Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Hejka pamiętacie wędzarnie i kominek, nowy pomysł..?

wędzarnia kominek Bogdan

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 ami99

ami99

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 17 lis 2019 - 11:05

Hejka formułowicze

 

pamiętacie pomysł niejakiego Bogdana odnośnie wędzarni przy kominku

 

Chłopak dostał w kość na forum bo nie można bylo utrzymać temp. wędzenia na 50 stopni w takim kominku, itd

 

Do tego że truje ludzi tą pochodną smoły https://pl.wikipedia.org/wiki/Kreozotbo wydziela się przy 200 stopniach w przewodzie i braku tlenu, do którego jest zmuszony urzytkownik w przypadku ograniczenia temp. do 50 stopni w komorze wędzarniczej

 

Z drugiej strony takie wędzarnie powstawały w dawnych domach poniemieckich na struchu itd..

 

Jednak postanowiłem podjąć wątek u siebie..

 

Mam inne rozwiązanie, co na to powiecie - rysunek poglądowy..

 

- po pierwsze kominek jest z płaszczem, zatem temperatura jest do wiekszej regulacji niz np. u Bogdana i u Niemca

(chociaż wiadomo, że przewód kominowy a płaszcz to trochę co innego..)

 

-  po drugie rura spalinowa jest 200 i ma dwa kolanka z wyczystką, nie ma w kominie w ogóle wyczystki na dole, trzeba od dołu komina czyścić lub z dachu i wybierać z rury..

 

 

- MOGE wykorzystać owe dwie wyczystki do ich otworu dospawać bajpas z jednej i drugiej strony do komory wędzarniczej z nierdzewki

 

- aby regulować temp. i wędzenie oraz brak dymu w pokoju, mam w przeciwieństwie do Bogdana 2 możliwości niezależne

 

szyberek w kominku oraz dwa szyberki w owym bajpasie..

 

 

takie cudo przykładowo https://www.supro.pl...wasoodporny.jpg

 

i co da radę?

 

 

Załączone pliki



#2 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1478 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 17 lis 2019 - 11:36

Przepustnicy będzie działa na czystym powietrzu... W dymie nie sądzę.


Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

#3 ami99

ami99

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 17 lis 2019 - 19:40

ale szyber działa podobnie, a to jest tylko dodatkowa rzecz..

 

W końcu jakoś muszą funkcjonować elementy odcinające ten bajpas..



#4 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1478 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 17 lis 2019 - 19:56

To wstaw taka sama ale plastykowa.. Czy będzie też działać? Ta przepustnica nie nadaje się do tego celu...

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

#5 ami99

ami99

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 17 lis 2019 - 21:40

ok, ale są na linkę a i także działające jak szyber.. i ta ostatnia czym się różni od zwykłego szyberka..



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#6 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1880 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 17 lis 2019 - 21:58

ami99 masz rację, zrób jak uważasz i opiszesz nam. Może Janusz się myli, a co On tam wie o piecach. Popatrz u niego w tematach jakie dziwactwa wychodzą, wszystko krzywe. :D







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wędzarnia, kominek, Bogdan

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych