Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Myjecie mięso kurczaka przed obróbką?

mięso kurczak

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
67 odpowiedzi w tym temacie

#61 miro

miro
  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 29 lis 2019 - 10:23

@Witek
Wszystko co napisałeś, to oczywista oczywistość.
Większość starszego pokolenia, to "patologia" w sensie twojego wpisu.
A gdzie dziś dziecko zerwie jabłko wprost z drzewa, czy marchewkę zje prosto z gruntu?
Od małego uodparnialiśmy się na bakterie. Te czasy już nie wrócą

Wtedy nie było takiej masowej produkcji jak dziś, tak masowej komunikacji jak dziś czy choćby tak masowego przepływu produktów jak dziś.
Dlatego odpowiednie służby wprowadzają wysokie wymogi sanitarne, aby nie doszło do masowego skażenia czy zatrucia ludności.
Czy te przepisy są przestrzegane przez zakłady produkcyjne?
O tym można przekonać się tylko będąc na produkcji lub po drugiej stronie lady.

Byłem, widziałem i nikt mnie nie przekona aby nie myć mięsa.

@Wrobel.
Woda+sól+azotyn...dlatego peklowanie na mokro jest możliwe.

Użytkownik miro edytował ten post 29 lis 2019 - 10:26


#62 SIVON

SIVON
  • **VIP**
  • 1712 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 29 lis 2019 - 11:21

Faktycznie link nie działa, może tym razem się uda https://tvnmeteo.tvn...308264,1,0.html

#63 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3205 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 29 lis 2019 - 11:44

Woda+sól+azotyn...dlatego peklowanie na mokro jest możliwe.

Mirku ja wiem dlaczego jest możliwe/bezpieczne, tylko tyle się nasłuchałem o tej szkodliwej wodzie że się zastanawiam czy nie myć/płukać mięsa w peklosolance :D

Naprawdę chciałbym zobaczyć jak "przeciwnicy" płukania gotują obiady czy przyrządzają wędzonki. W jaki sposób oczyszczają towar.

Mięsa nie opłukują a jednocześnie peklują w wodzie (ok.peklosolance) od taki paradoks.


[Dodano: 29 lis 2019 - 11:44]

No to SIVON teraz narobiłeś. Nie dość że nie myć drobiu, to jeszcze go nie dotykać. To ja się pytam czy mam z garnkiem do sklepu chodzić czy razem z foliówką do gara w domu wrzucać? :hmm:

Kurcze czemu nie załatwiłem sobie z Armii OP1 :facepalm:



#64 SIVON

SIVON
  • **VIP**
  • 1712 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 29 lis 2019 - 11:58

No to SIVON teraz narobiłeś.

 

:D  :D  :D

 

Jeżeli skupimy się na samym drobiu, to od zawsze było mówione aby po kontakcie surowego mięsa drobiowego z deskami, nożami itp wyparzyć je. Jak też nie peklować razem drobiu i wp w jednym naczyniu. Są zwolennicy "mycia" mięsa jak i przeciwnicy, tak jak jedni słodzą i mieszają herbatę w prawa stronę a inni wyłącznie w lewo a są i tacy co słodzą ale nie mieszają  ;) . Każdy ma swoje racje i zapewne nikt nikogo nie przekona do swoich, więc może najlepiej się skupić na tym jak obchodzić się z mięsem, tzn jeżeli musimy już opłukać to w jaki sposób. Bo na pewno nie w zlewie i pod mocno bryzgającą wodą. 



#65 miro

miro
  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 29 lis 2019 - 12:03

Faktycznie link nie działa, może tym razem się uda https://tvnmeteo.tvn...308264,1,0.html

Co za bzdura.
Sami sobie zaprzeczają.

Jak przekonują naukowcy, zarazki z drobiu mogą się rozprzestrzeniać, nawet gdy mięsa nie myjemy. Wystarczy do tego moment wyjmowania go z opakowania. Dlatego bardzo ważna jest dokładna higiena rąk, a jeszcze ważniejsze mycie naczyń i powierzchni kuchennych. "Myj ręce, nie indyka" - apeluje USDA.


Lepiej także nie zostawić drobiu na blacie kuchennym, bo tam bakterie mogą się namnażać. Naukowcy rekomendują, by włożyć mięso do lodówki lub zimnej wody.

To gdzie mam przyrządzić to mięso jak nie na desce, na blacie kuchennym?
W powietrzu?

A jak potem będę mył ręce, nóż czy deskę po obróbce, to nie skaże zlewu?

Porażka

Użytkownik miro edytował ten post 29 lis 2019 - 12:04


#66 Romii

Romii
  • Użytkownicy
  • 560 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 29 lis 2019 - 12:05

Mirku ja wiem dlaczego jest możliwe/bezpieczne, tylko tyle się nasłuchałem o tej szkodliwej wodzie że się zastanawiam czy nie myć/płukać mięsa w peklosolance

Uczeni amerykańscy już dawno temat ogarnęli - tam po uboju płukaja tuszki kurczaka w roztworze chloru. :D

Jak ich znam to pewnie nawet patent na to mają.

--

Romii



#67 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3205 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 29 lis 2019 - 12:40

Czytając to wszystko zastanawiam się jak 98% populacji może przeżyć skoro niemal codziennie "kury domowe" przed przyrządzeniem kurczaczka swoim pociechom porządnie go wyszorują (pomijam już to chlapanie przy myciu)

Naukowcy rekomendują, by włożyć mięso do lodówki lub zimnej wody.

Znaczy myć nie można ale rekomendują włożyć do zimnej wody



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#68 miro

miro
  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 29 lis 2019 - 13:15

A co potem z tą wodą w której był ?????
Jak ją zutylizować?????????????

Przypomina to dowcip o amerykańskich naukowcach, którzy przez wiele lat próbowali rozszyfrować o co chodzi kobietom, kiedy mają focha.
Jednak kiedy ogłosili wyniki....kobiety zmieniły zdanie.
????????????

Użytkownik miro edytował ten post 29 lis 2019 - 13:19






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: mięso, kurczak

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych