Jump to content

Terminy i sposoby przechowywania naszych wyrobów


Maxell

Recommended Posts

Witam.

Tamat ciekawy i zainteresuje pewnie zadymiaczy.

Na początek przedstawiam kilka zdjęć małej szyneczki, która przechowywana jest w lodówce (na talerzyku, jak na zdjęciach - bez jakiegokolwiek przykrycia) od 6 tygodni (sześciu tygodni). Troszkę podeschła, ale zapach i smak - idealny. Powierzchnia sucha (na mięsie) i lekko tłustawa (na tłuszczyku):

 

Dodam tylko, iż szyneczka przechowywana jest w lodówce f-my Whirpool z systemem Total No Frost (nawiew zimnego powietrza).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

Maxel . W pierwszej chwili myślałem że już Tobie przestała szyneczka smakować ,ale jest to jednak eksperyment . Nie wiem , chyba jestem chory ja moje wyroby wręcz pożeram czyli bardzo często sprawdzam czy jest wyłączone światło w lodówce . :smile:

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Link to comment
Share on other sites

Witam.

W tym wątku:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2265

 

pytałam właśnie o czas przechowywania wędlin wędzonych parzonych.

 

Przyznam, że ostatni kawałeczek wędzonki po uroczystości został zjedzony w czwartym tygodniu przechowywania w lodówce (bez przykrywania, na talerzyku). Oczywiście była zdecydowanie bardziej sucha niz zaraz po sparzeniu, ale nic sie jej nie stało.

Nasze wyroby można naprawdę długo przechowywać w lodówce.

Link to comment
Share on other sites

Dorotko, wiem że pytałaś. :wink:

Po prostu załozyłem ten temacik, by ludzie przedstawiali tutaj swe eksperymenty, uwagi i propozycje w kwestii przechowywania nadwyżek naszych wyrobów. Będzie to bardzo przydatne w sytuacjach podobnych do Twojej i innych.

Pozdrawiam.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

Przyznam, że ostatni kawałeczek wędzonki po uroczystości został zjedzony w czwartym tygodniu przechowywania w lodówce

U mnie leżała w lodówce może nie cztery tygodnie a ze dwa i muszę przyznać, że te ostatnie kwałki lepiej smakowały jak zaraz po sparzeniu.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

A co do różnicy w smaku to się zgodzę.

Wydaje mi sie, iz dobrze jest dać wędlince wędzonej, parzonej np około 7 dni jeszcze aby dojrzała, oczywiście jezeli ktoś dysponuje warunkami zbliżonymi do piwnic kamiennych (nie za chłodno tj. temperatura do +6 max + 8 ' C, a właściwie STAŁA TEMPERATURA POMIESZCZENIA), dobrze bardzo by było aby zachować przy tym wentylację, dopływ powietrza czyli tzw. przewiew. Jak nie ma to chć raz dziennie niby to z niechcenia drzwi otworzyć i "sprawiedliwości wpuścić" lekko przewietrzyć pomieszczenie.

W lodówce wędlinki wysychają. Ja ostatnio na śW BN 2008 zrobiłem wyroby czytając posty z tego F i jeszcze jako "niezarejestrowany".

Powiem tak!

Wszystko wyszło mi jak ma mój i rodzinki smak OK!!!

No gorzej teraz, bo chyba za dużo czytam i pojawiają sie jakieś moje eksperymenty autorskie, zamiast sprawdzonych tu sposobów zrobiłem wyroby, które były bardzo słone. Oczywiście błąd znalazłem i leży po mojej stronie. NALEŻY ODRÓŻNIAĆ gramy, dekagramy i kilogramy :grin:

A ja myślałem, że "moja elektroniczna waga zwariowała z powodu słabej baterii" i dałem sól zamiast w g to w tym drugim. :blush:

Teraz szczerze wstyd mi za samego siebie, bo o takich pomyłkach też czytałem tutaj sporo na naszym forum.

Wracając do tematu, moja pierwsza kiełbaska (peklowana, wędzona i parzona) dotrwała sobie spokojnie do końca lutego 2009, a wykonana była, jak pisałem przed ŚW BN 2008 r. Była przechowywana na przewiewnym strychu w warunkach odpowiednich, jednak ubytek masy w stosunku do ostatniej laski to prawie 50 % świerzego produktu. No ale tego smaku poszukiwałem.

Pozdrawiam S.M.

Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!

Koniec języka za przewodnika!

Mówisz i masz!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
To moze i ja sie podczepie pod temacik. Zrobilem 5 dni temu szynki wedzone parzone .Mieso bylo peklowane 3 dni wg tabeli +12 godz ociekanie i do wedzarni,parzenie przyjelem 10 min na kazde 200 gram miesa(szynki od 0,6 do 1,2 kg) .Moje pytanie to jak dlugo moge takie szynki trzymac w lodowce i czy normalne jest to ze pod wplywem silnego scisku z szynki wyplywa odrobina wody(kropla)?
Link to comment
Share on other sites

Czym mięso jest dłużej peklowane, tym dłużej można je przechowywać.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli mięsko jest parzone to jest bardzej wilgotne po wychłodzeniu.

Ja raczej nie parzę bo ubywa go na bieżąco i po wędzeniu zjadamy z podpiekaniem w wędzarce.

Peklowanie u mnie tylko powyżej 14 dni.

Ostatnio robiłem doświadczenia w/g tabeli ale musiałem dzwonić do Pedra bo się zamieszałem, ale wyszlo normalnie. Czyli super. dzięki Pedro, bo bym przedobrzył.

co do pytania o ścisk to raczej normalne że wypływa kropla, ale co to jest mocny ścisk ?

Ścisnąć można i w imadle !

Ale nie warto, bo i po co ?

pozdrawiam

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Link to comment
Share on other sites

Czytając posty gubię się w racjonalnym myśleniu no bo jaka receptura przewiduje prasowanie szynek wędzonych a później parzonych. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Link to comment
Share on other sites

Moze niezbyt dokladnie sprecyzowalem pytanie piszac silny scisk chodzilo mi o mocny scisk dlonia w pol przekrojonej szynki. Problem w tym ,ze tusze dzika z ktorego robilem te szynki ( zreszta moje pierwsze w zyciu) nie mialem mozliwosci pozadnie wystudzic . Troche obawialem sie jakiejs wady miesa ,ktora mogla by skrocic okres trwalosci bo w smaku sa naprawde kozackie :grin:
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.