Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Miała być chałka....jest drożdżowy placek

ciasto drożdżowe placek drożdżowy chałka z rodzynkami kruszonka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Alinka

Alinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1064 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 22 lis 2019 - 19:20

Placek drożdżowy który miał być chałką

 

3 jajka

1 żółtko

1 białko (do posmarowania)

20g świeżych drożdży

200ml ciepłego mleka

650g mąki użyłam luksusowej typ 550

szklanka namoczonych rodzynek, ew skórka pomarańczowa

70g cukru

50g masła

Z drożdży, odrobiny cukru, mąki i mleka zrobić rozczyn.

Gdy ruszy dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.

(zostawić ze dwie łyżki mąki do podsypywania)

Na końcu dodać rozpuszczone letnie masło i dobrze wyrobić

Zostawić w misce w ciepłym miescu do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrobić i teraz dodać rodzynki.

Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym w łyżce mleka białkiem

i posypać przygotowaną kruszonką

Przełożyć do formy lub zapleść chałkę.

Moje ciasto było dość lużne więc upiekłam chałkę w formie

 

Kruszonka

50g zimnego masła

50g cukru

50 g mąki

cukier waniloiwy

Masło zetrzeć lub posiekać, połączyć z mąką i cukrem

w dłoniach rozcierać ew grudki masła.

Kruszonki można przygotować kilka porcji i trzymać w zamrażarce.

 

Pieczenie w 170 st do suchego patyczka. Ja luię rumiane

 

Chałkę można zapleść z trzech, czterech lub pięciu wałków.

Z trzech każdy potrafi, z pięciu jeszcze nie plotłam.

 

Podaję schemat jak zapleść chałkę z 4 wałków

Ciasto podzielić na 4 równe części, utoczyć wałki.

Na pierwszy raż warto sobie ponumerować 1, 2, 3, 4

Układamy wałki obok siebie w kilkucentymetrowych odstępach.

Początki sklejamy razem i zaczynamy pleść przekładając

4 na 3

2 na 4

4 na 1

3 na 2

1 na 3

3 na 4

2 na 1

4 na 2

2 na 3

1 na 3

4 na 1

Końce sklejamy i podwijamy. Chałka z 4 wałków gotowa

 

 

 

 

 

 

 

 

Załączone pliki



#2 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1989 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 22 lis 2019 - 19:23

Ale kusisz :)chyba polecę po drożdze...



#3 Alinka

Alinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1064 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 22 lis 2019 - 19:38

Leć, leć  :D mogą być też suszone


Użytkownik Alinka edytował ten post 22 lis 2019 - 19:47


#4 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7118 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 22 lis 2019 - 20:15

Placek drożdżowy który miał być chałką

 

Dobrze , że zrobiłaś fotkę przed pieczeniem bo nikt by Ci nie uwierzył , że miała być chałka  :D  :D

Tak czy inaczej, zjadłabym jeszcze taki cieplutki  :clap:



#5 Alinka

Alinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1064 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 22 lis 2019 - 20:50

Tak czy inaczej, zjadłabym jeszcze taki cieplutki 

 

I taki właśnie jadłam :D

cieplutki, wręcz gorący  popijając mlekiem. Pychotka

Dzisiaj plasterek został :D



#6 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1989 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 22 lis 2019 - 20:55

Ja też często piekę chałkę w foremce - :),tylko do kruszonki daje 2x wiecej maki niz masła i cukru i tylko 1 jajko na 450g mąki


Użytkownik beatag edytował ten post 22 lis 2019 - 20:59


#7 Alinka

Alinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1064 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 22 lis 2019 - 21:04

tylko do kruszonki daje 2x wiecej maki niz masła i cukru

Ta moja kruszonka jest znakomita, spróbuj kiedyś 



#8 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1989 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 22 lis 2019 - 21:19

Pewnie ,ze spróbuje -łatwiejsza do zapamiętania



#9 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 850 postów

Napisano 22 lis 2019 - 22:34

Pysznie się prezentuje  :thumbsup:



#10 Alinka

Alinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1064 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 23 lis 2019 - 02:40

Pysznie się prezentuje  :thumbsup:

 

Zostało wspomnienie :D



#11 Alinka

Alinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1064 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 14 sty 2020 - 00:27

Miesiąc grudzień był u mnie pod znakiem ciasta drożdżowego.

Mamy taką fazę na drożdżowe jak nigdy wcześniej 

i bez mała musiałam piec dwa razy w tygodniu.

I to nie malutką blaszkę ale wielką blachę a właściwie gęślarkę

Z masłem, z dżemem, z herbatą lub z mlekiem,

wchodzi nam w każdej postaci

W tym roku, póki co wczoraj upiekłam dopiero drugi raz :D

 

Przepis z postu pierwszego nieznacznie zmodyfikowałam.

Do w/w składników dodaję ok 150-200 g ugotowanych ziemniaków.

Ciasto rośnie jak szalone.

Dla zobrazowania skali na zdjęciu leży duże pomelo

Niektóre zdjęcia przedstawiają wypiek z 1,5 porcji

Załączone pliki



#12 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2404 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 14 sty 2020 - 00:39

Niemal czuć zapach :thumbsup:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#13 Alinka

Alinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1064 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 14 sty 2020 - 15:39

Niemal czuć zapach :thumbsup:

No zapach jest niesamowity,

jeszcze następnego dnia pachnie :)







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ciasto drożdżowe, placek drożdżowy, chałka, z rodzynkami, kruszonka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych