tompi Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #776 Opublikowano 20 Marca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #777 Opublikowano 20 Marca 2021 (edytowane) @tompiCiekawe, kto wczoraj napisal ten niekorzystny komentarz pod filmem Edytowane 20 Marca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tompi Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #778 Opublikowano 20 Marca 2021 no ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #779 Opublikowano 20 Marca 2021 Ale przynajmniej wiadomo z skąd się nagle wzięło pytanie na forum o przewracanie jelit na "drugą stronę"z powtórka tematu o myciu mięsa w jednym poście Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #780 Opublikowano 20 Marca 2021 Szpieg z krainy deszczowców! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #781 Opublikowano 20 Marca 2021 (edytowane) ten niekorzystny komentarz pod filmemCzyli jaki??? wczoraj napisal W dodatku "wczoraj", a film wklejony jest dzisiaj Edytowane 20 Marca 2021 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #782 Opublikowano 20 Marca 2021 (edytowane) W dodatku "wczoraj", a film wklejony jest dzisiaj Może ktoś już wczoraj / tydzień temu / miesiąc temu / obejrzał i nie wkleił Edytowane 20 Marca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #783 Opublikowano 21 Marca 2021 Jeszcze nie widziałem, żeby ktoś tak wieszał kiełbasy do wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #784 Opublikowano 21 Marca 2021 A sam przepis??-do powtórzenia? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #785 Opublikowano 21 Marca 2021 (edytowane) Bardzo sprawne skrobanie rybki https://www.youtube.com/watch?v=sYmfKbQLj9w Edytowane 21 Marca 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #786 Opublikowano 21 Marca 2021 Użytkownicy 2017 postów MiejscowośćSkarzysko-kamienna Napisano dziś, 15:59 A sam przepis??-do powtórzenia? Kiełbasa Wielkanocna na samej soli - z Internetu Użyte mięsa.Boczek b/ż z skórą łuskany chudy - 2,00 kg 2. Łopatka wp. - 2,00 kg 3. Mięśnie szynki wp obrobione = wp kl. 1 - 1,00 kg4. Wołowina 0.40 kg. Razem 5,40 kg Skład orientacyjny - po klasyfikacji na 10 kg i rozdrabnianie Wp kl I - 2,00 kg Siatka – 13 mm Wp kl II A - 3,50 kg - 13mm Wp kl II B - 3,40 kg - 8mm Wp kl III - 0,15 kg - 2,5 mm Woł. Kl II - 0.75 kg - 2,5 mm Skórki wp z boczku - 0,20 kg - 2,5 mm Razem 10,00 kg Przyprawy. Sól warzonka - 160 g Pieprz mielony – 20 g Czosnek - 30 g Glukoza - 20 g Żółtka jaj kurzych - 4 szt Bulion z got. skórek – 1 L Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #787 Opublikowano 21 Marca 2021 Dzięki za przepis -pytałam ,czy warto powtórzyć w sensie smakowym. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #788 Opublikowano 21 Marca 2021 (edytowane) Za malo zoltek tak jak by bylo 1 na 1kg to by lepiej wkleilo, no i jak ma być soczysta to min 20 g mleka w proszku na 1 kg :facepalm: Edytowane 21 Marca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #789 Opublikowano 22 Marca 2021 Za malo zoltek tak jak by bylo 1 na 1kg to by lepiej wkleilo, no i jak ma być soczysta to min 20 g mleka w proszku na 1 kg :facepalm: nie wiem czemu sie z niego nabijasz?ja obserwuje jego kanal i powiem ci ze nie jeden TU (fachowiec) mam na mysli tych ktorzy maja przepisy od mam dziadkow i rodzicow tak samo robia co ten gosciu i zyja.nie czyta (chyba)zadnych szesnastek.jest amatorem i robi naprawde fajne rzeczy.a ze dodal dwa zoltka do farszu i co??jo jak bolch maly to do nos laziol masorz na nazwisko miol sznura zabijol nom swinie i robiol szynki woszty i przyprawy sypol z reki nie miol zodnyj wogo do mierzenia a jego wyroby zarli wszyscy w okolicy i do dzis go wspominaja!pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #790 Opublikowano 22 Marca 2021 Nie pozostaje nic innego Tobie, jak to zrobić i pochwalić się efektem.Smacznego.PSGdyby to miały być pulpety do zupy, to OK Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #791 Opublikowano 22 Marca 2021 Za malo zoltek tak jak by bylo 1 na 1kg to by lepiej wkleilo, no i jak ma być soczysta to min 20 g mleka w proszku na 1 kg :facepalm: nie wiem czemu sie z niego nabijasz?ja obserwuje jego kanal i powiem ci ze nie jeden TU (fachowiec) mam na mysli tych ktorzy maja przepisy od mam dziadkow i rodzicow tak samo robia co ten gosciu i zyja.nie czyta (chyba)zadnych szesnastek.jest amatorem i robi naprawde fajne rzeczy.a ze dodal dwa zoltka do farszu i co??jo jak bolch maly to do nos laziol masorz na nazwisko miol sznura zabijol nom swinie i robiol szynki woszty i przyprawy sypol z reki nie miol zodnyj wogo do mierzenia a jego wyroby zarli wszyscy w okolicy i do dzis go wspominaja!pozdrawiam serdecznie :thumbsup: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #792 Opublikowano 23 Marca 2021 Nie pozostaje nic innego Tobie, jak to zrobić i pochwalić się efektem.Smacznego.PSGdyby to miały być pulpety do zupy, to OK Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalkaspoko.robiac zwykly makaron do rosolu moja bacia robila tak ciocia robila tak a mam robila tak.a ja robie inaczej i wszyscy nigdy nie umarli od makaronu.nie wiem jeszcze jak ci to wytlumaczyc bo ty dobrze wiesz o czym pisze.w sumie to te dwa zoltka ten ogrodnik dodal to i tak nie zmienilo smaku tej kielbasy.tak ja mysle ale zupelnie jestem laikiem.TU nauczylem sie paru rzeczy ktorych moj ojciec i moja matka mi nie przekazali.bylem mlody i nie interesowalo mnie skad biora sie swojske kielbasy i szyneczki a zjadlem tego tony :cool:pozrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #793 Opublikowano 23 Marca 2021 (edytowane) moja bacia robila tak ciocia robila tak a mam robila tak.a ja robie inaczej i wszyscy nigdy nie umarli Moi dziadkowie jedli, rodzice jedli my jedliśmy - nigdy nie badali mięsa i nigdy nic się nie stało - to po co badać Aż pewnego razu : https://bydgoszcz.tvp.pl/16324344/zbiorowe-zatrucie-wlosnica-w-mogilnieI jeszcze:Do szpitali z objawami zatrucia trafiło wtedy ponad 170 osób. Wszyscy zjedli wcześniej kiełbasę, którą zrobiono z zarażonego włośniem dzika. Nieprzebadana tusza trafiła do zakładu mięsnego i tu została przerobiona.https://wydarzenia.interia.pl/kujawsko-pomorskie/news-bydgoszcz-proces-za-zatrucie-wlosnica,nId,1116736 Edytowane 23 Marca 2021 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #794 Opublikowano 23 Marca 2021 w sumie to te dwa zoltka ten ogrodnik dodal to i tak nie zmienilo smaku tej kielbasy.tak ja mysle Tutaj nie o smak chodzi a raczej o konsystencje gotowego wyrobu.Kiełbasy parzymy do temp. co najmniej 68st.C, żółtko w tej temperaturze przechodzi proces denauracji do "jajka na twardo".Z miękkiego, gładkiego emulgatora, jakim jest w majonezie, zmienia się w twarde, tępe drobiny.Nie jest uzasadnione zastosowanie żółtek w roli emulgatora, czyli "związywacza" wody (autor filmiku robi analogie do roli fosforanów), ponieważ utwardzona termicznie struktura żółtka momentalnie zniszczy każdą emulsję, w której się znajduje.Dlatego ten pokazany w filmiku pulpet bezosłonkowy się trzymał, właśnie na utwardzonym jajku. Pokazana na przekroju kiełbasy "soczystość" to była właśnie woda m. inn. ze zdegradowanej emulsji.W dobrze zrobionej kiełbasie woda powinna być wchłonięta przez cząsteczki białka a nie stanowić dla tych cząsteczek kąpieli.Oglądnęłam również filmik o domniemanym micie próby kleistości farszu.Autor podał tzw. półprawdy. Chciałam nawet podjąć w tym temacie dyskusję merytoryczną ale Pan Ogrodnik zachował się bardzo niegrzecznie wobec naszej społeczności. Nadmienię, że przez 8 ostatnich lat był częstym gościem - czytelnikiem naszego forum. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #795 Opublikowano 23 Marca 2021 Aniu, pozostawiając stare "polityczne" powody, skupmy się nad kiełbasą i jej składem.Sama *zabawa* z surowym mięsem w domowych warunkach może stać się ryzykowna, dodając surowe jaja /dotykając ich/ podnosimy poprzeczkę ryzyka jeszcze bardziej.zupełnie niepotrzebnie z resztą jak wyżej pisałaśZ wielu kuchni zbiorowych jajka zniknęły i zastąpiino je suszem, a tam gdzie pozostawiono jajka w firmie naturalnej musiano wyodrębnić specjalne stanowiska z wyposażeniem.. Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #796 Opublikowano 23 Marca 2021 Aniu, pozostawiając stare "polityczne" powody, skupmy się nad kiełbasą i jej składem. To nie tak. Większość z tych "jutubowych" technologów pobierała nauki u nas, co jest oczywiste, biorąc pod uwagę, iż strona ta była pierwszą w polskim necie stroną poświęconą domowej produkcji masarskiej (pewnie nadal taką pozostała). Ludzie tutaj przychodzą, uczą się i odchodzą, twierdząc, iż wiedzą już to, czego chcieli się dowiedzieć. To super, gdyż takie są m.in. założenia naszej działalności. Brzydkie jest to, że teraz plują na forowiczów, którzy prowadzili ich cały czas za rączkę i dzięki którym mogą chwalić się swą (przeważnie niepełną) wiedzą na różnego rodzaju portalach społecznościowych uchodząc za niepodważalnych ekspertów w dziedzinie domowego masarstwa. Kultury nigdy za wiele. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #797 Opublikowano 23 Marca 2021 Przepraszam, czy chodzi tu tylko o te nieszczęsne żółtka?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #798 Opublikowano 23 Marca 2021 Nie tak dawno dość burzliwie przewinął się temat parzenia w majezonie,teraz jajka do kiełbasy Jest tu wiele kącików ,może tak Kącik Osobliwości by się przydał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #799 Opublikowano 23 Marca 2021 (edytowane) ZASTOSOWANIE HYDROLIZATÓW Z BIAŁEK JAJ W ... Edytowane 23 Marca 2021 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #800 Opublikowano 24 Marca 2021 Rozbiór tradycyjny wiejski, podobny do rozbioru dzika.Pierwszymi wyciętymi elementami były polędwiczki.https://www.youtube.com/watch?v=XHaE8CrYbXg Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.