Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kaczka parzona i wędzona

Kaczka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 jacekw21

jacekw21

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 594 postów

Napisano 26 lis 2019 - 12:25

Kaczka parzona i wędzona

 

Załączony plik  1 (3).JPG   67,31 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  5.JPG   76,15 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  6.JPG   93,79 KB   7 Ilość pobrań

 

Przepis:

 

SUROWIEC

 

- kaczka
 
PRZYPRAWY I ZIOŁA ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE
 
- sól nie jodowana 70-80 g/kg lub 50/50 z peklosolą i na 1 litr wody
Podczas parzenia dodajemy:
- 3 goździki
- owoc jałowca zmiażdżony w moździerzu (ilość według uznania)
- ziele angielskie w kulkach (ilość według uznania)
- liść laurowy (ilość według uznania)
- papryka chili dwie
- zioła prowansalskie 2 g na całość
- pieprz kolorowy w kulkach (ilość według uznania)
- sznurek wędzarniczy
 
WYKONANIE
 
W przygotowanej zalewie topimy kaczkę na 24 godziny w temp 4-6 st. Po tym czasie zagotowujemy wodę razem z ziołami i przyprawami. Czekamy aż temperatura wody spadnie do 80 stopni. Wrzucamy kaczkę i parzymy do momentu aż kaczka będzie miała 72 stopnie, sondę termometru wbijamy w pierś.
Następnie delikatnie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy całkowicie ostygnie wieszamy aby ociekła na kilka godzin. U mnie odbywało się to przed wiatraczkiem.
 
OSUSZANIE W WĘDZARNI
 
W 40 stopniach przy dużym ruchu powietrza bez dymu czas 30-40 min.
 
WĘDZENIE 
 
45-50 stopni czas 4-4,5 godziny
 
SMACZNEGO

Użytkownik jacekw21 edytował ten post 26 lis 2019 - 12:40


#2 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2350 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 26 lis 2019 - 16:27

Bardzo smacznie wyglada :clap:  :clap:  ,ale nie rozumiem , w przygotowanej zalewie topimy kaczkę na 24 godziny w temp 4-6 st. Po tym czasie zagotowujemy wodę razem z ziołami i przyprawami , to znaczy ze z tej zalewy  wyjmujemy kaczke , zagotowujemy

zalewe i z powrotem kladziemy kaczke do tej samej zalewy? ;)



#3 jacekw21

jacekw21

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 594 postów

Napisano 26 lis 2019 - 18:49

Najpierw kaczka leży w wodzie z solą przez 24 h później wyjmujemy ją z solanki parzymy razem z przyprawy w nowej wodzie .



#4 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 911 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 26 lis 2019 - 19:20

Myślę,żę dla naszego bezpieczeństwa lepiej jeść kaczkę pieczoną.



#5 krzysio59

krzysio59

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 220 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz

Napisano 26 lis 2019 - 21:14

Przecież jest parzona do 72 stopni wewnątrz , jest więc bezpieczna.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#6 jacekw21

jacekw21

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 594 postów

Napisano 27 lis 2019 - 07:14

lepiej jeść kaczkę pieczoną.

Zrobiłem na próbę bo nigdy dymionej nie kosztowałem ,jest ok ale pieczona mi osobiście lepsza. 







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Kaczka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych