Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Boczek peklowany na sucho

Boczek Wędzony Sucho Na Peklowanie Wędzenie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kretek11

Kretek11

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćAleksandria

Napisano 10 gru 2019 - 21:45

Zapeklowałem dzisiaj 1,5 kg boczku bez kości ze skórą. Na taką ilość mięsa dodałem 30g peklosoli, przyprawy( pieprz, czosnek suszony paprykę Tymianek liść laurowy) wszystko wymieszane w moździerzu. Mam w planie podtrzymanie go około 7 dni w pomieszczeniu 5°C. Wędzić będę w temperaturze około 45°C przez jakieś 5-6h
Po sparzeniu około 45 minut w wodzie 75°C z liściem laurowym czosnkiem i zielem angielskim wstawiam do pomieszczenia w którym wcześniej się peklowało na jakieś 3-4 dni żeby nabrał ostatecznego smaku. Pytanie brzmi jak oceniacie taki plan działania i ile można taki boczek przechowywać

#2 Tompor

Tompor

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 10 gru 2019 - 21:49

Ja boczek parzę 1.5h w temp. 75 stopni. Lubię jak jest mięciutki nieciągliwy. Do parzenia nie dodaję przypraw. Ale jak kto lubi.


Użytkownik Tompor edytował ten post 10 gru 2019 - 21:51


#3 Kretek11

Kretek11

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćAleksandria

Napisano 10 gru 2019 - 21:50

Myślę czy nie wędzić na przykład o wiele dłużej żeby oddał więcej wody i stał się taki lekko Chrupki tylko jaki czas byłby odpowiedni

#4 Tompor

Tompor

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 10 gru 2019 - 21:53

Wydaje się, że chrupki to on nie będzie, raczej suchy.



#5 Kretek11

Kretek11

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćAleksandria

Napisano 10 gru 2019 - 22:00

A jeśli chodzi o drewno jakiego używasz jeśli mógłbyś zdradzić? Ja osobiście zastanawiam się nad połączeniem drewna czereśnii orzecha

#6 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1975 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 10 gru 2019 - 22:09

Ja boczek parzę 1.5h w temp. 75 stopni

Jeśli już chcesz na czas to jest on uzależniony od grubości wyrobu z przelicznikiem średnio 10min/1cm ale bezpieczniej jest kupić termometr za choćby 15-20zł i robić to dokładniej ;)

W tym hobby podstawowy sprzęt to podstawa.

 

Od jakiegoś czasu trzymam się tych temperatur i jestem zadowolony

https://wedlinydomow...nki#entry605573post 83



#7 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 28687 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 10 gru 2019 - 23:09

6 godzin wędzenia boczku, który mam być potem parzony, to stanowczo za długo. Wędź tylko do czasu osiągnięcia odpowiedniego koloru. Tak długie wędzenie niepotrzebnie wysusza mięso.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#8 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9954 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 10 gru 2019 - 23:12

Wędzić będę w temperaturze około 45°C

Sugeruję temperaturę wędzenia  55-60 st. C.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Boczek, Wędzony, Sucho, Na, Peklowanie, Wędzenie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych