jacekw21 Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Listopada 2019 Wykonanie żony Kasi Blok dwukolorowy SKŁADNIKI: Biała część:-250 g margaryny Kasi-500 g mleka w proszku-125 ml wody-400 g cukru-herbatniki ciemne 30-40 szt Brązowa część:-250 g margaryny Kasi-500 g mleka w proszku-125 ml wody-400 g cukru-6 łyżek kakao-herbatniki jasne około 30-40 szt Dodatki :-rodzynki-suszona żurawina-orzechy nerkowca-orzechy laskowe-orzechy ziemne-orzechy włoskie-pestki z dyni lub słonecznika-sezamPs. W/w dodatki są tylko sugestią można dodać wszystkie po trochu lub wybrać swoje ulubione. Materiały pomocnicze:-papier do pieczenia-dwie formy keksowe Wykonanie :1. Do rondelka wlej wodę, włóż Kasię i dosyp cukier.2. Całość zagotuj, aby składniki się dobrze rozpuściły i połączyły.3. Przestudź.4. Połowę herbatników drobno pokrusz.5. Masę przelej do miski, wsyp mleko w proszku wymieszaj mikserem.6. Dodaj pokruszone herbatniki oraz wybrane dodatki.7. Wszystko dobrze wymieszaj łyżką.8. Następnie przygotowujemy drugą masę z kakao.9. Drugą masę przygotuj tak samo ( do rondelka wlej wodę , dodaj Kasię , dosyp cukier i kakao. Przestudź. Masę przelej do miski , wsyp mleko, wymieszaj mikserem .10. Dodaj herbatniki i wybrane dodatki , wymieszaj łyżką.11. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.12. Przełóż masę do formy, najpierw jeden kolor ,a następnie drugi.13. Wstaw do lodówki na 8-10 godzin.14. Po tym czasie można kosztować SMACZNEGO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Listopada 2019 Widacv oboje jestescie " kuchenni". Szczerze powiem, ze tych blogow nigdy nie bylam zwolenniczka, zawsze czulam to mleko w proszku. Ale na zdjeciu wyglada ladnie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Listopada 2019 zawsze czulam to mleko w proszku. Zgadza się da się to wyczuć ten smak mi osobiście nie przeszkadza .[Dodano: 01 lis 2019 - 21:35] Widacv oboje jestescie " kuchenni". Żona rządzi w kuchni na co dzień ja 1-3 razy w miesiącu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Listopada 2019 (edytowane) A smaku by nie wzbogaciło zastąpienie margaryny masłem . PS Blok wygląda smakowicie Edytowane 1 Listopada 2019 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Listopada 2019 (edytowane) A smaku by nie wzbogaciło zastąpienie margaryny masłem . Nie mówiąc o "wzbogaceniu" zdrowia Rozumiem przywiązanie młodej Kasi do "kasi" ale IMO zdrowie bliższe ciału niż tłuszcze utwardzane.Nawiasem mówiąc synowa zrobiła kiedyś okrągłe oczy i powiedziała: "to jak ja mam upiec ciasto bez "kasi"? Powojenna, siermiężna Polska wmówiła Polakom, że margaryna jest zdrowa i we wszystkich klasycznych przepisach zastąpiono masło margaryną.Poza tym blok wygląda pięknie i zachęcająco .Pozdrowienia dla małżonki Edytowane 1 Listopada 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Listopada 2019 (edytowane) A smaku by nie wzbogaciło zastąpienie margaryny masłemNaprawdę nie wiem nie kosztowałem może było by lepiej . [Dodano: 01 lis 2019 - 22:35] Rozumiem przywiązanie młodej Kasi do "kasi" Edytowane 1 Listopada 2019 przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Listopada 2019 we wszystkich klasycznych przepisach zastąpiono masło margaryną. To prawda da się zauważyć czytając przepisy mało gdzie jest mowa o maśle, myślę że trzeba było by spróbować zrobić na maśle i zamiast wody dać mleko podejrzewam że mogło by to wpłynąć pozytywnie na smak a na pewno na zdrowie .Następny zrobię sam i żonę poczęstuje mam nadzieję że nie sknocę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Listopada 2019 Następny zrobię sam i żonę poczęstuje mam nadzieję że nie sknocę To bezpieczniejsze rozwiązanie niż mówić jej wprost że powinna coś zmienić, nocki teraz takie zimne Na fotce wygląda super Brawa dla żonki Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Listopada 2019 nocki teraz takie zimne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Listopada 2019 spróbować zrobić na maśle i zamiast wody dać mleko Jacku,woda służy rozrobieniu mleka w proszku, więc jej nie zastępuj mlekiem . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Listopada 2019 więc jej nie zastępuj mlekiem . Ok dzięki .Wież ze mnie żaden cukiernik Ale kiedyś jedno ciasto zrobiłem jabłecznik no i powiem byłem zaskoczony rezultatem .Żona powiedziała że do czego się nie dotknę to wychodzi ,że mam rękę do ciast. Ale najgorzej że ja nie szaleje za ich robieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 3 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Listopada 2019 Brawo, uwielbiam blok czekoladowy. Dwukolorowego nie jadłem, trzeba spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 4 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Listopada 2019 Dwukolorowego nie jadłem, trzeba spróbować. Jest smaczny polecam ci co próbowali byli zachwyceni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Listopada 2019 EAnno, czy można wykonać "blok czekoladowy" bez udziału mleka w proszku, jeżeli tak,to czym go ew. można zastąpić ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 4 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Listopada 2019 bez udziału mleka w proszku, jeżeli tak,to czym go ew. można zastąpić może kasza manna by się nadała . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Listopada 2019 Kasza manna powiadasz, EAnna może będzie wiedzieć, i coś mądrego zamiast mleczka w proszku wymyśli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Listopada 2019 EAnna może będzie wiedzieć, i coś mądrego zamiast mleczka w proszku wymyśli Muszę Cię rozczarować, ponieważ blok jest produktem z definicji z zagęszczonego mleka.To mleko jest gwoździem i istotą przepisu.W zasadzie jest jedynym źródłem białka, w dodatku zawiera laktozę, nadającą wyrobowi swój aromat.Zawsze można pokombinować i zastąpić mlekiem sojowym w proszku. Ale to już nie będzie to samo. Mleka ssaków mają właściwości emulgujące, czego nie można przypisać mlekom roślinnym.Ale co Ci Jarku nie pasuje w tym mleku?, Jest to przetworzony produkt i może o to chodzi?Można pokusić się o przepis równoważny na bazie mleka zagęszczonego. Ale te mleka zazwyczaj zawierają w sobie właśnie mleko w proszku. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Listopada 2019 Dzięki serdeczne EAnno za rzeczową wykładnię. Niczego mi EAnno w mleczku sproszkowanym wbrew pozorom nie brakuje, lubię je i dodaję gdzie i kiedy trzeba, chodzi jednak o to że, "tą razą" przywiozłem sobie z kraju tylko jedno 1 kilogramowe opakowanie, i szkoda mi go w całości zużyć na wykonanie bloku. W Szwecji nie jest prosto mleczko w proszku kupić, poza tym jeżeli już w jakimś sklepie jest, to cena mocno wysoka, i stąd moje dywagacje .Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Listopada 2019 W Szwecji nie jest prosto mleczko w proszku kupić, Jeżeli jest do kupienia mleko zagęszczone to spróbuj zbilansować w przepisie w miejsce mleka w proszku i wody.Sądzę, że połowę mleka w proszku można by zastąpić skondensowanym. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Listopada 2019 (edytowane) Mam i ja https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16588-ciasta-i-chleby/ Wielkie brawa i ukłony dla żony Kasi Edytowane 11 Listopada 2019 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Listopada 2019 Kurczę ten blok wygląda tak jak za dawnych lat, pamiętam jak Mama robiła ten łakoć, był bardzo słodki i taki pyszny. Koniecznie muszę zrobić. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 12 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Listopada 2019 Wielkie brawa i ukłony dla żony Kasi Przekażę dziękuje [Dodano: 12 lis 2019 - 09:04] Koniecznie muszę zrobić. Polecam jest smaczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Listopada 2019 My też zmajstrowaliśmy blok z małymi modyfikacjami :-).Zamiast margaryny poszło masło, cukru 50%, wykonanie bez kakao - wyłącznie białą część x2 - niestety jedno z dzieci nie może jeść kakao.Dodatkowo rodzynki, żurawina, dynia i słonecznik.Ciężko było ukręcić 0,5kg masła i 1kg mleka w proszku + dodatki - następnym razem spróbujemy na ciepły/gorący cukier z wodą.Całość wyszła bardzo smaczna, mocno słodka i sycąca.Polecam jeśli ktoś chce przypomnieć smaki dzieciństwa i lubi charakterystyczny smak mleka w proszku.Dziękuję za przepis :-).--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 12 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Listopada 2019 Dziękuję za przepis Proszę bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Listopada 2019 kiedyś jedno ciasto zrobiłem jabłecznik ŚP. Maria Czubaszek też kiedyś zrobiła jabłecznik dla męża i jak mu podała to stwierdził : Dobre to - polej jeszcze jedną porcję Ps. Też robiłem jabłeczniki jeszcze w prodiżu i to było sztandarowe ciasto na randkę - zawsze wychodziło . Żona za moją namową zrobiła jednokolorowca , nie zdążyłem fotki zrobić bo koleżanki przyszły . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.