Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa krucha. Jak uzyskać kruchość


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
74 odpowiedzi w tym temacie

#41 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10123 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 15 gru 2019 - 18:49

Poszukaj w tych dwóch tematch:

 

https://wedlinydomow...hl=niedźwiedzi 

https://wedlinydomow...?hl=niedźwiedzi

 



#42 dob12

dob12

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 68 postów
  • MiejscowośćNowy Sącz, Carlow

Napisano 15 gru 2019 - 20:31

Dzieki  :thumbsup:



#43 witek1965

witek1965

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 423 postów
  • MiejscowośćPrzemków

Napisano 16 gru 2019 - 15:42

Nie3chciałbym popełni błędu i chyba nikt z nas nie chce, więc lepiej zapytać dwa razy, jak raz zepsuć.

Aby uzyskać kruchość kiełbasy mam dolać gorącej (wrzątek ? ) lub rosół. Ile tego wrzątku mam wlać ? Po wlaniu od razu mieszać do wypicia przez mięso całości ? Czy poczekać aż wypije i przemieszać ?

 

mam przygotowane (pekluje się)

4 kg szynki bez tłuszczu itd.

5 kg karkówki

4 kg warkoczy

1 kg podgardla

wszystko będzie mielone na sicie 10 mm ( taki przepis mi się tu rzucił w oczy) czy lepiej szynkę na 16 mm, a resztę na 10


Użytkownik witek1965 edytował ten post 16 gru 2019 - 15:43


#44 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7668 postów

Napisano 16 gru 2019 - 16:11

mam przygotowane
Koniecznie  ZRÓB TEST !!! na  1 kilogramie- daj 7-10% wrzątku ;) przy 10 % będziesz miał jeszcze galaretkę. Po 4-5 godzinach będziesz miał wynik kruchości i doprawienia - przy braku doświadczenia konieczne.

#45 bero

bero

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 16 gru 2019 - 16:16

Nie3chciałbym popełni błędu i chyba nikt z nas nie chce, więc lepiej zapytać dwa razy, jak raz zepsuć.

Aby uzyskać kruchość kiełbasy mam dolać gorącej (wrzątek ? ) lub rosół. Ile tego wrzątku mam wlać ? Po wlaniu od razu mieszać do wypicia przez mięso całości ? Czy poczekać aż wypije i przemieszać ?

 

mam przygotowane (pekluje się)

4 kg szynki bez tłuszczu itd.

5 kg karkówki

4 kg warkoczy

1 kg podgardla

wszystko będzie mielone na sicie 10 mm ( taki przepis mi się tu rzucił w oczy) czy lepiej szynkę na 16 mm, a resztę na 10

 

Kolego mógłbyś podzielić się przepisem? Właśnie szukam jakiegoś sprawdzonego przepisu na kruchą swojską kiełbaskę na święta.

 

Not. Mod.

Nie oceniamy i nie propagujemy przepisów z YouTube.


Użytkownik EAnna edytował ten post 16 gru 2019 - 17:28


#46 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5382 postów

Napisano 16 gru 2019 - 22:26

4 kg warkoczy

Trochę dużo tego warkocza :( oby nie spowodował zbytniej twardości kiełbasy .



#47 witek1965

witek1965

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 423 postów
  • MiejscowośćPrzemków

Napisano 17 gru 2019 - 01:18

Boczek byłby lepszy ? Zostały mi z oczyszczenia polędwicy do kiełbasy polędwicowej. Cześć pójdzie do krakowskiej suszonej (poprzednia wyszła pyszna, że się pochwalę) a część do tej kruchej. Czy następnym razem ma być jednak boczek ?

No i jak z tym gorącym rosołem, bo to mój debiut jest. Mam po prostu wlać i zamieszać aż wypije mięso i jaka ma być temperatura ?



#48 witek1965

witek1965

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 423 postów
  • MiejscowośćPrzemków

Napisano 17 gru 2019 - 07:24

Kolego mógłbyś podzielić się przepisem?

Przepis właściwy jest tu https://wedlinydomow...łbasa krucha.Jago zmodyfikowałem, na dodatek dodając dwa razy więcej szynki( tu akurat nie ma problemu, bo jednocześnie robię krakowska, więc dorzucę do niej i proporcjonalnie odejmę warkoczy, które wcisnąłem  zamiast boczku, a pozyskałem "czyszcząc" dokładnie polędwice na polędwicową , więc jest to skład autorski, chyba nie do końca przemyślany, a na pewno nie poparty fachowa wiedza na temat mięs i ich właściwości.Mechanika mi lepiej idzie  :D  Nie wiem, czy dobry. Już widzę, że nie za bardzo po wypowiedzi kolegi chudziak

Robię to pierwszy raz i na własna odpowiedzialność. Ale ...

do czwartku mam jeszcze pole manewru i mogę dokonać zmian.Mięso się pekluje. Czekam na ewentualne podpowiedzi doświadczonych SiB-ów


Użytkownik witek1965 edytował ten post 17 gru 2019 - 07:26


#49 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10123 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 17 gru 2019 - 09:16

do czwartku mam jeszcze pole manewru i mogę dokonać zmian.

Skoro dajesz więcej mięs  chudych i w dodatku kleistych, zastosuj patent DZIADKA na kiełbasę kruchą, czyli dodatek octu lub kwasu mlekowego.

Sam rosół nie załatwi sprawy przy nieodpowiednim składzie mięs.



#50 bero

bero

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 17 gru 2019 - 10:28

A czy taki skład na wiejską kruchą kiełkaskę będzie miał sens?

1 kg szynki
1kg karkówki
1kg łopatki
0,5 kg boczku
0,5kg podgardle
1kg wolowiny na gulasz
 
do tego zamiast wody wywar z kosci/nóżek wieprzowych, 50/50 peklosol i sol. Pytanie tylko czy peklować mięso przed mieleniem czy zmielić, dodać przypraw i buliony i wtedy peklosol i sol? Ile czasu peklować?
Chciałbym by to była taka klasyczna wiejska/swojska kiełbasa, troche krucha, z bardzo delikatną galaretką 

Użytkownik bero edytował ten post 17 gru 2019 - 10:31


#51 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5699 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 17 gru 2019 - 10:50

A wołowina to po co i na co :D ???



#52 bero

bero

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 17 gru 2019 - 10:52

A wołowina to po co i na co :D ???

a w poprzednich postach ktoś proponował, że fajnie dorzucić wołowinę poza tym w wielu przepisach się ona przewija chociażby w przepisie Dziadka na swojską kiełbaske :)



#53 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5699 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 17 gru 2019 - 10:59

Ech, szkoda slow i klawiatury :D .



#54 bero

bero

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 17 gru 2019 - 11:00

ale, że co? :D proszę o pomoc bo chciałbym zrobić na swięta swojską kiełbasę. Nie mam jeszcze wiedzy odpowiedniej dlatego prośba o pomoc :)



#55 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7668 postów

Napisano 17 gru 2019 - 11:01

w poprzednich postach ktoś proponował, że fajnie dorzucić wołowinę poza tym w wielu przepisach się ona przewija chociażby w przepisie Dziadka na swojską kiełbaske

Bardzo proszę poczytaj o kiełbasach w dziale ze strony głównej - Czy kiełbasa swojska - nazywa się kiełbasa krucha? - To sa zupełnie inne kiełbasy - inna konsystencja - inny wyrób . Bardzo dziwne sa te Twoje zapytania  i  czy w końcu chcesz typu wiejskiego- swojska czy kruchą ? 


Użytkownik Muski edytował ten post 17 gru 2019 - 11:06


#56 bero

bero

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 17 gru 2019 - 11:02

 

w poprzednich postach ktoś proponował, że fajnie dorzucić wołowinę poza tym w wielu przepisach się ona przewija chociażby w przepisie Dziadka na swojską kiełbaske
Bardzo proszę poczytaj o kiełbasach w dziale ze strony głównej - Czy kiełbasa swojska - nazywa się kiełbasa krucha? - To sa zupełnie inne kiełbasy - inna konsystencja - inny wyrób . Bardzo dziwne sa te Twoje zapytania 

 

Dla kogoś kto ma dużą wiedzę w temacie napewno są dziwne pytania :) dla takiego laika jak ja to są pytania ważne :) Poza tym to moja pierwsza w życiu kiełbasa i nie wiem jak się za to zabrać :(


Użytkownik bero edytował ten post 17 gru 2019 - 11:03


#57 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5699 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 17 gru 2019 - 11:04

To dla tego "laik" powinien uważnie, a nawet bardzo uważnie czytać, uczyć się i wyciągać wnioski :D !!!



#58 bero

bero

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 17 gru 2019 - 11:05

To dla tego "laik" powinien uważnie, a nawet bardzo uważnie czytać, uczyć się i wyciągać wnioski :D !!!

czytam od kilku dni i z każdą godziną mam coraz większy mętlik :) a czy jest jakiś punkt wyjścia od którego mogę zacząć? Może jakiś pierwszy sprawdzony przepis na swojską kiełbe? :D 



#59 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5699 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 17 gru 2019 - 11:09

czytam od kilku dni i z każdą godziną mam coraz większy mętlik

 

 

Nooo, na to już tylko dobry "lekarz" i odpowiednia "lektura" mogą pomóc :D .
 



#60 bero

bero

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 17 gru 2019 - 11:11

 

czytam od kilku dni i z każdą godziną mam coraz większy mętlik

 

 

Nooo, na to już tylko dobry "lekarz" i odpowiednia "lektura" mogą pomóc :D .
 

 

To może podrzucisz dobrą lekturę i może jakiś sprawdzony przepis na swojską kiełbasę... obiecałem żonie że coś zmajstruje :D i zamówienie było na swojską kiełbaskę więc będę wdzięczny za pomoc bo czasu coraz mniej :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych