Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sery made by wróbel

ser

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
111 odpowiedzi w tym temacie

#41 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5176 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 12 lis 2019 - 13:29

Serek wygląda znakomicie Wróbelku, a dziurki widać nawet bez przekroju, :D  :thumbsup:  :clap: !!!



#42 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1752 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 12 lis 2019 - 18:54

a dziurki widać nawet bez przekroju, :D :thumbsup: :clap: !!!

A ja myślałem że to nierówności od formy :facepalm:  i z niecierpliwością czekam jeszcze 2 tyg. aby pierwszy rozkroić (taki dojrzały)

To mnie uspokoiłeś. :thumbsup:



#43 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5176 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 12 lis 2019 - 20:24

"Korycinek" po wyjęciu z solanki, już po 2-3 dniach to już sama poezja, po co czekać tak długo, zupełnie nie rozumiem, osobiście uważam za zbędne, i nigdy bym sobie na to nie pozwolił, konsumuję go sukcesywnie, a pozostały niezjedzony serek sobie spokojnie dojrzewa, nabierając coraz bardziej wyrazistego smaku :D . Można codziennie porównywać ew. zmiany smakowe. Nie wiem kto to rozpuszcza te bajadery o przerwaniu dojrzewania "Korycinka" po rozkrojeniu :D ??? To nie jest żółty ser twardy w parafinie :D .



#44 piurko

piurko

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 286 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 12 lis 2019 - 20:33

Mam gębę pełną śliny... :D  tylko nie wiem jak to smakuje :facepalm: .

Czy możecie mi powiedzieć jak to smakuje ?

To znaczy do czego to porównać można , albo co smakuje podobnie ...

Co prawda nigdy nie szukałem tego sera ... czy jest do kupienia w sklepach ?



#45 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5176 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 12 lis 2019 - 20:54

Czy jest do kupienia ? Do koloru, do wyboru :D  : https://allegro.pl/l...42-sup-1-3-1024



#46 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1752 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 12 lis 2019 - 21:08

Czy możecie mi powiedzieć jak to smakuje ?

 

Jak słony, biały ser tylko bardziej zbity :D O, może troszkę bliższy fecie.

Piurko, porównał bym Ci tylko w sumie nie wiem z czym. Ja z natury mięsożerny jestem, a do żadnego znanego mi mięsa ni cholery bym nie porównał :facepalm: :D

Koryciński traktuję jako swoistą lekcję nauki wyrobów sera. Smak fajny, a teraz chciałbym porównać jego smak świeżego z takim kilkutygodniowym.

No i w kolejce jeszcze Koryciński z czarnuszką i bazylią :)

Na pewno super smakuje krojony w kostkę i z zalewy :thumbsup:

 

 

"Korycinek" po wyjęciu z solanki, już po 2-3 dniach to już sama poezja, po co czekać tak długo, zupełnie nie rozumiem, osobiście uważam za zbędne, i nigdy bym sobie na to nie pozwolił, konsumuję go sukcesywnie, a pozostały niezjedzony serek sobie spokojnie dojrzewa, nabierając coraz bardziej wyrazistego smaku

 

No ja właśnie chcę poznać smak tego sera w różnych okresach jego życia :)

 

Specjalnie dla Was otworzyłem ten pierwszy

 

Załączony plik  ser 22.jpg   42,49 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  ser 22 (1).jpg   29,51 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  ser 22 (2).jpg   22,4 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  ser 22 (3).jpg   21,73 KB   3 Ilość pobrań

 

Słoność się zbalansowała i w smaku taki hmm no właśnie... kremowy, śmietankowy. Naprawdę dobry. :thumbsup:


[Dodano: 12 lis 2019 - 21:08]

czy jest do kupienia w sklepach ?

Piurko, a dlaczego sam nie zrobisz?



#47 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5176 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 12 lis 2019 - 21:12

:D :thumbsup: :clap: !!!



#48 Romii

Romii

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 180 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 12 lis 2019 - 21:13

Te ze sklepu/targu/wysyłki to nie to samo. Kupowałem ze 3x - zawsze coś było nie tak - a to za suchy i grudkowaty, a to przesolony,

jeden w smaku był jakby skwaszony - niesmaczny. Przy cenie 40-50 zł za kilogram spodziewałem się rarytasu.

Chyba najlepiej samemu zrobić i cieszyć się smakiem :).

--

Romii



#49 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1752 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 12 lis 2019 - 21:15

Chyba najlepiej samemu zrobić i cieszyć się smakiem :).

Jak wszystko na tym forum :thumbsup:



#50 piurko

piurko

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 286 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 12 lis 2019 - 21:28

Czy jest do kupienia ? Do koloru, do wyboru :D  : https://allegro.pl/l...42-sup-1-3-1024

Kurza twarz... no nie będę kupował sera w sieci , ale dzięki :thumbsup:

Zobaczyłem tam wędzony serek i pamiętam ... dawno dawno temu... tak ze 30 do tyłu :facepalm: , jadłem , lubiłem i do dziś pamiętam smak Rolady Ustrzyckiej .

W miejscowości , gdzie mieszkałem wcześniej była mleczarnia , filia Mleczarni Jeziorany , robili wędzone sery i tak się nazywały... pyszne były grzanki z chleba i na gorącą kładło się  plaster sera...łał :thumbsup:

Czy to właśnie Korycin wędzony ?

 

........

Piurko, porównał bym Ci tylko w sumie nie wiem z czym. Ja z natury mięsożerny jestem, a do żadnego znanego mi mięsa ni cholery bym nie porównał :facepalm: :D

.....

 

......

Piurko, a dlaczego sam nie zrobisz?

 

Jak smakuje chociaż troszkę jak schabowy , to mi pasi ... :D , też preferuję mięcho... :tongue: 

Zrobię  zrobię  , ale jeszcze chwila .

Muszę zamówić graty w Serowarze , bo ostatnio twaróg mi nie wyszedł...

 

A z tym kopem to uważaj ... bo Ci nóżka uschnie :D



#51 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1752 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 12 lis 2019 - 21:42

Jak smakuje chociaż troszkę jak schabowy , to mi pasi ... :D

No to powiem Ci że nie poczułem podobieństwa :D

 

A z tym kopem to uważaj ... bo Ci nóżka uschnie :D

Wiem,wiem na starszych ręki(nogi) się nie podnosi :tongue:

 

Jak by co, to moja propozycja nadal aktualna ;)  Sam tony sera nie przejem, nawet gdyby go upchać między schabowe :D



#52 piurko

piurko

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 286 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 12 lis 2019 - 22:02

Dzięki Ci serdeczne , ale wysyłka , koszt i fatyga... chociaż ... z kawałkiem sera na spróbowanie ... :D :tongue:

A i tak muszę inne graty kupić - będę wdzięczny , jeśli podeślesz na pw co kupić , bo nie chcę żonie wyciągać gratów z szuflady ... chcę mieć swoje :).



#53 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5176 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 lis 2019 - 12:52

Te ze sklepu/targu/wysyłki to nie to samo. Kupowałem ze 3x - zawsze coś było nie tak - a to za suchy i grudkowaty, a to przesolony,

jeden w smaku był jakby skwaszony - niesmaczny. Przy cenie 40-50 zł za kilogram spodziewałem się rarytasu.

Chyba najlepiej samemu zrobić i cieszyć się smakiem :).

--

Romii

 

Właśnie o to mi dokładnie chodziło, że niby robią go "Fachoffcy" od produkcji Korycina, to za tym serkiem który robię sam, a jeszcze z tego "Ciechocińskiego", pełnotłustego mleka od krów pasących się na nadwiślańskich łąkach, to lata świetlne. Nie rozumiem więc tych ciągłych obaw jakie Piurko miewa. Kupować mlicko panocku i wiooo  :D  !!!



#54 piurko

piurko

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 286 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 13 lis 2019 - 13:48

.... Nie rozumiem więc tych ciągłych obaw jakie Piurko miewa. Kupować mlicko panocku i wiooo  :D  !!!

 

Jarku , nie wiem co wynika z moich wpisów , ale na pewno nie mam obaw :tongue:...

Po pierwsze , muszę wiedzieć co i dla czego jak coś robię .

Po drugie  , charakter pracy jest taki , że mijający czas liczę w tygodniach ... nie w dniach .

W niedzielę wróciłem z Czech i w piątek wyjazd na Słowację , każdy wyjazd to 4-6 dni i tygodnie uciekają .

A dookoła domu też trza ogarnąć przed zimą . Kiedy zostaje kilka dni wolnych , to trudno mi się zorganizować ...

Ale spokojna Twa rozczochrana :D  , będzie dobrze , powoli ... :thumbsup:



#55 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5176 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 lis 2019 - 15:05

Cieszy mnie to ogromnie :D :thumbsup: :clap: !!!



#56 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1752 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 24 lis 2019 - 22:07

Pierwszy Koryciński po blisko miesiącu dojrzewania.

 

Załączony plik  ser.jpg   31,41 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  ser (1).jpg   26,77 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  ser (2).jpg   30,57 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  ser (3).jpg   28,49 KB   4 Ilość pobrań

 

Wrażenia? – Dobry, przyzwoity choć d…y nie urywa. Spodziewałem się że będzie bliższy serom twardym/żółtym niż twarogu w trochę innej formie.

Nie wiem czy jest sens czekać miesiąc bo te 2-3dniowe miały podobne smaki czy konsystencje (tylko jeśli ktoś chce zjadać ser po 2-3 dniach, to chyba musi wziąć poprawkę na sól. Albo odrobinkę z ręki albo dopiero na kanapce. Po solance 20% po dwóch dniach był dla mnie za słony jednak ten po miesiącu słoność ma idealną :thumbsup: )

Na obronę sera powiem tylko, że sery robię jeszcze „na wariata” - tzn. nie czekam aż skompletuję cały sprzęt, po prostu się uczę akceptując niedociągnięcia - więc wiem gdzie mogą być błędy wpływające na ostatni wygląd/smak.

Jednym z powodów „średniego wyglądu/smaku na pewno była temp. dojrzewania (6’C-8’C) Na szczęście dzisiaj ukończyłem przeróbkę lodówki na dojrzewalnię sera.

 

Załączony plik  lodówka.jpg   49,37 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  lodówka (1).jpg   53,25 KB   4 Ilość pobrań

 

Dzisiaj muszę jeszcze potrzymać temp. 6’C-8’C ale jutro ewakuuję wyroby z zamrażalnika i podniosę temp.

 

A żeby potwierdzić słowa że pracuję „na wariata” :D  przedstawiam Wam ser „pseudo Gouda”. Który właśnie się tworzy. Proces ważenia zachowany z zapisków, natomiast reszta to już Freestyle.

 

Np. prasa

 

Załączony plik  gouda.jpg   38,42 KB   4 Ilość pobrań

 

Ale o tym serze na pewno Wam też tu opowiem – mam nadzieję że dopiero z 12 tygodni


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 24 lis 2019 - 22:10


#57 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 744 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 24 lis 2019 - 22:20

Gdybyś zostawił ser w lodówce bez opakowania to by ''dojrzewał''

Na desce przeznaczonej tylko do sera i przykryty pergaminem.

Co dziennie trzeba odwrócić na drugą stronę.

Jeśli jest potrzeba należy przetrzeć roztworem wody z solą



#58 piurko

piurko

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 286 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 24 lis 2019 - 22:24

Pierwszy Koryciński po blisko miesiącu dojrzewania.

.....

Wrażenia? – Dobry, przyzwoity choć d…y nie urywa. Spodziewałem się że będzie bliższy serom twardym/żółtym niż twarogu w trochę innej formie.

Nie wiem czy jest sens czekać miesiąc bo te 2-3dniowe miały podobne smaki czy konsystencje (tylko jeśli ktoś chce zjadać ser po 2-3 dniach, to chyba musi wziąć poprawkę na sól. Albo odrobinkę z ręki albo dopiero na kanapce. Po solance 20% po dwóch dniach był dla mnie za słony jednak ten po miesiącu słoność ma idealną :thumbsup: )

...........

A żeby potwierdzić słowa że pracuję „na wariata” :D  przedstawiam Wam ser „pseudo Gouda”. Który właśnie się tworzy. Proces ważenia zachowany z zapisków, natomiast reszta to już Freestyle.

 

Np. prasa

.......

 

Ale o tym serze na pewno Wam też tu opowiem – mam nadzieję że dopiero z 12 tygodni

 

Dodasz trochę przypraw i będzie ok :thumbsup:, różne smaki i zmieni się Twoje  nastawienie .

A prasa...  zrobić ramiak , podnośnik trapezowy z auta i kręcić Panie :)

I czekam na Goudę ;)


Użytkownik piurko edytował ten post 24 lis 2019 - 22:26


#59 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1752 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 24 lis 2019 - 22:29

Gdybyś zostawił ser w lodówce bez opakowania to by ''dojrzewał'' Na desce przeznaczonej tylko do sera i przykryty pergaminem. Co dziennie trzeba odwrócić na drugą stronę. Jeśli jest potrzeba należy przetrzeć roztworem wody z solą

Tutaj Alinko na pewno jestem niedouczony bo gdzieś doczytałem (a może źle zrozumiałem) żeby zapakować w worki i do dojrzewania. Przewracać oczywiście przewracałem.


[Dodano: 24 lis 2019 - 22:29]

A prasa... zrobić ramiak , podnośnik trapezowy z auta i kręcić Panie :)

Podnośnik to zły pomysł, wyobrażasz sobie siedzieć 12h i dokręcać? :facepalm: :D

Muszę zrobić porządne ramię :)



#60 piurko

piurko

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 286 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 24 lis 2019 - 22:32


A prasa... zrobić ramiak , podnośnik trapezowy z auta i kręcić Panie :)

Podnośnik to zły pomysł, wyobrażasz sobie siedzieć 12h i dokręcać? :facepalm: :D

Muszę zrobić porządne ramię :)

 

Co Ty gadasz ... kratka lub dwie kratki kubusia , pilot w dłoni wygodny fotel  i jazda :D







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ser

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych