jacekw21 Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 27 Listopada 2020 Pięknie wróbelku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 27 Listopada 2020 Brawo Wróbelku, pięknie ćwierkasz "Ptaszynko" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 27 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 27 Listopada 2020 Boje się zaczynać z korycinem ,ale może w końcu ... Nie ma się czego bać - jeden z prostszych serów (chyba nawet prostszy niż gołki). A dla mnie nawet prostszy niż ... twaróg Dziękuję Wszystkim za słowa uznania i uspokojenie moich myśli :) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 27 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 27 Listopada 2020 A dla mnie nawet prostszy niż ... twaróg Aby nie być gołosłownym (i nie wstawiać tylko "sukcesów") Twarożek nr. 1Twarożek nr.2 Oba robione z przepisu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/W pierwszym "skopałem" już od samego początku (gdzieś już tu pisałem), przy drugim początek był lepszy ale koniec (prasowanie) gorsze. Żeby jednak porażkę przekuć w sukces, to wykorzystując ten przepis:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page-5 post 87 wykonałem właśnie trochę serka topionego z szynką i słonecznikiem. Jeszcze ciepły Za to ricotta wychodzi znakomita A z niej bonus serowarów Sernik na zimno (przepis gdzieś z netu) i a'la Krakowski (bez kratki i lukru) polecany przez electra (a od tygodnia i przeze mnie ) z tego przepisu: https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-krakowski Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 27 Listopada 2020 Super, wszystkiego bym skosztowałaOdnośnie serka topionego... jestem ciekawa czy Ty wróbelku należysz do tych cierpliwych czy niecierpliwych?Rozpuszczasz ser na parze czy zostawiasz na 24 godz do samoistnego zgliwienia? Serek topiony zrobiłeś już któryś raz z kolei. Zakładam, być może mylnie, że pierwszy raz robiłeś z kupnego twarogu. Jeśli tak, to napisz mi proszę, czy jest mocno wyczuwalna różnica smaku, konsystencji, etc.pomiędzy użyciem domowego a sklepowego twarogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 28 Listopada 2020 (edytowane) @wróbel75, Prawda ze smaczny ? ja tez lece po latwiznie na taki sernik codzienny , mniej roboty a i wersja troche mniej kaloryczna.Ja korzystam z tej strony w wypieku roznych ciast i powiem ze jeszcze nie sknocilam niczego .moge tez polecic makowiec z wisniami od kad zaczelam robicto w domu juz zwyklego nie chca:-) Edytowane 28 Listopada 2020 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 30 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 30 Listopada 2020 Super, wszystkiego bym skosztowała Odnośnie serka topionego... jestem ciekawa czy Ty wróbelku należysz do tych cierpliwych czy niecierpliwych? Rozpuszczasz ser na parze czy zostawiasz na 24 godz do samoistnego zgliwienia? Serek topiony zrobiłeś już któryś raz z kolei. Zakładam, być może mylnie, że pierwszy raz robiłeś z kupnego twarogu. Jeśli tak, to napisz mi proszę, czy jest mocno wyczuwalna różnica smaku, konsystencji, etc. pomiędzy użyciem domowego a sklepowego twarogu. Ja jestem z tych cierpliwych ... którzy ciągle są zabiegani Robiłem go na parze choć sobie obiecałem że na kolejny spróbuję spokojnie poczekać.Alinko masz rację że robiłem go już drugi raz i prawdą jest też że pierwszy był robiony z sera sklepowego.Niestety z tamtego pamiętam tylko że był smaczny i szybko poszedł (większość łyżeczką na ciepło). Ten też jest smaczny, tylko dałem podwójną ilość słonecznika i szynki i wyszedł bardziej "słonecznik o smaku szynki w serze" (nie ma potrzeby podwajać dodatków).Proces produkcji obu serów przebiegł podobnie a w smaku chyba się nie różniły ( w tym wyrobie bardziej dodatki odgrywają rolę niż sam ser). @wróbel75, Prawda ze smaczny ? ja tez lece po latwiznie na taki sernik codzienny , mniej roboty a i wersja troche mniej kaloryczna. Prościej chyba się nie da, zanim podpiekł się spód to była gotowa masa Ja korzystam z tej strony w wypieku roznych ciast i powiem ze jeszcze nie sknocilam niczego .moge tez polecic makowiec z wisniami od kad zaczelam robicto w domu juz zwyklego nie chca:-) Na pewno pójdę Twoim śladem i na serniku się nie skończy, choć patrząc w lustro nie wiem czy to dobry pomysł Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 30 Listopada 2020 @wróbel75, lusterko zawsze klamie !najlepiej sprawdzaja sie ubrania ..szczegolnie takie co byly za duze a obecnie sa jak ulal Serek topiony jest super z dodatkiem posiekanych krewetek. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Nie wiem czy o świcie nie wejdą po mnie z drzwiami, ale przyznam się publicznie.Uzależniłem się od białego i produkuję dla innych uzależnionych.Ale wszystko na użytek własny Zaczęło się od tego że robiłem parę razy oszczypiory/gołki (są w poprzednich postach), następnie odpowiadałem/pomagałem Koledze: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17785-mleko-na-oscypki/?hl=mlekonastępnie sam zacząłem zadawać te same pytania: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page-4 aby następnie powrócić do korzeni (znaczy książki, forum i YT) W tzw. międzyczasie rozmawialiśmy o formach do sera :https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17785-mleko-na-oscypki/(mniej-więcej od 14 posta) i wypróbowałem patent z rurą (żeby nie było ) Tylko z roztargnienia nie włożyłem sondy termometru między sery i efekt końcowy był takiTo są jedyne zdjęcia tych serów w całej okazałości bo resztę chyba skasowałem (nie mogę odnaleźć) Jednak niby było lepiej (zniknęły "kotlety mielone") ale.....no właśnie, przemogłem się i jako zdeklarowany gadżeciarz zaszalałem:I tak rozpoczęła się produkcja "masowa":(fotka poglądowa bo z ostatniej produkcji nie miałem, na potrzeby monologu )Do tej pory robiłem te gołki "tradycyjnie" odcedzałem gęstwę, trochę czekałem, kroiłem na mniejsze kawałki, moczyłem itdZainspirowany filmami na YT, takimi jak np. ten: od 01:98min.I treścią książki J.Licznerskiego -początek strony 382 postanowiłem wykonać te sery trochę inaczej.A mianowicie po odcedzeniu gęstwy, nie czekałem aż odcieknie tylko od razy włożyłem durszlak do serwatki nagrzanej do 55'C (gęstwa "odciekała" tylko przez ok 10-15min zanim dogrzała się serwatka - mimo wszystko bałem się dogrzewać serwatkę z gęstwą w środku)Po podgrzaniu gęstwy zacząłem ją "podszczypywać" i wyciskać wstępnie w kubku. Po tej czynności wyjmowałem zawartość kubka i dalej postępowałem jak zawsze, tzn. wyciskanie,grzanie, wyciskanie,grzanie, formowanie i do zimnej wody. Po ochłodzeniu do solanki i na drugi dzień armia gotowa do wędzarniA wieczorem delektowałem się świeżymi/ciepłymi Gołkami A teraz lete odcedzić gęstwę bo robię nowe Gołki abym miał rano czym ugościć niezapowiadanych gości Ps. Ostatniej fotki z mlekiem nie mogę usunąć Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 21 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 21 Stycznia 2021 Pięknie Ci wyszły - gratulacje . Pochwal się jakie w smaku.Ta produkcja z jakiej ilości mleka? 60-80l?--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 21 Stycznia 2021 A teraz lete odcedzić gęstwę bo robię nowe Gołki abym miał rano czym ugościć niezapowiadanych gości No i super . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 21 Stycznia 2021 Pięknie Ci wyszły - gratulacje Dziękuję Pochwal się jakie w smaku. Hmm. Ciężko powiedzieć. Dobre, skrzypiące Kolega długo się zastanawiał czy brać ser bo jak stwierdził: nie przepadam za serami ale daj jeden.Na drugi dzień przyszedł i mówi: Jak będziesz robił następne to rezerwuje cztery.Więc chyba nie są złe Ta produkcja z jakiej ilości mleka? 60-80l? To było z 40lmleka (a nawet 37-38 bo sam się oszwabiłem nalewając w bańki ) Na fotkach brakuje jeszcze 3 serów Dzisiaj robiłem do 3 w nocy z 18l (znowu byłem w plecy, ale to ostatni raz sam siebie oszukałem ) Nie wiem, jakoś nie mój dzień, wszystko szło jak po grudzie. Ale w solance leży 10,5 nowych Gołek Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 21 Stycznia 2021 Piekne Ci one ..stoja jak terakotowa armia Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 21 Stycznia 2021 No i super . Dzięki A jak się chwalić to się chwalę:Dłuższy czas zastanawiałem się nad oscypiorką, ale gdy się przemogłem i już ją kupiłem, to po pierwszych serach ... zamówiłem tą: https://serowar.pl/pl/p/Forma-na-redykolki-male-oscypki-podwojna-wzor-3/399Pół godziny temu wręczył mi ją kurier razem z nowiuteńką buteleczką podpuszczki (właśnie chyba z powodu "starej" podpuszczki miałem ostatnie problemy, ale już się praktycznie skończyła)[Dodano: 21 sty 2021 - 12:42] Piekne Ci one ..stoja jak terakotowa armia Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 29 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 29 Grudnia 2023 Wróbelku normalnie Cię nie lubię 😜 Tak sobie poczytałam o Twoich serach i zielona jestem jak trawa na wiosnę. Jeszcze z serami za bary się nie brałam, a Tobie Panocku piknie wychodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.