Romii Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Listopada 2019 Witajcie,Na jednej ze stron internetowych znalazłem poniższy tekst: "Z ankiety przeprowadzonej przez FSA wynika, że 44 proc. osób płucze kurczaka przed przyrządzeniem. Tłumaczą to chęcią usunięcia brudu z powierzchni mięsa (36 proc.), pozbycia się bakterii (36 proc.) czy po prostu przyzwyczajeniem (33 proc.). Według Agencji jest to zła praktyka. Bakterie Campylobacter z łatwością rozprzestrzeniają się wszędzie tam, gdzie chlapnie woda - na ubranie, blat czy zlew. Co z tego, że prawidłowo przyrządzimy kurczaka (nie będzie surowy), umyjemy ręce i deskę do krojenia, jak za chwilę możemy położyć na blacie na przykład kromkę chleba czy jabłko. Wtedy one mogą się stać źródłem zakażenia. Agencja chce uzmysłowić ludziom, że takie działanie może doprowadzić do infekcji - niewielu osobom mycie surowego kurczaka przed przyrządzeniem kojarzy się z możliwością zakażenia." I teraz pytanie - myjecie mięso, czy nie myjecie?--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Listopada 2019 (edytowane) Ja myję nawet nie ze względu na bakterie, ale nigdy nie wiem gdzie to mięso leżało, kto dotykał i to głównie z tego powodu no i oczywiście przy okazji doczyszczam/oczyszczam z resztki piór, odcinam niepożądane kawałki itd. Zapewniam Cie że w większości domów te bakterie są po całej kuchni rozniesione po obróbce jednego kurczaka. Był kiedyś taki program że posypali kurczaka proszkiem widocznym w ultrafiolecie. Zanim trafił na patelnię to w kuchni aż się świeciło od odcisków palców = bakterii.Oczywiście higienę i schludność staram się zachować i to niezależnie czy mam w ręku kurczaka czy kanapkę Edytowane 21 Listopada 2019 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Listopada 2019 Wystarczyło by parę dni pracy w branży dystrybucji mięsa, żeby przekonać się o konieczności jego mycia.To że pięknie wygląda za ladą, nie świadczy o jego czystości.???? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Listopada 2019 Miro, wystarczy wyobraźnia Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 22 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Listopada 2019 Ja zawsze myję każde mięso - nie kupuję nic "z lady" - wszytko pakowane vacum i hermetycznie.Mimo wszytko soki wyciekają i jak napisał wyżej wróbel - nie wiadomo gdzie to mięso wcześniej leżało.Nie wyobrażam sobie też, żeby np. nieumyte mięso wkładać do solanki.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Listopada 2019 Z takim podejściem do tematu, ja na Waszym miejscu został bym wegetarianinemIdac Waszym tropem, ktos, nasikał, nakasłał, nasmarkał, po sraniu kupę wytarł w mięso, a na koniec tym mięsem umyli obsrane WC itd ........pokroili i dali na sprzedaż, A Wy w domku opłuczecie je woda i jest OKJa bym tego 10 metrowym kijem nie dotkną nawet po roku moczenia w czystym lizoluGdzie Wy kupujecie mięso????Skoro o tym wszystkim wiecie, czemu nie zgłosicie do sanepidu?? Nie odpowiadajcie, nawet nie chce wiedzieć Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Listopada 2019 Toshiba fajnie że Ci podają mięso na złotych tacach. Z takim podejściem ja Twoje to ja się dziwię po co Ty się bawisz w swojskie wyroby skoro wszystko masz takie lux w sklepach. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Listopada 2019 Przy obecnych standardach higienicznych, obmywanie mięsa bardziej je zanieczyszcza, a jeżeli było przed tym zabiegiem Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Listopada 2019 A zapewne u Ciebie to nawet muchy korzystają z toalety i podcierają dupcię lawendowym papierem Skoro piszesz o standardach, to powiedź skąd się biorą te wszystkie zatrucia?[Dodano: 22 lis 2019 - 13:30] obmywanie mięsa bardziej je zanieczyszcza To po co my głupi myjemy ręce. W końcu jak nie widać brudu to oznacza że go nie ma. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Listopada 2019 (edytowane) To po co my głupi myjemy ręce. W końcu jak nie widać brudu to oznacza że go nie ma. Coś chyba Ci się podmioty tematu pomyliłyIrytowało mnie Wasze podejście przyczynowe do zadanego pytania w temacie, ale całkowicie niezrozumiale jest dla mnie Wasze rozwiązanie tego problemuI na koniec Twoje pytanie - wypowiedziane w formie tezy ... Co robiły Twoje lub inne ręce przez przez lata>>?? nie wiem, ale ja swoje myje przed i po Chirurg myje ręce, zakłada czysty fartuch, używa czystych instrumentów chirurgicznych w czystym pomieszczeniu, nawet i pacjenta obmywa się i dezynfekuje zewnętrznie, ale po otwarciu już się go nie myje, Edytowane 22 Listopada 2019 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Listopada 2019 (edytowane) Coś chyba Ci się podmioty tematu pomyliłyPodmiotem jest CZYSTOŚĆ - kurczaka, rąk czy tyłka to już chyba drugorzędna sprawa. Irytowało mnie Wasze podejście przyczynowe do zadanego pytania w temacie,Mnie irytują inne sprawy/ludzie ale staram się być tolerancyjny Co robiły Twoje lub inne przez przez lata>>??Tego przyznam że nie zrozumiałem Chirurg myje ręce, zakłada czysty fartuch, używa czystych instrumentów chirurgicznych w czystym pomieszczeniu, nawet i pacjenta obmywa się i dezynfekuje zewnętrznie, ale po otwarciu już się go nie myje,A to ja nie wiedziałem że Ty chodzisz na zakupy/wyrabiasz wędliny na sterylnej sali operacyjnej. Wiesz, ja kupuję kurczaka który dokonał żywota w ubojni (a przynajmniej mam taką nadzieję że ubili go a nie padł sam w transporcie) Pewnie nawet czystej - wg standardów sanepidu. Ale nie wiem czy Pan/Pani masaż mył/-a ręce po wyjściu z toalety, nie wiem jak to mięso było pakowane, przechowywane, znowu nie wiem czy Pan/Pani ekspedientka umyła ręce po toalecie. Co prawda na szczęście zakłada rękawiczki, ale jest tego za dużo "nie wiem" abym był pewny że mięso mam niczym z sali operacyjnej. A w tym wszystkim to chyba jeden czynnik wpływa na takie zachowanie, jest nim WYCHOWANIETak zostałem wychowany, aby myć mięso ( i nie tylko mięso ) Edytowane 22 Listopada 2019 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Listopada 2019 Ja myję nawet nie ze względu na bakterie, ale nigdy nie wiem gdzie to mięso leżało, k Już kiedyś był ten temat poruszany . Mięso możemy opłukać z piasku jak nam spadł kawałek na podłogę a nie z bakterii . Nie jest proste pozbyć się bakterii z mięsa przez jego mycie . Bakterie są w miarę mocno przyczepione i czasami możemy je nawet wprowadzić w głąb mięsa a po naszym myciu mogą zostać przetrwalniki . Co do usuwania bakterii z mięsa to przecież mamy obróbkę termiczną nie myjesz mięsa w 72st żeby się pozbyć salmonelli . Jeszcze jest jedna sprawa .... a co z naczyniami ... nie zawsze myjesz je w temperaturze ponad 70stopni . Tak sobie popisałem a resztę to można znaleźć w necie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Listopada 2019 Andrzeju ale gdzie ja napisałem że myję mięso aby usunąć bakterie?Ja po prostu je myję (bardziej opłukuję) tak dla higieny. Jeszcze jest jedna sprawa .... a co z naczyniami ... nie zawsze myjesz je w temperaturze ponad 70stopni Był kiedyś taki program że posypali kurczaka proszkiem widocznym w ultrafiolecie. Zanim trafił na patelnię to w kuchni aż się świeciło od odcisków palców = bakterii. Wcale się nie łudzę że żyję w sterylnej sali operacyjnej (choć zapewne i tam jest bakterii od wuja i ciut,ciut) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Listopada 2019 (edytowane) Ja po prostu je myję (bardziej opłukuję) tak dla higieny. Ja myję nawet nie ze względu na bakterie Ja to rozumiem , że jedno i drugie . Ale każdy robi jak uważa .. ja kurczaków nie jadam a mięsa np wp nie myję przed przerobem . Ale ręce to już tak .... ale nie tak jak na sali operacyjnej Pozdrawiam Edytowane 22 Listopada 2019 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Listopada 2019 (edytowane) a mięsa np wp nie myję przed przerobemA to stąd takie pyszne, Twoje wyroby- nareszcie Mistrz puścił tajemne działanie Edytowane 22 Listopada 2019 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Listopada 2019 A to stąd takie pyszne, Ha ha . No to Waldeczku już wszystko rozszyfrowałeś . :) Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Listopada 2019 Ale nie wiem czy Pan/Pani masaż mył/-a ręce po wyjściu z toalety, nie wiem jak to mięso było pakowane, przechowywane, znowu nie wiem czy Pan/Pani ekspedientka umyła ręce po toalecie. Co prawda na szczęście zakłada rękawiczki, ale jest tego za dużo "nie wiem" abym był pewny że mięso mam niczym z sali operacyjnej. To w koncu o co Ci chodzi?,Zadam pytanie wprost, bo jakos dziwnie odpowiadaszChodzi Ci o zmycie resztek kupy z miesa, po tych wielokrotnie wymienionych wizytach w toalecie???? Smacznego Bo to ze nie mozna zmyc bakterii to juz zostalo wyjasnione Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Listopada 2019 Standardy, HCCP i pozostałe wymogi wyglądają super, ale niestety tylko na papierze, choć nie można uogólniać. Widok połówek świni przewożonych na gołej blasze samochodu, po której to szanowny kierowca przechadza się w butach, to tylko przykład. Może bakterii nie umyję, ale już choćby kupę muchy tak.To co widzimy za ladą, nie odzwierciedla poczynań na zapleczu i tu też nie można uogólniać. Popracować proszę w branży mięsnej, a wnioski przyjdą same.Myłem, myję i będę mył mięso. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Listopada 2019 Jestem często w ubojni i półtusze w tirach do Żywca jadą wisząc na hakach. Kto by te tony dźwigał . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Listopada 2019 Widok połówek świni przewożonych na gołej blasze samochodu, po której to szanowny kierowca przechadza się w butach, to tylko przykład. A ten przykład zasłyszany, czy osobiście to widziałeś?Bo jeżeli to zasłyszana plotka, to wiesz ....A jeżeli to sam widziałeś, to dlaczego nie zareagowałeś nie nagrałeś tego, nie sfotografowałeś, nie zgłosiłeś doi sanepidu itd ????Dlaczego w drugim przypadku Ty i inne osoby godzą się na takie patologie?Dlaczego narzekacie, ale nic z tym nie robicie??? oprócz oczywiście opłukania mięsa z kupy i to nie ważne z ludzkiej czy much Jestem często w ubojni i półtusze w tirach do Żywca jadą wisząc na hakach. Kto by te tony dźwigał . ,Te same pytania retoryczne jak wyżej do Miro Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Listopada 2019 Takich przypadków było wiele.Zgłosić? No zgłosiłem i co z tego.Reklamówka wyrobów załatwia sprawę.Ile było afer związanych z mięsem i coś, ktoś poniósł konsekwencje? Z 15 lat temu w jednym z zakładów mięso sam szef psikał muchozolem.Przyszły panie na kontrole z powiadomienia, to im kazał wypierd...I myślisz że został ukarany????????????? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Listopada 2019 (edytowane) Mirku czy chcesz przez to powiedzieć, ze mało ze popierasz syf w ubojni, to popierasz tez łapownictwo?Przecież nie reagując na takie patologie i przestępcze zachowanie, to własnie jest popieranie takiego procederu i tez karalne. Dlaczego tu potrafisz ponarzekać, opisać sytuacje jako naoczny świadek, ale jednocześnie nic z tym nie zrobiłeś i nadal nie robisz?Takie chwasty trzeba wyrywać, a nie pielęgnować, a po cichutku na forum ponarzekać to potrafiszNie rozumiem takiego zachowania, nigdy w życiu nie przymykałem oka na takie czy inne przestępstwa, bez względu na konsekwencje Edytowane 22 Listopada 2019 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Listopada 2019 To teraz ja jestem winny? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Listopada 2019 (edytowane) Jeżeli widziałeś to wszystko o czym piszesz, i nic nie zrobiłeś to moralnie jesteś współwinnyObowiązek zawiadomienia o popełnieniu przestępstwaZgodnie z treścią przepisu art. 304 § 1 Kodeksu postępowania karnego, każdy dowiedziawszy się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu ma społeczny obowiązek zawiadomić o tym prokuratora lub policję. Użyte określenie oznacza, iż jest to moralny obowiązek każdego praworządnego człowieka. Z uwagi na to, iż jest to moralny obowiązek, to za jego naruszenie (tj. nie zgłoszenie zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa) nie grozi żadna kara, za wyjątkiem wyraźnie prawem przewidzianych szczególnych sytuacji. Reklamówka wyrobów załatwia sprawę. Siateczka wyrobów Artykuł 228§1 Kodeksu karnego (k.k.) penalizuje łapownictwo bierne (sprzedajność) za które grozi kara pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. §2 tego artykułu określa z kolei, iż w wypadku mniejszej wagi, sprawca tego czynu podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Oba te przepisy dotyczą czynu polegającego na przyjmowaniu korzyści majątkowej lub osobistej albo jej obietnicy w związku z pełnieniem funkcji publicznej. Edytowane 22 Listopada 2019 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Listopada 2019 To ile już sam zawiadomień złożyłeś? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.