesz neurodegeneracje u siebie i swojej rodziny.

Pakuje się sery w folie Al ale sery o wysokim pH. Nigdy twarogi, czy też twarożki.

Nie wiem, w jaki sposób ten kolor związany jest z Al, niemniej powstałe związki mogły stworzyć lokalnie odmienne warunki dla mikroorganizmów.

Taki twarożek nadaje się wyłącznie do utylizacji.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

piurko, jak chcesz nas pamiętać za 20 lat, to wyrzuć folię aluminiową i nigdy do niej nie wracaj jak radzi EAnna

https://zdrowie.radiozet.pl/W-zdrowym-ciele/Zdrowe-zywienie/Zasady-zywienia/Dlaczego-folia-aluminiowa-jest-niezdrowa

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powiem Ci piurko że pierwotnie miał robić kolega, ale zwykłą stal mi odradził a z "Kwasówki" jak przeliczył wszystko, to trochę zabolało po kieszeni.

Ale jak tą rozpakowałem to warta jest swojej ceny (buk). Na razie nie mam gdzie tworzyć samemu bo ostatni warsztat zmieniłem w kuchnię i koniecznie na wiosnę muszę budować jakiś warsztacik. Bo pod chmurką to kicha robić o tej porze roku.

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ser a'la Gouda.

24-11-2019 w post 56 stworzyłem pierwszy ser z przepisu Gouda. Miał dojrzewać 12 tygodni, niestety musiałem wykorzystać go wcześniej.

Po 25 dniach wyglądał tak

post-67266-0-22754000-1576958267_thumb.jpg

post-67266-0-04963400-1576958281_thumb.jpg

post-67266-0-54573800-1576958299_thumb.jpg

W smaku dobry, trochę łamliwy (kruchy) z twardą skórką.


[Dodano: 21 gru 2019 - 21:07]

Labneh

Z przepisu camelki https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11385-sery-serki-i-wszystko-co-z-mleka/?hl=camelki&do=findComment&comment=415643

 

Fajne, delikatne kuleczki

post-67266-0-66776200-1576958791_thumb.jpg

post-67266-0-92615600-1576958808_thumb.jpg

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Noworoczna GOUDA

 

Tak sobie pomyślałem że warto w starym roku przetestować prezenty od Świętego Mikołaja i jego Śnieżynki :)

 

post-67266-0-20432700-1577631937_thumb.jpg

Piętnaście litrów mleka podgrzane do temp.21'C następnie dodałem:

2,5g bakterii MSE ( https://serowar.pl/pl/p/MSE-kultura-starterowa-bakterie/20 )

3g chlorku

Rozpuszczone w przegotowanej, letniej wodzie

Pozostawiłem do namnożenia bakterii na 2h.

 

Następnie podgrzałem mleko do temp. 32'C i dodałem 65 kropli podpuszczki ( https://serowar.pl/pl/p/Podpuszczka-naturalna-w-plynie-moc-118.000/136) rozpuszczonej w przegotowanej,letniej wodzie (wystarczyło by 60kropli)

Po 35min. gęstwa serowa była gotowa do pierwszego cięcia.

Wstępnie pokroiłem gęstwę na graniastosłupy, a po upływie ok.15min. zacząłem ją kroić dalej do postaci ziarna.

Drobionkę pozostawiłem na ok. 30min. w spokoju do osuszania.

Następnie odlałem 2l serwatki i uzupełniłem to 2l wody o temp. 65'C. Temperatura drobionki podniosła się do 33'C. Po delikatnym mieszaniu pozostawiłem chwilkę aby ziarno opadło na dno (ok.10min). Po tym czasie odlałem kolejne 3l. serwatki i uzupełniłem 3l wody o temp. 65'C. Po tym zabiegu ziarno miało 38'C. Przemieszałem ziarno (ok.15min.) i pozostawiłem na 20min.

Po tym czasie odlałem serwatkę znad drobionki i przełożyłem ziarno do formy.

Poczekałem ok 15 min bez obciążenia (tylko pokrywka formy) i pod prasę.

2x2h pod obciążeniem ok.10kg

1x10h pod obciążeniem ok.20kg (noc)

Rano obróciłem ser i pozostawiłem pod prasą jeszcze na 7h, obciążenie 20kg.

 

W tym miejscu chciałbym się upewnić od bardziej doświadczonych serowarów czy dobrze przeliczam nacisk. Nie liczymy kg. które wieszamy na prasie, tylko ten przelicznik z jakim nacisk oddziałuje na ser, tak?

 

Z formy wyszedł śliczny ser o wadze blisko 1,90kg :)

post-67266-0-64992600-1577635076_thumb.jpg

post-67266-0-50131900-1577635104_thumb.jpg

 

Teraz rozpocząłem solenie sera na sucho 2x15g soli

W sumie muszę teraz jakoś delikatnie wetrzeć sól w boki bo nigdy nie miałem tak wysokiego sera (poprzednie wychodziły jak spodek, bez boków) :D

post-67266-0-99294600-1577635704_thumb.jpg

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie musisz wcierać w boki. Solisz na sucho w formie ale bez siatki. Przy obracaniu na 2 dawkę solenia możesz trochę boki natrzeć. Obciążenie przy prasowaniu jest mało istotne. No chyba że robisz cheddar..... Po chedaryzacji :) ważne by pierwsze godziny prasować z małym naciskiem a pierwsze 30 minut w ogóle bez nacisku. Przy takim małym serku 8-10 h prasowania wystarcza. Max nacisk 20-30 kg też styka. A nie pisałem że kadova jest zajebista? :)

 

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Koledzy :blush::rolleyes:

Ja mam ok. 1 do 3,30-3,50 :)

 

 

Solisz na sucho w formie ale bez siatki.

Ooooo już przekładam z talerzyka :laugh:


[Dodano: 29 gru 2019 - 18:29]

 

 

A nie pisałem że kadova jest zajebista? :)

Nie chcę żadnej innej, warta każdej wydanej złotówki :thumbsup:


[Dodano: 29 gru 2019 - 18:32]

Już soli się w formie :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pisałem Ci nie raz że warto..... Te formy to mistrzostwo świata.... Cena też mistrzowska hehehe

 

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 29 gru 2019 - 18:44]

P. S. Właśnie jadę po 25 litrów białego złota..... Ale tym razem korycin pod zamówienie idzie :)

 

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiedy pokażesz co jest w środku ...?

Mam nadzieję że za 14-16 tygodni  :facepalm:

 

 

Pisałem Ci nie raz że warto..... Te formy to mistrzostwo świata.... Cena też mistrzowska hehehe

Gdy kupowałem pierwszą "goudę" to na nie nawet nie spojrzałem gdy zobaczyłem cenę :facepalm:

 

 

P. S. Właśnie jadę po 25 litrów białego złota..... Ale tym razem korycin pod zamówienie idzie :)

No ja po nowym roku zaczynam poszukiwanie złota - znaczy krowy - po okolicznych wsiach :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Koryciński - 20 dniowy

 

Po 20 dniach opieki nie wytrzymałem i rozkroiłem swój pierwszy Ser Koryciński który wykonałem (chyba) bez błędów.

Smak -super, konsystencja -plastry elastyczne, widok - sami oceńcie :)

post-67266-0-43713500-1580504093_thumb.jpg

post-67266-0-57976300-1580504128_thumb.jpg

post-67266-0-29126400-1580504187_thumb.jpg

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

To już nie jest korycin :)

Możesz rozwinąć myśl?

 

 

to już zupełnie inny ser który bardzo ładnie stworzyłeś

Tak skromnie "Ser a'la Wróbel" :facepalm::D

 

 

Świetny

Dzięki

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.