Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kurczak wędzony

kurczak

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 jacekw21

jacekw21

    Weteran

  • **VIP**
  • 1043 postów

Napisano 06 gru 2019 - 08:33

Kurczak wędzony
Załączony plik  3 (2).JPG   65,06 KB   26 Ilość pobrańZałączony plik  DSC00057.JPG   67,81 KB   23 Ilość pobrań
 
SUROWIEC
-kurczak około 2 kg
 
PRZYPRAWY I WARZYWA ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE
-sól nie jodowana do przygotowania solanki .Solankę robimy 10%
-nać pietruszki 2 pęczki
-korzeń pietruszki 1 duży
-marchewka 2 duże
-koperek 1 pęczek
-seler 1 korzeń
-por 1 sztuki
-sznurek wędzarniczy
 
WYKONANIE
Kupionego kurczaka przygotowujemy. Usuwamy ewentualne pozostałości piór, usuwamy sadełko oraz gruczoł z kuperka. Do przygotowanej solanki wkładamy kurczaka czas 24 godziny w temp.4-6 st. Gdy upłynie 24 h do dużego gara wlewamy tyle wody aby nasz kurczak był całkowicie przykryty. Do garnka wkładamy warzywa i zaczynamy gotować. Gdy zacznie się gotować zakręcamy gaz wkładamy termometr i czekamy aż temperatura spadnie do 80 stopni. I staramy się utrzymać 80 stopni. Następnie wkładamy kurczaka z sondą wbitą w pierś najgrubszą część tuszki. Gdy osiągnie 72 stopnie wyjmujemy delikatnie aby ostygł. Później wieszamy w przewiewnym miejscu aby ociekł. Wieszamy w sposób gdzie sznurek przechodzi pod skrzydłami i skrzydełka są wtedy delikatnie rozłożone.
 
WĘDZENIE
Wędzimy w temperaturze 50-55 st. C. Wędzimy do koloru jaki nas zadowala. U mnie wędzenie trwało 5 godzin. Tak zrobiony kurczak jest dobry na zimno i gorąco.
 
SMACZNEGO
 

 



#2 Romii

Romii

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 484 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 06 gru 2019 - 08:54

Apetycznie wygląda :-). Chodzi za mną kurczak w takiej postaci :D.

Pytanie: dlaczego nie używasz peklosoli?

--

Romii



#3 jacekw21

jacekw21

    Weteran

  • **VIP**
  • 1043 postów

Napisano 06 gru 2019 - 09:25

dlaczego nie używasz peklosoli?

 

Nie to że nie używam bo i robiłem też na peklo lub 50/50 tą sztukę zrobiłem tylko na soli warzonej nie jodowanej dlatego tak napisałem w przepisie  :)


Użytkownik EAnna edytował ten post 06 gru 2019 - 10:27


#4 Romii

Romii

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 484 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 06 gru 2019 - 09:38

Dzięki za informację.

Czyli przeciwwskazań do użycia peklosoli nie ma. Męczy mnie ten temat w kontekście trwałości wędzonego kurczaka nie poddawanego mrożeniu.

Chyba czas testy rozpocząć :).

--

Romii



#5 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30885 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 gru 2019 - 12:04

Czyli przeciwwskazań do użycia peklosoli nie ma. Męczy mnie ten temat w kontekście trwałości wędzonego kurczaka nie poddawanego mrożeniu.

O czym Ty piszesz? ;) Czy uważasz, że tak apetyczny kurczak poleży dłużej niż dobę? :D



#6 Romii

Romii

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 484 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 06 gru 2019 - 12:13

O czym Ty piszesz? ;) Czy uważasz, że tak apetyczny kurczak poleży dłużej niż dobę?

Jak zrobi się jednego czy dwa to nie poleży. Jak zrobi się 10 czy 15? Mniejszej ilości nie chce mi się wędzić - wiem, leniwy jestem :blush:.

--

Romii



#7 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30885 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 gru 2019 - 12:15

Taki kurczak jest najsmaczniejszy tylko przez kilka dni.



#8 grehor1

grehor1

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 429 postów
  • MiejscowośćWrocław-Oleśnica-Bystre

Napisano 06 gru 2019 - 16:12

Wędzę dla siebie po kilka szt kurtka tak po 6-7 do tego udka tak z 10-15 , robię tak , to co zjemy przez 1-4 dni ląduje w lodówce i jest skubane przez domowników, natomiast reszta idzie do próżni i tam czeka na swoją kolej, kiedyś trzymałem 2 tygodnie napędy i były spoko .
Dodatkowo te zapakowane w wór ptaki podgrzewam w wodzie tak 60-68st przez 20-25min i dopiero odpakowuje, smak prawie jak prosto z wędzarni .

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

#9 jacekw21

jacekw21

    Weteran

  • **VIP**
  • 1043 postów

Napisano 06 gru 2019 - 17:39

Ja osobiście jeśli wędzę całego kuraka to do tego jeszcze  ze 3-4 ćwiartki i z 4 podudzia więcej jestem zdania nie ma potrzeby na 3-4 osoby najlepiej aby zniknął z talerza w 1-2 dni ,a jak najdzie ochota to znowu się zadymi żaden problem najlepsze są świeżutkie. Nie widzę potrzeby pakować w próżnię czy mrozić to już nie ten smak co świeży. No ale nikt nikomu nie broni każdy robi jak uważa i lubi  ;)



#10 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10788 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 gru 2019 - 17:49

Drób jest szczególnie podatny na zepsucie i ujawnienie się niezbyt miłych, drobiowych posmaków.

Osobiście wszelkie nadmiary mrożę. 



#11 jacekw21

jacekw21

    Weteran

  • **VIP**
  • 1043 postów

Napisano 06 gru 2019 - 17:54

Drób jest szczególnie podatny na zepsucie i ujawnienie się niezbyt miłych, drobiowych posmaków.

I to jest prawda w 100%  :thumbsup:  



#12 fantomek

fantomek

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 315 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 03 wrz 2020 - 08:43

Jacekw21 pisałeś i solance dla kurczaka, wedzonego 10%
Może podać proporcje do osiągnięcia tego steżenia?

#13 quadro555

quadro555

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 03 wrz 2020 - 09:19

@fantomek
Ja na litr wody daję 100 gr soli. Solanki aby zakryło kuraka i do lodówki na 24 godziny.

#14 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2844 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 03 wrz 2020 - 09:45

Jacekw21 pisałeś i solance dla kurczaka, wedzonego 10% Może podać proporcje do osiągnięcia tego steżenia?

Jak mnie pamięć nie myli to powinno być 1kg soli/peklosoli na 9 litrów wody ale zwyczajowo robimy 1kg soli/peklosoli na 10 litrów wody.



#15 TOSHIBA

TOSHIBA

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3114 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 03 wrz 2020 - 10:38

Najłatwiej i jednocześnie najdokładniej jest wsypanie odważonej soli do naczynia i uzupełnienie go do zaplanowanej objetosci.
Czyli zakładając że chce się uzyskać 10% roztwór, wsypuje się 100g soli/peklosoli i uzupełnia do 1 litra.

Załączony plik  1.jpg   17,81 KB   11 Ilość pobrań

Takim roztworem zalewam 1 kg kurczaka na 24h

Po 24h w 4 stC stężenie maleje do 9,15%

Załączony plik  2.jpg   12,74 KB   11 Ilość pobrań

Kurczaka parze w posolonej wodzie roztwór 2% z warzywami


[Dodano: 03 wrz 2020 - 11:38]

Poprawka

Warzywa parze w 2% roztworze 90 min, po czym je wyciągam i do tej wody (rosołu warzywnego) wsadzam kurczaki.


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 03 wrz 2020 - 10:29


#16 fantomek

fantomek

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 315 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 03 wrz 2020 - 10:53

Dzięki chłopaki korzystam z pogody planowanej jutro i chce pierwszy raz za podać takiego kurczaka mam nadzieję że będzie git

#17 jacekw21

jacekw21

    Weteran

  • **VIP**
  • 1043 postów

Napisano 03 wrz 2020 - 12:32

Koledzy już Ci wszystko wyjaśnili . :thumbsup: osobiście do w/w kuraka dałem 10 % niedawno robiłem 8% też ok .



#18 Bossky

Bossky

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 162 postów
  • MiejscowośćJasień

Napisano 15 paź 2020 - 15:24

Najłatwiej i jednocześnie najdokładniej jest wsypanie odważonej soli do naczynia i uzupełnienie go do zaplanowanej objetosci.
Czyli zakładając że chce się uzyskać 10% roztwór, wsypuje się 100g soli/peklosoli i uzupełnia do 1 litra.
attachicon.gif 1.jpg
Takim roztworem zalewam 1 kg kurczaka na 24h
Po 24h w 4 stC stężenie maleje do 9,15%
attachicon.gif 2.jpg
Kurczaka parze w posolonej wodzie roztwór 2% z warzywami
[Dodano: 03 wrz 2020 - 11:38]

Poprawka

Warzywa parze w 2% roztworze 90 min, po czym je wyciągam i do tej wody (rosołu warzywnego) wsadzam kurczaki.

Czy dobrze rozumiem? Na np 2,5 kg kurczaka 2,5 litra solanki.? Robię takiego kuraka i właśnie dopadła mnie wątpliwość ile tej solanki.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

#19 TOSHIBA

TOSHIBA

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3114 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 15 paź 2020 - 15:56

Tak, pamiętaj ilość soli zawsze zależna jest od czasu jakim dysponujesz, wiec na pierwszy rzut oka są różnice w przepisach

Podane prze zemnie to wersja solenia to 24h, ale jak wszczykujesz to do kurczaka jak na filmiku 1 to wystarczy 10 - 12 h czyli prze noc

Zalewy dajesz tyle aby przyktylo mięso w dopasowanym naczyniu

w moje stopce masz również filmiki szkoleniowe gdzie wszystko jasno i czytelnie jest pokazane

Na początek proponuje się tego trzymać, dopiero po pierwszym  / drugim razie próbuj innych przepisów

ewentualne inne źródło, to niemieckie strony - te sam sprawdziłem i dla mnie OK, np 

 

lub inna bez parzenia wstępnego bardziej kierunek pieczonego w dymie

 

Jak Ci jeszcze mało szukaj pod nazwa Kassler .... i wstawiasz nazwę mięsa jaka Cie interesuje

 

 

PS

Nie przejmuj się nawet jeżeli nie znasz jakiegoś języka

Warto zobaczyć filmiki, aby mieć jakieś wyobrażenie.

Jak to się mówi jeden obraz to więcej niż 1000 slow, a filmik ma tych obrazków min 25 na sekundę 


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 15 paź 2020 - 16:12


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Bossky

Bossky

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 162 postów
  • MiejscowośćJasień

Napisano 15 paź 2020 - 16:51

Toshiba dzięki za szybką i rozbudowaną odpowiedź.... Solanka już się szykuje . Podpieram się przepisem Dziadka a co mi się tu uda to się obaczy.... Dziadek proponuje peklosol . W przepisie Jacka kilka postów wyżej jest sól.... Zrobię jak u Dziadka... Dzięki...

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: kurczak

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych