Skocz do zawartości

Znalezione w sieci


JASIU

Rekomendowane odpowiedzi

@tompi

Ciekawe, kto wczoraj napisal ten niekorzystny komentarz pod filmem  :rolleyes:  :rolleyes:  :rolleyes:  :rolleyes:  :facepalm:

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale przynajmniej wiadomo z skąd się nagle wzięło pytanie na forum o przewracanie jelit na "drugą stronę"z powtórka tematu o myciu mięsa w jednym poście

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ten niekorzystny komentarz pod filmem

Czyli jaki??? 

 

 

wczoraj napisal
 

W dodatku "wczoraj", a film wklejony jest dzisiaj  :facepalm:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dodatku "wczoraj", a film wklejony jest dzisiaj 

 

Może ktoś już wczoraj / tydzień temu / miesiąc temu / obejrzał i nie wkleił  :tongue:

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Użytkownicy 2017 postów MiejscowośćSkarzysko-kamienna Napisano dziś, 15:59 A sam przepis??-do powtórzenia?

 

                                            Kiełbasa Wielkanocna  na samej soli -  z Internetu

              Użyte mięsa.

  1. Boczek b/ż z skórą łuskany chudy   -  2,00 kg      2. Łopatka wp.    -  2,00 kg        3.  Mięśnie szynki wp obrobione = wp kl. 1   -  1,00 kg

4.  Wołowina   0.40 kg.        Razem 5,40 kg

 

Skład  orientacyjny -    po klasyfikacji na 10 kg i rozdrabnianie

  1. Wp kl  I    -    2,00 kg       Siatka – 13 mm
  2. Wp kl  II A  - 3,50 kg            -      13mm
  3. Wp kl II B  - 3,40 kg            -       8mm
  4. Wp kl III   -  0,15 kg            -       2,5 mm
  5. Woł. Kl II   -  0.75 kg               -        2,5 mm
  6. Skórki wp z boczku  - 0,20 kg  -      2,5 mm

   Razem  10,00 kg

Przyprawy. 

  1. Sól warzonka  - 160 g
  2. Pieprz mielony – 20 g
  3. Czosnek  -  30 g
  4. Glukoza  - 20 g
  5. Żółtka jaj kurzych  - 4 szt
  6. Bulion z got. skórek – 1 L
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za malo zoltek tak jak by bylo 1 na 1kg to by lepiej wkleilo, no i jak ma być soczysta to min 20 g mleka w proszku na 1 kg

:facepalm: :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za malo zoltek tak jak by bylo 1 na 1kg to by lepiej wkleilo, no i jak ma być soczysta to min 20 g mleka w proszku na 1 kg

:facepalm: :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

nie wiem czemu sie z niego nabijasz?ja obserwuje jego kanal i powiem ci ze nie jeden TU (fachowiec) mam na mysli tych ktorzy maja przepisy od mam dziadkow i rodzicow tak samo robia co ten gosciu i zyja.nie czyta (chyba)zadnych szesnastek.jest amatorem i robi naprawde fajne rzeczy.a ze dodal dwa zoltka do farszu i co??jo jak bolch maly to do nos laziol masorz na nazwisko miol sznura zabijol nom swinie i robiol szynki woszty i przyprawy sypol z reki nie miol zodnyj wogo do mierzenia a jego wyroby zarli wszyscy w okolicy i do dzis go wspominaja!pozdrawiam serdecznie :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie pozostaje nic innego Tobie, jak to zrobić i pochwalić się efektem.

Smacznego.

PS

Gdyby to miały być pulpety do zupy, to OK

 

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Za malo zoltek tak jak by bylo 1 na 1kg to by lepiej wkleilo, no i jak ma być soczysta to min 20 g mleka w proszku na 1 kg

:facepalm: :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

nie wiem czemu sie z niego nabijasz?ja obserwuje jego kanal i powiem ci ze nie jeden TU (fachowiec) mam na mysli tych ktorzy maja przepisy od mam dziadkow i rodzicow tak samo robia co ten gosciu i zyja.nie czyta (chyba)zadnych szesnastek.jest amatorem i robi naprawde fajne rzeczy.a ze dodal dwa zoltka do farszu i co??jo jak bolch maly to do nos laziol masorz na nazwisko miol sznura zabijol nom swinie i robiol szynki woszty i przyprawy sypol z reki nie miol zodnyj wogo do mierzenia a jego wyroby zarli wszyscy w okolicy i do dzis go wspominaja!pozdrawiam serdecznie :D

 

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie pozostaje nic innego Tobie, jak to zrobić i pochwalić się efektem.

Smacznego.

PS

Gdyby to miały być pulpety do zupy, to OK

 

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

spoko.robiac zwykly makaron do rosolu moja bacia robila tak ciocia robila tak a mam robila tak.a ja robie inaczej i wszyscy nigdy nie umarli od makaronu.nie wiem jeszcze jak ci to wytlumaczyc bo ty dobrze wiesz o czym pisze.w sumie to te dwa zoltka ten ogrodnik dodal to i tak nie zmienilo smaku tej kielbasy.tak ja mysle ale zupelnie jestem laikiem.TU nauczylem sie paru rzeczy ktorych moj ojciec i moja matka mi nie przekazali.bylem mlody  i nie interesowalo mnie skad biora sie swojske kielbasy i szyneczki a zjadlem tego tony :cool:pozrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

moja bacia robila tak ciocia robila tak a mam robila tak.a ja robie inaczej i wszyscy nigdy nie umarli

 

Moi dziadkowie jedli, rodzice jedli my jedliśmy - nigdy nie badali mięsa i nigdy nic się nie stało  - to po co badać  :rolleyes:

Aż pewnego razu   :w00t:  :  https://bydgoszcz.tvp.pl/16324344/zbiorowe-zatrucie-wlosnica-w-mogilnie

I jeszcze:

Do szpitali z objawami zatrucia trafiło wtedy ponad 170 osób. Wszyscy zjedli wcześniej kiełbasę, którą zrobiono z zarażonego włośniem dzika. Nieprzebadana tusza trafiła do zakładu mięsnego i tu została przerobiona.

https://wydarzenia.interia.pl/kujawsko-pomorskie/news-bydgoszcz-proces-za-zatrucie-wlosnica,nId,1116736

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w sumie to te dwa zoltka ten ogrodnik dodal to i tak nie zmienilo smaku tej kielbasy.tak ja mysle

 

Tutaj nie o smak chodzi a raczej o konsystencje gotowego wyrobu.

Kiełbasy parzymy do temp. co najmniej 68st.C, żółtko w tej temperaturze przechodzi proces denauracji do "jajka na twardo".

Z miękkiego, gładkiego emulgatora, jakim jest w majonezie, zmienia się w twarde, tępe drobiny.

Nie jest uzasadnione zastosowanie żółtek w roli emulgatora, czyli "związywacza" wody (autor filmiku robi analogie do roli fosforanów), ponieważ utwardzona termicznie struktura żółtka momentalnie zniszczy każdą emulsję, w której się znajduje.

Dlatego ten pokazany w filmiku pulpet bezosłonkowy się trzymał, właśnie na utwardzonym jajku. 

Pokazana na przekroju kiełbasy "soczystość" to była właśnie woda m. inn. ze zdegradowanej emulsji.

W dobrze zrobionej kiełbasie woda powinna być wchłonięta przez cząsteczki białka a nie stanowić dla tych cząsteczek kąpieli.

Oglądnęłam również filmik o domniemanym micie próby kleistości farszu.

Autor podał tzw. półprawdy. Chciałam nawet podjąć w tym temacie dyskusję merytoryczną ale Pan Ogrodnik zachował się bardzo niegrzecznie wobec naszej społeczności. Nadmienię, że przez 8 ostatnich lat był częstym gościem - czytelnikiem  naszego forum.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aniu, pozostawiając stare "polityczne" powody, skupmy się nad kiełbasą i jej składem.

Sama *zabawa* z surowym mięsem w domowych warunkach może stać się ryzykowna, dodając surowe jaja /dotykając ich/ podnosimy poprzeczkę ryzyka jeszcze bardziej.zupełnie niepotrzebnie z resztą jak wyżej pisałaś

Z wielu kuchni zbiorowych jajka zniknęły i zastąpiino je suszem, a tam gdzie pozostawiono jajka w firmie naturalnej musiano wyodrębnić specjalne stanowiska z wyposażeniem..

 

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aniu, pozostawiając stare "polityczne" powody, skupmy się nad kiełbasą i jej składem.

To nie tak. Większość z tych "jutubowych" technologów pobierała nauki u nas, co jest oczywiste, biorąc pod uwagę, iż strona ta była pierwszą w polskim necie stroną poświęconą domowej produkcji masarskiej (pewnie nadal taką pozostała). Ludzie tutaj przychodzą, uczą się i odchodzą, twierdząc, iż wiedzą już to, czego chcieli się dowiedzieć. To super, gdyż takie są m.in. założenia naszej działalności. Brzydkie jest to, że teraz plują na forowiczów, którzy prowadzili ich cały czas za rączkę i dzięki którym mogą chwalić się swą (przeważnie niepełną) wiedzą na różnego rodzaju portalach społecznościowych uchodząc za niepodważalnych ekspertów w dziedzinie domowego masarstwa. Kultury nigdy za wiele.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozbiór tradycyjny wiejski, podobny do rozbioru dzika.

Pierwszymi wyciętymi elementami były polędwiczki.

https://www.youtube.com/watch?v=XHaE8CrYbXg

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.