Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kurczak wędzony

kurczak

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#21 TOSHIBA

TOSHIBA

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3114 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 15 paź 2020 - 16:55

Podpieram się przepisem Dziadka
 

I bardzo dobrze :thumbsup: . Kassler drobiowy Dziadka był już tyle razy przez wielu nas testowany, ze musi wyjść  :)



#22 jacekw21

jacekw21

    Weteran

  • **VIP**
  • 1043 postów

Napisano 15 paź 2020 - 17:05

W przepisie Jacka kilka postów wyżej jest sól..
 

Na samej peklo nie robiłem robiłem na soli i 50/50 



#23 TOSHIBA

TOSHIBA

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3114 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 15 paź 2020 - 17:12

Zapisz dokładnie co, jak. ile, jak długo robiłeś.

Łatwiej Ci będzie dokonać poprawek dopasowujących do własnego smaku


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 15 paź 2020 - 17:13


#24 Bossky

Bossky

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 162 postów
  • MiejscowośćJasień

Napisano 19 paź 2020 - 17:41

No i poszło.. Nie wiem czy mogę tu czy powinienem pisać we własnym wątku... Zrobiłem kurczaka podpierając się przepisem Dziadka z tym że użyłem sól pekl.50/50. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. To niewątpliwa zasługa przepisu oraz wiedzy zdobytej na tym forum... Wędzony 5.5 h Ważył 3.5 kg ale zarówno solanka jak i nasycenie dymem zadowalające. Smak : bardzo delikatny i bogaty dzięki warzywom... Tylko szybko znikł Foto z rozkrojonym kurczakiem ma wadę w postaci nienaturalnie podbitej czerwieni . Robione smarfonem przy sztucznym oświetleniu...6215d52eb0b456f33f502cb9a3adf272.jpg78938fafbcaf43972351ee1d3e15c50b.jpg79a78e063831b8ff826f684c4ee76b13.jpg06a60f704eefeac057591df664913191.jpge0f7c36fcc7b407d7cc5624f44c8e9ef.jpg06f366d3379b667005e167f533440cc6.jpg

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
a2fcbc61d4d6c1ed1b5542ff544c1bf8.jpg

Użytkownik Bossky edytował ten post 19 paź 2020 - 17:43


#25 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12587 postów

Napisano 19 paź 2020 - 17:53

Ładnie uwędzony :clap: .Peklo do kurczaka bym nie dawał.Nic to nie da.



#26 TOSHIBA

TOSHIBA

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3114 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 20 paź 2020 - 06:41

No i poszło.

 

No i gitara  :)  :)  :)  jak to mówi Ferdek

 

 

Jeżeli kurczak jest naprawdę świeży i będzie szybko zjedzony 2 - 3 dni to rzeczywiście nie ma sensu dodawania peklowali.

Jednak jeżeli jest to kurczak "z promocji" to raczej warto dodać min 50 / 50 choć nie jestem zwolennikiem zmniejszania dawki, albo całość albo nic.

Nie można zapomnieć dlaczego kurczak Dziadka był zaproponowany z peklosolą. Miał to być weekendowy / działkowy kurczak,

Czyli z założenia, ze sparzony będzie w domu (np. w piątek), spakowany i zabrany na działkę aby go w weekend uwędzić. Dla bezpieczeństwa była wtedy dodana peklosól mimo ze kurczak z pewnością był świeży i miał być spożyty prawie natychmiast

Robienie na samej soli ma jeszcze jeden " + "

Można wodę po parzeniu zastosować jako rosół lub bazę do innych pasujących zup (nadmiar zamrozić na potem)

Taki "rosół" po peklosoli odradzam.


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 20 paź 2020 - 07:04


#27 Bossky

Bossky

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 162 postów
  • MiejscowośćJasień

Napisano 20 paź 2020 - 08:57

Toshiba przeczytałem twój post dokładnie w momencie kiedy zastanawiałem się nad klopsikami które miały wylądować w pomidorowej jaka dziś zamierzałem ugotować na bulionie po parzeniu kurczaka. A teraz to mi koncepcja siadła W sumie większość peklosoli zostało w kurczaku i solance.... No i jest ona przecież jadalna... Czy zatem minimalna jej ilość dyskwalifikuje ten naprawdę aromatyczny rosół?

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

#28 TOSHIBA

TOSHIBA

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3114 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 20 paź 2020 - 09:58

Napisałem ze nie polecam.
Jeżeli masz w domu zapas papieru toaletowego to spróbuj - Twoja decyzja.
Raczej nie umrzesz od tego.
Zdrowe to nie jest, ale sa bardziej szkodliwe rzeczy na tym świecie
Na pewno szybciej taka zupa sfermentuje.
Wiec jeżeli tego jest na raz to musisz podjąć decyzje.
Wiem ze pierwsza myśl jest .... cholera szkoda, tak fajnie.wyglada i pachnie.
Z drugiej strony rozsądek.
PS
Po tak krótkim soleniu wbrew pozorom przyjmujac zużycie nitrytu takie sami jak soli
To pozostało go w zalewie bardzo dużo, więcej niż w kurczak.

Ja bym wylał, a następnym razem zrobił na soli z przeznaczeniem na rosół.
Znając życie to następnego kuraka zrobisz jeszcze w tym tygodniu


Gesendet von meinem SM-A705FN mit Tapatalk

Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 20 paź 2020 - 10:06


#29 Bossky

Bossky

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 162 postów
  • MiejscowośćJasień

Napisano 20 paź 2020 - 10:13

Po tak krótkim soleniu wbrew pozorom przyjmujac zużycie nitrytu takie sami jak soli
To pozostało go w zalewie bardzo dużo, więcej niż w kurczak Gesendet von meinem SM-A705FN mit Tapatalk[/quote].

Zgadzam się z tym, jednak mówisz o zalewie a rosół jest z wody od parzenia.. To tak dla precyzji w dyskusji nie żebym się sprzeczał Coś mi ta edycja cytatu nie wychodzi

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Bossky edytował ten post 20 paź 2020 - 10:16


#30 TOSHIBA

TOSHIBA

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3114 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 20 paź 2020 - 10:27

Masz racje.
To tak jest jak się pisze na szybko z telefonu.
Rosół z zalewy to by byl dpiero środek przeczyszczający
Chodziło mi o rosół z parzenia.
Ja bym go nie jadł. Ty zrobisz jak uważasz.
Kurczak jeszcze dzisiaj zniknie . Dopiero teraz przyjdzie Ci ochota następny
Ja robię same udka /ćwiartki.
Pierwsze to już z parzenia zjadam.
Zanim się dowiedzą w tajemniczy sposób znikają jeszcze.min 2 -3.
Wiec zawsze biorę poprawkę ilosciową

Można powiedzieć ze bardzo skrupulatnie kontroluje organo-leptycznie cały proces wedzenia

Gesendet von meinem SM-A705FN mit Tapatalk

Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 20 paź 2020 - 10:31


#31 Bossky

Bossky

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 162 postów
  • MiejscowośćJasień

Napisano 20 paź 2020 - 10:37

Można powiedzieć ze bardzo skrupulatnie kontroluje organo-leptycznie cały proces wedzenia

Gesendet von meinem SM-A705FN mit Tapatalk[/quote]



Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
No w czasie covid'a trzeba regularnie badać czy nas nie opuścił smak i węch Dziś widziałem w mięsnym takie piersi kurczaka razem z kością i skóra . Taki prostokąt wycięty z ptaka. I już mi się lampka zapaliła Ale nic... Dużo wniosków na przyszłość... Dzięki

Użytkownik Bossky edytował ten post 20 paź 2020 - 10:41


#32 TOSHIBA

TOSHIBA

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3114 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 20 paź 2020 - 10:38

To tak jakz kiełbasą moją.
Zrobiłem 6 wolowych i 2 szynkowe
Po sparzeniu i wczorajszym podwedzaniu jest tylko 4+ 1 szynkowa982e4403065c87e04fb67c2a935a40f2.jpg

A boczek surowy jak się kurczy , normalnie musze kamerę zamontować, bo chyba ktoś mi podbiera

Gesendet von meinem SM-A705FN mit Tapatalk

Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 20 paź 2020 - 10:52


#33 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3211 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 20 paź 2020 - 11:38

normalnie musze kamerę zamontować, bo chyba ktoś mi podbiera

Tylko jak Go złapiesz to czasami mu rąk nie ucinaj :D



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#34 Bossky

Bossky

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 162 postów
  • MiejscowośćJasień

Napisano 20 paź 2020 - 12:55

To tak jakz kiełbasą moją.
Zrobiłem 6 wolowych i 2 szynkowe
Po sparzeniu i wczorajszym podwedzaniu jest tylko 4+ 1 szynkowa982e4403065c87e04fb67c2a935a40f2.jpg

A boczek surowy jak się kurczy , normalnie musze kamerę zamontować, bo chyba ktoś mi podbiera

Gesendet von meinem SM-A705FN mit Tapatalk

To tylko dymienie dla siebie bo jakby na czyjeś zlecenie to manko jak nic

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: kurczak

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych