Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie w urządzeniu do sous-vide


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 gollum

gollum

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 196 postów
  • MiejscowośćŻory

Napisano 21 gru 2019 - 16:45

Gwiazdor był w tym roku dwa razy. Przyniósł mi też urządzonko do sous vide. No muszę wypróbować...

Wrzuciłem doń uwędzoną dziś szynkę i baleron.. Waga około 1,2 kg.

Nie wiem tylko jak to ustawić żeby było dobrze. 70 stopni na 6 godzin czy jak?

Załączone pliki


Użytkownik gollum edytował ten post 21 gru 2019 - 16:46


#2 StefanS

StefanS

    Weteran

  • **VIP**
  • 1137 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 21 gru 2019 - 17:10

moze ten watek cos Ci pomoze - https://wedlinydomow...nanie-wędzonek/



#3 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8185 postów

Napisano 21 gru 2019 - 17:32

Nie wiem tylko jak to ustawić żeby było dobrze. 70 stopni na 6 godzin czy jak?
4 szynki waga 1,1-1,2 - 59 st 6 godzin. Włożone schłodzone po wczorajszym wędzeniu . Nie próbowałem - zwykle zostawiam po schłodzeniu na 1 dzień. A że lubie świeże to tak teraz.  70 stopni - za wysoko -  max-maximum 65 przy takim czasie

#4 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1790 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 21 gru 2019 - 17:43

Czym się różni parzenie w sous vide a w zwykłym garnku?

Jedynie tym że nie trzeba pilnować temperatury bo jest termostat. Więc moim zdaniem trzeba ustawić temperaturę jaką chce się mieć w środku wyrobu i kontrolować termometrem czy już osiągnął zadaną temperaturę.



#5 gollum

gollum

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 196 postów
  • MiejscowośćŻory

Napisano 21 gru 2019 - 18:08

Czytam wątek który podrzucił Stefan (dzięki!). Trochę tam jest do czytania więc to musi potrwać.

 

Urządzenie ustawiłem na 68 stopni i 6 godzin. Jeśli źle to mówcie.


[Dodano: 21 gru 2019 - 18:08]

Aha, Stefan.

 

Po parzeniu wyjąć z woreczka i studzić na powietrzu czy wystudzić w woreczku a potem w nim schować do lodówki?



#6 StefanS

StefanS

    Weteran

  • **VIP**
  • 1137 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 21 gru 2019 - 18:21

wystudzic w woreczku i w nim schowac do lodowki bez otwierania. (oczywiscie do konsumpcji to lepeij wyjac z woreczka - zartobliwie :D  :D )

Moim zdaniem nieco zmniejszyc temperature a lepiej czas troche wydluzyc) (np 62 i 8 godzin lub 59 i 12 godzin)


[Dodano: 21 gru 2019 - 12:21]

Czym się różni parzenie w sous vide a w zwykłym garnku? Jedynie tym że nie trzeba pilnować temperatury bo jest termostat. Więc moim zdaniem trzeba ustawić temperaturę jaką chce się mieć w środku wyrobu i kontrolować termometrem czy już osiągnął zadaną temperaturę.
dosc dlugi watek ale warto tu zajrzec chyba - https://wedlinydomow...otemperaturowa/

Użytkownik StefanS edytował ten post 21 gru 2019 - 18:17


#7 gollum

gollum

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 196 postów
  • MiejscowośćŻory

Napisano 21 gru 2019 - 18:37

Dziękuję.


[Dodano: 21 gru 2019 - 18:37]

Tym razem zrobię 68°/6h. Pierwszy raz uruchomiłem to ustrojstwo, wolę na noc nie zostawiać włączonego. Następnym razem spróbuję tak jak mówisz.



#8 krzysio59

krzysio59

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 271 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz

Napisano 21 gru 2019 - 21:56

Nie koniecznie do konsumpcji to lepeij wyjac z woreczka. Znam gościa co rosół gotował na kurczaku nie wyciągając go z woreczka . :D



#9 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2808 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 21 gru 2019 - 22:18

Znam gościa co rosół gotował na kurczaku nie wyciągając go z woreczka .
 

Nie zapomnijcie o posoleniu przed wsadzeniem do woreczka :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh: a nie przez woreczek 

https://demotywatory...zesoli-jedzenie


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 21 gru 2019 - 22:23


#10 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2053 postów

Napisano 22 gru 2019 - 07:40

https://demotywatory...zesoli-jedzenie

:D :D :D :thumbsup:



#11 elmaz

elmaz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 147 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 27 gru 2019 - 14:13

Czym się różni parzenie w sous vide a w zwykłym garnku?

Dwie główne różnice, to:
- precyzyjna kontrola temperatory
- wymuszony ruch wody (cyrkulator), który powoduje równomierne rozprowadzanie ciepła.

Na święta robiłem schab - mój sprawdzony wariant parzenia to 64 stopnie 4.5  godziny - ale ja lubię schab bardzo miękki, taki wręcz rozpływający się.
I taki był - genialny, nie chwaląc się :-)

Dla tych co wolą nieco twardszą konsystencję - raczej obniżyłbym temperaturę, niż skracał czas parzenia.


[Dodano: 27 gru 2019 - 14:13]

Nie koniecznie do konsumpcji to lepeij wyjac z woreczka. Znam gościa co rosół gotował na kurczaku nie wyciągając go z woreczka . :D

Znam takiego, co nie wypatroszył kurczaka, bo chciał żeby był faszerowany podrobami ;-)



#12 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1414 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 27 gru 2019 - 17:09

Dwie główne różnice, to: - precyzyjna kontrola temperatory - wymuszony ruch wody (cyrkulator), który powoduje równomierne rozprowadzanie ciepła.

 

Ja w garnku też to mam.



#13 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10482 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 27 gru 2019 - 19:26

Ja w garnku też to mam.

Masz wbudowany cyrkulator?

(czyli wiatraczek bezustannie mieszający wodę). 



#14 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1414 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 27 gru 2019 - 21:20

Masz wbudowany cyrkulator?

 

Nie mam wbudowanego cyrkulatora tylko mam system anty przypaleniowy i to działa jak  cyrkulator


Użytkownik jac007 edytował ten post 27 gru 2019 - 21:28


#15 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1215 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 28 gru 2019 - 16:14

Ja parzyłem i w garnku elektrycznym i z cyrkulatorem. Oba warianty dobrze mi się sprawdziły, uważam tylko ze z cyrkulatorem mamy większe "panowanie" nad temperaturą.



#16 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2006 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 28 gru 2019 - 17:13

Ja ostatnio parzę w multicokerze -ustawiam temperature i czas . Pewnie tam nie ma tych ruchów wody ,aczkolkwiek nie wiem jakie to ma znaczenie w finalnym produkcie...



#17 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10482 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 28 gru 2019 - 18:39

system anty przypaleniowy i to działa jak  cyrkulator

Na czym polega to działanie?

Pytam z technicznej ciekawości. 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#18 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1414 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 28 gru 2019 - 20:58

Na czym polega to działanie? Pytam z technicznej ciekawości.

 

 

Jest to urządzenie do warzenia piwa pompa pobiera płyn przez kranik i pompuje    przy samym dnie  z powrotem do gara powodując ruch płynu.przy dnie.

 

 

Załączony plik  WP_20190124_17_30_18_Pro.jpg   81,88 KB   4 Ilość pobrań






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych