Skocz do zawartości

Kiełbasa z pomidorem


jacekw21

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa z pomidorem

 

post-72431-0-22099600-1574093715_thumb.jpgpost-72431-0-58875200-1574093725_thumb.jpg

post-72431-0-55772800-1574093735_thumb.jpg

 

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
 
Maszynka nr 8
- szynka 1 kl 5 kg/szarpak
- karkówka 5 kg/13 mm
- boczek (bardziej tłusty) 3 kg/10 mm
- podgardle 2 kg/8 mm
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
 
- peklosól 18-19 g/kg
- pieprz syczuański mielony 2 g/kg
- pieprz czarny 1 g/kg
- pieprz cytrynowy 1 g/kg
- czosnek świeży zgnieciony przez praskę 3 g/kg
- pomidor suszony płatek 7 g/kg
- pomidor z czosnkiem i bazylią 3 g/kg
- gorczyca biała ziarno 4 g/kg
- woda 10%
- jelita wieprzowe 28/30
 
WYKONANIE
 
Mięso tniemy w kostkę 4 cm i peklujemy każdy rodzaj mięsa w osobnym pojemniku. Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso, dodajemy wszystkie przyprawy i wodę i bardzo dokładnie mieszamy aby wszystkie przyprawy ładnie rozprowadziły się po całym mięsku.
Mięso musi być dobrze wyrobione i musi się kleić .Napełniamy jelita dość ciasno i odwieszamy  w pokojowej temp. na 2 godz.
 
OSUSZANIE W WĘDZARNI 
 
Temp.45 stopni przy dużym ruchu powietrza bez dymy na samym żarze do momentu, aż powierzchnia kiełbasy będzie sucha i ciepła
 
WĘDZENIE
 
W temp. 50-60 stopni do koloru jaki nas zadowala . Osobiście wędziłem 3 godz.
 
PARZENIE 
 
Woda 75-80 st. parzymy do momentu aż kiełbaska w środku będzie miała 68-70 st.  Po parzeniu topimy kiełbasę na około 5 min w zimnej wodzie . Chowamy do lodówki.
 
SMACZNEGO
Edytowane przez Maxell
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.