Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moje pierwsze, poważne wędzenie szynek

szynka parzenie wedzarka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tom&Ala

Tom&Ala

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów
  • MiejscowośćHannover

Napisano 17 lis 2019 - 20:24

Witam , 

po pierwszych probach wedzenia w koncu przyszedl czas na powazne wedzenie. Ogolnie jestem zadowolony jest tylko jedno... aleeee .

Po koleji : peklowanie dosyc krotkie ok 7 dni ale wedlug tabeli Dziadka, zalewa peklujaca zrobiona wedlug  kolegi MIro..( Dziekuje bardzo tym dwom panom za cudowna pomoc w tej postaci) wedzenie jak widac na zdjeciach jest O.K , parzenie dokladnie wedlug tabel z forum .... i  tu szynka jest troche za ..powiedzmy ...sucha w srodku nie ma tej soczystosci i "skora " zewnetrzna jest troche za twarda 

 a tak to wyglada: 

Załączony plik  IMG_1565.JPG   68,1 KB   12 Ilość pobrań Załączony plik  IMG_1570.JPG   66,28 KB   12 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_1571.JPG   43 KB   12 Ilość pobrań Załączony plik  IMG_1577.JPG   67,96 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_1578.JPG   65,59 KB   12 Ilość pobrań Załączony plik  IMG_1579.JPG   79,69 KB   12 Ilość pobrań

 

i nastepny problem z kielbasa raczej oczkami tluszczu w niej :

 

Załączony plik  IMG_1576.JPG   63,15 KB   12 Ilość pobrań

 

w tym przepisie  na 5 kg jest 0,5kg podgardla 



#2 Prz3mk0

Prz3mk0

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 89 postów
  • MiejscowośćPasiecznik/Eitorf

Napisano 17 lis 2019 - 20:28

Co do kiełbasy - takie zacieki tłuszczowe są spowodowane najprawdopodobniej zbyt drobno zmielonym "tłuszczem".

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

#3 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1752 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 17 lis 2019 - 20:33

A jaką miałeś temp. wędzenia?

Dla mnie to wygląda jakby w wędzarni była za duża temp.



#4 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9571 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 17 lis 2019 - 20:35

Albo raczej wyroby są przeparzone.



#5 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 17 lis 2019 - 20:47

A może kolega nie wie ,że wyroby domowe są mniej soczyste od tych kupowanych w sklepie.Do jakiej temperatury w środku parzyłeś tą szynkę?.A co do kielbasy to do mielenia tłuszczy używamy sitka o nie mniejszym oczku niż 6 mm.Pewnie podgardle zmieliłeś na drobniejszym bo myślałeś ze tłuszcz sklei Ci tą kielbasę,ale tluszcz nic nie klei.Drugim powodem powstania takiego podcieku może być przeparzenie.

Poza tym masz ładny kolor wędzonek.Trochę poczytasz i dojdziesz do perfekcji.Tak trzymaj.



#6 Tom&Ala

Tom&Ala

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów
  • MiejscowośćHannover

Napisano 17 lis 2019 - 21:18

A jaką miałeś temp. wędzenia?

Dla mnie to wygląda jakby w wędzarni była za duża temp.

temp.byla miedzy 45-60°C wedlug termometrow na drzwiach wedzarki 



#7 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1752 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 17 lis 2019 - 21:25

termometrow na drzwiach wedzarki

Moje na drzwiach pokazują 30' gdy podpiekam kiełbaski ;) Teraz staram się aby sonda termometra wisiała na wysokości wędzonek.

Przyjmując że Twoje działają poprawnie to pozostało parzenie.

Ale spoko, głowa do góry - i tak są o niebo leprze/smaczniejsze niż sklepowe. :thumbsup:  A reszta to pierdoły które doszlifujesz. :)


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 17 lis 2019 - 21:28


#8 Tom&Ala

Tom&Ala

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów
  • MiejscowośćHannover

Napisano 17 lis 2019 - 21:40

.Do jakiej temperatury w środku parzyłeś tą szynkę?.Drugim powodem powstania takiego podcieku może być przeparzenie.

Poza tym masz ładny kolor wędzonek.Trochę poczytasz i dojdziesz do perfekcji.Tak trzymaj.

Parzenie bylo do temp. 68-70°C wewnatrz produktu, tez czesiowo przypuszczalem ze byc moze za dlugo parzylem , bo szynki u gory mialy inna temp. a te na dole inne temp.wewnatrz, mimo, ze przekladalem


[Dodano: 17 lis 2019 - 21:40]

Albo raczej wyroby są przeparzone.

 chyba tak , tez takie bylo moje przemyslenie analizujac 



#9 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 17 lis 2019 - 21:42

Małe szynki jak kulki możesz wyjąć przy 67 C a duże takie z calej szynki przy 65C. i wrzuć po parzeniu do zimnej wody,żeby jak najszybciej schłodzić



#10 Tom&Ala

Tom&Ala

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów
  • MiejscowośćHannover

Napisano 17 lis 2019 - 21:49

wrobel75 i wlasnie o te *cenzura*y chodzi  ;)


[Dodano: 17 lis 2019 - 21:49]

i jeszcze ciekawostka w czasie wedzenia w dniu 10.10.2019 to mi zaczelo dojrzewac 

 

Załączone pliki



#11 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1752 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 17 lis 2019 - 21:52

czasie wedzenia w dniu 10.10.2019 to mi zaczelo dojrzewac

W wędzarni :w00t:



#12 Tom&Ala

Tom&Ala

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów
  • MiejscowośćHannover

Napisano 17 lis 2019 - 22:02

obok  :D

 ekologicznie  pracuje na ogrodzie ...wedzarnia obok Hochbeet (wysoka grzadka) cieplo trzeba wykorzystywac 


[Dodano: 17 lis 2019 - 21:59]

dostosuje sie do waszych porad i 14.12 nastepne wedzenie 


[Dodano: 17 lis 2019 - 22:02]

wrzuć po parzeniu do zimnej wody,żeby jak najszybciej schłodzić
 

 

a co sie stanie jak dodam do wody kostki lodu ...duzo lodu ,zeby szybciej przerwac proces parzenia wewnatrz szynki ? 



#13 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 17 lis 2019 - 22:09

Możesz przedobrzyć i powstanie twarda skórka.Nie przerywasz tym parzenia bo szynka i tak dojdzie sama do 68 C w środku.Ciepło z powierzchni a tam jest temp.wody przejdzie w głąb.To tak trochę fizyki i temperatura w środku wzrośnie o 1 C w małej szynce a w dużej o 3-4 C.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 17 lis 2019 - 22:10


#14 Tom&Ala

Tom&Ala

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów
  • MiejscowośćHannover

Napisano 17 lis 2019 - 22:19

dziekuje arkadiusz za wyjasnienie 



#15 gollum

gollum

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 136 postów
  • MiejscowośćŻory

Napisano 18 lis 2019 - 12:21

 

termometrow na drzwiach wedzarki

Moje na drzwiach pokazują 30' gdy podpiekam kiełbaski ;) Teraz staram się aby sonda termometra wisiała na wysokości wędzonek.

Przyjmując że Twoje działają poprawnie to pozostało parzenie.

Ale spoko, głowa do góry - i tak są o niebo leprze/smaczniejsze niż sklepowe. :thumbsup:  A reszta to pierdoły które doszlifujesz. :)

 

 

 

Wróbel dobrze mówi, u mnie dokładnie tak było. Miałem na drzwiczkach 40 stopni i się dziwiłem dlaczego nie umiem zrobić polędwicy łososiowej nawet kiedy stoję przez 6 godzin przed wędzarnikiem i pilnuję, i patrzę na termometr jak szpak w wiadomo co. Dopiero koledzy z forum mi uświadomili że wiedza o temperaturze drzwiczek będzie wielce cenna kiedy postanowię uwędzić drzwiczki. Kupiłem za parę złotych termometr z sondą na kablu, powiesiłem ten czujnik obok wędliny i okazuje się że jak wędlina wisi w 40 stopniach to na drzwiczkach nie ma nic, żadnego wskazania, wskazówka się opiera na podpórce i ani nie drgnie.

 

No i polędwicę zrobiłem za pierwszym razem :facepalm: :facepalm: :facepalm:



#16 Romii

Romii

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 180 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 18 lis 2019 - 14:39

Są termometry ze szpikulcem 30 cm.

Trzeba tylko opracować metodę bezkolizyjnego montażu - tak,  żeby nie przeszkadzał w wieszaniu wędlin i otwieraniu drzwi.

--

Romii



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#17 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1037 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 18 lis 2019 - 19:12

Jak na pierwszy raz to wyroby pierwsza klasa. Reszta przyjdzie sama z praktyką.  :clap:







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: szynka, parzenie, wedzarka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych