Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Znalezione w sieci


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
634 odpowiedzi w tym temacie

#1 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 12 lip 2008 - 16:45

Proponuję temat, Każdy z nas przeglądając net trafia na ciekawe filmy może by tak umieszczać tutaj linki do filmów
na początek o chlebie:
http://pl.youtube.co...h?v=-EBb_6u5th0
http://pl.youtube.co...82N5dg8ybo&NR=1
http://pl.youtube.co...feature=related

#2 Raulo

Raulo

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 268 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 12 lip 2008 - 17:38

Filmik z 3 linka jest SUPER
Szkoda, że nie podali przepisu na ciasto ;)

#3 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4271 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 12 lip 2008 - 18:16

Dla tych, którzy nie posiadają nadziewarki http://pl.youtube.co...Kw3q-dVaLc&NR=1

#4 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13077 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 12 lip 2008 - 18:33

Witam
Właśnie przed chwilką oglądałem , to jest dopiero wprawa , a już myślałem że nadziewanie kaszanki przez normalny lejek to cud techniki .

Pozdrawiam

#5 Raulo

Raulo

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 268 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 12 lip 2008 - 19:56

Ja nie mogę. Mistrzostwo świata !!

#6 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 13 lip 2008 - 18:32

http://pl.youtube.co...feature=related
http://pl.youtube.co...feature=related
ponizj jeden film w trzech czesciach
http://pl.youtube.co...feature=related
http://pl.youtube.co...feature=related
http://pl.youtube.co...feature=related

http://pl.youtube.co...h?v=jO_im_k_VS4

#7 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 14 lip 2008 - 14:27

robienie kielbaski :lol:
http://pl.youtube.co...h?v=k0QM7GtRvPU

#8 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5925 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 14 lip 2008 - 15:25

Oglądałem te filmy - wniosek nasuwa się jeden pokazane jest to wszystko jak raczej nie powinno się robić , lub robić tak żeby się narobić Pozdrawiam

#9 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 14 lip 2008 - 19:04

robienie kielbaski


Chyba nożyk w maszynce wymaga naostrzenia... :wink:

#10 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13077 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 14 lip 2008 - 19:15

Witam

Filmik -robienie kiełbaski jest pokazany w obcym dla mnie języku i bardzo trudno mogę się do tego ustosunkować ale mielenie mięska moim zdaniem odbywało sie na bardzo tępym nożyku i sitku . Mięsko mielone na ostrym sprzęcie można bardzo łatwo oddzielić od sitka

Pozdrawiam

#11 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13077 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 14 lip 2008 - 19:17

BonAir- mieliśmy te same myśli :smile:

#12 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 14 lip 2008 - 19:17

mielenie mięska moim zdaniem odbywało sie na bardzo tępym nożyku i sitku .


Może i na tępym, ale za to w rękawiczkach! :smile:

PS. Bardzo solidnie przyprawiona kiełbaska!

#13 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 15 lip 2008 - 09:11

na koncu filmu ciekawy sposób odkręcania kiełbasek :lol:
http://pl.youtube.co...feature=related

#14 kusy

kusy

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 269 postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 15 lip 2008 - 09:21

JASIU!
Odkręcanie ciekawe,ale jeść takiej "kiełbasy" to bym nie chciał.

#15 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 15 lip 2008 - 09:29

na koncu filmu ciekawy sposób odkręcania kiełbasek :lol:


Ciekawe jest również nakładanie jelit, przy którym nie występuje problem z powietrzem przy nadziewaniu.
Ale w tych filmach najlepsza jest "klasyfikacja" mięsa :rolleyes: , o której się u nas tak sporo pisze i odpowiednia grubość sitka do danej klasy mięsa.

Pozdrawiam :wink:

#16 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 15 lip 2008 - 09:53

JASIU!
Odkręcanie ciekawe,ale jeść takiej "kiełbasy" to bym nie chciał.

link dałem dla sposobu odkrecania :lol:

wędzenie wiórkami
http://pl.youtube.co...feature=related


Ps. jak was męczę tymi filmikami to napiszcie - przestanę
Ale co niektóre są ciekawe , przynajmniej dla mnie :lol:

A dla początkujących to wręcz nieoceniona pomoc np. nadziewanie , odkrecanie itp
Pamiętam jak Tomek kiedyś szkicował sposób odkrecania kiełbas by dobrze zarozumiec
Dziś pewnie się z tego śmieje :wink:
Pozdrawiam Jasiu

#17 kusy

kusy

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 269 postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 15 lip 2008 - 10:12

Ciekawe że facet wędzi mokrymi wiórkami.Nie okopci kiełbasy?

#18 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 15 lip 2008 - 10:15

zwilżonymi nie mokrymi , na II zlocie też zwilżaliśmy zrębki by się nie spaliły za szybko a się tylko tliły i dym dawały
Tu by kol.Bagno najwięcej pomógł bo wędzi właśnie zrębkami

#19 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 15 lip 2008 - 10:17

Pamiętam jak Tomek kiedyś szkicował sposób odkrecania kiełbas by dobrze zarozumiec
Dziś pewnie się z tego śmieje


No cóż...
Wszystko jest trudne, nim stanie się proste
:cool:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 15 lip 2008 - 10:32

Dlatego myślę że takie fimiki mogą być pomocne .
Ja mam Twoj film z nadziewania parówek , u mnie za cholerę to jelito nie chciało sie rozciągnąć tak posklejane było , a po zwilżeniu jak podpowiedziałeś już było lepiej.
Pozdrawiam Jasiu




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych