Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kurczak wędzony

kurczak

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 jacekw21

jacekw21

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 594 postów

Napisano 06 gru 2019 - 08:33

Kurczak wędzony
Załączony plik  3 (2).JPG   65,06 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  DSC00057.JPG   67,81 KB   4 Ilość pobrań
 
SUROWIEC
-kurczak około 2 kg
 
PRZYPRAWY I WARZYWA ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE
-sól nie jodowana do przygotowania solanki .Solankę robimy 10%
-nać pietruszki 2 pęczki
-korzeń pietruszki 1 duży
-marchewka 2 duże
-koperek 1 pęczek
-seler 1 korzeń
-por 1 sztuki
-sznurek wędzarniczy
 
WYKONANIE
Kupionego kurczaka przygotowujemy. Usuwamy ewentualne pozostałości piór, usuwamy sadełko oraz gruczoł z kuperka. Do przygotowanej solanki wkładamy kurczaka czas 24 godziny w temp.4-6 st. Gdy upłynie 24 h do dużego gara wlewamy tyle wody aby nasz kurczak był całkowicie przykryty. Do garnka wkładamy warzywa i zaczynamy gotować. Gdy zacznie się gotować zakręcamy gaz wkładamy termometr i czekamy aż temperatura spadnie do 80 stopni. I staramy się utrzymać 80 stopni. Następnie wkładamy kurczaka z sondą wbitą w pierś najgrubszą część tuszki. Gdy osiągnie 72 stopnie wyjmujemy delikatnie aby ostygł. Później wieszamy w przewiewnym miejscu aby ociekł. Wieszamy w sposób gdzie sznurek przechodzi pod skrzydłami i skrzydełka są wtedy delikatnie rozłożone.
 
WĘDZENIE
Wędzimy w temperaturze 50-55 st. C. Wędzimy do koloru jaki nas zadowala. U mnie wędzenie trwało 5 godzin. Tak zrobiony kurczak jest dobry na zimno i gorąco.
 
SMACZNEGO
 

 



#2 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 304 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 06 gru 2019 - 08:54

Apetycznie wygląda :-). Chodzi za mną kurczak w takiej postaci :D.

Pytanie: dlaczego nie używasz peklosoli?

--

Romii



#3 jacekw21

jacekw21

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 594 postów

Napisano 06 gru 2019 - 09:25

dlaczego nie używasz peklosoli?

 

Nie to że nie używam bo i robiłem też na peklo lub 50/50 tą sztukę zrobiłem tylko na soli warzonej nie jodowanej dlatego tak napisałem w przepisie  :)


Użytkownik EAnna edytował ten post 06 gru 2019 - 10:27


#4 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 304 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 06 gru 2019 - 09:38

Dzięki za informację.

Czyli przeciwwskazań do użycia peklosoli nie ma. Męczy mnie ten temat w kontekście trwałości wędzonego kurczaka nie poddawanego mrożeniu.

Chyba czas testy rozpocząć :).

--

Romii



#5 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 28406 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 gru 2019 - 12:04

Czyli przeciwwskazań do użycia peklosoli nie ma. Męczy mnie ten temat w kontekście trwałości wędzonego kurczaka nie poddawanego mrożeniu.

O czym Ty piszesz? ;) Czy uważasz, że tak apetyczny kurczak poleży dłużej niż dobę? :D



#6 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 304 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 06 gru 2019 - 12:13

O czym Ty piszesz? ;) Czy uważasz, że tak apetyczny kurczak poleży dłużej niż dobę?

Jak zrobi się jednego czy dwa to nie poleży. Jak zrobi się 10 czy 15? Mniejszej ilości nie chce mi się wędzić - wiem, leniwy jestem :blush:.

--

Romii



#7 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 28406 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 gru 2019 - 12:15

Taki kurczak jest najsmaczniejszy tylko przez kilka dni.



#8 grehor1

grehor1

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 258 postów
  • MiejscowośćWrocław-Oleśnica-Bystre

Napisano 06 gru 2019 - 16:12

Wędzę dla siebie po kilka szt kurtka tak po 6-7 do tego udka tak z 10-15 , robię tak , to co zjemy przez 1-4 dni ląduje w lodówce i jest skubane przez domowników, natomiast reszta idzie do próżni i tam czeka na swoją kolej, kiedyś trzymałem 2 tygodnie napędy i były spoko .
Dodatkowo te zapakowane w wór ptaki podgrzewam w wodzie tak 60-68st przez 20-25min i dopiero odpakowuje, smak prawie jak prosto z wędzarni .

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

#9 jacekw21

jacekw21

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 594 postów

Napisano 06 gru 2019 - 17:39

Ja osobiście jeśli wędzę całego kuraka to do tego jeszcze  ze 3-4 ćwiartki i z 4 podudzia więcej jestem zdania nie ma potrzeby na 3-4 osoby najlepiej aby zniknął z talerza w 1-2 dni ,a jak najdzie ochota to znowu się zadymi żaden problem najlepsze są świeżutkie. Nie widzę potrzeby pakować w próżnię czy mrozić to już nie ten smak co świeży. No ale nikt nikomu nie broni każdy robi jak uważa i lubi  ;)



#10 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9851 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 gru 2019 - 17:49

Drób jest szczególnie podatny na zepsucie i ujawnienie się niezbyt miłych, drobiowych posmaków.

Osobiście wszelkie nadmiary mrożę. 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#11 jacekw21

jacekw21

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 594 postów

Napisano 06 gru 2019 - 17:54

Drób jest szczególnie podatny na zepsucie i ujawnienie się niezbyt miłych, drobiowych posmaków.

I to jest prawda w 100%  :thumbsup:  







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: kurczak

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych