Jump to content

Recommended Posts

Witam , 

po pierwszych probach wedzenia w koncu przyszedl czas na powazne wedzenie. Ogolnie jestem zadowolony jest tylko jedno... aleeee .

Po koleji : peklowanie dosyc krotkie ok 7 dni ale wedlug tabeli Dziadka, zalewa peklujaca zrobiona wedlug  kolegi MIro..( Dziekuje bardzo tym dwom panom za cudowna pomoc w tej postaci) wedzenie jak widac na zdjeciach jest O.K , parzenie dokladnie wedlug tabel z forum .... i  tu szynka jest troche za ..powiedzmy ...sucha w srodku nie ma tej soczystosci i "skora " zewnetrzna jest troche za twarda 

 a tak to wyglada: 

post-84288-0-00091200-1574018187_thumb.jpg post-84288-0-16211000-1574018203_thumb.jpg

post-84288-0-37678400-1574018222_thumb.jpg post-84288-0-81208300-1574018238_thumb.jpg

post-84288-0-92319300-1574018259_thumb.jpg post-84288-0-24217500-1574018277_thumb.jpg

 

i nastepny problem z kielbasa raczej oczkami tluszczu w niej :

 

post-84288-0-86406100-1574018368_thumb.jpg

 

w tym przepisie  na 5 kg jest 0,5kg podgardla 

A jaką miałeś temp. wędzenia?

Dla mnie to wygląda jakby w wędzarni była za duża temp.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Albo raczej wyroby są przeparzone.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

A może kolega nie wie ,że wyroby domowe są mniej soczyste od tych kupowanych w sklepie.Do jakiej temperatury w środku parzyłeś tą szynkę?.A co do kielbasy to do mielenia tłuszczy używamy sitka o nie mniejszym oczku niż 6 mm.Pewnie podgardle zmieliłeś na drobniejszym bo myślałeś ze tłuszcz sklei Ci tą kielbasę,ale tluszcz nic nie klei.Drugim powodem powstania takiego podcieku może być przeparzenie.

Poza tym masz ładny kolor wędzonek.Trochę poczytasz i dojdziesz do perfekcji.Tak trzymaj.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

termometrow na drzwiach wedzarki

Moje na drzwiach pokazują 30' gdy podpiekam kiełbaski ;) Teraz staram się aby sonda termometra wisiała na wysokości wędzonek.

Przyjmując że Twoje działają poprawnie to pozostało parzenie.

Ale spoko, głowa do góry - i tak są o niebo leprze/smaczniejsze niż sklepowe. :thumbsup:  A reszta to pierdoły które doszlifujesz. :)

Edited by wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

.Do jakiej temperatury w środku parzyłeś tą szynkę?.Drugim powodem powstania takiego podcieku może być przeparzenie.

Poza tym masz ładny kolor wędzonek.Trochę poczytasz i dojdziesz do perfekcji.Tak trzymaj.

Parzenie bylo do temp. 68-70°C wewnatrz produktu, tez czesiowo przypuszczalem ze byc moze za dlugo parzylem , bo szynki u gory mialy inna temp. a te na dole inne temp.wewnatrz, mimo, ze przekladalem

[Dodano: 17 lis 2019 - 21:40]

Albo raczej wyroby są przeparzone.

 chyba tak , tez takie bylo moje przemyslenie analizujac 

Małe szynki jak kulki możesz wyjąć przy 67 C a duże takie z calej szynki przy 65C. i wrzuć po parzeniu do zimnej wody,żeby jak najszybciej schłodzić

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

 

 

czasie wedzenia w dniu 10.10.2019 to mi zaczelo dojrzewac

W wędzarni :w00t:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

obok  :D

 ekologicznie  pracuje na ogrodzie ...wedzarnia obok Hochbeet (wysoka grzadka) cieplo trzeba wykorzystywac 


[Dodano: 17 lis 2019 - 21:59]

dostosuje sie do waszych porad i 14.12 nastepne wedzenie 


[Dodano: 17 lis 2019 - 22:02]

 

 

wrzuć po parzeniu do zimnej wody,żeby jak najszybciej schłodzić
 

 

a co sie stanie jak dodam do wody kostki lodu ...duzo lodu ,zeby szybciej przerwac proces parzenia wewnatrz szynki ? 

Możesz przedobrzyć i powstanie twarda skórka.Nie przerywasz tym parzenia bo szynka i tak dojdzie sama do 68 C w środku.Ciepło z powierzchni a tam jest temp.wody przejdzie w głąb.To tak trochę fizyki i temperatura w środku wzrośnie o 1 C w małej szynce a w dużej o 3-4 C.

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

 

termometrow na drzwiach wedzarki

Moje na drzwiach pokazują 30' gdy podpiekam kiełbaski ;) Teraz staram się aby sonda termometra wisiała na wysokości wędzonek.

Przyjmując że Twoje działają poprawnie to pozostało parzenie.

Ale spoko, głowa do góry - i tak są o niebo leprze/smaczniejsze niż sklepowe. :thumbsup:  A reszta to pierdoły które doszlifujesz. :)

 

 

 

Wróbel dobrze mówi, u mnie dokładnie tak było. Miałem na drzwiczkach 40 stopni i się dziwiłem dlaczego nie umiem zrobić polędwicy łososiowej nawet kiedy stoję przez 6 godzin przed wędzarnikiem i pilnuję, i patrzę na termometr jak szpak w wiadomo co. Dopiero koledzy z forum mi uświadomili że wiedza o temperaturze drzwiczek będzie wielce cenna kiedy postanowię uwędzić drzwiczki. Kupiłem za parę złotych termometr z sondą na kablu, powiesiłem ten czujnik obok wędliny i okazuje się że jak wędlina wisi w 40 stopniach to na drzwiczkach nie ma nic, żadnego wskazania, wskazówka się opiera na podpórce i ani nie drgnie.

 

No i polędwicę zrobiłem za pierwszym razem :facepalm: :facepalm: :facepalm:

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.