Skocz do zawartości

Parzenie w urządzeniu do sous-vide


gollum

Rekomendowane odpowiedzi

Gwiazdor był w tym roku dwa razy. Przyniósł mi też urządzonko do sous vide. No muszę wypróbować...

 

Wrzuciłem doń uwędzoną dziś szynkę i baleron.. Waga około 1,2 kg.

 

Nie wiem tylko jak to ustawić żeby było dobrze. 70 stopni na 6 godzin czy jak?

post-99181-0-07602000-1576943193_thumb.jpg

Edytowane przez gollum
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem tylko jak to ustawić żeby było dobrze. 70 stopni na 6 godzin czy jak?
4 szynki waga 1,1-1,2 - 59 st 6 godzin. Włożone schłodzone po wczorajszym wędzeniu . Nie próbowałem - zwykle zostawiam po schłodzeniu na 1 dzień. A że lubie świeże to tak teraz.  70 stopni - za wysoko -  max-maximum 65 przy takim czasie

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czym się różni parzenie w sous vide a w zwykłym garnku?

Jedynie tym że nie trzeba pilnować temperatury bo jest termostat. Więc moim zdaniem trzeba ustawić temperaturę jaką chce się mieć w środku wyrobu i kontrolować termometrem czy już osiągnął zadaną temperaturę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czytam wątek który podrzucił Stefan (dzięki!). Trochę tam jest do czytania więc to musi potrwać.

 

Urządzenie ustawiłem na 68 stopni i 6 godzin. Jeśli źle to mówcie.


[Dodano: 21 gru 2019 - 18:08]

Aha, Stefan.

 

Po parzeniu wyjąć z woreczka i studzić na powietrzu czy wystudzić w woreczku a potem w nim schować do lodówki?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wystudzic w woreczku i w nim schowac do lodowki bez otwierania. (oczywiscie do konsumpcji to lepeij wyjac z woreczka - zartobliwie :D  :D )

Moim zdaniem nieco zmniejszyc temperature a lepiej czas troche wydluzyc) (np 62 i 8 godzin lub 59 i 12 godzin)


[Dodano: 21 gru 2019 - 12:21]

 

 

Czym się różni parzenie w sous vide a w zwykłym garnku? Jedynie tym że nie trzeba pilnować temperatury bo jest termostat. Więc moim zdaniem trzeba ustawić temperaturę jaką chce się mieć w środku wyrobu i kontrolować termometrem czy już osiągnął zadaną temperaturę.
dosc dlugi watek ale warto tu zajrzec chyba - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/ Edytowane przez StefanS

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Znam gościa co rosół gotował na kurczaku nie wyciągając go z woreczka .
 

Nie zapomnijcie o posoleniu przed wsadzeniem do woreczka :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh: a nie przez woreczek 

https://demotywatory.pl/4843946/Teraz-juz-wiem-dlaczego-moja-zona-zawsze-przesoli-jedzenie

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czym się różni parzenie w sous vide a w zwykłym garnku?

Dwie główne różnice, to:

- precyzyjna kontrola temperatory

- wymuszony ruch wody (cyrkulator), który powoduje równomierne rozprowadzanie ciepła.

 

Na święta robiłem schab - mój sprawdzony wariant parzenia to 64 stopnie 4.5  godziny - ale ja lubię schab bardzo miękki, taki wręcz rozpływający się.

I taki był - genialny, nie chwaląc się :-)

 

Dla tych co wolą nieco twardszą konsystencję - raczej obniżyłbym temperaturę, niż skracał czas parzenia.

[Dodano: 27 gru 2019 - 14:13]

Nie koniecznie do konsumpcji to lepeij wyjac z woreczka. Znam gościa co rosół gotował na kurczaku nie wyciągając go z woreczka . :D

Znam takiego, co nie wypatroszył kurczaka, bo chciał żeby był faszerowany podrobami ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja w garnku też to mam.

Masz wbudowany cyrkulator?

(czyli wiatraczek bezustannie mieszający wodę). 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

system anty przypaleniowy i to działa jak  cyrkulator

Na czym polega to działanie?

Pytam z technicznej ciekawości. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.