Henio Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Listopada 2019 Skład na kilogramPiersi z indyka 47 % Podudzia z indyka 47 % Wołowina 3 % Przyprawy na kilogram . Peklosól 18 gramów pieprz biały 3 gramy czosnek 2 duże ząbki gorczyca w całości 3 gramy Woda 100 mililitrów Wykonanie Mięso z indyka kroimy w kostkę 2 X 2 cm. dodajemy peklosól i osobno trzymamy w lodówce co najmniej dobę Po tym czasie osobno wyrabiamy dosyć długo Do blendera wkładamy wołowinę dodajemy czosnek i wodę i całość miksujemy Wszystkie składniki + pieprz i gorczyca razem wyrabiamy do kleistości i nadziewamy osłonki białkowe . Osadzanie to trzy godziny . Parzymy w wodzie o temp. 80 stopni do uzyskania wewnątrz 72 stopnie ( trwa to około godziny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Listopada 2019 Wygląda smakowicie Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Listopada 2019 No i gitara. Jak widać bez wędzenia też się da wykonać smakowitą kiełbaskę. Wysłane przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Listopada 2019 Jak widać bez wędzenia też się da wykonać A nawet bez maszynki do mielenia i nadziewarki . Kiełba smaczna i można dawać wnukom . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Listopada 2019 I o to chodzi. Żeby każdy wnuk miał takiego dziadka. Wysłane przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Listopada 2019 Ja nie mam wnukow,czy moge zrobic taka kielbase Henio? Tak mi sie spodobala Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Listopada 2019 Ja nie mam wnukow,czy moge zrobic taka kielbase Henio? Tak mi sie spodobala ...u Ciebie trzeba mieszać w drugą stronę - i powinna się udać - nawet bez wnuków... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
impresjonizm Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Lutego 2020 Mam takie pytanie odnośnie kupnej wędliny z indyka(indyk na biało). Kupiłam,jest świeża,pachnie ładnie ale są widoczne czerwone kropki. Nie wiem czy to jeść? ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Lutego 2020 Mam takie pytanie odnośnie kupnej wędliny z indyka(indyk na biało). Ja bym nie jadł. Ciekawe, czy jakieś mięso w sobie zawiera.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
impresjonizm Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Lutego 2020 Wolałabym nie żartować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 13 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Lutego 2020 Nie żartuję. Mięso z indyka jest dzielone na elementy, które są sprzedawane: filet z piersi, udo, podudzie, skrzydła, szyje.Z tych elementów nikt nie robi wędliny - prościej je po porostu sprzedać. My możemy je kupić i zrobić taką smaczną wędlinkę jak @Henio pokazuje na początku tego wątku.Tutaj też trzeba mieć trochę szczęścia i najlepiej zaufanego dostawcę, który nie robi ze 100kg fileta 125kg "do sprzedaży".Po sprzedaży zostaje trochę skóry i materiał żeby zrobić MOM - mięso oddzielone mechanicznie.Do tego powyżej dodaje się 3, 4 proszki + woda (białko sojowe, hamina, nomina albo inaczej nazwane fosforany, glutaminiany, środki konserwujące),Całość do maszyny i na końcu wychodzi ładna biała "wędlina z indyka". Jeśli producent nie pisze że wędlina jest z mięsa indyka a tylko z indyka to tym bardziej byłbym ostrożny.Przy kolejnym zakupie poproś o skład - muszą go mieć w sklepie i muszą udostępnić.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 13 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Lutego 2020 Piersi z indyka 47 % Podudzia z indyka 47 % Wołowina 3 % Bardzo ładna wędlinka, a o smak nie pytam, bo na pewno bardzo dobra. Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 13 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Lutego 2020 Skład na kilogramPiersi z indyka 47 % Podudzia z indyka 47 % Wołowina 3 % Wołowina raczej 6% Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
impresjonizm Opublikowano 13 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Lutego 2020 Dzięki za rady. Zachęciliście mnie,zeby robić pieczony filet z indyka w domu zamiast kupować w sklepie.Takich cudów jak Henio to niestety nie zrobię.(ale umiem za to piec ciasto marchewkowe) Choc o tych czerwonych kropkach nikt mi nie rozjaśnił..pewnie to jakieś ślady krwi bo co by to było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 13 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Lutego 2020 (edytowane) Choc o tych czerwonych kropkach nikt mi nie rozjaśniłNo niekoniecznie ślady krwi.... ale bardzo trudno jest coś powiedzieć nie widząc produktu. Jasnowidzami nie jesteśmy.Kolega napisał co może być w środku nie widząc zdjęcia produktu.Ciasto marchewkowe jest bardzo dobre, może podzielisz się Swoim przepisem?Pozdrowienia Edytowane 13 Lutego 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.