Skocz do zawartości

Miała być chałka....jest drożdżowy placek


Alinka

Rekomendowane odpowiedzi

Placek drożdżowy który miał być chałką

 

3 jajka

1 żółtko

1 białko (do posmarowania)

20g świeżych drożdży

200ml ciepłego mleka

650g mąki użyłam luksusowej typ 550

szklanka namoczonych rodzynek, ew skórka pomarańczowa

70g cukru

50g masła

Z drożdży, odrobiny cukru, mąki i mleka zrobić rozczyn.

Gdy ruszy dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.

(zostawić ze dwie łyżki mąki do podsypywania)

Na końcu dodać rozpuszczone letnie masło i dobrze wyrobić

Zostawić w misce w ciepłym miescu do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrobić i teraz dodać rodzynki.

Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym w łyżce mleka białkiem

i posypać przygotowaną kruszonką

Przełożyć do formy lub zapleść chałkę.

Moje ciasto było dość lużne więc upiekłam chałkę w formie

 

Kruszonka

50g zimnego masła

50g cukru

50 g mąki

cukier waniloiwy

Masło zetrzeć lub posiekać, połączyć z mąką i cukrem

w dłoniach rozcierać ew grudki masła.

Kruszonki można przygotować kilka porcji i trzymać w zamrażarce.

 

Pieczenie w 170 st do suchego patyczka. Ja luię rumiane

 

Chałkę można zapleść z trzech, czterech lub pięciu wałków.

Z trzech każdy potrafi, z pięciu jeszcze nie plotłam.

 

Podaję schemat jak zapleść chałkę z 4 wałków

Ciasto podzielić na 4 równe części, utoczyć wałki.

Na pierwszy raż warto sobie ponumerować 1, 2, 3, 4

Układamy wałki obok siebie w kilkucentymetrowych odstępach.

Początki sklejamy razem i zaczynamy pleść przekładając

4 na 3

2 na 4

4 na 1

3 na 2

1 na 3

3 na 4

2 na 1

4 na 2

2 na 3

1 na 3

4 na 1

Końce sklejamy i podwijamy. Chałka z 4 wałków gotowa

 

 

 

 

 

 

 

 

post-87014-0-89014400-1574446074_thumb.jpg

post-87014-0-75113100-1574446134_thumb.jpg

post-87014-0-35706500-1574446150_thumb.jpg

post-87014-0-87506300-1574446171_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Placek drożdżowy który miał być chałką

 

Dobrze , że zrobiłaś fotkę przed pieczeniem bo nikt by Ci nie uwierzył , że miała być chałka  :D  :D

Tak czy inaczej, zjadłabym jeszcze taki cieplutki  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Miesiąc grudzień był u mnie pod znakiem ciasta drożdżowego.

Mamy taką fazę na drożdżowe jak nigdy wcześniej 

i bez mała musiałam piec dwa razy w tygodniu.

I to nie malutką blaszkę ale wielką blachę a właściwie gęślarkę

Z masłem, z dżemem, z herbatą lub z mlekiem,

wchodzi nam w każdej postaci

W tym roku, póki co wczoraj upiekłam dopiero drugi raz :D

 

Przepis z postu pierwszego nieznacznie zmodyfikowałam.

Do w/w składników dodaję ok 150-200 g ugotowanych ziemniaków.

Ciasto rośnie jak szalone.

Dla zobrazowania skali na zdjęciu leży duże pomelo

Niektóre zdjęcia przedstawiają wypiek z 1,5 porcji

post-87014-0-27343000-1578957622_thumb.jpg

post-87014-0-82024200-1578957645_thumb.jpg

post-87014-0-85409200-1578957719_thumb.jpg

post-87014-0-29349600-1578957734_thumb.jpg

post-87014-0-62841100-1578957761_thumb.jpg

post-87014-0-52548500-1578957787_thumb.jpg

post-87014-0-81167600-1578957809_thumb.jpg

post-87014-0-09076500-1578957827_thumb.jpg

post-87014-0-68621100-1578957843_thumb.jpg

post-87014-0-65294900-1578957859_thumb.jpg

post-87014-0-26472800-1578957876_thumb.jpg

post-87014-0-66349800-1578957897_thumb.jpg

post-87014-0-23450300-1578957929_thumb.jpg

post-87014-0-39000200-1578957986_thumb.jpg

post-87014-0-50296400-1578958026_thumb.jpg

post-87014-0-36633000-1578958050_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.