gollum Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Grudnia 2019 (edytowane) Gwiazdor był w tym roku dwa razy. Przyniósł mi też urządzonko do sous vide. No muszę wypróbować... Wrzuciłem doń uwędzoną dziś szynkę i baleron.. Waga około 1,2 kg. Nie wiem tylko jak to ustawić żeby było dobrze. 70 stopni na 6 godzin czy jak? Edytowane 21 Grudnia 2019 przez gollum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Grudnia 2019 moze ten watek cos Ci pomoze - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/ Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Nie wiem tylko jak to ustawić żeby było dobrze. 70 stopni na 6 godzin czy jak? 4 szynki waga 1,1-1,2 - 59 st 6 godzin. Włożone schłodzone po wczorajszym wędzeniu . Nie próbowałem - zwykle zostawiam po schłodzeniu na 1 dzień. A że lubie świeże to tak teraz. 70 stopni - za wysoko - max-maximum 65 przy takim czasie Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Czym się różni parzenie w sous vide a w zwykłym garnku?Jedynie tym że nie trzeba pilnować temperatury bo jest termostat. Więc moim zdaniem trzeba ustawić temperaturę jaką chce się mieć w środku wyrobu i kontrolować termometrem czy już osiągnął zadaną temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Czytam wątek który podrzucił Stefan (dzięki!). Trochę tam jest do czytania więc to musi potrwać. Urządzenie ustawiłem na 68 stopni i 6 godzin. Jeśli źle to mówcie.[Dodano: 21 gru 2019 - 18:08]Aha, Stefan. Po parzeniu wyjąć z woreczka i studzić na powietrzu czy wystudzić w woreczku a potem w nim schować do lodówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Grudnia 2019 (edytowane) wystudzic w woreczku i w nim schowac do lodowki bez otwierania. (oczywiscie do konsumpcji to lepeij wyjac z woreczka - zartobliwie )Moim zdaniem nieco zmniejszyc temperature a lepiej czas troche wydluzyc) (np 62 i 8 godzin lub 59 i 12 godzin)[Dodano: 21 gru 2019 - 12:21] Czym się różni parzenie w sous vide a w zwykłym garnku? Jedynie tym że nie trzeba pilnować temperatury bo jest termostat. Więc moim zdaniem trzeba ustawić temperaturę jaką chce się mieć w środku wyrobu i kontrolować termometrem czy już osiągnął zadaną temperaturę. dosc dlugi watek ale warto tu zajrzec chyba - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/ Edytowane 21 Grudnia 2019 przez StefanS Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Dziękuję.[Dodano: 21 gru 2019 - 18:37]Tym razem zrobię 68°/6h. Pierwszy raz uruchomiłem to ustrojstwo, wolę na noc nie zostawiać włączonego. Następnym razem spróbuję tak jak mówisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Nie koniecznie do konsumpcji to lepeij wyjac z woreczka. Znam gościa co rosół gotował na kurczaku nie wyciągając go z woreczka . Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Grudnia 2019 (edytowane) Znam gościa co rosół gotował na kurczaku nie wyciągając go z woreczka . Nie zapomnijcie o posoleniu przed wsadzeniem do woreczka a nie przez woreczek https://demotywatory.pl/4843946/Teraz-juz-wiem-dlaczego-moja-zona-zawsze-przesoli-jedzenie Edytowane 21 Grudnia 2019 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Grudnia 2019 https://demotywatory...zesoli-jedzenie :D Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Czym się różni parzenie w sous vide a w zwykłym garnku?Dwie główne różnice, to:- precyzyjna kontrola temperatory- wymuszony ruch wody (cyrkulator), który powoduje równomierne rozprowadzanie ciepła. Na święta robiłem schab - mój sprawdzony wariant parzenia to 64 stopnie 4.5 godziny - ale ja lubię schab bardzo miękki, taki wręcz rozpływający się.I taki był - genialny, nie chwaląc się :-) Dla tych co wolą nieco twardszą konsystencję - raczej obniżyłbym temperaturę, niż skracał czas parzenia.[Dodano: 27 gru 2019 - 14:13]Nie koniecznie do konsumpcji to lepeij wyjac z woreczka. Znam gościa co rosół gotował na kurczaku nie wyciągając go z woreczka . Znam takiego, co nie wypatroszył kurczaka, bo chciał żeby był faszerowany podrobami ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Dwie główne różnice, to: - precyzyjna kontrola temperatory - wymuszony ruch wody (cyrkulator), który powoduje równomierne rozprowadzanie ciepła. Ja w garnku też to mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Ja w garnku też to mam. Masz wbudowany cyrkulator?(czyli wiatraczek bezustannie mieszający wodę). Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Grudnia 2019 (edytowane) Masz wbudowany cyrkulator? Nie mam wbudowanego cyrkulatora tylko mam system anty przypaleniowy i to działa jak cyrkulator Edytowane 27 Grudnia 2019 przez jac007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Ja parzyłem i w garnku elektrycznym i z cyrkulatorem. Oba warianty dobrze mi się sprawdziły, uważam tylko ze z cyrkulatorem mamy większe "panowanie" nad temperaturą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Ja ostatnio parzę w multicokerze -ustawiam temperature i czas . Pewnie tam nie ma tych ruchów wody ,aczkolkwiek nie wiem jakie to ma znaczenie w finalnym produkcie... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Grudnia 2019 system anty przypaleniowy i to działa jak cyrkulator Na czym polega to działanie?Pytam z technicznej ciekawości. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Na czym polega to działanie? Pytam z technicznej ciekawości. Jest to urządzenie do warzenia piwa pompa pobiera płyn przez kranik i pompuje przy samym dnie z powrotem do gara powodując ruch płynu.przy dnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.