Alinka Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Listopada 2019 Placek drożdżowy który miał być chałką 3 jajka1 żółtko1 białko (do posmarowania)20g świeżych drożdży200ml ciepłego mleka650g mąki użyłam luksusowej typ 550szklanka namoczonych rodzynek, ew skórka pomarańczowa70g cukru50g masłaZ drożdży, odrobiny cukru, mąki i mleka zrobić rozczyn.Gdy ruszy dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.(zostawić ze dwie łyżki mąki do podsypywania)Na końcu dodać rozpuszczone letnie masło i dobrze wyrobićZostawić w misce w ciepłym miescu do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrobić i teraz dodać rodzynki.Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym w łyżce mleka białkiemi posypać przygotowaną kruszonkąPrzełożyć do formy lub zapleść chałkę.Moje ciasto było dość lużne więc upiekłam chałkę w formie Kruszonka50g zimnego masła50g cukru50 g mąkicukier waniloiwyMasło zetrzeć lub posiekać, połączyć z mąką i cukremw dłoniach rozcierać ew grudki masła.Kruszonki można przygotować kilka porcji i trzymać w zamrażarce. Pieczenie w 170 st do suchego patyczka. Ja luię rumiane Chałkę można zapleść z trzech, czterech lub pięciu wałków.Z trzech każdy potrafi, z pięciu jeszcze nie plotłam. Podaję schemat jak zapleść chałkę z 4 wałkówCiasto podzielić na 4 równe części, utoczyć wałki.Na pierwszy raż warto sobie ponumerować 1, 2, 3, 4Układamy wałki obok siebie w kilkucentymetrowych odstępach.Początki sklejamy razem i zaczynamy pleść przekładając4 na 32 na 44 na 13 na 21 na 33 na 42 na 14 na 22 na 31 na 34 na 1Końce sklejamy i podwijamy. Chałka z 4 wałków gotowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Listopada 2019 Ale kusisz :)chyba polecę po drożdze... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 22 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Listopada 2019 (edytowane) Leć, leć mogą być też suszone Edytowane 22 Listopada 2019 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Listopada 2019 Placek drożdżowy który miał być chałką Dobrze , że zrobiłaś fotkę przed pieczeniem bo nikt by Ci nie uwierzył , że miała być chałka Tak czy inaczej, zjadłabym jeszcze taki cieplutki Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 22 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Listopada 2019 Tak czy inaczej, zjadłabym jeszcze taki cieplutki I taki właśnie jadłam cieplutki, wręcz gorący popijając mlekiem. PychotkaDzisiaj plasterek został Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Listopada 2019 (edytowane) Ja też często piekę chałkę w foremce - ,tylko do kruszonki daje 2x wiecej maki niz masła i cukru i tylko 1 jajko na 450g mąki Edytowane 22 Listopada 2019 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 22 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Listopada 2019 tylko do kruszonki daje 2x wiecej maki niz masła i cukru Ta moja kruszonka jest znakomita, spróbuj kiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Listopada 2019 Pewnie ,ze spróbuje -łatwiejsza do zapamiętania Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Listopada 2019 Pysznie się prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 23 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Listopada 2019 Pysznie się prezentuje Zostało wspomnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 13 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Miesiąc grudzień był u mnie pod znakiem ciasta drożdżowego.Mamy taką fazę na drożdżowe jak nigdy wcześniej i bez mała musiałam piec dwa razy w tygodniu.I to nie malutką blaszkę ale wielką blachę a właściwie gęślarkęZ masłem, z dżemem, z herbatą lub z mlekiem,wchodzi nam w każdej postaciW tym roku, póki co wczoraj upiekłam dopiero drugi raz Przepis z postu pierwszego nieznacznie zmodyfikowałam.Do w/w składników dodaję ok 150-200 g ugotowanych ziemniaków.Ciasto rośnie jak szalone.Dla zobrazowania skali na zdjęciu leży duże pomeloNiektóre zdjęcia przedstawiają wypiek z 1,5 porcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Niemal czuć zapach Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 14 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Niemal czuć zapach No zapach jest niesamowity,jeszcze następnego dnia pachnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.