Skocz do zawartości

Blok dwukolorowy


jacekw21

Rekomendowane odpowiedzi

Wykonanie żony Kasi 

 

Blok dwukolorowy

 

post-72431-0-29016700-1572631573_thumb.jpgpost-72431-0-78158700-1572631580_thumb.jpg

 

SKŁADNIKI:
 
Biała część:
-250 g margaryny Kasi
-500 g mleka w proszku
-125 ml wody
-400 g cukru
-herbatniki  ciemne 30-40 szt
 
Brązowa część:
-250 g margaryny Kasi
-500 g mleka w proszku
-125 ml wody
-400 g cukru
-6 łyżek kakao
-herbatniki  jasne około  30-40  szt
 
Dodatki :
-rodzynki
-suszona żurawina
-orzechy nerkowca
-orzechy laskowe
-orzechy ziemne
-orzechy włoskie
-pestki z dyni lub słonecznika
-sezam
Ps. W/w dodatki są tylko sugestią można dodać wszystkie po trochu lub wybrać swoje ulubione.
 
Materiały pomocnicze:
-papier do pieczenia
-dwie formy keksowe
 
Wykonanie :
1. Do rondelka wlej wodę, włóż Kasię i dosyp cukier.
2. Całość zagotuj, aby składniki się dobrze rozpuściły i połączyły.
3. Przestudź.
4. Połowę herbatników drobno pokrusz.
5. Masę przelej do miski, wsyp mleko w proszku wymieszaj mikserem.
6. Dodaj pokruszone herbatniki oraz wybrane dodatki.
7. Wszystko dobrze wymieszaj łyżką.
8. Następnie przygotowujemy drugą masę z kakao.
9. Drugą masę przygotuj tak samo ( do rondelka wlej wodę , dodaj Kasię , dosyp cukier i kakao.
    Przestudź. Masę przelej do miski , wsyp mleko, wymieszaj mikserem .
10. Dodaj herbatniki i wybrane dodatki , wymieszaj łyżką.
11. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
12. Przełóż masę do formy, najpierw jeden kolor ,a następnie drugi.
13. Wstaw do lodówki na 8-10 godzin.
14. Po tym czasie można kosztować :)
      SMACZNEGO.
 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widacv oboje jestescie  " kuchenni".  :D

 Szczerze powiem, ze tych blogow nigdy nie bylam zwolenniczka, zawsze czulam to mleko w proszku. Ale na zdjeciu wyglada ladnie  :cool:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zawsze czulam to mleko w proszku.
 

Zgadza się da się to wyczuć ten smak mi osobiście nie przeszkadza .:)


[Dodano: 01 lis 2019 - 21:35]

 

 

Widacv oboje jestescie  " kuchenni". 
 

Żona rządzi w kuchni na co dzień ja 1-3 razy w miesiącu  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A smaku by nie wzbogaciło zastąpienie margaryny masłem :angel:.

 

PS Blok wygląda smakowicie :D

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A smaku by nie wzbogaciło zastąpienie margaryny masłem .  

Nie mówiąc o "wzbogaceniu" zdrowia  :)

Rozumiem przywiązanie młodej Kasi do "kasi" ale IMO zdrowie bliższe ciału niż tłuszcze utwardzane.

Nawiasem mówiąc synowa zrobiła kiedyś okrągłe oczy i powiedziała: "to jak ja mam upiec ciasto bez "kasi"? 

Powojenna, siermiężna Polska wmówiła Polakom, że margaryna jest zdrowa i we wszystkich klasycznych przepisach zastąpiono masło margaryną.

Poza tym blok wygląda pięknie i zachęcająco :clap: .

Pozdrowienia dla małżonki  :thumbsup:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A smaku by nie wzbogaciło zastąpienie margaryny masłem

Naprawdę nie wiem nie kosztowałem może było by lepiej .  

[Dodano: 01 lis 2019 - 22:35]

 

 

Rozumiem przywiązanie młodej Kasi do "kasi"

:)  ;)  

Edytowane przez jacekw21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

we wszystkich klasycznych przepisach zastąpiono masło margaryną.
 

To prawda da się zauważyć czytając przepisy mało gdzie jest mowa o maśle, myślę że trzeba było by spróbować zrobić na maśle i zamiast wody dać mleko podejrzewam że mogło by to wpłynąć pozytywnie na smak a na pewno na zdrowie .Następny zrobię sam i żonę poczęstuje mam nadzieję że nie sknocę  :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Następny zrobię sam i żonę poczęstuje mam nadzieję że nie sknocę :D

To bezpieczniejsze rozwiązanie niż mówić jej wprost że powinna coś zmienić, nocki teraz takie zimne :laugh:

Na fotce wygląda super :thumbsup:

Brawa dla żonki :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

spróbować zrobić na maśle i zamiast wody dać mleko
 

Jacku,

woda służy rozrobieniu mleka w proszku, więc jej nie zastępuj mlekiem :) .

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

więc jej nie zastępuj mlekiem  .

Ok dzięki .Wież ze mnie żaden cukiernik  :D Ale kiedyś jedno ciasto zrobiłem jabłecznik no i powiem byłem zaskoczony rezultatem .Żona powiedziała że do czego się nie dotknę to wychodzi ,że mam rękę do ciast. Ale najgorzej że ja nie szaleje za ich robieniem  ;)  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

EAnna może będzie wiedzieć, i coś mądrego zamiast mleczka w proszku wymyśli

Muszę Cię rozczarować, ponieważ blok jest produktem z definicji z zagęszczonego mleka.

To mleko jest gwoździem i istotą przepisu.

W zasadzie jest jedynym źródłem białka, w dodatku zawiera laktozę, nadającą wyrobowi swój aromat.

Zawsze można pokombinować i zastąpić mlekiem sojowym w proszku. Ale to już nie będzie to samo.  

Mleka ssaków mają właściwości emulgujące, czego nie można przypisać mlekom roślinnym.

Ale co Ci Jarku nie pasuje w tym mleku?, 

Jest to przetworzony produkt i może o to chodzi?

Można pokusić się o przepis równoważny na bazie mleka zagęszczonego. Ale te mleka zazwyczaj zawierają w sobie właśnie mleko w proszku.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki serdeczne EAnno za rzeczową wykładnię. Niczego mi EAnno w mleczku sproszkowanym wbrew pozorom nie brakuje, lubię je i dodaję gdzie i kiedy trzeba, chodzi jednak o to że, "tą razą" :D przywiozłem sobie z kraju tylko jedno 1 kilogramowe opakowanie, i szkoda mi go w całości zużyć na wykonanie bloku. W Szwecji nie jest prosto mleczko w proszku kupić, poza tym jeżeli już w jakimś sklepie jest, to cena mocno wysoka, i stąd moje dywagacje :D .

Pozdrawiam Jarek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

W Szwecji nie jest prosto mleczko w proszku kupić,

Jeżeli jest do kupienia mleko zagęszczone to spróbuj zbilansować w przepisie w miejsce mleka w proszku i wody.

Sądzę, że połowę mleka  w proszku można by zastąpić skondensowanym.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam i ja :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16588-ciasta-i-chleby/

 

Wielkie brawa i ukłony dla żony Kasi :clap::thumbsup:

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurczę ten blok wygląda tak jak za dawnych lat, pamiętam jak Mama robiła ten łakoć, był bardzo słodki i taki pyszny. Koniecznie muszę zrobić.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

My też zmajstrowaliśmy blok z małymi modyfikacjami :-).

Zamiast margaryny poszło masło, cukru 50%, wykonanie bez kakao - wyłącznie białą część x2 - niestety jedno z dzieci nie może jeść kakao.

Dodatkowo rodzynki, żurawina, dynia i słonecznik.

Ciężko było ukręcić 0,5kg masła i 1kg mleka w proszku + dodatki - następnym razem spróbujemy na ciepły/gorący cukier z wodą.

Całość wyszła bardzo smaczna, mocno słodka i sycąca.

Polecam jeśli ktoś chce przypomnieć smaki dzieciństwa i lubi charakterystyczny smak mleka w proszku.

Dziękuję za przepis :-).

--

Romii

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

kiedyś jedno ciasto zrobiłem jabłecznik


ŚP. Maria Czubaszek też kiedyś zrobiła jabłecznik dla męża i jak mu podała to stwierdził : 

 

Dobre to - polej jeszcze jedną porcję ;)  :D 

 

Ps. Też robiłem jabłeczniki jeszcze w prodiżu i to było sztandarowe ciasto na randkę - zawsze wychodziło .

 

Żona za moją namową zrobiła jednokolorowca , nie zdążyłem fotki zrobić bo koleżanki przyszły .  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.