Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sery made by wróbel

ser

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
157 odpowiedzi w tym temacie

#121 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2771 postów

Napisano 29 gru 2019 - 18:44

Pisałem Ci nie raz że warto..... Te formy to mistrzostwo świata.... Cena też mistrzowska hehehe

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
[Dodano: 29 gru 2019 - 18:44]
P. S. Właśnie jadę po 25 litrów białego złota..... Ale tym razem korycin pod zamówienie idzie :)

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

#122 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1944 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 29 gru 2019 - 19:03

Kiedy pokażesz co jest w środku ...?

Mam nadzieję że za 14-16 tygodni  :facepalm:

Pisałem Ci nie raz że warto..... Te formy to mistrzostwo świata.... Cena też mistrzowska hehehe

Gdy kupowałem pierwszą "goudę" to na nie nawet nie spojrzałem gdy zobaczyłem cenę :facepalm:

P. S. Właśnie jadę po 25 litrów białego złota..... Ale tym razem korycin pod zamówienie idzie :)

No ja po nowym roku zaczynam poszukiwanie złota - znaczy krowy - po okolicznych wsiach :D



#123 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1944 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 31 sty 2020 - 21:56

Koryciński - 20 dniowy

 

Po 20 dniach opieki nie wytrzymałem i rozkroiłem swój pierwszy Ser Koryciński który wykonałem (chyba) bez błędów.

Smak -super, konsystencja -plastry elastyczne, widok - sami oceńcie :)

Załączony plik  1 647.jpg   30,51 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  1 651.jpg   30,83 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  1 655.jpg   21,83 KB   4 Ilość pobrań



#124 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2771 postów

Napisano 31 sty 2020 - 21:59

Muszę Cię zmartwić. To już nie jest korycin :) to już zupełnie inny ser który bardzo ładnie stworzyłeś. Świetny

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

#125 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1944 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 31 sty 2020 - 22:06

To już nie jest korycin :)

Możesz rozwinąć myśl?

to już zupełnie inny ser który bardzo ładnie stworzyłeś

Tak skromnie "Ser a'la Wróbel" :facepalm: :D

Świetny

Dzięki



#126 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2771 postów

Napisano 31 sty 2020 - 22:31

Nie mogę rozwinąć bo go nie próbowałem... Ale widzę przekrój który nie jest już korycinowy :)

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

#127 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1944 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 31 sty 2020 - 22:37

Ale widzę przekrój który nie jest już korycinowy :)

Aha - no i to też jest odpowiedź :thumbsup:


[Dodano: 31 sty 2020 - 22:37]

A ja myślałem że z racji tylko 20 dni dojrzewania jeszcze nie jest Korycinowy :)



#128 piurko

piurko

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 384 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 31 sty 2020 - 22:41

rozkroiłem swój pierwszy Ser Koryciński który wykonałem (chyba) bez błędów.

 

 

Muszę Cię zmartwić. To już nie jest korycin :) to już zupełnie inny ser który bardzo ładnie stworzyłeś. Świetny

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

 

Wróbelku , to chyba coś jednak "spieprzyłeś" ... :clap:  , w środę wracam z zachodu i zaczynam znowu sery... a przynajmniej dziś tak myślę :D



#129 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1944 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 31 sty 2020 - 23:04

Wróbelku , to chyba coś jednak "spieprzyłeś"

Eeee tam ;)

w środę wracam z zachodu i zaczynam znowu sery... a przynajmniej dziś tak myślę :D

Ja mam teraz baaaardzo ograniczony czas i tylko dbam o "Noworoczną Goudę" :hmm:

Następne sery dopiero gdzieś pod koniec lutego :(



#130 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 01 lut 2020 - 01:08

Smak -super, konsystencja -plastry elastyczne, widok - sami oceńcie

:clap:  :clap:  :clap:  



#131 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7426 postów

Napisano 01 lut 2020 - 08:37

Następne sery
Wessało Cię - Brawo - nawet jak wyjdzie trochę inny a smaczny to zapisuj dokładnie kroki , czasy i temperatury  :D  :thumbsup:  :clap: 

#132 jacekw21

jacekw21

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 595 postów

Napisano 01 lut 2020 - 09:09

Mam nadzieję że wszystko zakończy się sukcesem że te uszkodzenia w niczym nie przeszkodzą   :thumbsup:



#133 paszeko

paszeko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 530 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 01 lut 2020 - 19:30

Przepraszam ze tu to wrzucam ale ciekawe co o tym myslicie :

czy to jest ser ?


Użytkownik paszeko edytował ten post 01 lut 2020 - 19:30


#134 janusz_p

janusz_p

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 406 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 03 lut 2020 - 08:58

Przepraszam ze tu to wrzucam ale ciekawe co o tym myslicie :

czy to jest ser ?

Magik. Ale to nie jest ser tylko omlet :).



#135 paszeko

paszeko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 530 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 03 lut 2020 - 09:36

Jezeli to nie ser to prosze moderatora zeby usunalTO z naszego forum.Bo koles jeszcze TO zobaczy i bedzie sie cieszyl ze mu reklame robie.dziekuje.



#136 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5380 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 03 lut 2020 - 10:04

A niby z jakiej to racji usuwać ??? To bardzo ciekawy wariant i rodzaj serka, w tym wypadku śmietana z jajkiem występuje w roli podpuszczki i powoduje wytworzenie owarzonego skrzepu po podgrzaniu mleka. Jako że lubię nowości i ciekawostki, dzisiaj ten "jajeczny serek" będzie wykonywany celem degustacji, bo bardzo mi się ten serek spodobał, muszę przyznać. Wrażenia jak zawsze opiszę i podam do wiadomości SiBów :D .



#137 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5380 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 03 lut 2020 - 13:55

Nooo, i jak powiedział tak i zrobił. "Serek jajeczny" poczyniony, i aktualnie ocieka zgodnie z instrukcją pod ciężarem słoika, ciekawe co z tego będzie :D ?



#138 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7426 postów

Napisano 03 lut 2020 - 14:13

ciekawe co z tego będzie ?
Omlet z twarożkiem  :D  :D  :D  :D - co wcale nie znaczy ,że nie smaczne ;) 

#139 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5380 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 03 lut 2020 - 14:19

Łobacy siem Maskusiu, ale też tak myślę że omlecik na zimno, czemu nie :D ? Zmniejszyłem co prawda ilość jajek do sztuk dwóch, a zamiast kwaśnej śmietany, dałem 3% mleko acidofilne :D .



#140 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1944 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 03 lut 2020 - 15:08

Sorki, w weekendy nie mam dostępu do neta. :facepalm:

 

Wessało Cię - Brawo - nawet jak wyjdzie trochę inny a smaczny to zapisuj dokładnie kroki , czasy i temperatury :D :thumbsup: :clap:

Robię, robię zapiski. Tylko teraz muszę to spisać w jedno miejsce bo zazwyczaj jest to zapisywane na kartce i ląduje w szufladzie. Ale ser smaczny, wiec na pewno spróbuję go odtworzyć i upewnię się że wyjdzie to samo :)

 

Mam nadzieję że wszystko zakończy się sukcesem że te uszkodzenia w niczym nie przeszkodzą :thumbsup:

Jacku, jakie uszkodzenia masz na myśli?

 

Łobacy siem Maskusiu, ale też tak myślę że omlecik na zimno, czemu nie :D ? Zmniejszyłem co prawda ilość jajek do sztuk dwóch, a zamiast kwaśnej śmietany, dałem 3% mleko acidofilne :D .

Sverige2 opisz wrażenia, zobaczymy czy warto trzymać ten materiał w temacie serów :thumbsup:







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ser

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych