Skocz do zawartości

Sery made by wróbel


wróbel75

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 189
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Boje się zaczynać z korycinem ,ale może w końcu ...

Nie ma się czego bać - jeden z prostszych serów (chyba nawet prostszy niż gołki). :thumbsup: A dla mnie nawet prostszy niż ... twaróg  :facepalm: 

 

Dziękuję Wszystkim za słowa uznania i uspokojenie moich myśli :) :) :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dla mnie nawet prostszy niż ... twaróg :facepalm:

 

Aby nie być gołosłownym (i nie wstawiać tylko "sukcesów") :D

Twarożek nr. 1

post-67266-0-81633300-1606512969_thumb.jpg

Twarożek nr.2

post-67266-0-73406600-1606512997_thumb.jpg

 

Oba robione z przepisu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/

W pierwszym "skopałem" już od samego początku (gdzieś już tu pisałem), przy drugim początek był lepszy ale koniec (prasowanie) gorsze. :facepalm:

 

Żeby jednak porażkę przekuć w sukces, to wykorzystując ten przepis:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page-5 post 87 wykonałem właśnie trochę serka topionego z szynką i słonecznikiem.

Jeszcze ciepły

post-67266-0-53495200-1606513393_thumb.jpg

 

Za to ricotta wychodzi znakomita :)

post-67266-0-78530000-1606513496_thumb.jpg

 

A z niej bonus serowarów :rolleyes:

 

Sernik na zimno (przepis gdzieś z netu)

post-67266-0-06965600-1606513636_thumb.jpg

 

i a'la Krakowski (bez kratki i lukru) polecany przez electra (a od tygodnia i przeze mnie :thumbsup: ) z tego przepisu: https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-krakowski

post-67266-0-06858400-1606513821_thumb.jpg

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super, wszystkiego bym skosztowała

Odnośnie serka topionego... jestem ciekawa czy Ty wróbelku

należysz do tych cierpliwych czy niecierpliwych?

Rozpuszczasz ser na parze czy zostawiasz na 24 godz do samoistnego zgliwienia?

 

Serek topiony zrobiłeś już któryś raz z kolei.

Zakładam, być może mylnie, że pierwszy raz robiłeś z kupnego twarogu.

Jeśli tak, to napisz mi proszę, czy jest mocno wyczuwalna różnica smaku, konsystencji, etc.

pomiędzy użyciem domowego a sklepowego twarogu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@wróbel75, :thumbsup:  Prawda ze smaczny ? ja tez lece po latwiznie na taki sernik codzienny , mniej roboty a i wersja troche mniej kaloryczna.

Ja korzystam z tej strony w wypieku roznych ciast i powiem ze jeszcze nie sknocilam niczego .moge tez polecic makowiec z wisniami od kad zaczelam robicto w domu juz zwyklego nie chca:-)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Super, wszystkiego bym skosztowała Odnośnie serka topionego... jestem ciekawa czy Ty wróbelku należysz do tych cierpliwych czy niecierpliwych? Rozpuszczasz ser na parze czy zostawiasz na 24 godz do samoistnego zgliwienia? Serek topiony zrobiłeś już któryś raz z kolei. Zakładam, być może mylnie, że pierwszy raz robiłeś z kupnego twarogu. Jeśli tak, to napisz mi proszę, czy jest mocno wyczuwalna różnica smaku, konsystencji, etc. pomiędzy użyciem domowego a sklepowego twarogu.

Ja jestem z tych cierpliwych ... którzy ciągle są zabiegani :D 

Robiłem go na parze choć sobie obiecałem że na kolejny spróbuję spokojnie poczekać.

Alinko masz rację że robiłem go już drugi raz i prawdą jest też że pierwszy był robiony z sera sklepowego.

Niestety z tamtego pamiętam tylko że był smaczny i szybko poszedł (większość łyżeczką na ciepło). Ten też jest smaczny, tylko dałem podwójną ilość słonecznika i szynki i wyszedł bardziej "słonecznik o smaku szynki w serze" (nie ma potrzeby podwajać dodatków).

Proces produkcji obu serów przebiegł podobnie a w smaku chyba się nie różniły ( w tym wyrobie bardziej dodatki odgrywają rolę niż sam ser).

 

 

 

@wróbel75, :thumbsup: Prawda ze smaczny ? ja tez lece po latwiznie na taki sernik codzienny , mniej roboty a i wersja troche mniej kaloryczna.

Prościej chyba się nie da, zanim podpiekł się spód to była gotowa masa  :thumbsup: 

 

 

 

Ja korzystam z tej strony w wypieku roznych ciast i powiem ze jeszcze nie sknocilam niczego .moge tez polecic makowiec z wisniami od kad zaczelam robicto w domu juz zwyklego nie chca:-)

Na pewno pójdę Twoim śladem i na serniku się nie skończy, choć patrząc w lustro nie wiem czy to dobry pomysł :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@wróbel75, lusterko zawsze klamie !najlepiej sprawdzaja sie ubrania ..szczegolnie takie co byly za duze a obecnie sa jak ulal :tongue:  :D

Serek topiony jest super z dodatkiem posiekanych krewetek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nie wiem czy o świcie nie wejdą po mnie z drzwiami, ale przyznam się publicznie.

Uzależniłem się od białego i produkuję dla innych uzależnionych.

Ale wszystko na użytek własny :D

 

Zaczęło się od tego że robiłem parę razy oszczypiory/gołki (są w poprzednich postach), następnie odpowiadałem/pomagałem Koledze: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17785-mleko-na-oscypki/?hl=mlekonastępnie sam zacząłem zadawać te same pytania: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page-4 :facepalm:  aby następnie powrócić do korzeni (znaczy książki, forum i YT)

W tzw. międzyczasie rozmawialiśmy o formach do sera :https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17785-mleko-na-oscypki/(mniej-więcej od 14 posta) i wypróbowałem patent z rurą (żeby nie było :) )

post-67266-0-80477200-1611175325_thumb.jpg

Tylko z roztargnienia nie włożyłem sondy termometru między sery i efekt końcowy był taki

post-67266-0-48819600-1611175485_thumb.jpg

To są jedyne zdjęcia tych serów w całej okazałości bo resztę chyba skasowałem (nie mogę odnaleźć) :facepalm:

Jednak niby było lepiej (zniknęły "kotlety mielone") ale..

...no właśnie, przemogłem się i jako zdeklarowany gadżeciarz zaszalałem:

post-67266-0-61305900-1611175692_thumb.jpg

post-67266-0-82559300-1611175733_thumb.jpg

I tak rozpoczęła się produkcja "masowa":

post-67266-0-77192400-1611174585_thumb.jpg

(fotka poglądowa bo z ostatniej produkcji nie miałem,  na potrzeby monologu :D )

Do tej pory robiłem te gołki "tradycyjnie" odcedzałem gęstwę, trochę czekałem, kroiłem na mniejsze kawałki, moczyłem itd

Zainspirowany filmami na YT, takimi jak np. ten:

od 01:98min.

I treścią książki J.Licznerskiego  -początek strony 382 postanowiłem wykonać te sery trochę inaczej.

A mianowicie po odcedzeniu gęstwy, nie czekałem aż odcieknie tylko od razy włożyłem durszlak do serwatki nagrzanej do 55'C (gęstwa "odciekała" tylko przez ok 10-15min zanim dogrzała się serwatka - mimo wszystko bałem się dogrzewać serwatkę z gęstwą w środku)

post-67266-0-31144400-1611177216_thumb.jpg

post-67266-0-68228300-1611177283_thumb.jpg

Po podgrzaniu gęstwy zacząłem ją "podszczypywać" i wyciskać wstępnie w kubku. Po tej czynności wyjmowałem zawartość kubka i dalej postępowałem jak zawsze, tzn. wyciskanie,grzanie, wyciskanie,grzanie, formowanie i do zimnej wody. Po ochłodzeniu do solanki i na drugi dzień armia gotowa do wędzarni

post-67266-0-75197900-1611177736_thumb.jpg

A wieczorem delektowałem się świeżymi/ciepłymi Gołkami :)

post-67266-0-08438700-1611177851_thumb.jpg

post-67266-0-46305100-1611177879_thumb.jpg

post-67266-0-88556700-1611177920_thumb.jpg

post-67266-0-03025500-1611177944_thumb.jpg

 

A teraz lete odcedzić gęstwę bo robię nowe Gołki abym miał rano czym ugościć niezapowiadanych gości :D

 

Ps. Ostatniej fotki z mlekiem nie mogę usunąć :mad:

post-67266-0-92990700-1611174447_thumb.jpg

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A teraz lete odcedzić gęstwę bo robię nowe Gołki abym miał rano czym ugościć niezapowiadanych gości :D

No i super  :D  :thumbsup:  :clap:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pięknie Ci wyszły - gratulacje :)

Dziękuję :)

 

 

Pochwal się jakie w smaku.

Hmm. Ciężko powiedzieć. Dobre, skrzypiące :D

Kolega długo się zastanawiał czy brać ser bo jak stwierdził: nie przepadam za serami ale daj jeden.

Na drugi dzień przyszedł i mówi: Jak będziesz robił następne to rezerwuje cztery.

Więc chyba nie są złe :D

 

 

Ta produkcja z jakiej ilości mleka? 60-80l?

To było z 40lmleka (a nawet 37-38 bo sam się oszwabiłem nalewając w bańki :facepalm: ) Na fotkach brakuje jeszcze 3 serów :rolleyes:

Dzisiaj robiłem do 3 w nocy z 18l (znowu byłem w plecy, ale to ostatni raz sam siebie oszukałem :mad: ) Nie wiem, jakoś nie mój dzień, wszystko szło jak po grudzie. Ale w solance leży 10,5 nowych Gołek :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piekne Ci one ..stoja jak terakotowa armia  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i super :D:thumbsup::clap:.

Dzięki :)

A jak się chwalić to się chwalę:

Dłuższy czas zastanawiałem się nad oscypiorką, ale gdy się przemogłem i już ją kupiłem, to po pierwszych serach ... zamówiłem tą: https://serowar.pl/pl/p/Forma-na-redykolki-male-oscypki-podwojna-wzor-3/399

Pół godziny temu wręczył mi ją kurier razem z nowiuteńką buteleczką podpuszczki :)  (właśnie chyba z powodu "starej" podpuszczki miałem ostatnie problemy, ale już się praktycznie skończyła)


[Dodano: 21 sty 2021 - 12:42]

 

 

Piekne Ci one ..stoja jak terakotowa armia :)

:)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.