Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa z indyka tylko parzona.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3474 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 17 lis 2019 - 19:36

Załączony plik  009.JPG   51,19 KB   18 Ilość pobrań

 Skład na kilogram

Piersi z indyka  47 %

 

Podudzia z indyka 47 %

 

Wołowina 3 % 

 

Przyprawy na kilogram .

 

Peklosól 18 gramów

 

pieprz biały 3 gramy 

 

czosnek 2 duże ząbki 

 

gorczyca w całości 3 gramy 

 

Woda 100 mililitrów

 

Wykonanie 

 

Mięso z indyka kroimy w kostkę 2 X 2  cm. dodajemy peklosól i osobno trzymamy w lodówce co najmniej dobę 

 

Po  tym czasie osobno wyrabiamy dosyć długo 

 

Do blendera wkładamy wołowinę dodajemy czosnek i wodę i całość miksujemy 

 

Wszystkie składniki + pieprz i gorczyca razem wyrabiamy do kleistości i nadziewamy osłonki białkowe .

 

Osadzanie to trzy godziny .  

 

Parzymy w wodzie o temp. 80 stopni do uzyskania wewnątrz 72 stopnie ( trwa to około godziny) 

 

 


#2 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5382 postów

Napisano 17 lis 2019 - 19:38

Wygląda smakowicie :)



#3 Mlex

Mlex

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 110 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 17 lis 2019 - 19:38

No i gitara. Jak widać bez wędzenia też się da wykonać smakowitą kiełbaskę.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

#4 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3474 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 17 lis 2019 - 19:47

Jak widać bez wędzenia też się da wykonać

 

A nawet bez maszynki do mielenia i nadziewarki . Kiełba smaczna i można dawać wnukom .



#5 Mlex

Mlex

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 110 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 17 lis 2019 - 20:00

I o to chodzi. Żeby każdy wnuk miał takiego dziadka.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

#6 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 17 lis 2019 - 22:08

Ja nie mam wnukow,czy moge zrobic taka kielbase Henio? :tongue:  ;)  :D  Tak mi sie spodobala :clap:  :clap:



#7 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3351 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 18 lis 2019 - 01:54

Ja nie mam wnukow,czy moge zrobic taka kielbase Henio? :tongue:  ;)  :D  Tak mi sie spodobala :clap:  :clap:

...u Ciebie trzeba mieszać w drugą stronę - i powinna się udać - nawet bez wnuków... :tongue:



#8 impresjonizm

impresjonizm

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • Miejscowośćwrocław

Napisano 12 lut 2020 - 20:42

Mam takie pytanie odnośnie kupnej wędliny z indyka(indyk na biało). Kupiłam,jest świeża,pachnie ładnie ale są widoczne czerwone kropki. Nie wiem czy to jeść? 😗

#9 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 361 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 12 lut 2020 - 20:47

Mam takie pytanie odnośnie kupnej wędliny z indyka(indyk na biało).

Ja bym nie jadł. 

Ciekawe, czy jakieś mięso w sobie zawiera.

--

Romii 



#10 impresjonizm

impresjonizm

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • Miejscowośćwrocław

Napisano 12 lut 2020 - 21:12

Wolałabym nie żartować...

#11 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 361 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 13 lut 2020 - 08:03

Nie żartuję. Mięso z indyka jest dzielone na elementy, które są sprzedawane: filet z piersi, udo, podudzie, skrzydła, szyje.

Z tych elementów nikt nie robi wędliny - prościej je po porostu sprzedać. My możemy je kupić i zrobić taką smaczną wędlinkę jak @Henio pokazuje na początku tego wątku.

Tutaj też trzeba mieć trochę szczęścia i najlepiej zaufanego dostawcę, który nie robi ze 100kg fileta 125kg "do sprzedaży".

Po sprzedaży zostaje trochę skóry i materiał żeby zrobić MOM - mięso oddzielone mechanicznie.

Do tego powyżej dodaje się 3, 4  proszki + woda (białko sojowe, hamina, nomina albo inaczej nazwane fosforany, glutaminiany, środki konserwujące),

Całość do maszyny i na końcu wychodzi ładna biała "wędlina z indyka". Jeśli producent nie pisze że wędlina jest z mięsa indyka a tylko z indyka to tym bardziej byłbym ostrożny.

Przy kolejnym zakupie poproś o skład - muszą go mieć w sklepie i muszą udostępnić.

--

Romii



#12 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1908 postów

Napisano 13 lut 2020 - 08:23

Piersi z indyka 47 % Podudzia z indyka 47 % Wołowina 3 %

Bardzo ładna wędlinka, a o smak nie pytam, bo na pewno bardzo dobra.  :thumbsup:

Pozdrowienia



#13 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 605 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 13 lut 2020 - 09:03

 

 Skład na kilogram

Piersi z indyka  47 %

 

Podudzia z indyka 47 %

 

Wołowina 3 % 

 

Wołowina raczej 6% ;)



#14 impresjonizm

impresjonizm

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • Miejscowośćwrocław

Napisano 13 lut 2020 - 16:00

Dzięki za rady. Zachęciliście mnie,zeby robić pieczony filet z indyka w domu zamiast kupować w sklepie.Takich cudów jak Henio to niestety nie zrobię.(ale umiem za to piec ciasto marchewkowe) Choc o tych czerwonych kropkach nikt mi nie rozjaśnił..pewnie to jakieś ślady krwi bo co by to było?

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#15 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1908 postów

Napisano 13 lut 2020 - 21:17

Choc o tych czerwonych kropkach nikt mi nie rozjaśnił

No niekoniecznie ślady krwi.... ale bardzo trudno jest coś powiedzieć nie widząc produktu. Jasnowidzami nie jesteśmy.

Kolega napisał co może być w środku nie widząc zdjęcia produktu.

Ciasto marchewkowe jest bardzo dobre, może podzielisz się Swoim przepisem?

Pozdrowienia


Użytkownik witt edytował ten post 13 lut 2020 - 21:18





Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych