Serek wygląda znakomicie Wróbelku, a dziurki widać nawet bez przekroju,
!!!
Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Napisano 12 lis 2019 - 13:29
Napisano 12 lis 2019 - 18:54
a dziurki widać nawet bez przekroju,![]()
![]()
!!!
A ja myślałem że to nierówności od formy i z niecierpliwością czekam jeszcze 2 tyg. aby pierwszy rozkroić (taki dojrzały)
To mnie uspokoiłeś.
Napisano 12 lis 2019 - 20:24
"Korycinek" po wyjęciu z solanki, już po 2-3 dniach to już sama poezja, po co czekać tak długo, zupełnie nie rozumiem, osobiście uważam za zbędne, i nigdy bym sobie na to nie pozwolił, konsumuję go sukcesywnie, a pozostały niezjedzony serek sobie spokojnie dojrzewa, nabierając coraz bardziej wyrazistego smaku . Można codziennie porównywać ew. zmiany smakowe. Nie wiem kto to rozpuszcza te bajadery o przerwaniu dojrzewania "Korycinka" po rozkrojeniu
??? To nie jest żółty ser twardy w parafinie
.
Napisano 12 lis 2019 - 20:33
Mam gębę pełną śliny... tylko nie wiem jak to smakuje
.
Czy możecie mi powiedzieć jak to smakuje ?
To znaczy do czego to porównać można , albo co smakuje podobnie ...
Co prawda nigdy nie szukałem tego sera ... czy jest do kupienia w sklepach ?
Napisano 12 lis 2019 - 20:54
Czy jest do kupienia ? Do koloru, do wyboru : https://allegro.pl/l...42-sup-1-3-1024
Napisano 12 lis 2019 - 21:08
Czy możecie mi powiedzieć jak to smakuje ?
Jak słony, biały ser tylko bardziej zbity O, może troszkę bliższy fecie.
Piurko, porównał bym Ci tylko w sumie nie wiem z czym. Ja z natury mięsożerny jestem, a do żadnego znanego mi mięsa ni cholery bym nie porównał
Koryciński traktuję jako swoistą lekcję nauki wyrobów sera. Smak fajny, a teraz chciałbym porównać jego smak świeżego z takim kilkutygodniowym.
No i w kolejce jeszcze Koryciński z czarnuszką i bazylią
Na pewno super smakuje krojony w kostkę i z zalewy
"Korycinek" po wyjęciu z solanki, już po 2-3 dniach to już sama poezja, po co czekać tak długo, zupełnie nie rozumiem, osobiście uważam za zbędne, i nigdy bym sobie na to nie pozwolił, konsumuję go sukcesywnie, a pozostały niezjedzony serek sobie spokojnie dojrzewa, nabierając coraz bardziej wyrazistego smaku
No ja właśnie chcę poznać smak tego sera w różnych okresach jego życia
Specjalnie dla Was otworzyłem ten pierwszy
ser 22.jpg 42,49 KB
4 Ilość pobrań
ser 22 (1).jpg 29,51 KB
4 Ilość pobrań
ser 22 (2).jpg 22,4 KB
4 Ilość pobrań
ser 22 (3).jpg 21,73 KB
4 Ilość pobrań
Słoność się zbalansowała i w smaku taki hmm no właśnie... kremowy, śmietankowy. Naprawdę dobry.
[Dodano: 12 lis 2019 - 21:08]
czy jest do kupienia w sklepach ?
Piurko, a dlaczego sam nie zrobisz?
Napisano 12 lis 2019 - 21:12
!!!
Napisano 12 lis 2019 - 21:13
Te ze sklepu/targu/wysyłki to nie to samo. Kupowałem ze 3x - zawsze coś było nie tak - a to za suchy i grudkowaty, a to przesolony,
jeden w smaku był jakby skwaszony - niesmaczny. Przy cenie 40-50 zł za kilogram spodziewałem się rarytasu.
Chyba najlepiej samemu zrobić i cieszyć się smakiem .
--
Romii
Napisano 12 lis 2019 - 21:15
Chyba najlepiej samemu zrobić i cieszyć się smakiem.
Jak wszystko na tym forum
Napisano 12 lis 2019 - 21:28
Czy jest do kupienia ? Do koloru, do wyboru
: https://allegro.pl/l...42-sup-1-3-1024
Kurza twarz... no nie będę kupował sera w sieci , ale dzięki
Zobaczyłem tam wędzony serek i pamiętam ... dawno dawno temu... tak ze 30 do tyłu , jadłem , lubiłem i do dziś pamiętam smak Rolady Ustrzyckiej .
W miejscowości , gdzie mieszkałem wcześniej była mleczarnia , filia Mleczarni Jeziorany , robili wędzone sery i tak się nazywały... pyszne były grzanki z chleba i na gorącą kładło się plaster sera...łał
Czy to właśnie Korycin wędzony ?
........
Piurko, porównał bym Ci tylko w sumie nie wiem z czym. Ja z natury mięsożerny jestem, a do żadnego znanego mi mięsa ni cholery bym nie porównał
![]()
.....
......
Piurko, a dlaczego sam nie zrobisz?
Jak smakuje chociaż troszkę jak schabowy , to mi pasi ... , też preferuję mięcho...
Zrobię zrobię , ale jeszcze chwila .
Muszę zamówić graty w Serowarze , bo ostatnio twaróg mi nie wyszedł...
A z tym kopem to uważaj ... bo Ci nóżka uschnie
Napisano 12 lis 2019 - 21:42
Jak smakuje chociaż troszkę jak schabowy , to mi pasi ...![]()
No to powiem Ci że nie poczułem podobieństwa
A z tym kopem to uważaj ... bo Ci nóżka uschnie![]()
Wiem,wiem na starszych ręki(nogi) się nie podnosi
Jak by co, to moja propozycja nadal aktualna Sam tony sera nie przejem, nawet gdyby go upchać między schabowe
Napisano 12 lis 2019 - 22:02
Dzięki Ci serdeczne , ale wysyłka , koszt i fatyga... chociaż ... z kawałkiem sera na spróbowanie ...
A i tak muszę inne graty kupić - będę wdzięczny , jeśli podeślesz na pw co kupić , bo nie chcę żonie wyciągać gratów z szuflady ... chcę mieć swoje .
Napisano 13 lis 2019 - 12:52
Te ze sklepu/targu/wysyłki to nie to samo. Kupowałem ze 3x - zawsze coś było nie tak - a to za suchy i grudkowaty, a to przesolony,
jeden w smaku był jakby skwaszony - niesmaczny. Przy cenie 40-50 zł za kilogram spodziewałem się rarytasu.
Chyba najlepiej samemu zrobić i cieszyć się smakiem
.
--
Romii
Właśnie o to mi dokładnie chodziło, że niby robią go "Fachoffcy" od produkcji Korycina, to za tym serkiem który robię sam, a jeszcze z tego "Ciechocińskiego", pełnotłustego mleka od krów pasących się na nadwiślańskich łąkach, to lata świetlne. Nie rozumiem więc tych ciągłych obaw jakie Piurko miewa. Kupować mlicko panocku i wiooo !!!
Napisano 13 lis 2019 - 13:48
.... Nie rozumiem więc tych ciągłych obaw jakie Piurko miewa. Kupować mlicko panocku i wiooo!!!
Jarku , nie wiem co wynika z moich wpisów , ale na pewno nie mam obaw ...
Po pierwsze , muszę wiedzieć co i dla czego jak coś robię .
Po drugie , charakter pracy jest taki , że mijający czas liczę w tygodniach ... nie w dniach .
W niedzielę wróciłem z Czech i w piątek wyjazd na Słowację , każdy wyjazd to 4-6 dni i tygodnie uciekają .
A dookoła domu też trza ogarnąć przed zimą . Kiedy zostaje kilka dni wolnych , to trudno mi się zorganizować ...
Ale spokojna Twa rozczochrana , będzie dobrze , powoli ...
Napisano 13 lis 2019 - 15:05
Cieszy mnie to ogromnie
!!!
Napisano 24 lis 2019 - 22:07
Pierwszy Koryciński po blisko miesiącu dojrzewania.
ser.jpg 31,41 KB
6 Ilość pobrań
ser (1).jpg 26,77 KB
6 Ilość pobrań
ser (2).jpg 30,57 KB
6 Ilość pobrań
ser (3).jpg 28,49 KB
6 Ilość pobrań
Wrażenia? – Dobry, przyzwoity choć d…y nie urywa. Spodziewałem się że będzie bliższy serom twardym/żółtym niż twarogu w trochę innej formie.
Nie wiem czy jest sens czekać miesiąc bo te 2-3dniowe miały podobne smaki czy konsystencje (tylko jeśli ktoś chce zjadać ser po 2-3 dniach, to chyba musi wziąć poprawkę na sól. Albo odrobinkę z ręki albo dopiero na kanapce. Po solance 20% po dwóch dniach był dla mnie za słony jednak ten po miesiącu słoność ma idealną )
Na obronę sera powiem tylko, że sery robię jeszcze „na wariata” - tzn. nie czekam aż skompletuję cały sprzęt, po prostu się uczę akceptując niedociągnięcia - więc wiem gdzie mogą być błędy wpływające na ostatni wygląd/smak.
Jednym z powodów „średniego wyglądu/smaku na pewno była temp. dojrzewania (6’C-8’C) Na szczęście dzisiaj ukończyłem przeróbkę lodówki na dojrzewalnię sera.
lodówka.jpg 49,37 KB
6 Ilość pobrań
lodówka (1).jpg 53,25 KB
5 Ilość pobrań
Dzisiaj muszę jeszcze potrzymać temp. 6’C-8’C ale jutro ewakuuję wyroby z zamrażalnika i podniosę temp.
A żeby potwierdzić słowa że pracuję „na wariata” przedstawiam Wam ser „pseudo Gouda”. Który właśnie się tworzy. Proces ważenia zachowany z zapisków, natomiast reszta to już Freestyle.
Np. prasa
gouda.jpg 38,42 KB
5 Ilość pobrań
Ale o tym serze na pewno Wam też tu opowiem – mam nadzieję że dopiero z 12 tygodni
Użytkownik wróbel75 edytował ten post 24 lis 2019 - 22:10
Napisano 24 lis 2019 - 22:20
Gdybyś zostawił ser w lodówce bez opakowania to by ''dojrzewał''
Na desce przeznaczonej tylko do sera i przykryty pergaminem.
Co dziennie trzeba odwrócić na drugą stronę.
Jeśli jest potrzeba należy przetrzeć roztworem wody z solą
Napisano 24 lis 2019 - 22:24
Pierwszy Koryciński po blisko miesiącu dojrzewania.
.....
Wrażenia? – Dobry, przyzwoity choć d…y nie urywa. Spodziewałem się że będzie bliższy serom twardym/żółtym niż twarogu w trochę innej formie.
Nie wiem czy jest sens czekać miesiąc bo te 2-3dniowe miały podobne smaki czy konsystencje (tylko jeśli ktoś chce zjadać ser po 2-3 dniach, to chyba musi wziąć poprawkę na sól. Albo odrobinkę z ręki albo dopiero na kanapce. Po solance 20% po dwóch dniach był dla mnie za słony jednak ten po miesiącu słoność ma idealną
...........)
A żeby potwierdzić słowa że pracuję „na wariata”
przedstawiam Wam ser „pseudo Gouda”. Który właśnie się tworzy. Proces ważenia zachowany z zapisków, natomiast reszta to już Freestyle.
Np. prasa
.......
Ale o tym serze na pewno Wam też tu opowiem – mam nadzieję że dopiero z 12 tygodni
Dodasz trochę przypraw i będzie ok , różne smaki i zmieni się Twoje nastawienie .
A prasa... zrobić ramiak , podnośnik trapezowy z auta i kręcić Panie
I czekam na Goudę
Użytkownik piurko edytował ten post 24 lis 2019 - 22:26
Napisano 24 lis 2019 - 22:29
Gdybyś zostawił ser w lodówce bez opakowania to by ''dojrzewał'' Na desce przeznaczonej tylko do sera i przykryty pergaminem. Co dziennie trzeba odwrócić na drugą stronę. Jeśli jest potrzeba należy przetrzeć roztworem wody z solą
Tutaj Alinko na pewno jestem niedouczony bo gdzieś doczytałem (a może źle zrozumiałem) żeby zapakować w worki i do dojrzewania. Przewracać oczywiście przewracałem.
[Dodano: 24 lis 2019 - 22:29]
A prasa... zrobić ramiak , podnośnik trapezowy z auta i kręcić Panie![]()
Podnośnik to zły pomysł, wyobrażasz sobie siedzieć 12h i dokręcać?
Muszę zrobić porządne ramię
Napisano 24 lis 2019 - 22:32
A prasa... zrobić ramiak , podnośnik trapezowy z auta i kręcić PaniePodnośnik to zły pomysł, wyobrażasz sobie siedzieć 12h i dokręcać?
![]()
Muszę zrobić porządne ramię
Co Ty gadasz ... kratka lub dwie kratki kubusia , pilot w dłoni wygodny fotel i jazda
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ser
O wszystkim →
Kluby i Grupy Dyskusyjne →
Sery i inne wyroby nabiałowe →
Dlaczego nie solić mleka?Napisany przez Romii, 20 sty 2020 ![]() |
|
![]()
|
|
O wszystkim →
Moje wyroby →
Kąciki Kuchenne →