Maxell Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Listopada 2019 Prosiłęm wszystkich SiB'ów, aby wstrzymali się z jakimikolwiek odpowiedziami do czasu, aż do tego dojrzejesz. Na razie czytaj forum i ucz się, lub wybierz wersję YT i internet. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekL Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 17 Listopada 2019 Że robię coś źle, tylko że inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 17 Listopada 2019 Zacznij od pierwszej zasady obróbki mięsa: WSZYSTKO ROBIMY ZGODNIE Z PROCEDURAMI TECHNOLOGICZNYMI. Od tego nie ma odstępstw. Nic nowego nie wymyślisz. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 17 Listopada 2019 Skoro jak piszesz się uczysz, to nie dyskutuj z doświadczeniem.A jak nabierzesz doświadczenia, to twórz nowe przepisy.Wędzenie, mięso, czas i temperatura to nie jakieś zmienne matematyczne.Zdaj sobie sprawę, że nie budujesz urządzenia które zadziała lub nie i wielkiego halo nie będzie jak nie zadziała. Przygotowujesz jedzenie które sam i zapewne twoji bliscy będą jeść.Tu nie ma miejsca na zabawy..bo zabawa może skończyć się tragicznie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekL Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 17 Listopada 2019 Dobry argument. Tego też się bałem przy tych kombinacjach. Na paru stronach piszą o tym wedzeniu na ciepło. Czy pod względem technologicznym nie ma czegoś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 17 Listopada 2019 Kolego, na naszym forum jest wszystko. Zacznij od pierwszego subforum i jedź w dół tytułami. Nie wprowadzaj na siłę rozwiązań, które u nas nie przejdą. Albo będziesz działał wg naszych zasad, albo zostaje Co YT i internet. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekL Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 17 Listopada 2019 Nawet na Wikipedii o tym piszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 17 Listopada 2019 (edytowane) To rób jak pisze Wiki.PS.Nic nie stoi na przeszkodzie abyś sam uzupełnił Wikipedię o swój wynalazek. Edytowane 17 Listopada 2019 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekL Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 17 Listopada 2019 Czytałem sporo z tego co u was jest. Nie podważam. Dobralem metode do warunków swoich, bo takie też ludzie stosują. Wedzenie na zimno, ciepło i gorąca. Może mało popularna, ale jej nie wymyśliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 17 Listopada 2019 Jak napisałem że ludzie jak barany łykają przepisy z netu czy YT jak za wyrocznie, to się mi dostało po dupie aż miło.Ale taka jest prawda.Internet jest pełen BARDZO ZŁYCH przepisów i porad, które laik łyka jak prawdę objawioną. To forum weryfikuje... TĄ PRAWDĘ.Problem w tym, że nie każdy tu trafi, zanim zrobi. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 17 Listopada 2019 Coś Ci zacytuję, to są słowa osoby którą tu na forum bardzo szanują i darzą respektem: "Na koniec mała dygresja. Jeżeli państwo po przeczytaniu tego poczujecie się mistrzami w wędzeniu, to jesteście w błędzie, gdyż każde następne wędzenie odbędzie się w innych warunkach, z innym mięsem i wcale nie musi być udane. Ja o tym dobrze wiem, gdyż w życiu miało się kilka wpadek, ale o tym może kiedy indziej." Weź to sobie do serca i zacznij TU: https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadkaJeśli nie dla siebie, to zrób to dla rodziny jeśli zamierzasz ich karmić na poważnie.[Dodano: 17 lis 2019 - 20:54]Miro trochę koloryzujesz, przypominam Ci że TO FORUM też jest w internecie a po dupie dostałeś bo nas obraziłeś Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekL Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 17 Listopada 2019 Rozumiem. Dostosuję się do waszych porad. Dzięki za cierpliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 17 Listopada 2019 (edytowane) @Wrobel.Najlepsze jest to, że nie miałem na myśli użytkowników tego forum.Tu moderacja działa błyskawicznie i wszelkie głupoty piętnuje aż miło.Miałem na myśli właśnie takich sorry Tomków...gdzieś tam w odmętach netu znajdą przepis, wiedzy nie mają i robią.Wrzucający przepis do netu, zły przepis ma to w dupie, ważne żeby miał wyświetlenia i kasę z reklam.Czy ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialność za przepis?NIE i to jest beznadziejnie złe. Edytowane 17 Listopada 2019 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekL Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 17 Listopada 2019 I tak skopalem te peklowanie, bo raz powinienem nastrzykąc, a z tego przepisu bez nastrzyku 13 dni miało być. Do wyrzucenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 17 Listopada 2019 @Wrobel. Najlepsze jest to, że nie miałem na myśli użytkowników tego forum. Tu moderacja działa błyskawicznie i wszelkie głupoty piętnuje aż miło. Miałem na myśli właśnie takich sorry Tomków...gdzieś tam w odmętach netu znajdą przepis, wiedzy nie mają i robią. Wrzucający przepis do netu, zły przepis ma to w dupie, ważne żeby miał wyświetlenia i kasę z reklam. Czy ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialność za przepis? NIE i to jest beznadziejnie złe. Kilku nas-Baranów wk....-zdenerwowało to Ale spoko -dogadalim się Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 17 Listopada 2019 Wróć do tego tematu, przeczytaj całość i mój wpis jeszcze raz, a może zrozumiesz moje intencje. Ten wątek, to najlepszy dowód na to chciałem przekazać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 17 Listopada 2019 Możesz zjeść tylko wędlina jest do szybkiego spożycia.Naklepiej wrzuć do bigosu Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekL Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 17 Listopada 2019 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 17 Listopada 2019 a może zrozumiesz moje intencje. Intencje to ja rozumiałem od początku tylko za szybko wrzuciłeś wszystkich do jednego gara Ale spoko, nie zaśmiecajmy tematu bo kolega powie że mu się przez nas zważyły wędzonki Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 17 Listopada 2019 (edytowane) Na drugi raz rób nastrzyk to nie będzie takich kwiatków i skróć peklowanie 8-10 dni i zwiększ moc solanki do 8-10% w zalezności od wyrobu.Długie peklowanie przy słabej solance to jeszcze nie ten etap jak dla Ciebie. Edytowane 17 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekL Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 17 Listopada 2019 Zauważyłem właśnie. Tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 17 Listopada 2019 (edytowane) 0.5 l solanki / kg mięsa.I jak możesz zmień proces technologiczny.Wyjdzie Ci to na dobre.Koleżanki i koledzy dobrze radzą. Edytowane 17 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Listopada 2019 (edytowane) U MIra na stronie Sklepu https://www.wyroby-domowe.pl/peklosol-1kg-p-94.htmljest taka uproszczona metoda peklowania 8-10 dni .Ja korzystam z tych mniejszych proporcji soli.Generalnie przerzuciłam się na peklowanie na sucho w workach próżniowych [dla mnie wygodniejsza metoda i nie zajmuje dużo miejsca w lodówce]Wędze krótko tylko do koloru ,bo u mnie nie lubią smaku i zapachu przedymionych wędzonek. Robię małe ilości. Do bieżącego spożycia po parzeniu zostawiam w lodówce resztę zamrazam w woreczki próżniowe.W workach również poleżą trochę w lodówce Edytowane 17 Listopada 2019 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 17 Listopada 2019 U MIra na stronie Sklepu https://www.wyroby-d...l-1kg-p-94.htmljesttaka uproszczona metoda peklowania 8-10 dni .Ja korzystam z tych mniejszych proporcji soli. Generalnie przerzuciłam się na peklowanie na sucho w workach próżniowych [dla mnie wygodniejsza metoda i nie zajmuje dużo miejsca w lodówce] Wędze krótko tylko do koloru ,bo u mnie nie lubią smaku i zapachu przedymionych wędzonek. Robię małe ilości. Do bieżącego spożycia po parzeniu zostawiam w lodówce resztę zamrazam w woreczki próżniowe.W workach również poleżą trochę w lodówce Beata kolega za nim zacznie robic inne peklowania, dobvrze by bylo aby opanowal podstawy calego procesu. codo jego siniejacych wedlin, podejrzewam, ze peklowal z dodatkiem jakiegos elementu barwicego i w momencie kiedy wyjal przed wedzenie z plynu mieso do osuszenia, po prostu zbladl kolor barwnika. Moze to byc soy sausce lub jakies barwiace ziolo. Tergo nie bedziemy wiedziec, poniewaz,nie podal dokladnego opisu procesu peklowani. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekL Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 17 Listopada 2019 Faktycznie dodawałem. Solanka po nich była ciemniejsze. [Dodano: 17 lis 2019 - 22:13] Ile tych nastrzykow i w jakiej ilości na te 8 do 10 dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.