Skocz do zawartości

Pył wędzarniczy


Mlex

Rekomendowane odpowiedzi

Wie ktoś gdzie można zakupić pył wędzarniczy? Pył, bo frakcja winna mieć grubość 0,4 - 1mm więc drobniutka. Wszędzie w necie widzę frakcje 2-4mm - ale taką miałem kiedyś i nie sprawdzała się. Zawsze kupowałem na Amazon.de, ale niestety teraz nigdzie nie widzę z dostawą do PL. Interesuje mnie opakowanie 15kg. Najlepiej buk, ale nie upieram się i może być np. olsza. Z gory dzięki za info.

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wie ktoś gdzie można zakupić pył wędzarniczy?

O pyle nie słyszałem :)  i nie wiem gdzie można dostać :D  ale takie coś mogę polecić. ;)  Zapewne forum ma jakąś zniżkę na jakieś hasło w tym sklepie Marcina jeśli tak to proszę podajcie człowiekowi ja nie znam jeśli nie to  zapraszam Mlex na priv podam CI jakie znam z fb ze swojej grupy jak dobrze pamiętam 7-8 % zniżki https://swojskiwyrob.pl/46-zrebki-wedzarnicze-art-z-drewna Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  Zawsze kupowałem na Amazon.de, ale niestety teraz nigdzie nie widzę z dostawą do PL.

 

 

Podaj proszę link do owego pyłu na Amazon.de abyśmy wiedzieli o co Ci chodzi. Koledzy obstawiają zrębki, ale gdyby o to miało chodzić to wystarczy wpisać w przeglądarkę i gotowe. Jeżeli to ma być rzeczywiście pył to zapukaj do stolarza który robi coś w drewnie liściastym, z frezarki jest dużo pyłu. Chyba że coś takiego:

https://grillcenter.com.pl/product-pol-1792-Bukowy-pyl-do-wedzenia-firmy-Weber-uniw.html?gclid=Cj0KCQiAk7TuBRDQARIsAMRrfUb37XYyQ1kPs9a5v9yQvmHnDa7P8PU_zM2K2jwtLhUaa-cAe3nNpSAaAt7QEALw_wcB

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak zrębki wędzarnicze bardzo drobniutkie. Bardzo wolno się spadają i nie emitują dużo ciepla, dobre do wędzenia zimnego. Usypuję je w kształcie litery U i podpalam z jednej strony.

Temat załatwiony zrębki zamówione. Dzięki

EDIT: takie kupuję i są rewelka https://www.amazon.de/dp/B0091DGXSK/ref=mp_s_a_1_3?dchild=1&keywords=raucherspane+buche+15+kg&qid=1573732733&sr=8-3#immersive-view_1573732748328

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Mlex
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Domyślam się że masz zrobioną lub kupiona siateczkę - pojemnik w kształcie litery U widziałem takie na na aukcjach w różnym kształcie i zastanawiałem się kiedyś nad kupnem tego podobała mi się w kształcie ślimaka ale pamietam że tanie to nie było 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ślimaki i te inne podobne podarowalem sobie bo poradzilem sobie inaczej. Mialem blachę perforowaną bez ocynku ok 30x40cm. Pozaginałem boki do gory zeby sie nie wysypywalo. Powstałe boki maja ok 5cm wysokosci. Na srodek klade cegłę i dookoła niej usypuje to U :) przy czym ubijam mocno i gotowe. Cegla dolega tylko jednym bokiem do ścianki tej blachy i pelni funkcję separatora przez co to U ladnie sie na tej blasze trzyma i nie rozsypuje sie. Na zwyklej blasze nieperferowanej tez pojdzie. Np. Taka blacha do pieczenia ciasta tez bedzie ok. Wazne jest aby te zrebki były mega drobne bo inaczej to przestaje sie tlić i po pewnym czasie gaśnie. Mi przy frakcji ok 2mm już przygasalo. Od dwoch lat kupuje 0.4 do 1mm i jest klasa.

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Mlex
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj. Fajna sprawa do wędzenia na zimno i mega wygodne. Ja kupilem znowu w sklepie bonishop.de ale tym razem bezpośrednio przez sklep a nie przez Amazona. Tu masz link https://www.boni-shop24.de/15-kg-Raeucherspaene-Goldspan-B-5-10-04-10-mm

Dziś zamówiłem, zapłaciłem i już wysłali. Za 15kg zapłaciłem z przesyłka do PL 128zl. Dla mnie cena ok. A w PL takiej grubości zrębki bukowej w opakowaniu 15kg nie mogę znaleźć. Jak już to tylko małe opakowania. 15 kg wystarcza na naprawde sporo wędzeń. Przy mojej technice na jednym zasypie dymi się 10-12h. Na jeden zasyp zużywam może z 500gr tych zrębków... tak na oko bo nie ważyłem.

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli posiadamy jakąkolwiek blachę perforowaną, lub nie, żaden problem wykonać sobie samemu taką "zadymiareczkę", albo też "nabyć drogą kupna" bo kosztuje grosze, już kiedyś sporo o tym było w czasach gdy jeszcze Roger się na forum udzielał :D .

https://www.ceneo.pl/74803774

https://allegro.pl/oferta/generator-tuba-na-zrebki-wedzarnicze-prostokatna-7855610986?utm_content=mfc&utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=polecane

i-royal-catering-generator-dymu-do-wedza

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

bo kosztuje grosze

Jak dla mnie to drogo ale trzeba będzie kupić przyda się latem

IMHO nie bardzo się opłaca. Bierz prostą blachę do pieczenia ciasta i wystarczy. A jak Ci dziurek brakuje to bierz punktak młotek i powybijaj sobie. Albo nawierć. Jak wolisz. A jak chcesz mieć +10 punktów do lansu to kupujesz ładnego wypasionego gotowca ;)

 

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Mlex
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekawosta jest ze tym sposobem wedzenia mozna "zaprogramowac" specyficzny aromat dymu a co za tym idzie, koncowego produktu.

Na ściezce maczki wedzarniczej uklada sie w odstepach dodatki smakowe typu jagody i galaski jalowca, rozmarynu albo nawet galaski sosny czy tez świerku wiec mozna w/g wlasnego smaku podrasowac wedline/wedzonka.

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja do do tej bukowej mączki dodawalem kiedyś trochę mączki z jałowca i mieszałem. Efekt bardzo dobry. Niemniej jednak to wszysyko kwestia preferencji smakowych i tego, jaki wyrób chcemy uzyskać.

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Mlex
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.