jacekw21 Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Listopada 2019 (edytowane) Kiełbasa z pomidorem SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Maszynka nr 8- szynka 1 kl 5 kg/szarpak- karkówka 5 kg/13 mm- boczek (bardziej tłusty) 3 kg/10 mm- podgardle 2 kg/8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE - peklosól 18-19 g/kg- pieprz syczuański mielony 2 g/kg- pieprz czarny 1 g/kg- pieprz cytrynowy 1 g/kg- czosnek świeży zgnieciony przez praskę 3 g/kg- pomidor suszony płatek 7 g/kg- pomidor z czosnkiem i bazylią 3 g/kg- gorczyca biała ziarno 4 g/kg- woda 10%- jelita wieprzowe 28/30 WYKONANIE Mięso tniemy w kostkę 4 cm i peklujemy każdy rodzaj mięsa w osobnym pojemniku. Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso, dodajemy wszystkie przyprawy i wodę i bardzo dokładnie mieszamy aby wszystkie przyprawy ładnie rozprowadziły się po całym mięsku.Mięso musi być dobrze wyrobione i musi się kleić .Napełniamy jelita dość ciasno i odwieszamy w pokojowej temp. na 2 godz. OSUSZANIE W WĘDZARNI Temp.45 stopni przy dużym ruchu powietrza bez dymy na samym żarze do momentu, aż powierzchnia kiełbasy będzie sucha i ciepła WĘDZENIE W temp. 50-60 stopni do koloru jaki nas zadowala . Osobiście wędziłem 3 godz. PARZENIE Woda 75-80 st. parzymy do momentu aż kiełbaska w środku będzie miała 68-70 st. Po parzeniu topimy kiełbasę na około 5 min w zimnej wodzie . Chowamy do lodówki. SMACZNEGO Edytowane 18 Listopada 2019 przez Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.