Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

#1
Napisano 06 gru 2019 - 08:33
#2
Napisano 06 gru 2019 - 08:54
Apetycznie wygląda :-). Chodzi za mną kurczak w takiej postaci .
Pytanie: dlaczego nie używasz peklosoli?
--
Romii
#3
Napisano 06 gru 2019 - 09:25
dlaczego nie używasz peklosoli?
Nie to że nie używam bo i robiłem też na peklo lub 50/50 tą sztukę zrobiłem tylko na soli warzonej nie jodowanej dlatego tak napisałem w przepisie
Użytkownik EAnna edytował ten post 06 gru 2019 - 10:27
#4
Napisano 06 gru 2019 - 09:38
Dzięki za informację.
Czyli przeciwwskazań do użycia peklosoli nie ma. Męczy mnie ten temat w kontekście trwałości wędzonego kurczaka nie poddawanego mrożeniu.
Chyba czas testy rozpocząć .
--
Romii
#5
Napisano 06 gru 2019 - 12:04
Czyli przeciwwskazań do użycia peklosoli nie ma. Męczy mnie ten temat w kontekście trwałości wędzonego kurczaka nie poddawanego mrożeniu.
O czym Ty piszesz? Czy uważasz, że tak apetyczny kurczak poleży dłużej niż dobę?
#6
Napisano 06 gru 2019 - 12:13
O czym Ty piszesz?Czy uważasz, że tak apetyczny kurczak poleży dłużej niż dobę?
Jak zrobi się jednego czy dwa to nie poleży. Jak zrobi się 10 czy 15? Mniejszej ilości nie chce mi się wędzić - wiem, leniwy jestem .
--
Romii
#7
Napisano 06 gru 2019 - 12:15
Taki kurczak jest najsmaczniejszy tylko przez kilka dni.
#8
Napisano 06 gru 2019 - 16:12
Dodatkowo te zapakowane w wór ptaki podgrzewam w wodzie tak 60-68st przez 20-25min i dopiero odpakowuje, smak prawie jak prosto z wędzarni .
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
#9
Napisano 06 gru 2019 - 17:39
Ja osobiście jeśli wędzę całego kuraka to do tego jeszcze ze 3-4 ćwiartki i z 4 podudzia więcej jestem zdania nie ma potrzeby na 3-4 osoby najlepiej aby zniknął z talerza w 1-2 dni ,a jak najdzie ochota to znowu się zadymi żaden problem najlepsze są świeżutkie. Nie widzę potrzeby pakować w próżnię czy mrozić to już nie ten smak co świeży. No ale nikt nikomu nie broni każdy robi jak uważa i lubi
#10
Napisano 06 gru 2019 - 17:49
Drób jest szczególnie podatny na zepsucie i ujawnienie się niezbyt miłych, drobiowych posmaków.
Osobiście wszelkie nadmiary mrożę.
#11
Napisano 06 gru 2019 - 17:54
Drób jest szczególnie podatny na zepsucie i ujawnienie się niezbyt miłych, drobiowych posmaków.
I to jest prawda w 100%
#12
Napisano 03 wrz 2020 - 08:43
Może podać proporcje do osiągnięcia tego steżenia?
#13
Napisano 03 wrz 2020 - 09:19
Ja na litr wody daję 100 gr soli. Solanki aby zakryło kuraka i do lodówki na 24 godziny.
#14
Napisano 03 wrz 2020 - 09:45
Jacekw21 pisałeś i solance dla kurczaka, wedzonego 10% Może podać proporcje do osiągnięcia tego steżenia?
Jak mnie pamięć nie myli to powinno być 1kg soli/peklosoli na 9 litrów wody ale zwyczajowo robimy 1kg soli/peklosoli na 10 litrów wody.
#15
Napisano 03 wrz 2020 - 10:38
Najłatwiej i jednocześnie najdokładniej jest wsypanie odważonej soli do naczynia i uzupełnienie go do zaplanowanej objetosci.
Czyli zakładając że chce się uzyskać 10% roztwór, wsypuje się 100g soli/peklosoli i uzupełnia do 1 litra.
1.jpg 17,81 KB
11 Ilość pobrań
Takim roztworem zalewam 1 kg kurczaka na 24h
Po 24h w 4 stC stężenie maleje do 9,15%
2.jpg 12,74 KB
11 Ilość pobrań
Kurczaka parze w posolonej wodzie roztwór 2% z warzywami
[Dodano: 03 wrz 2020 - 11:38]
Poprawka
Warzywa parze w 2% roztworze 90 min, po czym je wyciągam i do tej wody (rosołu warzywnego) wsadzam kurczaki.
Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 03 wrz 2020 - 10:29
#16
Napisano 03 wrz 2020 - 10:53
#17
Napisano 03 wrz 2020 - 12:32
Koledzy już Ci wszystko wyjaśnili . osobiście do w/w kuraka dałem 10 % niedawno robiłem 8% też ok .
#18
Napisano 15 paź 2020 - 15:24
Czy dobrze rozumiem? Na np 2,5 kg kurczaka 2,5 litra solanki.? Robię takiego kuraka i właśnie dopadła mnie wątpliwość ile tej solanki.Najłatwiej i jednocześnie najdokładniej jest wsypanie odważonej soli do naczynia i uzupełnienie go do zaplanowanej objetosci.
Czyli zakładając że chce się uzyskać 10% roztwór, wsypuje się 100g soli/peklosoli i uzupełnia do 1 litra.
1.jpg
Takim roztworem zalewam 1 kg kurczaka na 24h
Po 24h w 4 stC stężenie maleje do 9,15%
2.jpg
Kurczaka parze w posolonej wodzie roztwór 2% z warzywami
[Dodano: 03 wrz 2020 - 11:38]
Poprawka
Warzywa parze w 2% roztworze 90 min, po czym je wyciągam i do tej wody (rosołu warzywnego) wsadzam kurczaki.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
#19
Napisano 15 paź 2020 - 15:56
Tak, pamiętaj ilość soli zawsze zależna jest od czasu jakim dysponujesz, wiec na pierwszy rzut oka są różnice w przepisach
Podane prze zemnie to wersja solenia to 24h, ale jak wszczykujesz to do kurczaka jak na filmiku 1 to wystarczy 10 - 12 h czyli prze noc
Zalewy dajesz tyle aby przyktylo mięso w dopasowanym naczyniu
w moje stopce masz również filmiki szkoleniowe gdzie wszystko jasno i czytelnie jest pokazane
Na początek proponuje się tego trzymać, dopiero po pierwszym / drugim razie próbuj innych przepisów
ewentualne inne źródło, to niemieckie strony - te sam sprawdziłem i dla mnie OK, np
lub inna bez parzenia wstępnego bardziej kierunek pieczonego w dymie
Jak Ci jeszcze mało szukaj pod nazwa Kassler .... i wstawiasz nazwę mięsa jaka Cie interesuje
PS
Nie przejmuj się nawet jeżeli nie znasz jakiegoś języka
Warto zobaczyć filmiki, aby mieć jakieś wyobrażenie.
Jak to się mówi jeden obraz to więcej niż 1000 slow, a filmik ma tych obrazków min 25 na sekundę
Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 15 paź 2020 - 16:12
Sponsor
#20
Napisano 15 paź 2020 - 16:51
Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: kurczak
Domowy wyrób wędlin →
Mięso →
Myjecie mięso kurczaka przed obróbką?Napisany przez Romii, 21 lis 2019 ![]() |
|
![]()
|
|
O wszystkim →
Moje wyroby →
Pierwsze wędzenie, drób + seryNapisany przez SunFires, 18 gru 2016 ![]() |
|
![]()
|
|
Domowy wyrób wędlin →
Wyroby z szynkowarki →
Pierś z kurczaka / indykaNapisany przez p0lish, 19 sty 2016 ![]() |
|
![]()
|
|
Domowy wyrób wędlin →
Wyroby z szynkowarki →
Wyroby Kosmosa w osłonce barierowej.Napisany przez Kosmos, 17 lis 2015 ![]() |
|
![]()
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych