BenekL Opublikowano 14 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Grudnia 2019 (edytowane) Po zapoznaniu się z tematem budowy na forum oraz rozmowami ze znajomymi budowlańcami rozpocząłem budowę mojej wędzarni.Mam nadzieję, że moje relacja + zdjęcia pomogą innym w budowie. A teraz detale:płyta fundamentowa- wymiary płyty fundamentowej 80x80x15 cm- wykop został wysypany piaskiem i wyłożony gruzem. Na to poszło zbrojenie z drutu gładkiego fi 6 (ze złomu) oraz wylany został beton- beton wykonywałem we własnym zakresie w/g następujących proporcji objętościowych 1:3:1,75 (cement, piasek, grys)- zastosowałem cement I z Chełma oraz grys bazaltowy (może granitowy byłby lepszy ale nie miałem dostępu)- grys płukałem. Zaniżona ilość grysu w porównaniu z typowym B20 wynika z tego, że beton ma pracować w wyższych temperaturach-beton "lałem" warstwami i ubijałem a na koniec zatarłem metalową packąpalenisko-palenisko 8 warstw x 3 cegły (długość cegły 27 cm) . Cegła pełna z rozbiórki murowana na zaprawę cementową 1:3 z dodatkiem plastifikatora. Drzwiczki ze złomu pomalowane srebrzanką.komora wędzarni-konstrukcja drewniana sosna ze starych desek podłogowych na wpust i pióro. o wymiarach 70x70x110 cm(minimalna dopuszczalna przez śp. Andyandy) Deski obrobione na grubościówce z wymiaru 32mm na 26mm.góra komory przykrywana luźnymi deskami, które w razie potrzeby będę rozsuwał (regulacja przepływu dymu)Nad nią otwierany daszek z blachy trapezowej Nad drzwiczkami paleniska zostało wykonane "nadproże" 3x drut gładki fi 7 (ale jakiś "mocniejszy"-zwykły się wygiął obciążony 65 kg -a ten nie) strop betonowy o grubości 8 cm zbrojony drutem gładkim fi 6koszt całości ok 250-270 zł (zainteresowanym mogę przesłać szczegółową specyfikację) kije do wędzenia wykonane z leszczynydeflektor -pojedyńcza blacha 40cm x 40 cm Dzisiaj nastąpiło testowe palenie. Jest ok ale będę się musiał nauczyć prawidłowej obsługi . W czasie wygrzewania komory temperatura skoczyła mi go 90 stopni . W ciągu 30 minut zdołałem to jakoś ogarnąć i utrzymywać temperaturę ok 55 stopni. W połowie przyszłego tygodnia planuję pierwsze wędzenie. Mam nadzieję, że zdjęcia będą w dobrej rozdzielczości (ze względu na ograniczenia forum musiałem zmniejszyć rozdzielczość) [Dodano: 14 gru 2019 - 19:13]Uwagi do Moderatora (Administratora)Czy nie można dokonać zmian tak aby załączone zdjęcia -przed zapisaniem nowego tematu można byłoby usuwać przez osobę, która załącza zdjęcia?Jak obrócić już załączone zdjęcia-przed zapisem nowego tematu? U mnie wyświetlają się prawidłowo. Edytowane 14 Grudnia 2019 przez BenekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BenekL Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Efekty mojego wczorajszego pierwszego wędzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Len Opublikowano 1 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Stycznia 2022 (edytowane) Dziękuje Benku, że przesłałeś mi swój projekt - jest on najbliższy temu co będę robił. Jak zacząłem mój wątek to byłem na etapie, że nie wiedziałem nawet jakie wymiary chce uzyskać z już istniejącej konstrukcji. Teraz jak już mam wszystko jasne a kolega januszfeniks zgodził się pomóc przy projekcie mojej wędzarni, jest mi łatwiej odnosić się do tego tematu.Teraz patrząc na Twoje foto jest mi dużo łatwiej zrobić dokładny projekt i tak na prawdę nie będzie się wiele różnił od Twojego. U mnie strop wylany będzie na dylatacji, palenisko dodatkowo z szufladą i deflektorem wewnątrz a komora wew. 80x80x112 bez dachu (dach dach ok.30cm) z podwójnych ścian z watą i też dużym deflektorem -ok.40cm oraz komin a nie boczne otwory.Blacha tylko w dolnej części komory (do okoła razem z drzwiami) na wysokość 33cm.Dzięki za foto i dobra robota bo nie ukrywam, że Twoje fotografie najbardziej pomogły mi w z wizualizowaniu całość projektu.Z ciekawości poznałbym Twój sposób osadzenia i zakotwiczenia komory na murku.pozdrawiam Na razie kompletuje materiały: Edytowane 1 Stycznia 2022 przez Jacek Len Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Stycznia 2022 (edytowane) Cięgna w drzwiach robi się odwrotnie niż zastrzały. Z od góry w dół po przekątnej. Stal pracuje na rozciąganie.W ścianach też by się przydały. Cięgna luv zastrzały. Cięgna powinny mieć element regulacyjny np śrubę rzymską. Tylko to przy wędzarni to chyba przerost formy na potrzebami. Dasz blachę od wewnątrz, usztywni wszystko i zabezpieczy przed ogniem. Edytowane 1 Stycznia 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Len Opublikowano 1 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Stycznia 2022 Cięgna w drzwiach robi się odwrotnie niż zastrzały. Z od góry w dół po przekątnej. Stal pracuje na rozciąganie.W ścianach też by się przydały. Cięgna luv zastrzały. Cięgna powinny mieć element regulacyjny np śrubę rzymską. Tylko to przy wędzarni to chyba przerost formy na potrzebami. Dasz blachę od wewnątrz, usztywni wszystko i zabezpieczy przed ogniem.Jak byś miał gdzieś foto samego zakotwiczenia wędzarni do murka byłbym wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Stycznia 2022 (edytowane) Kotwy Kotwy są zabeton owane w stropie powiązane ze zbrojeniem. Aby uniknąć nadproża nad drzwiczkami zastosowałem sklepienie łukowe. Dolne belki przykręcone "przez"Do łączeń stosowałem połączenia ciesielskie, zacięcia + minimalnie wkręt pręt gwintowany. W konstrukcji widać zastrzały Ściany podwójne z pustka powietrza w środku (4,5 cm). Dojdzie jeszcze blacha od środka. Drzwiczki bez zastrzałów. Zawiasy kątowe raczej bardziej pod drzwi garażu niż wędzarni.Ale były tanie i klimatyczne. Przy tak masywnych zawiazach zastrzały to już by była przesada. PS. To moje pierwsze "murowanie i ciesielkę" więc można można. Edytowane 1 Stycznia 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Len Opublikowano 1 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Stycznia 2022 PS. To moje pierwsze "murowanie i ciesielkę" więc można można. LUX torpeda !!! Widzę "wiadro" w stropie - właśnie też tak zamierzam aby osiągnąć otwór ok 30cm. Konstrukcje masz zacną - wytrzyma huragan kantówka wygląda jak 10 x 10 cm ???U mnie będą trzy gotowe panele (ściany) i dopiero skręcone ze sobą + tak samo podwójne drzwi. Kantówki dolne na stropie 10x10 reszta 3x5, chyba że dopadnę gdzieś 5x5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Stycznia 2022 tak samo podwójne drzwi. Zwróć uwagę na to ,że drzwi mają tzw pełne otwarcie i komora jest dostępna na całej szerokości - to jest ważne Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Len Opublikowano 1 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Stycznia 2022 Zwróć uwagę na to ,że drzwi mają tzw pełne otwarcie i komora jest dostępna na całej szerokości - to jest ważne Zauważyłem i to wydaje się być jedyną słuszną koncepcją Nie wiem czy to wyjdzie na kantówce 3x5, dla tego zapytałem Maćka jaka to u niego jest grubość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Stycznia 2022 to wydaje się być jedyną słuszną koncepcją Tak musisz zrobić Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Stycznia 2022 (edytowane) 3x5 to trochę licho. Jak nie masz innego materiału. To weź skręć wkrętami dwie i będziesz miał 6x5. A to już całkiem całkiem. Mam trochę materiałów jak robiłem, zdjęcia, przemyślenia. Postaram się opisac w swoim wątku jutro. (choć niekiedy mam problem z tym kiedy jest dziś). Nie chcem psuć wątku kół @Benka. W stropie to nie jest wiadro tylko przykrywka z wiadra aby nie zamakało palenisko. Edytowane 1 Stycznia 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Len Opublikowano 1 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Stycznia 2022 Nie chcem psuć wątku kół @Benka Zaraz założę swój wątek o nazwie "Buduje swoją pierwszą wędzarnie - pośrednią" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trzaska Opublikowano 8 Marca Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Marca Cześć, @BenekL a skąd wziąłeś tą metalową kratkę aby wędliny nie spadały na deflektor?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 8 Marca Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Marca Z Allegro 😁 . Tylko taka kratka to do wędzenia serów, śliwki ryby filety. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.