Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sery made by wróbel

ser

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
188 odpowiedzi w tym temacie

#141 paszeko

paszeko
  • Użytkownicy
  • 583 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 03 lut 2020 - 16:20

Ok.to jest to ser czy nie? :D



#142 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6389 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 03 lut 2020 - 17:32

Nooo, już po degustacji, i cóż tam słychać ? Wrażenia gorzej niż byle jakie :D . To co ten pan opowiada na filmiku to kompletna bajadera i bzdura totalna, to coś, to ani ser, ani też omlet na zimno. Smak przynajmniej jak dla mnie ohyda, właściwie to nie wiadomo czym to coś smakuje, ni to jajecznica na zimno, i diabli wiedzą co, ale serm to już smakuje najmniej. Reasumując, jedno doświadczenie więcej, wyrzucone pieniądze, ale przecież nauka kosztuje, lecz nikomu tego czegoś nie polecam, chyba że za karę :D. Nie mniej to tylko moja opinia, i nie każdy musi się z nią zgadzać, wybór więc należy do SiBów  :D  :thumbsup:.



#143 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3202 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 03 lut 2020 - 19:15

Zanim usunę ten "przepis" chciałem mu dać szansę i wykonać go też sam. Stygnie.

Na początek udusił bym prezentera za ... czyszczenie przypalonego garnka :D



#144 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6389 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 03 lut 2020 - 19:34

 

Na początek udusił bym prezentera za ... czyszczenie przypalonego garnka :D

Przez grzeczność Wróbelku o tym "drobiazgu" nie wspomniałem, zbyt dużo byłoby tych minusów jak na jedn raz, ale tak, masz rację :thumbsup:, przywarło pomimo intensywnego mieszania :D .



#145 paszeko

paszeko
  • Użytkownicy
  • 583 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 03 lut 2020 - 19:50

Zanim usunę ten "przepis" chciałem mu dać szansę i wykonać go też sam. Stygnie.

Na początek udusił bym prezentera za ... czyszczenie przypalonego garnka :D

Czekam na twoja opinie.



#146 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 11005 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 03 lut 2020 - 21:49

to jest to ser czy nie?

Zależy z jakiego punktu widzenia :D

  •  jest to produkt spożywczy z wytrąconym białkiem (czysta kazeina) i tłuszczem
  • nie mieści się w żadnej grupie serów (twarogi, podpuszczkowe, zwarowe)
  • w składzie gotowego wyrobu 3/5 stanowią jajka (ser krowi ok. 10-12 dkg, jajka 15-18 dkg).

właściwie to nie wiadomo czym to coś smakuje,

A pamiętałeś o soli ? 



#147 ziezielony

ziezielony
  • **VIP**
  • 2477 postów

Napisano 03 lut 2020 - 22:22

:) Z temi jajami to letko poniosło Pana....  :thumbsup:

...Te gotowanie...szybkokonsumpcyjnie to jak najbardziej....

Seropodbne coś, ale ja się słabo znam/orientuję....

Naśladować można, wg chęci i Oczekiwań.... :yes:



#148 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6389 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 04 lut 2020 - 04:01


 

właściwie to nie wiadomo czym to coś smakuje,

 

A pamiętałeś o soli ? 

 

 

Tak EAnno, oczywiście pamiętałem, bom przecie słonolubny, więc na całe to badziewie dodałem jak w przepisie, 2 łyżeczki "Kłodawskiej niejodowanej", tak że poziom wysolenia OK, tylko smak ogólny tragedia :D. Tak czy siak, jest jak piszesz, to tylko i wyłącznie "produkt spożywczy", kazeina z tłuszczem, i jak na mój (być może zdegenerowany gust i smak), wyrób zupełnie niezjadliwy  :D .

Pozdrawiam Jarek


 



#149 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6389 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 04 lut 2020 - 10:03

Z jednej strony nie zjadliwe, ale z drugiej z kolei "szkoda wyrzucić" taki świeży eksperymentalny produkt. Zrobię więc jeszcze jeden eksperyment "naukowy" zanim "toto" zjedzą koty :D . Otóż pomyślałem sobie że pokroję "toto" w grubsze plastry, otoczę w fajnej panierce z dodatkiem ziół, i spróbuję obsmażyć "toto" na patelni na rumiano, na bazie oleju rzepakowego, a nóż coś jeszcze z tego będzie :D ?



#150 paszeko

paszeko
  • Użytkownicy
  • 583 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 04 lut 2020 - 10:43

Czekam na wyniki. :rolleyes:



#151 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3202 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 04 lut 2020 - 11:09

Jestem, jestem. Kurcze od rana nie mogłem znaleźć wolne 5min.

 

Powiem tak. Co to za "twór" nie mam pojęcia.

Smak ni gotowana jajecznica, ni mleko na jajkach.

Szkoda było czasu, szorowania garnka a przede wszystkim 3 jaj od szczęśliwych kur.

Zostawiam to do wieczora aby zapoznali się zainteresowani i pousuwam aby inni nie popełnili błędu mojego i sverige2 :D


[Dodano: 04 lut 2020 - 11:09]

zanim "toto" zjedzą koty :D

Masz bardzo mało wybredne koty :D

Czekam na wyniki. :rolleyes:

Ja też jeszcze tego nie wyrzuciłem jak by co :laugh:



#152 Perszing37

Perszing37
  • **VIP**
  • 2850 postów

Napisano 04 lut 2020 - 11:15

A ja to pobieżnie czytałem ale mam przepis na ciekawy sernik na serze robionym w dziwny sposób. Kiedyś go wrzucałem. Polecam bo jest bardzo dobry a ten "ser" jest bardzo specyficzny w konsyst6encji i smaku.

 

SERNIK TOMASZA
  • 2 litry mleka
  • 0,5 litra kwaśnej śmietany
  • 5 jajek
  • Kostka masła
  • Szklanka cukru pudru
  • Sok z 1 cytryny
  • Bakalie
  • Gotowy biszkopt/Ew biszkopty
  • Galaretka
  • Owoce

Przygotowanie:
Mleko zagotować, jaja roztrzepać ze śmietaną i wlać do wrzącego mleka. Gotować na małym ogniu przez ok. 15 min. cały czas mieszając. Gdy zrobi się twaróg odstawić do wystygnięcia. Odcedzić ser i przetrzeć przez sitko.  Utrzeć masło z cukrem, dodać ser, sok z cytryny i bakalie. Masę wyłożyć na biszkopt i zalać galaretką.


[Dodano: 04 lut 2020 - 11:15]

Załączony plik  DSC_3328.JPG   50,92 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_3314.JPG   52,82 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_3337.JPG   37,11 KB   2 Ilość pobrań



#153 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6389 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 04 lut 2020 - 11:38

Tylko jak grzać to mleko przez 15 minut i go nie przypalić, kiedy już po minucie mieszanina zaczyna przywierać do dna i robić się brązowa nawet na małym ogniu ? Poza tym  przepisik ciekawy i zapewne wart dokonania próby, bo kto jak kto, ale Ty wiesz co i o czym piszesz :thumbsup:.



#154 Perszing37

Perszing37
  • **VIP**
  • 2850 postów

Napisano 04 lut 2020 - 11:43

Jak cały czas mieszałem to nie przypaliłem ale fakt- wystarczy na chwilę zostawić i mamy potem posmak palonego mleka w całym serniku i nic nie da się poprawić :)

Robiłem już wiele razy i naprawdę ciekawy - polecam. Tylko potem dobrze trzeba go schłodzić w lodówce i rozpływa się w buzi do dobrej kawusi :)



#155 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3202 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 04 lut 2020 - 11:57

Tylko jak grzać to mleko przez 15 minut i go nie przypalić

Sverige, jeśli przepis się sprawdzi - a wierzę Tomkowi - to można spróbować robić to w garnku do mleka (tego z płaszczem wodnym). 

Skoro już mam to coś, to dołożę do tego masła, soku, cukru, bakalii i sprawdzę smak serka. Całego sernika nie będę robił bo za mało mam farszu :D 


[Dodano: 04 lut 2020 - 11:57]

Wiem, - zrobię "serniczki" w pucharkach do lodów :thumbsup:



#156 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6389 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 04 lut 2020 - 12:06

Jeszcze nie zdążyłem usmażyć na szczęście, więc też przerobię to na serniczek, podobnie jak Ty Wróbelku, bo też daję wiarę w zapewnienia Perszinga :D .



#157 ANNAM

ANNAM
  • **VIP**
  • 5117 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 04 lut 2020 - 12:36

To pascha. Nie sernik
[Dodano: 04 lut 2020 - 12:36]
Kiedys juz byla wielka dyskusja na ten temat

#158 piksiak

piksiak
  • Użytkownicy
  • 1537 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 04 lut 2020 - 13:56

Gotujcie mleko w kąpieli wodnej - nie przypali się.



#159 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3202 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 03 mar 2020 - 19:26

Noworoczna Gouda c.d.

Ten ser zacząłem tworzyć tutaj: https://wedlinydomow...y-wróbel/page-6post 114

Dzisiaj poległa moja cierpliwość i postanowiłem poddać ser ocenie organoleptycznej :facepalm:

Pierwsze wrażenia:

Ser twardy,zbity. Po rozkrojeniu łamliwy, kruszy się - nie jest taki elastyczny jak sklepowe. W smaku górna granica słoności (rzekł bym nawet lekko za słony), ale dobry. Nie wyczułem goryczki itp. Zapach fajny, świeży, serowy. Wygląd, - sami oceńcie.

 

Załączony plik  cały.jpg   71,5 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  pół.jpg   31,54 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  na desce.jpg   38,04 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  na talerzu.jpg   42,08 KB   8 Ilość pobrań

 

 

Chętnie wysłucham co mogłem zrobić źle/co poprawić aby w przyszłości ustrzec się takich błędów.



#160 Perszing37

Perszing37
  • **VIP**
  • 2850 postów

Napisano 03 mar 2020 - 21:19

Zrób aksamitny :) ale dokładnie jak opisano. I dodatkowo za mocno nie mieszaj podczas obróbki. Delikatnie i z czuciem :) bo podobno to wpływa na konsystencję czyli na ziarno. A aksamitny wychodzi elastyczny.... Goudy są trudne. Nie wiem czemu ale są...

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ser

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych