Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzone ćwiartki z kurczaka

ćwiartki z kurczaka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 jacekw21

jacekw21

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 594 postów

Napisano 04 gru 2019 - 19:00

Wędzone ćwiartki z kurczaka

 

Załączony plik  1 (2).JPG   62,1 KB   4 Ilość pobrań

 

Przepis:

 SUROWIEC

- 5 ćwiartek z kurczaka to około 2 kg
 
PRZYPRAWY I WARZYWA ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE
-sól nie jodowana do przygotowania solanki. Solankę robimy 10%
-nad pietruszki 2 pęczki
-korzeń pietruszki 1 duży
-marchewka 2 duże
-koperek 1 pęczek
-seler 1 korzeń
-por 2 sztuki
 
WYKONANIE
Kupione ćwiartki przygotowujemy do solanki usuwamy ewentualne pozostałości piór,
usuwamy sadełko oraz gruczoł z kuperka. Do przygotowanej solanki wkładamy nasze ćwiartki
czas 24 godziny. Chowamy do lodówki 4-6 st. Do dużego gara
wlewamy tyle wody aby nasz surowiec był całkowicie przykryty. Do garnka wkładamy warzywa i
zaczynamy gotować. Gdy zacznie się gotować zakręcamy gaz wkładamy termometr i
czekamy aż temperatura spadnie do 80 stopni. I staramy się utrzymać 80 stopni.
Następnie wkładamy ćwiartki kurczaka z sondą wbitą w najgrubszą część ćwiartki. Gdy
osiągnie 72 stopnie wyjmujemy aby wszystko ostygło. Później wieszamy w przewiewnym
miejscu aby ociekły
 
WĘDZENIE
Wędzimy w temperaturze 50-55 st. C. Wędzimy do koloru jaki nas zadowala. U mnie
wędzenie trwało 3,5 godzin.
SMACZNEGO


#2 cezar

cezar

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 715 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 05 gru 2019 - 07:59

Wyglądają pięknie  :clap:



#3 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 304 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 05 gru 2019 - 08:07

Taki wędzony kurczak w vaccum to jak długo może być przechowywany w temperaturze 4 stopnie?

Wolałbym nie mrozić, a nie chce mi się wędzić 8 sztuk.

--

Romii



#4 jacekw21

jacekw21

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 594 postów

Napisano 05 gru 2019 - 13:41

Osobiście nie trzymam kuraka zjadam na bieżąco bo i dużo nie wędzę ptaka.Wiec precyzyjnie Ci nie powiem ile czasu mogą tam siedzieć

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#5 quadro555

quadro555

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 134 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 05 gru 2019 - 16:26

Taki wędzony kurczak w vaccum to jak długo może być przechowywany w temperaturze 4 stopnie?

U mnie wytrzymał 2 tygodnie i zjadłem. 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych