Skocz do zawartości

Fotorelacja z budowy wędzarni Benka


BenekL

Rekomendowane odpowiedzi

Po zapoznaniu się z tematem budowy na forum oraz rozmowami ze znajomymi budowlańcami rozpocząłem budowę mojej wędzarni.

Mam nadzieję, że moje relacja + zdjęcia pomogą innym w budowie.

 

A teraz detale:

płyta fundamentowa

- wymiary płyty fundamentowej 80x80x15 cm

- wykop został wysypany piaskiem i wyłożony gruzem. Na to poszło zbrojenie z drutu gładkiego fi 6 (ze złomu) oraz wylany został beton

- beton wykonywałem we własnym zakresie w/g następujących proporcji objętościowych 1:3:1,75 (cement, piasek, grys)

- zastosowałem cement I z Chełma oraz grys bazaltowy (może granitowy byłby lepszy ale nie miałem dostępu)

- grys płukałem. Zaniżona ilość grysu w porównaniu z typowym B20 wynika z tego, że beton ma pracować w wyższych temperaturach

-beton "lałem" warstwami i ubijałem a na koniec zatarłem metalową packą

palenisko

-palenisko 8 warstw x 3 cegły (długość cegły 27 cm) . Cegła pełna z rozbiórki murowana na zaprawę cementową 1:3 z dodatkiem plastifikatora. Drzwiczki ze złomu pomalowane srebrzanką.

komora wędzarni

-konstrukcja drewniana sosna ze starych desek podłogowych na wpust i pióro. o wymiarach 70x70x110 cm(minimalna dopuszczalna przez śp. Andyandy) Deski obrobione na grubościówce z wymiaru 32mm na 26mm.

góra komory przykrywana luźnymi deskami, które w razie potrzeby będę rozsuwał (regulacja przepływu dymu)

Nad nią  otwierany daszek z blachy trapezowej

 

Nad drzwiczkami paleniska zostało wykonane "nadproże" 3x drut gładki fi 7 (ale jakiś "mocniejszy"-zwykły się wygiął obciążony 65 kg -a ten nie)

 

strop betonowy o grubości 8 cm zbrojony drutem gładkim fi 6

koszt całości ok 250-270 zł (zainteresowanym mogę przesłać szczegółową specyfikację)

 

kije do wędzenia wykonane z leszczyny

deflektor -pojedyńcza blacha 40cm x 40 cm

 

Dzisiaj nastąpiło testowe palenie. Jest ok ale będę się musiał nauczyć prawidłowej obsługi . W czasie wygrzewania komory temperatura skoczyła mi go 90 stopni . W ciągu 30 minut zdołałem to jakoś ogarnąć i utrzymywać temperaturę ok 55 stopni.

 

W połowie przyszłego tygodnia planuję pierwsze wędzenie.

 

Mam nadzieję, że zdjęcia będą w dobrej rozdzielczości (ze względu na ograniczenia forum musiałem zmniejszyć rozdzielczość)

 

 

 

 


[Dodano: 14 gru 2019 - 19:13]

Uwagi do Moderatora (Administratora)

Czy nie można dokonać zmian tak aby załączone zdjęcia -przed zapisaniem nowego tematu można byłoby usuwać przez osobę, która załącza zdjęcia?

Jak obrócić już załączone zdjęcia-przed zapisem nowego tematu? U mnie wyświetlają się prawidłowo.

post-96201-0-21091100-1576345286_thumb.jpg

post-96201-0-71522800-1576345313_thumb.jpg

post-96201-0-02368400-1576345337_thumb.jpg

post-96201-0-80238700-1576345367_thumb.jpg

post-96201-0-67721800-1576345398_thumb.jpg

post-96201-0-71400800-1576345493_thumb.jpg

post-96201-0-12786300-1576345525_thumb.jpg

post-96201-0-96926400-1576345559_thumb.jpg

post-96201-0-29700700-1576345611_thumb.jpg

post-96201-0-15493000-1576345672_thumb.jpg

post-96201-0-25326400-1576345699_thumb.jpg

post-96201-0-33372500-1576345733_thumb.jpg

post-96201-0-12431500-1576345818_thumb.jpg

post-96201-0-77752600-1576345841_thumb.jpg

post-96201-0-39542800-1576345867_thumb.jpg

post-96201-0-70404300-1576345900_thumb.jpg

post-96201-0-40941500-1576345920_thumb.jpg

Edytowane przez BenekL
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dziękuje Benku, że przesłałeś mi swój projekt :thumbsup: - jest on najbliższy temu co będę robił. Jak zacząłem mój wątek to byłem na etapie, że nie wiedziałem nawet jakie wymiary chce uzyskać z już istniejącej konstrukcji. Teraz jak już mam wszystko jasne a kolega januszfeniks zgodził się pomóc przy projekcie mojej wędzarni, jest mi łatwiej odnosić się do tego tematu.
Teraz patrząc na Twoje foto jest mi dużo łatwiej zrobić dokładny projekt i tak na prawdę nie będzie się wiele różnił od Twojego. U mnie strop wylany będzie na dylatacji, palenisko dodatkowo z szufladą i deflektorem wewnątrz a komora wew. 80x80x112 bez dachu (dach dach ok.30cm) z podwójnych ścian z watą i też dużym deflektorem -ok.40cm oraz komin a nie boczne otwory.
Blacha tylko w dolnej części komory (do okoła razem z drzwiami) na wysokość 33cm.
Dzięki za foto i dobra robota :clap: bo nie ukrywam, że Twoje fotografie najbardziej pomogły mi w z wizualizowaniu całość projektu.
Z ciekawości poznałbym Twój sposób osadzenia i zakotwiczenia komory na murku.
pozdrawiam :)
Na razie kompletuje materiały:

 

post-110195-0-02289200-1641042688_thumb.jpg

post-110195-0-34933900-1641042697_thumb.jpg

post-110195-0-29572000-1641042708_thumb.jpg

Edytowane przez Jacek Len
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cięgna w drzwiach robi się odwrotnie niż zastrzały. Z od góry w dół po przekątnej. Stal pracuje na rozciąganie.

W ścianach też by się przydały. Cięgna luv zastrzały. Cięgna powinny mieć element regulacyjny np śrubę rzymską. Tylko to przy wędzarni to chyba przerost formy na potrzebami. Dasz blachę od wewnątrz, usztywni wszystko i zabezpieczy przed ogniem.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cięgna w drzwiach robi się odwrotnie niż zastrzały. Z od góry w dół po przekątnej. Stal pracuje na rozciąganie.

W ścianach też by się przydały. Cięgna luv zastrzały. Cięgna powinny mieć element regulacyjny np śrubę rzymską. Tylko to przy wędzarni to chyba przerost formy na potrzebami. Dasz blachę od wewnątrz, usztywni wszystko i zabezpieczy przed ogniem.

Jak byś miał gdzieś foto samego zakotwiczenia wędzarni do murka byłbym wdzięczny

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kotwy post-45732-0-58933600-1641044160_thumb.jpg

Kotwy są zabeton owane w stropie powiązane ze zbrojeniem. Aby uniknąć

nadproża nad drzwiczkami zastosowałem sklepienie łukowe. post-45732-0-30767000-1641044364_thumb.jpg

Dolne belki przykręcone "przez"

post-45732-0-36368300-1641044223_thumb.jpg

post-45732-0-16247300-1641044268_thumb.jpg

Do łączeń stosowałem połączenia ciesielskie, zacięcia + minimalnie wkręt pręt gwintowany. W konstrukcji widać zastrzały

post-45732-0-06369800-1641044403_thumb.jpg

Ściany podwójne z pustka powietrza w środku (4,5 cm). Dojdzie jeszcze blacha od środka. Drzwiczki bez zastrzałów. Zawiasy kątowe raczej bardziej pod drzwi garażu niż wędzarni.Ale były tanie i klimatyczne. Przy tak masywnych zawiazach zastrzały to już by była przesada. post-45732-0-07828300-1641044964_thumb.jpg

 

PS. To moje pierwsze "murowanie i ciesielkę" więc można można.

post-45732-0-99309300-1641044437_thumb.jpg

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

PS. To moje pierwsze "murowanie i ciesielkę" więc można można.

 

LUX torpeda !!! Widzę "wiadro" w stropie - właśnie też tak zamierzam aby osiągnąć otwór ok 30cm. Konstrukcje masz zacną - wytrzyma huragan :D  kantówka wygląda jak 10 x 10 cm  ???
U mnie będą trzy gotowe panele (ściany) i dopiero skręcone ze sobą + tak samo podwójne drzwi. Kantówki dolne na stropie 10x10 reszta 3x5, chyba że dopadnę gdzieś 5x5


 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

tak samo podwójne drzwi.
Zwróć uwagę na to ,że drzwi mają tzw pełne otwarcie i komora jest dostępna na całej szerokości - to jest ważne   :yes:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zwróć uwagę na to ,że drzwi mają tzw pełne otwarcie i komora jest dostępna na całej szerokości - to jest ważne

Zauważyłem i to wydaje się być jedyną słuszną koncepcją :D Nie wiem czy to wyjdzie na kantówce 3x5, dla tego zapytałem Maćka jaka to u niego jest grubość ?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

to wydaje się być jedyną słuszną koncepcją
Tak musisz zrobić  :D  :thumbsup:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3x5 to trochę licho. Jak nie masz innego materiału. To weź skręć wkrętami dwie i będziesz miał 6x5. A to już całkiem całkiem. Mam trochę materiałów jak robiłem, zdjęcia, przemyślenia. Postaram się opisac w swoim wątku jutro. (choć niekiedy mam problem z tym kiedy jest dziś). Nie chcem psuć wątku kół @Benka. W stropie to nie jest wiadro tylko przykrywka z wiadra aby nie zamakało palenisko. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.