Skocz do zawartości

Kiełbasa z indyka tylko parzona.


Henio

Rekomendowane odpowiedzi

post-41581-0-65293800-1574015584_thumb.jpg


 Skład na kilogram


Piersi z indyka  47 %


 


Podudzia z indyka 47 %


 


Wołowina 3 % 


 


Przyprawy na kilogram .


 


Peklosól 18 gramów


 


pieprz biały 3 gramy 


 


czosnek 2 duże ząbki 


 


gorczyca w całości 3 gramy 


 


Woda 100 mililitrów


 


Wykonanie 


 


Mięso z indyka kroimy w kostkę 2 X 2  cm. dodajemy peklosól i osobno trzymamy w lodówce co najmniej dobę 


 


Po  tym czasie osobno wyrabiamy dosyć długo 


 


Do blendera wkładamy wołowinę dodajemy czosnek i wodę i całość miksujemy 


 


Wszystkie składniki + pieprz i gorczyca razem wyrabiamy do kleistości i nadziewamy osłonki białkowe .


 


Osadzanie to trzy godziny .  


 


Parzymy w wodzie o temp. 80 stopni do uzyskania wewnątrz 72 stopnie ( trwa to około godziny) 


 



 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nie mam wnukow,czy moge zrobic taka kielbase Henio? :tongue:  ;)  :D  Tak mi sie spodobala :clap:  :clap:

...u Ciebie trzeba mieszać w drugą stronę - i powinna się udać - nawet bez wnuków... :tongue:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Nie żartuję. Mięso z indyka jest dzielone na elementy, które są sprzedawane: filet z piersi, udo, podudzie, skrzydła, szyje.

Z tych elementów nikt nie robi wędliny - prościej je po porostu sprzedać. My możemy je kupić i zrobić taką smaczną wędlinkę jak @Henio pokazuje na początku tego wątku.

Tutaj też trzeba mieć trochę szczęścia i najlepiej zaufanego dostawcę, który nie robi ze 100kg fileta 125kg "do sprzedaży".

Po sprzedaży zostaje trochę skóry i materiał żeby zrobić MOM - mięso oddzielone mechanicznie.

Do tego powyżej dodaje się 3, 4  proszki + woda (białko sojowe, hamina, nomina albo inaczej nazwane fosforany, glutaminiany, środki konserwujące),

Całość do maszyny i na końcu wychodzi ładna biała "wędlina z indyka". Jeśli producent nie pisze że wędlina jest z mięsa indyka a tylko z indyka to tym bardziej byłbym ostrożny.

Przy kolejnym zakupie poproś o skład - muszą go mieć w sklepie i muszą udostępnić.

--

Romii

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piersi z indyka 47 % Podudzia z indyka 47 % Wołowina 3 %

Bardzo ładna wędlinka, a o smak nie pytam, bo na pewno bardzo dobra.  :thumbsup:

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za rady. Zachęciliście mnie,zeby robić pieczony filet z indyka w domu zamiast kupować w sklepie.Takich cudów jak Henio to niestety nie zrobię.(ale umiem za to piec ciasto marchewkowe) Choc o tych czerwonych kropkach nikt mi nie rozjaśnił..pewnie to jakieś ślady krwi bo co by to było?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Choc o tych czerwonych kropkach nikt mi nie rozjaśnił

No niekoniecznie ślady krwi.... ale bardzo trudno jest coś powiedzieć nie widząc produktu. Jasnowidzami nie jesteśmy.

Kolega napisał co może być w środku nie widząc zdjęcia produktu.

Ciasto marchewkowe jest bardzo dobre, może podzielisz się Swoim przepisem?

Pozdrowienia

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.